Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ludmilaadamkova píše:
děkuju a ten příspěvek předtím nebyl na tebe.. špatně jsem to otagovala ptala se whitedog… ale snad to rozklíčuje že je to na její dotaz jak to bude dál.
Došlo mi to a věřím, že si to přečte.
@Fiveone Musíš být silná žena
tohle všechno zvládnout a ještě se tu vlastně takhle identifikovat. Už jsem si tu v pár diskusích tvého nicku všimla, když jsem si v duchu přikyvovala nad tvými názory (přesně už si nepamatuju). Je neuvěřitelný, že člověk s takhle těžkou minulostí to dopracuje ke zdravým názorům, aspoň tedy subjektivně. Ať už je ti jenom dobře ![]()
@sharunka03 píše:
Mně to tak nepříjde, pořád samá ganage, espuma. Přitom je to poleva, pěna atd. NO, to je jedno.@aiwwa To mě právě přijde, že ano. Ale jo, tak demi glace, je silný hovězí vývar, a velouté je omáčka
@Fiveone To neříkají ty druhy, ale těstoviny, asi neexistují, jen pasta, pasta. presto, presto
Tak te potesim, v jednom z následujících dílů mam pocit, budou mluvit o pěně ![]()
@Fiveone píše:
Došlo mi to a věřím, že si to přečte.
nedávno jsem na tu řadu koukala.. vůbec bych to do ní neřekla. Přišla mi hodně sympatická.. člověk jenom kouká,.
@sharunka03 píše:
Jinak, aby bylo jasno, já dost názvů taky znala, učili jsme se to na škole. Vyučená kuchařka, ale aby jsme vařili stylem: sufllé, espuma, ganage, velouté, to fakt ne
Protože jste varili svíčkovou, rajskou atd. Když vaří svíčkovou, taky neřeknou, že vaří velouté.. Ono totiž velouté není kde jaká omáčka, ale prostě druh omáčky, jako třeba holandska
je to defakto jemná, základní omáčka, ne každá omáčka ![]()
A taky mi přijde, že to tak nazyvaj spíš před porotcema, když to tam pripravujou a rikaj si to pro sebe, nebo v tom rozhovoru tak klidně řeknou, zkazila jsem tu pěnu, zapomněla jsem tam dát omáčku atd.
ale třeba ta Terka je znám, že hodně názvů fakt zná, bety taky, ale to teprve uvidíme ![]()
@Fiveone píše:
A spousta se jich to naučila jen kvůli soutěži. Moje matka tam byla pár let zpět a jsem si jistá, že doma takové výrazy nepoužívala, neservírovala jako z katalogu apod..
A tocje špatně? Že se to naučili kvůli soutěži? Tohle není školní jidelna, tohle je, jak to říct, vrcholová gastronomie
nenapadá mě teď správný slovo ![]()
@aiwwa píše:
Já myslím že k ty soutěži patří znát tu terminologii.
Jasně, stejně jako jsem tu psala, že se mi nelíbí, že vypadavaj na krájení, poznávání surovin.. Ale i to k ty soutěži patří no, musí to umět a znát.. Ale škoda na to vyhodit Dobrýho kuchaře, kdyby byla soutěž v oddělování bílků od žloutků, tak Martin vyletěl v první kole
![]()
@ludmilaadamkova píše:
nedávno jsem na tu řadu koukala.. vůbec bych to do ní neřekla. Přišla mi hodně sympatická.. člověk jenom kouká,.
V té době se už dávala dohromady, ale velmi pozvolna. Největší vliv na to má teta, která je věkově blíž ke mně a tráví s ní hodně času. Ona sama o sobě není nějaký cvok či tak.Jen taky neměla ideální dětství a měla blbý vzorce chování. Moje babička je typický generál, ač jí mám ráda, tak s ní se prostě nediskutovalo, ani když jsme byli v její péči a s bratrem, který je flegmatik a nic si z jejího řvaní nedělal, tak se honila okolo stolu(on jí vždycky z místnosti utekl).Se svým otcem měla blbý vztah. Nežil s nimi a lepší vztah měla s jeho otcem, který učil na gymplu matiku, ale mámy otec jí furt upozorňoval na nedokonalost(postavu apod.).V tom naštěstí já jsem na tom lépe. S tátou mám dobrý vztah, jen je v ČR minimálně. Jezdí nejčastěji Itálii, Rakousko, Německo, ale už byl i v Dánsku, Francii apod..Takže si hlavně voláme. Máma to asi od nikoho jiného nebrala a nechtěla vidět, že má problém, až když pravidelně při návštěvách u své sestry viděla normální fungování, tak jí to došlo. Omluvila se mi tedy už dřív, ale prostě některé věci jen omluva nesmázne a chtěla jsem vidět taky změnu. Ta teprve pomalu nastává až nyní. Možná se víc snaží, aby mohla být v kontaktu alespoň s vnoučaty. Přeci jen můj bratranec je stejně starý jako můj nejstarší syn.Oba chodí do první a koukat na to a uvědomovat si to, to musí být pro ní těžké. Ale změna pomalu nastává. Dost často už v té době četla různé knížky(Marka Hermana apod.).Ví kde udělala chyby, když přijede, tak se k minulosti nevracíme. Když se mi něco nelíbí, tak jí to dám vědět a nějak to zpracuje, ale přeci jen vztah matka-dcera tam neni.Ten je prostě narušen a nevím, zda tam někdy bude. Takový blízký vztah mám spíš s přáteli.
@a12 píše:
Jasně, stejně jako jsem tu psala, že se mi nelíbí, že vypadavaj na krájení, poznávání surovin.. Ale i to k ty soutěži patří no, musí to umět a znát.. Ale škoda na to vyhodit Dobrýho kuchaře, kdyby byla soutěž v oddělování bílků od žloutků, tak Martin vyletěl v první kole![]()
Mně se právě líbí že se můžu dovzdělat, protože když tam třeba dělali ceviche, v některé dřívější řadě, tak jsem samozřejmě nevěděla co to je ani jak se to píše. ![]()
@a12 píše:
A tocje špatně? Že se to naučili kvůli soutěži? Tohle není školní jidelna, tohle je, jak to říct, vrcholová gastronomienenapadá mě teď správný slovo
Není to špatně, stejně jako není špatně se našprtat dalších x věcí, když ví člověk, že na nich může vypadnout a to nechce.
@Fiveone píše:
Není to špatně, stejně jako není špatně se našprtat dalších x věcí, když ví člověk, že na nich může vypadnout a to nechce.
Proč našprtat? Kdo se trochu zajima o gastronomii, tak ty termíny používá úplně přirozeně.
@Fiveone píše:
No právě, snaží se tam najít toho nejlepšího kuchaře a asi by bylo divný kdyby používal výrazy jako siroky nudle ![]()
@a12 píše:
No právě, snaží se tam najít toho nejlepšího kuchaře a asi by bylo divný kdyby používal výrazy jako siroky nudle
Jo, přesně. Masterchef není Prostreno. ![]()
@aiwwa píše:
Proč našprtat? Kdo se trochu zajima o gastronomii, tak ty termíny používá úplně přirozeně.
Jo, pro ty porotce beznej slovnik si myslim
a je fakt, že do jejich restaurace asi musíš jít s připravím googlem, ať víš, co si objednáváš
ale to bylo vždycky v těch nejlepších restauracích si myslim
děkuju a ten příspěvek předtím nebyl na tebe.. špatně jsem to otagovala ptala se whitedog… ale snad to rozklíčuje že je to na její dotaz jak to bude dál.