Meranie BT

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1835
4.8.10 14:43

Tu je teoria HP…a doslova TEORIA, zda sa, ze gyndosi si to robia po svojom…

Hormonálny profil slúži na monitorovanie činnosti vaječníkov. Správne je, keď sa odoberá tretí-štvrtý deň cyklu prvýkrát, potom okolo pätnásteho dňa a napokon dvadsiaty druhý deň cyklu, čiže dokopy trikrát, aby sme mali informáciu o jednotlivých fázach, spočiatku o prvej časti menštruačného cyklu, potom o období ovulácie, teda vypudení vajíčka, a nakoniec o období pred menštruáciou. Takto dostaneme pravý obraz toho, ako pracujú vaječníky. Ešte jedna dôležitá poznámka: Hormonálny profil treba brať nie hneď zrána, ale po dvoch až troch hodinách po prebudení a v období, keď žena nemá stresy, lebo každý stres – či už ranné vstávanie alebo čokoľvek iné – môže hormonálny profil ovplyvniť. Tá tretia hodina po prebudení, v pokoji a bez stresu vytvára optimálny obraz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225

toja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to je dobre! A takuto nejaku reakciu by som cakala od mojho chlapa tiez :mrgreen: On ta pocuva, len nevie reagovat, neber si to :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1835

A este

Príčinou ťažkostí spojených s počatím vytúženého bábätka môžu byť rôzne faktory. Preto, ak niekoľkomesačné snaženie neprinieslo výsledok, naše cesty poväčšine vedú do gynekologických ambulancií. U ženy je potrebné potvrdiť, že vaječníky pracujú normálne, dochádza k ovulácii a tak je splnený jeden z predpokladov úspechu. To lekári zvyčajne začnú vyšetrovať folikulometriou v kombinácii s vyšetrením hormonálnych hladín niekoľkokrát počas cyklu - tzv. hormonálnym profilom.

Lekár Vám pravdepodobne trikrát počas cyklu vezme krv na rozbor. Približne 4., 14. a 21. deň menštruačného cyklu prídete ráno na odber krvi. Hormonálnym profilom sa sledujú hladiny nasledujúcich hormónov:

PROGESTERÓN - má v menštruačnom cykle dve hlavné funkcie. Prvou je zmena hlienu v krčku maternice, ktorý je príliš hustý na to, aby mohli spermie preniknúť do maternice. Druhou je tvorba tekutiny v žľazách výstelky maternice, ktorá vyživuje oplodnené vajíčko.
Zvýšené hodnoty môžeme nájsť pri:

*

Kongenitálnej adrenálnej hyperplázii (vrodené ochorenie nadobličiek). *

Mola hydatidosa. *

Nádoroch vaječníkov.

Znížené hodnoty môžeme nájsť pri:

*

Potrate. *

Syndróme krátkej luteálnej fázy. *

Syndróme polycystických ovárií.

PROLAKTÍN - vyvoláva u ženy na konci gravidity rozvoj buniek mliečnej žľazy a vylučovanie mlieka. Určitá jeho hladina je u ženy nevyhnutná počas menštruačného cyklu na tvorbu hormónov vo vaječníkoch, zvýšená hladina ale ich tvorbu utlmuje.

*

Poruchách hypotalamu a hypofýzy. *

Prolaktinóme (nádor produkujúci prolaktín). *

Akromegálii. *

Hypothyroidisme. *

Anorexia nervosa. *

Insuficiencie nadobličiek.

*

Nekróze alebo ischemických zmenách hypofýzy.

LUTEINIZAČNÝ HORMÓN (LH) - u ženy pôsobí na bunky steny folikulu vaječníka, ktorý predtým dozrel vďaka účinku folikulostimulačného hormónu a podieľa sa tak na spúšťaní ovulácie a na regulácii menštruačného cyklu. Po ovulácií sa jeho účinkom mení folikul na žlté teliesko- lat. corpus luteum, ktorý potom pod účinkom LH produkuje hormón progesterón.

*

Primárnej dysfunkcii gonád. *

Syndróme polycystických ovárií. *

V postmenopauzálnom období. *

Adenóme hypofýzy. *

Poruchách funkcie vaječníkov.

