Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nechce se mi číst všechny příspěvky, ale souhlasím s @Lucie_Sx i @Virginia. Taky chci mít jednou samostatné, šikovné dítě, ale stejně důležité je, aby se děti cítily milovány, bezpodmínečně přijaty a pomoc jim je jen z jednou forem, jak z nich vychovat spokojené, sebevědomé lidi s důvěrou v okolní svět. Posluhování jim rozhodně užitečné nebude, ale láskyplná pomoc maminky ano. Všechno dobré i špatné, co jsme do dětí vložily, se nám jednou vrátí. Moje babička byla taky zastánkyní chladného odchovu (myslím, že prostě taková byla, nijak si to neracionalizovala), a ve stáří, ač měla kolem sebe dost lidí, byla taková… jak to říct… opuštěná, jestli mi rozumíte.
No, tady asi platí pravidlo, že všeho s mírou.
@chatwenna píše:
Ja se teda uz nedivim tomu, co roste z posledni generace.
Vcera jsem byla v kavarne, kde se chodi hodne maminek s detma. Vetsina z nich rvala, mama si spokojene pije kafe, schvalne hazi veci na zem, mama zveda, obtezuji okoli, behaji, rvou, vrazi do obsluhy, zdravit neumi, omluvit se taky… Ani matky ani decka…A uz se nedivim, kolik matek vychovava sve syny opici laskou. To bude za dvacet diskuzi „Tchyne je krava“ „Muj muz je mamanek“
Ja jsem se v sedmi letech (druha trida) sama chystala rano do skoly, chodila sama ze skoly, vybirala jsem si sama obleceni, uklizela jsem ho poskladane zpet do skrine, utirala jsem prach a vysavala, chodila jsem za mamkou do prace, kdyz mela odpoledni a vazila jsem tam zeleninu a ovoce…
Muj deda mel na starosti kozy, kraliky, seno a mladsiho bratra.
A tady se dela hruza, ze si jeden maly bordelar musi sam najit cepici.
A k tomu, ze bych mu dala na vyber, ze ho bude bolet hlavicka - tomu decku je to jedno - jediny, kdo to boleni hlavy odnese, bude matka - proto chapu direktorsky pristup - bud najdes cepici nebo budes doma.
Tak furt lepší neź diskuze „nesnáším svoji matku“…
Aspoň pro mě ![]()
I když je fakt, že člověk se pak těch dětí v dospělosti asi „zbaví“ dřív s tím chladným přístupem… A já jsem vyjimka potvrzující pravidlo…
mamka mi se vším pomáhala, když jsem chtěla, jídlo chystala dlouho a stejně jsem ve 22 byla z domu pryč… ![]()
Ale popravdě si myslím, že buď chci mít samostatný dítě a nechám ho rozhodovat (třeba o té čepici, kterou na slunku sám od sebe chce i ten můj čtyřleťák), nebo chci, aby dítě dělalo za každou cenu všechno tak, jak já to považuju za správný… Ale tam pak zas mizí ta samostatnost… ![]()
@chatwenna píše:
Ja se teda uz nedivim tomu, co roste z posledni generace.
Vcera jsem byla v kavarne, kde se chodi hodne maminek s detma. Vetsina z nich rvala, mama si spokojene pije kafe, schvalne hazi veci na zem, mama zveda, obtezuji okoli, behaji, rvou, vrazi do obsluhy, zdravit neumi, omluvit se taky… Ani matky ani decka…A uz se nedivim, kolik matek vychovava sve syny opici laskou. To bude za dvacet diskuzi „Tchyne je krava“ „Muj muz je mamanek“
Ja jsem se v sedmi letech (druha trida) sama chystala rano do skoly, chodila sama ze skoly, vybirala jsem si sama obleceni, uklizela jsem ho poskladane zpet do skrine, utirala jsem prach a vysavala, chodila jsem za mamkou do prace, kdyz mela odpoledni a vazila jsem tam zeleninu a ovoce…
Muj deda mel na starosti kozy, kraliky, seno a mladsiho bratra.
A tady se dela hruza, ze si jeden maly bordelar musi sam najit cepici.
A k tomu, ze bych mu dala na vyber, ze ho bude bolet hlavicka - tomu decku je to jedno - jediny, kdo to boleni hlavy odnese, bude matka - proto chapu direktorsky pristup - bud najdes cepici nebo budes doma.
přesně tak
ještě bych k tomu dodala že pokud by moje máma o mým manželovi mluvila takhle hnusně, tak by si to ode mě pěkně slízla teda… člověk nestačí zírat co jsou některý lidi schopný vypustit z pusy
prostě jsou to jejich děti a jejich výchova a ona s tím může tak maximálně nesouhlasit ale nic víc
moje mamka taky nesouhlasí se vším co dělám a já to vím, řekla mi to, já to beru a ona zase ví že si to stejně udělám po svým a respektuje to ![]()
@kate02 Rozhodnout si o tom, ze pujde v kvetnu v zimniku a v lednu v kosili bude moct tehdy, az me jeho nemoc nebude obtezovat :_D
Fascinuje mě, jak z pár okrajově popsaných situací během jednoho odpoledne každý vyčte, že děti mají každodenní teror a žijí jak ve výcvikovém táboře a až jejich matka bude stará, tak ji ještě skopnou ze schodů. ![]()
@chatwenna píše:
@kate02 Rozhodnout si o tom, ze pujde v kvetnu v zimniku a v lednu v kosili bude moct tehdy, az me jeho nemoc nebude obtezovat :_D
Jenže pro mě je v tomhle ta samostatnost, že dítě zvládne SAMO odhadnout, co a jak… Ne v tom, že si umí udělat pití, uklidit hračky, to se naučí i cvičená opička a o samostatnosti to podle mě v podstatě nic moc nevypovídá…
Ono ai pro to dítě nebude super zážitek, že ho bolí hlava…
Ale chápu, že pro matku je jednodušší tomu předejít i za cenu toho, že prcek nepůjde ven… Ale ať to pak nikdo nezaobaluje do té samostatnosti…
Tohle s tím prostě nemá nic společnýho…
@Fjodorka píše:
Fascinuje mě, jak z pár okrajově popsaných situací během jednoho odpoledne každý vyčte, že děti mají každodenní teror a žijí jak ve výcvikovém táboře a až jejich matka bude stará, tak ji ještě skopnou ze schodů.
to uz je tady takova tradice ![]()
chudak zakladatelka se asi nestaci divit, co z ni nektere zdejsi zeny udelaly ![]()
ja zase nechapu dnesni vychovu, ze dite je chudacek, který se musí opecovavat jak sklenikova kvetina a nedejboze po nem něco chtit
to uz hranici s tyranim dítěte a navíc si nebozatko odnasi do života vzpomínku na otresne detstvi, kdy po nem rodice vyzadovali nejake povinnosti (uklidit si pokoj například)
Přístup zakladatelky je správný, i já tak budu vychovávat svou dceru.
Dle toho, že si dítě musí najít sám kšiltovku nebo udělat pití, bych opravdu nesoudila, že se bude cítit nemilováno!
Tímto způsobem obsluhovat 7mi leté dítě mi přijde jako rozmazlování.
Nicméně, když pročítám takovéhle diskuze, modlím se, aby si má dcera jednou nepřivedla domů chlapečka některé z kritiček zakladatelky!
