Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@a12 píše:
Když delaj omáčku, tak reknou, že tam dali omáčkukdyž udělá nákyp, řekne, že udělala nákyp
si myslim, ze to pojmenovavaj tak, jak se to prostě jménuje.. Třeba suflé je celkem běžný a bylo by docela divný, kdyby tomu řekli udelal jsem buchtu s cokoladou uvnitř
Mně to tak nepříjde, pořád samá ganage, espuma. Přitom je to poleva, pěna atd. NO, to je jedno.
@aiwwa To mě právě přijde, že ano. Ale jo, tak demi glace, je silný hovězí vývar, a velouté je omáčka ![]()
@Fiveone To neříkají ty druhy, ale těstoviny, asi neexistují, jen pasta, pasta. presto, presto ![]()
@Fiveone píše:
Tak já bych se spokojila s těstovinami, ale nazývat těstoviny pasta nebo tagliatelle je opravdu zvláštní. Bych řekla prostě těstoviny nebo široké nudle.Ale mně přijde i šílený kolik takových názvů ty soutěžící znají, já vše pojmenovávám česky a neznám nikoho, kdo by to dělal jinak(asi až na penne, ty asi český název nemají).
Můj člověk
Nic proti Italům, Francouzům atd. Ale pořád české názvy předělávat na něco jiného, proč?
Nejsme v Michelinské restauraci. A vysílá se to pro obyčejný lidi.
Jinak, aby bylo jasno, já dost názvů taky znala, učili jsme se to na škole. Vyučená kuchařka, ale aby jsme vařili stylem: sufllé, espuma, ganage, velouté, to fakt ne ![]()
@sharunka03 píše:
Mně to tak nepříjde, pořád samá ganage, espuma. Přitom je to poleva, pěna atd. NO, to je jedno.
No a mne zase rve oci, kdyz pises „ganage“ misto „ganache“.
A neni to vzdycky poleva.
Z toho by mohla byt diskuse podobna te, kde se resilo, jak se jmenuje anglicky kral. Karel nebo Charles?!? ![]()
@sharunka03 píše:
Jinak, aby bylo jasno, já dost názvů taky znala, učili jsme se to na škole. Vyučená kuchařka, ale aby jsme vařili stylem: sufllé, espuma, ganage, velouté, to fakt ne
Já myslím že k ty soutěži patří znát tu terminologii.
@aiwwa píše:
Já myslím že k ty soutěži patří znát tu terminologii.
A spousta se jich to naučila jen kvůli soutěži. Moje matka tam byla pár let zpět a jsem si jistá, že doma takové výrazy nepoužívala, neservírovala jako z katalogu apod..
Děvčata co máte voyo, jak to bude dál?
Nemyslím prozrazovat, kdo vypadne.
Ale zajímal by mě další průběh. Finále bude ve dvou nebo ve třech lidech?
Tak to jsi měla info hned z první ruky
Jak daleko se máma dostala?
@Whitedog píše:
@FiveoneTak to jsi měla info hned z první rukyJak daleko se máma dostala?
Byla sedmá, ten rok jsem to tedy nějak extra nesledovala, to byly ještě vztahy napjaté a neměla jsem potřebu jí fandit(obzvlášť, když je to předtočení cca půl roku, jak mi později řekla).Tak nějak se náš vztah začal startovat až o rok později, když jsem odešla od bejvalýho a zároveň ona se začala měnit. Začala jednou za čas jezdit na otočku. A já už vidím, že to není stejný člověk, který mě vychovával tak, že za pozdní příchod domu z dětského dne jsem se sourozenci dostala 120 ran vařečkou(za každou minutu) a moje utrpení bylo o to horší, že po dvou bratrech mámu bolela ruka a řekla, že mě to čeká ráno. Takže jsem bratra, který se nedokázal ani zvednou a ležel na zemi dotáhla do postele a prožila noc plnou obav, že dopadnu stejně. Ale nyní to vypadá tak, že na ní má dobrý vliv její sestra, která je sice mladší o hodně, ale má to v hlavě mnohem víc srovnané. Takže jsem tomu dala šanci a třeba ten rok, kdy jsme odešli, tak nám vezla cukroví. Letos neni v ČR. Vaří nárazově v zahraničí(Alpy apod..).
Ufff… nevím, co říct. Sedmá, to je úspěch… Ale ze všeho ostatního mě mrazí… Je mi líto, čím sis prošla… ![]()
@Whitedog píše:
@FiveoneUfff… nevím, co říct. Sedmá, to je úspěch… Ale ze všeho ostatního mě mrazí… Je mi líto, čím sis prošla…
To je v pohodě. I špatné zkušenosti jsou zkušenosti. Sice jsem dostala naloženo možná za několik životů(týrání, zneužívání v dětství, šikana, domácí násilí, těžké situace kvůli zdravotnímu stavu dětí atd.),ale ustála jsem to.Neni ze mě magor, neskočila jsem z mostu(ač mě už jako dítě hodněkrát napadlo to udělat a ideálně s kombinací, třeba najít strom na skále, oběsit se, kdyby praskla větev, sletím ze skály a ideálně se před oběšením podřezat třeba).Žiju, nemám ukázkový život, ale žiju. Mám pět skvělých dětí, kterým se i zdravotní stav pomalu dává dohromady. Epileptik už nemusí brát léky, astmatik už je bez potíží a maximálně trpí častěji na kašel. A i když se můj život mohl nastartovat až nyní, tak se nastartoval.Je to asi náročnější, než když člověk žije normálně už od dětství, ale pokud má člověk nějakou vizi a krok za krokem k ní půjde blíž a blíž a všem starostem se postaví čelem a ne se strachem, tak k té vizi dojde. V září jsem chtěla nastoupit na dálkové studium, abych si dodělala školu. Nestihlo se to, kvůli potvrzení od lékaře(svého jsem měla ve městě, kde je nyní bejvalej a tam jsem odmítala jet a hledala jsem jiného).A možná to je i dobře, doktor zjstil, že mám problém a říkám si, že mám rok na to, se toho problému zbavit, abych mohla nastoupit příští září do dálkového studia a tedy to, že se to nestihlo neni špatně, protože jezdím na krev, v lednu mě čeká ultrazvuk břicha, pak třeba něco dalšího podle toho, co najdou.
@Whitedog píše:
Jsem o dva díly napřed a jen ti prozdradím, že se to ještě protáhne
Příspěvek upraven 05.12.22 v 11:02
@Fiveone píše:
A spousta se jich to naučila jen kvůli soutěži. Moje matka tam byla pár let zpět a jsem si jistá, že doma takové výrazy nepoužívala, neservírovala jako z katalogu apod..
Tvoje mamka byla v ročníku 2019?