*

Podvýžive. *

Anorexia nervosa. *

Strese. *

Kongenitálnej adrenálnej hyperplázii. *

Nádoroch kôry nadobličky. *

Ochoreniach hypotalamu. *

Oneskorenej puberte.

Folikulostimulačný hormón (folitropín, FSH) - u žien pôsobí na rast a zrenie folikulov vaječníka, pričom folikuly pod jeho vplyvom produkujú hormóny estrogény. Táto funkcia prebieha v spolupráci s luteinizačným hormónom.

*

Poruchách funkcie semenníkov. *

Zápale semenníkov. *

Po kastrácii. *

Predčasnej puberte. *

Nevyvinutí vaječníkov. *

Menopauze. *

Patologických zmenách centrálneho nervového systému.

*

Polycystickej chorobe vaječníkov. *

Poruchách funkcie (hypofunkcii) hypotalamu alebo adenohypofýzy. *

Anorexia nervosa. *

Nádoroch nadobličky.

Estradiol - hlavný ženský pohlavný hormón, je produkovaný najmä bunkami folikulu počas jeho rastu. Jeho vylučovanie stúpa v prvej, predovulačnej fáze cyklu od 5. do 14. dňa (tzv. proliferačnej fáze). Riadi dozrievanie vajíčka a prípravu sliznice maternice na implantáciu.

Testosterón - klasicky ponímaný ako mužský pohlavný hormón, sa vyskytuje aj u žien, lenže v nižšej koncentrácii. Zďaleka tiež neobmedzuje svoj účinok na pohlavné orgány a reprodukčné zdravie. Má vplyv na telesnú stavbu a spolu s estrogénmi zohráva kľúčovú úlohu v rozdielnom vzhľade mužov a žien.

*

Nádoroch (vaječníkov, semenníkov, nadobličiek).  *

Léziách centrálneho nervového systému. *

Kongenitálnej adrenálnej hyperplázii (vrodené ochorenie nadobličiek). *

Idiopatickej predčasnej puberte.

*

Liečbe estrogénmi. *

Ťažkej obezite. *

Zlyhávaní obličiek. *

Podvýžive. *

Kryptorchizme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5530
4.8.10 14:44

Denca, tak teraz v case ovulky by ti podla mna mal brat krv na FSH (folikulstimulujuci hormon-posobi na rast folikulov) a LH (Luteizacny hormon-ktory pomaha pri uvolneni vajicka), okrem toho su tam este ine hormony, ale neviem, ktore sa este beru v tomto case. Ked sa mylim baby, tak ma opravte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5530
4.8.10 14:45
toja píše:
kočky,moj m je niekedy taaaaaaaky citlivyyyyy,ze :pocitac: :mrgreen:
ja mu hovorim so strachom,ze co ak mam taku imunitu,ze mu zabijam spermosky a on mi na to pozerajuc na vlasy: Aha,nemas tu hore nahodou plešinu?
Toji to poznam aj ja velmi dobre, tvari sa ze nepocuje co som povedala, to je ich sposob uniku pred problemami :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6651
4.8.10 14:47

Téda, zkouším vás průběžně dočítat, ale dneska se teda nechytám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225
4.8.10 14:48

jodi vsak ty si rychlocitajuca! Ako inak by si zvladala tie knihy z kniznice? :wink: :mrgreen: Ty to das! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9080
4.8.10 14:50

lily super info :kytka:
ako dlho sa vy vlastne snazite?

albi,kati :mrgreen:
nielen preto ich mame radi,co?  :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17268

jeeej, to je neskutocne kto kazdy vystuduje gynekologiu :mrgreen:

to si mozme rovno my otvorit ambulanciu a vyviest zeny z omylu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9080

jodi to preto,lebo dnes dostanes mrchu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1441

tak holky v pátek vám povím, jak to vše dopadlo, jsem tedy opravdu moc zvědavá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5530
4.8.10 14:51

Toji ano, ale mna ide v tom momente rozhodit od zlosti :mrgreen: Ja sa snazim komunikovat o niecom a on si jednoducho zmeni temu a neberie ma vazne :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17268
4.8.10 14:52

evitka gratulujem k uzliku stastia :palec: :huban: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1835
4.8.10 14:52

Toji v decembri budu 2 roky co sa snazime aktualne. Predtym dalsie 3 roky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1835
4.8.10 14:53

Evitka aj ja posielm veliku GRATULACIU :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie