Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všechny maminky,
trošku se ztrácím v pojmech (a ať googlím jak googlím, tak nejsem rozumnější), proto prosím zkušenější maminky o pomoc.
TP mám 6.2., na mateřskou bych chtěla nastoupit 21.12., čili necelých 7 týdnů před TP. DO 20.12. chci zůstat v práci.
A teď otázka - mám v práci ještě 5 dní dovolené a asi by bylo pro mě nejvýhodnější nechat si ji proplatit. Musím si někde žádat o toto proplacení? Šéfka mi řekla, že ne, že se proplatí automaticky, nicméně známá mi zase řekla, že si nezažádala a propadla ji (podrobnosti nevím).
Vůbec se neorientuji, nemáte nějaké tipy, kde by mi pomohli se zorientovat (co, kdy, kde žádat - mateřská, rodičovská atd.?). Na úřad se mi teda vůbec nechce se jít ptát ![]()
Děkuji za rady ![]()
Já si ji vybrala ještě přes nástupem na mateřskou teda, ale můžeš si ji vybrat třeba až nastoupíš na rodicak. Jestli ti ji proplati nevím, to je asi na tom zaměstnavateli. ![]()
Od svého gynekologa dostaneš papír, nějaká žádost nebo oznámení o nástupu na mateřskou. Přesný název už nevím. Potom si vyčerpáš těch 28 týdnů mateřské. Až se bude blížit konec, pošleš zaměstnavateli žádost o čerpání dovolené od-do (těch 5 dní) a od následujícího dne napíšeš datum při žádosti o rodičovskou dovolenou. Potom taky půjdeš na úřad požádat o rodičovský příspěvek a nahlásíš se na pojišťovně. Ale tohle budeš řešit až za toho půl roku, pro teď vyčkej jen na ten papír od gynekologa.
@Andak1 Ahoj, mě na nemocenské neprodloužili smlouvu v srpnu, automaticky mi dovolenou proplatili hned následující měsíc.
@Kriss Tina píše:
Já si ji vybrala ještě přes nástupem na mateřskou teda, ale můžeš si ji vybrat třeba až nastoupíš na rodicak. Jestli ti ji proplati nevím, to je asi na tom zaměstnavateli.
Pro nás to vypadá, jakože potom tu dovolenou proplatí, jsme pořád doma, ale oficiálně - papírově na rodičovskou nastoupí až po dovolené.
Jo a než si půjdeš za půl roku žádat o ten příspěvek, potřebuješ z OSSZ nějaký papír o tvém denním vyměřovacím základu. Aby sis mohla navolit měsíční částku podle sebe.
Mezi mateřskou a rodičovskou můžeš čerpat řádnou dovolenou. Ta ti vznikne s termínem na začátku února ještě v plné výši (tzn.4 nebo 5 týdnů), a k tomu můžeš čerpat těch 5 dnů navíc, pokud ti je převedou (taky ti je můžou nařídit vyčerpat v prosinci a máš jasno). Měla jsem termín téměř stejný, mateřská dovolená mi skončila v červenci, pak jsem čerpala 30 dní dovolené (25 vzniklých během mateřské a 5 převedených z minulého roku) a začátkem září nastoupila na rodičovskou dovolenou. Reálně jsem byla furt doma, jen mi chodily různé peníze. Ale v práci si o čerání (nikoliv proplácení) musíš zažádat.
