Máte rády velikonoční výprask?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
149116
16.4.17 16:57
@Aenne píše:
Neumím si představít debilnejší tradice…muži chlastají, kluci žebrají, zhromaždují a oblévají ženy studeniu vodou a švihají je korbáčem a žena se buď jen připitoměle usmíva, anebo ječí akčním vzrušením.

V zahraničí nechteli kamarádi věřit, že existuje stát jako Slovensko, kde takhle slaví velikonoce, ukazala jsem jim videá na you tube, jak slováci " slaví„, jak studenou vodou oblévají ženy, pak korbáčují s proutím, ženy přitom ječí soprán, muži se nalévají alkoholem, deti "chodí po žebrání“ a recitují pŕi tom natvrdlé básničky… no koukali na to mírne v šoku :)

a takhle to vypadá https://m.youtube.com/watch?…

Trapárna. Navíc je to o zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
16.4.17 16:59
@Anna766 píše:

to teda, jsem teď nchcípaná, polít mě někdo v té kose venku vodou, tak mám zápal plic jak vyšitý :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
16.4.17 19:36

Táta je z vesnice, ale na pomlázku si moc nepotrpěl, a teď mám v okolí mužský, kteří to vidí stejně, chodit s pomlázkou nechtějí. Ale překvapilo mně, kolik lidí považuje pomlázku za křesťanskou záležitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
16.4.17 19:50
@Anna766 píše:
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
17.4.17 00:18

Jsem křesťanka a Velikonoce tedy vnímám především z tohoto hlediska, a k tomu pomlázku ani barvení vajec nepotřebuju. Jinak mne stále baví pozorovat kouzlo jara, kdy zdánlivě mrtvá příroda obživne, někdy i během několika dní..počítám to mezi zázraky života(a to říkám i jako pylový alergik ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.4.17 06:40
@brumdinka píše:
No já teda nevim zběžně sem pročetla diskuzi, ale přijde mi že to dost hrotíte :P :mrgreen: je to určitá tradice, beránek, vajíčka, pomlázka a dělá se to většinou jen symbolicky nikdy se mi nestalo, že by mě někdo pomlázkou zbil :roll: za prvý bych se nenechala. a za druhý je to hloupost a ještě větší hloupost je kvůli tomu nenávidět velikonoce :mrgreen:

Ze. Me pred par minutama probudili s tatarem, no co jsme se zasmali, tradice splnena za rok naschledanou. Mela jsem cokolady nachystane u postele. Vnoucata si deda po snidani posbira a pojedou za tetama na navstevu. Ti jsou samo nadseni, kdyz jeste nekam nabehnou. My nemame decka protivne problematiky, kdyz to asi nevidi u nas, takze se smeji vsemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
17.4.17 06:50
@brumdinka píše:
No já teda nevim zběžně sem pročetla diskuzi, ale přijde mi že to dost hrotíte :P :mrgreen: je to určitá tradice, beránek, vajíčka, pomlázka a dělá se to většinou jen symbolicky nikdy se mi nestalo, že by mě někdo pomlázkou zbil :roll: za prvý bych se nenechala. a za druhý je to hloupost a ještě větší hloupost je kvůli tomu nenávidět velikonoce :mrgreen:

Souhlas… před chvílí jsem dostala pár „ran“ pentličkama od kluka. Dostal za to kindrvajicko a jedno normální, které si včera sám nazdobil.

• Citovat
  • Upravit
56312
17.4.17 09:42

U nás ještě nic. Pánská část se ráno po snídani odebrala pryč a ještě nedorazili. Ale určitě nečekám jako ovce na porážku :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.4.17 09:49

Nasich zive sekacky (ovce) si nejakym zpusobem odtlacily branku. Kdyby jsme nesli nahodne ven, nevsimneme si, odebraly by se smerem do dediny.
Asi to chtelo jit na Velikonocni prochazku :pankac:. Mohlo byt veselo nahanet stado ovci po obci na Velikonoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.17 10:08
@Apaji píše:
@saadet

Já vím :kytka: Jenže křesťanské jsou pohyblivé, staroslovanské vítání jara ne. Navíc vařím a chystám tradiční pokrmy z piva, vajec, sýrů, bylin, mléka. Například včera jsem byla na petrklíče, aby bylo na 30.4. petrklíčové víno na počátek a zahájení oslav.

Ale jinak Velikonoce opravdu házím za hlavu a jsem neskonale šťastná, že jako dospělá ženská už můžu. Dokud jsem žila u rodičů, tak to byla trapnost nad trapnost. K tomu se (tedy hlavně ženy lítaly po obchodech, stály u plotny, leštily okna…) gruntovalo, vyvářelo, peklo a pak seděly ženské doma a čekaly jak krávy na řetězu, až si přijde někdo bouchnout. Já chtěla ven, někam na výlet, když je ten státní svátek a nemusím do školy, ale ne - musela jsem čekat až si milostpáni užívající si venku svou spanilou jízdu (oni být venku mohli, my ne) vzpomenou a poctí svou návštěvou i můj pokojík :roll:

A zajímalo by mě, jak to v dnešní době dělají maminky, které mají kluka i holku :think:. To jako chlapec přijde s tatínkem a strýčky s plnou taškou sladkostí a jeho sestřička nic? A ještě jim sama musí něco dát? Slyšela jsem, že prý chodí na koledu i malé holky s bráchy a otci - to je také strašně divné :nevim:

Nu, jsem ráda, že mám tyhle povinné trapárny za sebou. Dcera to také nikdy slavit nechtěla, tak snad už tahle tradice vymře…

ty slavíš Beltine? (zakl. z vedlejší diskuse) :-D taky jsem uvažovala že přejdu na pohanské svátky. :think:

• Citovat
  • Upravit
36556
17.4.17 10:45

Koukám z okna, překvapivě i tady u nás sem tam někdo jde :mrgreen:
Ale zvoní na své známé.

Hloubala jsem nad tím, proč je ta tradice tak extrémně rozporuplně vnímaná v „moderní době“. Myslím, že to má několik příčin.

Především lidé mají různou potřebu ochrany osobního prostoru. Někdo je takový ten bodrý chlapík/baba, někdo si udržuje odstup a na porušení osobního prostoru je citlivý. Navíc hodně lidí v dnešní době rozčiluje ten rozměr, že kluci dostanou dobroty a holky maximálně naplácáno. Jak tu bylo napsáno, někde chodí holky koledovat, jinde na to koukají hodně nevraživě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
17.4.17 10:58
@Anonymní píše:
ty slavíš Beltine? (zakl. z vedlejší diskuse) :-D taky jsem uvažovala že přejdu na pohanské svátky. :think:

Nu, Beltaine je keltský svátek. Staroslované mají jiné bohy než trojjedinou bohyni Keltů (Pannu, Ženu, Stařenu). Také tam nefiguruje rohatý bůh…Sešlo se to prostě ve stejný čas, protože je to čtvrtící den mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem - což je důležité pro většinu pohanských kultů. Ale jinak se jedná také o plodnost, energii, hledání nového partnera nebo prohloubení stávajícího vztahu. Modlíme se za hojnost - zrní, mléka, plodů, rouna, stád, medu. A za plodnost lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
17.4.17 11:36

Ahoj, také švihání pomlázkou a celkově Velikonoce nemusím.
Letos jsem navíc bez dcery, takže jsem si řekla, že si zalezu do postele a budu si číst a odpočívat. Bohužel, přítel to dodržuje a před chvílí přišel s kamarády, zrovna když jsem se chystala do vany. Zalezla jsem si do koupelny, ale byli vytrvalí. Tak jsem si to odbyla, dala si s nimi panáka a šli dál. Prý se sem chystají další, ale ti už naštěstí nemají klíče :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
17.4.17 18:50

Škoda, že se najdou i tací, kdo se neumí povznést například nad touto tradicí. Na naší vesnici se rok od roku pohybuje čím dál více koledníků a je to super. Také se u nás dodržuje, že na přestupný rok chodí koledovat holky a vůbec mi to nepřijde divné. Krásná atmosféra velikonočních svátků a tradice! Ale chápu, asi nutno zažít… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
18.4.17 20:35

Tak jak to u vás proběhlo?
u nás celkem v klidu, pouze švagrová se po jednom vtípku svého muže s ním až do večera nebavila.
To byla prča. Ukazoval jsem mu na mobilu jaký plánuju bazén ( velice mě zaujal takový jako mají rybičky 48 v klipu pisničky léto ) že teda bazen a v třetinovém patře nahoře kulečník + šipky a pod tím bar a on na to „ale to by chtělo i ty pařící holky co jsou v klipu“.
Tak jsem mu odpověděl že teda OK, že on sežene holky a já zajistím bazén, oba jsme se zasmáli a nikdo to dál neřešil. Ale jeho žena si to přebtrala nějak divně a prý byla až do večera nafučená a spát šla do pokojíčku k dítěti :nevim: :zed:

No po tom jsme jeli k tchýni. Kde teda manželku seřezal prutem opilý nevlastní otec… už jsem chtěl zasáhnout, ale v tu chvíli jsem si uvědomil že naprosto stejně vyjekávala a poskakovala když jsem jí poplácal tlustým tatarem já ráno ( opravdu lehce a s rozumem) Já nevím… až mi to připadalo že mu chce udělat radost :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová