Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Katatonie píše:
o rizikovém těhotenství svých 25 letých kolegyň a 19 leté švagrové bych mohla napsat román. Nejraději jsem měla ty z nich, co nastoupily čerstvě do zaměstnání, „těžce dřely“ rok, nato otěhotněly a ihned nastoupily nemocenskou. Připadala jsem si jak Alenka v říši divů, když jsem jako jediná chodila do práce těhotná až do posledního dne. Ale už začínám chápat názor, proč jim přijde nemyslitelné, že je někdo matkou ve 40. Děsí mě poslouchat, že si ve 20 už užily dost - Vám přijde, že je na světě málo požitků, co si můžete užívat za svobodna, hezky bez závazků? Mně tedy ne - ani teď
No, kdyz si nekdo predstavuje pod slovem „uzivat si“ vymetani diskotek a opijeni se (a dale uz jeho fantazie nesaha), tak ano, na takove uzivani jsem opravdu uz stara
.
Co se tyce soucasne mody chozeni na nemocenskou okamzite po zjisteni tehotenstvi, mam na to stejny nazor (on se nejaky ten duvod vzdycky najde, ze). Zde ve Francii je pomerne vzacne, ze jde zena na delsi dobu na neschopenku kvuli tehotenstvi (lekare totiz dost tvrde kontroluje socialka). Pripad, ze by nekdo zustal skoro cele tehotenstvi doma, ale na to, aby mel pritom neomezene vychazky byl zdravy dost, jsem tu zatim nevidela. Asi tu bude zdravejsi populace
.
@Regina Hero píše:
@julie74 a co s ní jako?
Jestli jí pomluvíme nebo pochválíme.
To byla jenom historka že v životě se dějí různé věci a takové to posuzování lidí, v jejichž botách nechodíme je většinou na nic.
![]()
@julie74 já myslím, že pochválíme… takových je nás tu hodně… ![]()
@Regina Hero píše:
@julie74 já myslím, že pochválíme… takových je nás tu hodně…
Taky jsem pro pochvalu, a to ještě když bylo nejmenšímu miminku ani ne tři roky, naklusala zpátky do práce. ![]()
K té nemocenské, sestra pracuje v sociálních službách a říkala, že ještě neviděla těhotnou podřízenou, že všechny jí zmizí z očí okamžitě po první kontrole u gynekologa. A ukážou se za necelých čtyři až pět let.
![]()
Já zase znám spoustu holek, které otěhotněly po „miliontém“ IVF, v těhotenství pracovaly a ještě chodily cvičit leckdy. ![]()
S tím rizikovým těhotenstvím je to různé… Bývalá švagrová otěhotněla „plánovaně“ v 17 letech, a protože to byla taková žouželka bledá, bez fyzičky, s nedokončeným vlastním vývojem, opravdu prožila většinu těhotenství ve špitále, rodila císařem, protože při svém nedovývinu by téměř pětiklové dítě prostě neměla šanci porodit (to nemluvím o problémech s ledvinami, po celé těhotenství). Ale teprve po porodu to začala být komedie - mámo, TO se posralo, udělej s tím něco, nebo se poblinkám… apod. Je úžasnou mladou matkou, která stihla noční pařby s kamarádkami, dokonce i dostudovala. Její dceři je dnes 13, své problémy řeší zásadně s tím, kdo ji vychoval - s babičkou. A bývalá švagrová nemůže pochopit, proč ji má dcera „na háku“, s ničím se jí nesvěří… Já teď čekám koncem března druhé dítě, je mi 42, ale matka - údernice taky nejsem. Tentokrát mám problémy a od 3 měsíce jsem na rizikovém doma. A zpočátku mi z toho hodně hrabalo, rozhodně jsem si nepřipadala tak, že si to užívám. Děsila jsem se každé prohlídky, jestli se nic nezhoršilo, jestli se neobjevil nový problém (dítko by mělo být zdravé, to já jsem „poruchová“). Prostě ne vždycky se dá naplánovat bezproblémové těhotenství, vážně nejsem flink a chtěla jsem pracovat až do konce ledna, kdyby to šlo, tak i dýl. I kvůli financí…
Jsem ve 12tt a přestali mě uplně bolet prsa, žádné problemy jinak nemam. může my někdo uklidnit že se nic špatneho neděje, jsem z toho trochu nervozní i k memu věku 38let. děkuji vera ![]()
@verena32 píše:
Jsem ve 12tt a přestali mě uplně bolet prsa, žádné problemy jinak nemam. může my někdo uklidnit že se nic špatneho neděje, jsem z toho trochu nervozní i k memu věku 38let. děkuji vera
tebe trápí, že tě přestala bolet prsa? To je snad důvod k oslavě, ne?