Ahoj, dovolená nelze proplatit, jen čerpat. Gynekolog Ti vypíše papír - žádost o peněžitou pomoc v mateřství, kde vyplní termín porodu. Ty si tam doplníš termín nástupu na mateřskou dovolenou (6-8)týdnů před termínem porodu a doneseš to do práce. Pokud si těch 5 dní dovolené nevyčerpáš v prosinci, převádí se Ti do následujícího roku. Pokud si písemně požádáš zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené navazující na mateřskou dovolenou a po vyčerpání řádné dovolené o rodičovskou dovolenou, dostaneš nevyčerpanou dovolenou z roku 2019 a celou dovolenou za rok 2020 také celou a nic se nekrátí, pokud si o dovolenou nepožádáš mezi mateřskou a rodičovskou a necháš si dovolenou po ukončení rodičovské, nárok na dovolenou se o rodičovskou dovolenou krátí. Před ukončením rodičovské dovolené 28 týdnů půjdeš požádat o rodičovský příspěvek na úřad práce sociální odbor, rodičovský příspěvek a čerpání dovolené v práci se nevylučuje. Dokládáš svůj vyměřovací základ ze správy sociálního zabezpečení a podle výše i případně příjem otce dítěte. Jinak chtějí kopii OP otce, rodný list dítěte a žádost. Jinak až si budeš v práci čerpat v roce 2020 dovolenou a budeš chtít slevu na daních, nezapomeň jim podepsat růžový papír daňového prohlášení za rok 2020. Hodně štěstí
Jen bych upřesnila, že pokud se nevolí výše rodičáku dle otce, tak od července 2019 už stačí jenom jedna návštěva úřadu, žádná potvrzení se dodávat nemusejí a úřady si to mezi sebou vykomunikují samy.
Takže v reálu to bylo - jeden papír od doktorky odnést před nástupem na mateřskou o zaměstnání. (prosinec)
Dva papíry poštou zaměstnavateli, že po skončení MD žádám o čerpání dovolené a dále že na rodičovské dovolené chci být do tehdy a tehdy. (červen)
Jedna návštěva úřadu práce s vyplněnou žádostí o výši rodičáku (staženo z netu), občankou a rodným listem dítěte. (červenec)
@ugluk tak já žádala v dubnu 2019 přes datovku, to tam ještě chtěli, každopádně super, že už se konečně propojili.
@X_Cassiopea já právě v červenci a čerstvě to platilo takhle, no přesně, sláva a díky za to, mluvili o tom, „že by se mělo“ už u mého prvního dítěte před osmi rokama.
@ugluk jo tak že by mělo jsem také slyšela při první žádosti a u druhé ještě nebylo
to mi připomíná navýšení rodičovské. Dokud není, nevěřím už ničemu ![]()
@X_Cassiopea píše:
Ahoj, dovolená nelze proplatit, jen čerpat. Gynekolog Ti vypíše papír - žádost o peněžitou pomoc v mateřství, kde vyplní termín porodu. Ty si tam doplníš termín nástupu na mateřskou dovolenou (6-8)týdnů před termínem porodu a doneseš to do práce. Pokud si těch 5 dní dovolené nevyčerpáš v prosinci, převádí se Ti do následujícího roku. Pokud si písemně požádáš zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené navazující na mateřskou dovolenou a po vyčerpání řádné dovolené o rodičovskou dovolenou, dostaneš nevyčerpanou dovolenou z roku 2019 a celou dovolenou za rok 2020 také celou a nic se nekrátí, pokud si o dovolenou nepožádáš mezi mateřskou a rodičovskou a necháš si dovolenou po ukončení rodičovské, nárok na dovolenou se o rodičovskou dovolenou krátí. Před ukončením rodičovské dovolené 28 týdnů půjdeš požádat o rodičovský příspěvek na úřad práce sociální odbor, rodičovský příspěvek a čerpání dovolené v práci se nevylučuje. Dokládáš svůj vyměřovací základ ze správy sociálního zabezpečení a podle výše i případně příjem otce dítěte. Jinak chtějí kopii OP otce, rodný list dítěte a žádost. Jinak až si budeš v práci čerpat v roce 2020 dovolenou a budeš chtít slevu na daních, nezapomeň jim podepsat růžový papír daňového prohlášení za rok 2020. Hodně štěstí
Ahoj moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Mi smlouva končí 30.6.2020, čili předpokládám, že v novém roce mi nárok na dovolenou žádný nevznikne a budu mít pořád těch 5 dní. Ani za této situace nelze nechat si dovolenou proplatit, jakože jsem ji nevyčerpala?
Děkuji za odpověď ![]()
@Andak1 V roce 2020 ti vznikne nárok na 6/12 z ročního nároku na dovolenou, protože MD se bere jako výkon práce. Nevyčerpanou dovolenou ti zaměstnavatel musí proplatit při skončení pracovního poměru.