@Hanulka82 píše:
to uz je tady takova tradice![]()
chudak zakladatelka se asi nestaci divit, co z ni nektere zdejsi zeny udelaly
ja zase nechapu dnesni vychovu, ze dite je chudacek, který se musí opecovavat jak sklenikova kvetina a nedejboze po nem něco chtitto uz hranici s tyranim dítěte a navíc si nebozatko odnasi do života vzpomínku na otresne detstvi, kdy po nem rodice vyzadovali nejake povinnosti (uklidit si pokoj například)
Za to se tady očekává, že na základě zaujatýho popisu všichni odsoudí mámu zakladatelky…
A zakladatelku politijou jak to má těžký…
Holt se to tentokrát nepovedlo no… ![]()
@pupyk píše:
Přístup zakladatelky je správný, i já tak budu vychovávat svou dceru.
Dle toho, že si dítě musí najít sám kšiltovku nebo udělat pití, bych opravdu nesoudila, že se bude cítit nemilováno!
Tímto způsobem obsluhovat 7mi leté dítě mi přijde jako rozmazlování.Nicméně, když pročítám takovéhle diskuze, modlím se, aby si má dcera jednou nepřivedla domů chlapečka některé z kritiček zakladatelky!
No jo, nedejbože, aby se chlap sám rozhodl, co si vezme na sebe
![]()
@kate02 Nejsem si jista, jestli to sedmilete dovede…
Ale vse je o nauceni - naucit se odnest papir do kose, stejne jako se naucit, ze kdyz prsi, potrebuju destnik.
@kate02 píše:
Za to se tady očekává, že na základě zaujatýho popisu všichni odsoudí mámu zakladatelky…![]()
A zakladatelku politijou jak to má těžký…
Holt se to tentokrát nepovedlo no…
nelituju zakladatelku, se svou mamou si to musí vyříkat sama, stejne tak bych si nedovolila tvrdit, ze je spatna jeji mama…i když myslim, ze udelala chybu v tom, ze obskakuje postiženého syna (zazila jsem v detsvi postiženou kamarádku a byla neuveritelne rozmazlena jen proto, ze ji všichni litovali a ona nemusela absolutne nic delat, ac toho byla schopna)
jen me fascinuji ty soudy, ze je zakladatelka „tyranka“, ptz chce něco po 7letym klukovi ![]()
@chatwenna píše:
@kate02 Nejsem si jista, jestli to sedmilete dovede…Ale vse je o nauceni - naucit se odnest papir do kose, stejne jako se naucit, ze kdyz prsi, potrebuju destnik.
Tak pokud vycházím z přístupu zakladatelky, mělo by být…
Třeba náš 4leťák to chápe, do 7 let to snad nezapomene
když pálí slunko, chce kšiltovku, když prší, nevyleze bez nepromokavé bundy a ještě „buzeruje“ mě, abych si tu bundu s kapucí vzala taky…
Pro mě je tohle důležitější, než to, aby úplně sám uklízel hračky… Protože v tom vidím tu samoatatnost, ne v tom, že máma řekne „vezmi si čepici“ a prcek ji musí hledat, dokud ji nenajde… ![]()
@Lucie_Sx píše:
Když manžel něco zašantročí a nemůže to najít a požádá o pomoc, taky ho v tom necháš vyráchat? A až budeš stará o holi, upadneš a řekneš synovi ať tě zvedne, počítáš s tím, že ti řekne něco jako „spadla jsi ty, tak se pěkně zvedni sama“?
Vzájemná pomoc (přiměřená!) by měla být normální.
to mi ale přijde hodně vytržené z kontextu… jaká pomoc, že má kluk zašantročenou čepici a matka ho pošle aby si ji našel je odmítnutí pomoci? Ještě pomoci v nouzi ne?
Ale no tak, trochu zdravého rozumu do hrsti, sedmiletej kluk si ji určitě zvládne najít sám. Tady nejde o to, že by mu máma tak strašně komplikovala život, ale spíš naopak - učí ho samostatnosti. Nechce po něm, že pokud si chce zatopit, musí si do lesa naštípat dřevo. Ale najít čapku nebo si udělat pití…
S touto výchovou se zakladatelkou naprosto souhlasím ![]()
@kate02 přesně tak, chlapečka co ho maminka obsluhovala do nepoužitelnostim ![]()