Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych řekla, že to je tak nastejno… Možná něco na těch daních, ale to nevím přesně.
Větší přídavky nedostaneš, pro porodné se posuzuje příjem vás obou, pro příspěvek na bydlení taky nemá vliv, jestli jste svoji nebo ne.
tohle já prostě nikdy nepochopím, ptát se co je výhodnější..manželství, tak honem se vdát..zůstat svobodná, tak zůstanu svobodná..pro mě je to akorát vychcanost..
Já jsem „svobodná matka“ a žádné výhody z toho nejsou.
S daněmi nevím, protože chlap má ještě inv. důchod a tam se to zas jinak počítá a neorientuju se v tom.
Pipet píše:
Já bych řekla, že to je tak nastejno… Možná něco na těch daních, ale to nevím přesně.
Větší přídavky nedostaneš, pro porodné se posuzuje příjem vás obou, pro příspěvek na bydlení taky nemá vliv, jestli jste svoji nebo ne.
aha, takže když uvedu přítele jako otce do rodného listu, tak automaticky budou zkoumat jeho plat, bez ohledu na to, jestli spolu žijem či nikoliv? ![]()
tak to by bylo drsnýýý… ![]()
ted se porodne pocita z vasich obou prijmu,ale nesmi presahnout 2.4 nasobku vasich prijmu(v castce to je nejakych 16000kc a neco.)Takze pokud vase spolecne prijmy sou vyssi tak nemas narok na porodne.
V dnesni dobe uz moc nejde ani o vyhody.Vyjde to tak nejak na stejno.
A materskou dostanes i tak.
ja zacinala jako svobodna matka, pred 2. narozeninami dcery jsem se vdala ![]()
jelikoz muz pracoval, nemela jsem jao svobodna narok na nic vic nez moje vdane kamaradky
jako vdana mam bonus v tom, ze si me manzel muze uplatnit pri odectu dani - tudiz nejakych 23tis (nevim presne) rocne, pokud jsem na RD
dite si na danich odecita at uz jsi vdana nebo svobodna
za me muzu rict - ze jako vdana se citim „vice zabezpecena“ - jednak ty dane, co jsem zminovala a pak kdyby se nedej boze neco stalo, mam narok na vdovsky duchod ![]()
mmanolka píše:
tohle já prostě nikdy nepochopím, ptát se co je výhodnější..manželství, tak honem se vdát..zůstat svobodná, tak zůstanu svobodná..pro mě je to akorát vychcanost..
a co je na tom vychcaného? vychcaná je naše vláda! můj přítel ze svýho platu „živí“ tři rodiny neplatičů - to ti nepřijde vychcané? sama víš, že dítě stojí hodně peněz a ty teď momentálně nejsou (rekonstruovali jsme byt), tak se jen ptám, co je výhodnější. samozřejmě, že svatbu plánujem, ale zajímalo by nás, zda ji ted udělat ještě teď před porodem nebo počkat pár let…toť vše
co mám informace, tak pokud bude uveden jako otec v rodném listě, máte společnou domácnost a trvalé bydliště, tak je to úplně jedno. a aby měl odečty na vyživovanou manželku, tak musíš mít hodně nízký roční příjem. ale částku teď nevím. nás se to netýkalo, tak jsem to neřešila … odečet na dítě má v obou případech.
to zas ne.Oni posuzuji pokud zijete spolu ve spolecne domacnosti vase spolecne prijmy.Ale pokud zijes uplne sama tak pocitaji jen tve prijmy.Ale pokud zijes s mamkou ci s nekym jinym tak se posuzuji i jeho prijmy.Protoze zijete spolu ve spolecne domacnosti.I kdyby to byl treba jen kamarad,bratranec,teta,strejda,segra.
Proste pokud s nekym zijes tak se posuzuji i jeho prijmy.
CARMENSANY píše:
ted se porodne pocita z vasich obou prijmu,ale nesmi presahnout 2.4 nasobku vasich prijmu(v castce to je nejakych 16000kc a neco.)Takze pokud vase spolecne prijmy sou vyssi tak nemas narok na porodne.
děkuji za příspěvek. a mohu se jen zeptat - ono to dřív bývalo výhodnější být svobodná? a nebo proč je tedy tolik svobodných párů?? pardon, že se tak hloupě ptám, ale zajímá mě to. dřív svobodné matky dostávaly víc peněz na podporu nebo jak to bylo?
mně na úředě řekli,že pokud bych chtěla brát více peněz jako svobodná matka tak by jsme museli dokázat,že s námi přítel nebydlí a museli by jsme mít soud o alimenty jinak by mě jako svobodnou matku nebrali......
holky, a jak by to bylo, kdybych žila úplně sama? a neměla bych ani přítele v rodném listě? samozřejmě, že tohle v plánu nemáme, jen mě zajímá, jestli stát nějak podporuje matky a dítě, co žijí samy, bez partnera
nepř. terezka19 píše:CARMENSANY píše:děkuji za příspěvek. a mohu se jen zeptat - ono to dřív bývalo výhodnější být svobodná? a nebo proč je tedy tolik svobodných párů?? pardon, že se tak hloupě ptám, ale zajímá mě to. dřív svobodné matky dostávaly víc peněz na podporu nebo jak to bylo?
dřív to bylo výhodné,svobodné matky dostávali více peněz
Ahoj holky, s přítelem čekáme miminko a nemáme moc peněz na zbyt, tak jsem se chtěla zeptat, co je výhodnější - být svobodná matka (s přítelem bydlíme spolu) a nebo se vzít? Slyšela jsem, že manžel si může na svojí nepracující manželku odečít daně, zároveň si je může odečíst, když má dítě. Ale pak jsem také slyšela, že jako svobodná matka bych dostávala větší příspěvek na dítě. Mám v tom docela zmatek, tak bych vás chtěla požádat, zda byste mi mohly napsat výhody a nevýhody manželství a svobodné matky.
potřebovala bych vědět, co je výhodnější a jaké přesné (pokud možno) částky bych dostala.
a jak je to s porodným? Pokud budu svobodná, posuzuje se to pouze podle mého platu a nebo podle platu celkové domácnosti? A jak je to s příspěvkem na bydlení? Posuzuje se pouze můj plat (když zůstanu svobodná) a nebo i přítelův?
Děkuji všem za odpovědi, Terka