Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@MP Krista mluvite mi z duse…malou miluju, ale ta obrovska zmena ze clovek najednou vse podrizuje miminku, ktere navic jeste nemluvi, neni tak aktivni a lezi..stale s tim nejsem uplne srovnana…a obcas vycistit si hlavu je fajn a mit od mimca pauzu podle me neni od veci
Hele, ale tohle je nejjednodušší fáze - kam ji polozis tam ji najdeš. A ty už teď nezvladas ani s chuvou
Buďte rada, ze zatím leží a nemluví. Počkejte, až začne " a pjóc?". Bude to fičák a legrace a ani se nenadejete a budete plakat na promoci.
@Anonymní píše:
Ahoj, mam doma skoro 5 mesicni holcicku, v noci nespi a pres den je zlata, ale to jen tak na okraj. Uz po porodu jsem si kvuli kojeni, cisari a kolikam male zazivala krusny mesic az dva. Nakonec se toto obdobi nejak prekonalo, nasla jsem si vypomoc k male na 3-4 dny v tydnu. Ted ale posledni dobou mam pocit ze to doma nevydrzim dalsiho 2,5 roku. Necitim se ze bych se realizovala, nejradsi bych sla do prace…a posledni tyden se nemuzu ani poradne nadechnout, je to jako bych se dusila, pritom venku je prijemny vzduch…nevim, co mam delat…nejake aktivity - vylety, kadernice se snazim obcas delat ale jakmile jsem doma, zase to na me padne…a ze bych se doma necim zabavila uplne nejde, protoze mala spi pres den jen 30 minutovky a ji ak se ji musim neustale venovat
promin, ze nereaguju na gro tveho problemu, ale zaujala me ta vypomoc v domacnosti 3-4 dny. Muzes prosim dat k tomu nejake dalsi informace? Kolik hodin denne, jaky typ vypomoci? Je to uklid nebo hlidani malicke, neco na zpusob chuvy?
Bydlis v Praze? Pokud ano, muzes doporucit odkud tu vypomoc mas? Dekuju
Jinak, ja se na materske dusilataky. Ne pro nic za nic jsem zacala na 8m pracovat na polovicni uvazek.
@MP Krista ja se tesim az bude aktivnejsi, sice ano, bude to nejspis narocnejsi, ale moc moc se na to tesim…pribyde totiz i moznosti, co s ni delat a kam chodit
@warita je to zhruba od 10 do 16 hodin, jeden tyden na 3 dny, jeden na 4…pokud potrebuje, nebo my nekam jedeme, tak prijde jen jednou..vezme ji ven v kocarku povozit a ja si uklizim a delam vse co jinak nestiham, pak kdyz prijdou z prochazky domu, tak ji prebaluju krmim, nalozim ji opet do kocarku a jdou zase ven…nasla jsem ji na hlidacky.cz
Mazlete se s ní, zpivejte jí( já se naučila zpívat 5 písniček furt dokola a přitom si číst), ukazujte jí byt, rikejte jí básnicky, ona to všechno vnímá, 100 krát se vám to vrátí. A když mate zastání, věnujte se chvíli naplno sama sobě. Pak se na ni zase budete těšit.
@Anonymní píše:
Nechapu, proc mate potrebu se do zakladatelky ihned poustet, ze si nema na co stezovat, dite si nemela porizovat a ze je dite pritez…vzdyt ona nic takoveho netvrdi…ne kazdy se proste realizuje uklidem, varenim, a podavanim chrastitek…
Ja to fakt chapu, prace me bavila, byla jsem sobestacna, mela jsem svuj zivot…svoje dite miluju, ale citim, jak me nici byt doma..Zakladatelko,
Klidne napis, probereme to v klidu:-)
LunyZ
já se taky nerealizovala úklidem, vařením, podáváním chrastítek. Ale věnovala jsem se během RD svým koníčkům ![]()
@Anonymní píše:
@MP Krista ja se tesim az bude aktivnejsi, sice ano, bude to nejspis narocnejsi, ale moc moc se na to tesim…pribyde totiz i moznosti, co s ni delat a kam chodit
naopak teď těch možností máš víc. Můžeš v klidu vyrazit s dítětem na celý den ven, protože vydrží v kočárku/nosítku a nebudete se muset zastavovat na každém kroku, protože někde uvidí klacíček, broučka apod.
@lucenka to bohuzel uplne nemuzu, vydrzi v kocarku max hodinu a pul a pak spusti rev, sla jsem s ni treba do zoo a jelikoz tam maji vsude rovne silnicky tak byla zoo z poloviny prorvana, ptz nemohla usnout…takze napr. jit na vystavu si neumim predstavit ![]()
@Anonymní píše:
@lucenka to bohuzel uplne nemuzu, vydrzi v kocarku max hodinu a pul a pak spusti rev, sla jsem s ni treba do zoo a jelikoz tam maji vsude rovne silnicky tak byla zoo z poloviny prorvana, ptz nemohla usnout…takze napr. jit na vystavu si neumim predstavit
Tak jí po tý 1.5 hodině na chvíli vyndáš. Vždyť je teď hezky, takže se dá vzít deka a i v té zoo nebo někde v parku být třeba chvíli na dece. Na výstavě taky nejsi většinou několik hodin.
Je fakt, ze dnes se na vás navíc nikde neškaredí, když tam dorazíte s miminkem v kočárku. Já kdysi i na vyšetření do nemocnice jezdila pěšky dvě hodiny přes cele město, protože mě většinou nevzali do autobusu s kočárkem.
Mám teď šestiměsíční dcerku, ale jsem doma s dětmi už 16 let a zažila jsem lepší i horší chvíle a tohle „dušení“ taky bylo…
Co mi pomohlo - začala jsem studovat, jsou i nějaké kurzy, nebo pletení, háčkování, šití, charita, práce se dřevem, sportování, hubnutí,… prostě něco co má nějaký smysl a posune tě to dál a zároveň se tomu věnovat musíš (třeba tím, že víš, že máš kurs zaplacený, nebo doplést svetr do nějakého data,…). Tím, že je nějaká činnost, která je důležitá, má smysl, tak to člověka tak nedusí a najednou se uvolní. A najednou člověk zjistí, že se stará o „pletení“ a k tomu má dítě a ne obráceně a je uvolněnější a dítě taky - jsou to takové spojené nádoby.
A potom telefon - mám se komu vykecat a necítím se sama, ale zároveň to můžu dělat doma u dítěte. A taky člověk nemá jen svoje myšlenky, ale myslí na to co se děje jinde. Kamarádky jsou taky moc fajn, když se člověk vzájemně navštěvuje, ale mám pocit, že je to lepší až když je dítě větší, do té doby mi taky přijde, že ty maminky takový zájem nemají.
Ono to zmizí, dítě bude větší, šikovnější, bude v noci spát, bude nějaký režim,…
Ještě typ - zkusit šátek - naše děti, když byli v šátku, tak jsem měla svatý pokoj, ale ty záda ![]()
@harim dekuju za tipy…popravde me ani nenapadlo ze bych mohla navstevovat kurz, ktery by mohl byt uzitecny pro me a ne jen pro dite
mam nositko ale kvuli cisari a jizve co mi zustala tak dele jak pul hodiny nosit nemuzu…ale na kline mi chvili vydrzi a v kocarku tez
@Lily Evans píše:
@MP Krista Ale něco jiného je izolace na mateřské, když tehdy skutečně nic nebylo, žádné dětské kavárny, jednorázový plíny a tak, jak jsi psala. Zakladatelka má chůvu, papírový plíny, a spoustu možností jak s miminem trávit čas. Tam bude asi ten rozdíl.
Nebylo myšleno přímo na vás. Já jsem klasické nedomazlene dítě a vzhledem k tomu, že to má i svůj výraz, nejsem zdaleka jediná. Životy lidí jsou různé. Jen si myslím (opět ne konkrétně o Kriste,),že ty děti všechno nasáknou jak houby a leccos si pamatuji nebo na nich zanecha dopad.
@Bubla Bůčková píše:
Nebylo myšleno přímo na vás. Já jsem klasické nedomazlene dítě a vzhledem k tomu, že to má i svůj výraz, nejsem zdaleka jediná. Životy lidí jsou různé. Jen si myslím (opět ne konkrétně o Kriste,),že ty děti všechno nasáknou jak houby a leccos si pamatuji nebo na nich zanecha dopad.
To je přesné, děti jsou jako houba! Proto by měly mít šťastnou maminku, tak jsem se tu snažila zakladatelku povzbudit, že nemusí být špatnou matkou jen proto, že si momentálně neví rady.