A to že nemáš žádné potíže, je pro tebe problém? Holka, užívej si bezproblémové těhotenství a neblázni! ![]()
@verena32 píše:
Jsem ve 12tt a přestali mě uplně bolet prsa, žádné problemy jinak nemam. může my někdo uklidnit že se nic špatneho neděje, jsem z toho trochu nervozní i k memu věku 38let. děkuji vera
Tak si to užívej!!! Co bych dala za bezproblémové těhotenství! Jedno takové jsem si prožila a s nynějším těhotenstvím s problémy můžu srovnávat. Těš se na miminko, plánuj, choď plavat, na cvičení pro těhotné, do kina, divadla, do šestého měsíce klidně i na delší dovolenou nebo na hory… co tě baví. Já na tohle všechno nemůžu ani pomyslet, jen ležím, kynu, jezdím po doktorech a vycházky mám jen 3 hodiny denně. Nemůžu malému ani na školní besídku nebo na třídní schůzky…
Ahoj holky, taky se nepočítám do starého železa, ale bohužel patřím k těm co se doma budou celé těhu válet a věřte mi, raději bych chodila do práce, než prožívat strach z těhu.
Ve 20ceti jsem si nemohla dovolit mít mimčo - bydlení, finance atd a i když mám problémy, tak si myslím, že to bylo správné rozhodnutí, protože kdo ví, třebas bych měla problémy s těhu i ve 20ceti..
Děkuji dost jste mě uklidnili asi zbytečně zmatkuji, ale bylo mě to divné jak kdybych najednou těhotna nebyla ![]()
@Ginuš píše:
Ahoj holky, taky se nepočítám do starého železa, ale bohužel patřím k těm co se doma budou celé těhu válet a věřte mi, raději bych chodila do práce, než prožívat strach z těhu.
Ve 20ceti jsem si nemohla dovolit mít mimčo - bydlení, finance atd a i když mám problémy, tak si myslím, že to bylo správné rozhodnutí, protože kdo ví, třebas bych měla problémy s těhu i ve 20ceti..
Taky jsem si plánovala, jak budu aktivní a chodit do práce… No, první měsíc doma byl opravdu strašný. Pak si člověk docela i zvykne (co mi taky zbývá, že). Občas mi přijde líto, že něco nemůžu, ale co se týká toho strachu, dá se to. I na to si člověk zvykne a naučí se nepřipouštět si to tolik. A rizikové těhotenství se může „urodit“ v každém věku.
@Abilka tak á si těhu určitě začnu užívat po 12tt - do té doby budu mít strach. Tak už mám pžopravenou tv v ložnici, notes, knížky, takže to určitě překonam. Nic jiného mi nezbývá ![]()
@magistra K píše:
No, kdyz si nekdo predstavuje pod slovem „uzivat si“ vymetani diskotek a opijeni se (a dale uz jeho fantazie nesaha), tak ano, na takove uzivani jsem opravdu uz stara.Co se tyce soucasne mody chozeni na nemocenskou okamzite po zjisteni tehotenstvi, mam na to stejny nazor (on se nejaky ten duvod vzdycky najde, ze). Zde ve Francii je pomerne vzacne, ze jde zena na delsi dobu na neschopenku kvuli tehotenstvi (lekare totiz dost tvrde kontroluje socialka). Pripad, ze by nekdo zustal skoro cele tehotenstvi doma, ale na to, aby mel pritom neomezene vychazky byl zdravy dost, jsem tu zatim nevidela. Asi tu bude zdravejsi populace
.
Měla jsem na mysli to, že s dětmi už určité věci dělat nelze, nebo lze, ale ne tak jednoduše, jako bez nich. A to by např. mně ve 20 hodně vadilo. I teď bych ráda šla jen tak bez rozmyšlení večer s mužem na koncert nebo do kina, bohužel můžeme buď jeden, nebo druhý. Oba tak max. 1 x za 3 měsíce. Nebo jen tak spolu prolenošit den v posteli - zkrátka užívat si. Proto mi vrtá hlavou, jak někdo může být vybouřený s maturitou v zádech.
@Ginuš Tak přeju hodně štěstí, zdraví pro tebe i mimčo. A tolerantního partnera, který pomůže a chápe, že když nemůžeš, tak prostě nemůžeš a udělá to za tebe ![]()