Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tu je teoria HP…a doslova TEORIA, zda sa, ze gyndosi si to robia po svojom…
Hormonálny profil slúži na monitorovanie činnosti vaječníkov. Správne je, keď sa odoberá tretí-štvrtý deň cyklu prvýkrát, potom okolo pätnásteho dňa a napokon dvadsiaty druhý deň cyklu, čiže dokopy trikrát, aby sme mali informáciu o jednotlivých fázach, spočiatku o prvej časti menštruačného cyklu, potom o období ovulácie, teda vypudení vajíčka, a nakoniec o období pred menštruáciou. Takto dostaneme pravý obraz toho, ako pracujú vaječníky. Ešte jedna dôležitá poznámka: Hormonálny profil treba brať nie hneď zrána, ale po dvoch až troch hodinách po prebudení a v období, keď žena nemá stresy, lebo každý stres – či už ranné vstávanie alebo čokoľvek iné – môže hormonálny profil ovplyvniť. Tá tretia hodina po prebudení, v pokoji a bez stresu vytvára optimálny obraz.
toja
to je dobre! A takuto nejaku reakciu by som cakala od mojho chlapa tiez
On ta pocuva, len nevie reagovat, neber si to ![]()
A este
Príčinou ťažkostí spojených s počatím vytúženého bábätka môžu byť rôzne faktory. Preto, ak niekoľkomesačné snaženie neprinieslo výsledok, naše cesty poväčšine vedú do gynekologických ambulancií. U ženy je potrebné potvrdiť, že vaječníky pracujú normálne, dochádza k ovulácii a tak je splnený jeden z predpokladov úspechu. To lekári zvyčajne začnú vyšetrovať folikulometriou v kombinácii s vyšetrením hormonálnych hladín niekoľkokrát počas cyklu - tzv. hormonálnym profilom.
Lekár Vám pravdepodobne trikrát počas cyklu vezme krv na rozbor. Približne 4., 14. a 21. deň menštruačného cyklu prídete ráno na odber krvi. Hormonálnym profilom sa sledujú hladiny nasledujúcich hormónov:
PROGESTERÓN - má v menštruačnom cykle dve hlavné funkcie. Prvou je zmena hlienu v krčku maternice, ktorý je príliš hustý na to, aby mohli spermie preniknúť do maternice. Druhou je tvorba tekutiny v žľazách výstelky maternice, ktorá vyživuje oplodnené vajíčko.
Zvýšené hodnoty môžeme nájsť pri:
*
Kongenitálnej adrenálnej hyperplázii (vrodené ochorenie nadobličiek). *
Mola hydatidosa. *
Nádoroch vaječníkov.
Znížené hodnoty môžeme nájsť pri:
*
Potrate. *
Syndróme krátkej luteálnej fázy. *
Syndróme polycystických ovárií.
PROLAKTÍN - vyvoláva u ženy na konci gravidity rozvoj buniek mliečnej žľazy a vylučovanie mlieka. Určitá jeho hladina je u ženy nevyhnutná počas menštruačného cyklu na tvorbu hormónov vo vaječníkoch, zvýšená hladina ale ich tvorbu utlmuje.
*
Poruchách hypotalamu a hypofýzy. *
Prolaktinóme (nádor produkujúci prolaktín). *
Akromegálii. *
Hypothyroidisme. *
Anorexia nervosa. *
Insuficiencie nadobličiek.
*
Nekróze alebo ischemických zmenách hypofýzy.
LUTEINIZAČNÝ HORMÓN (LH) - u ženy pôsobí na bunky steny folikulu vaječníka, ktorý predtým dozrel vďaka účinku folikulostimulačného hormónu a podieľa sa tak na spúšťaní ovulácie a na regulácii menštruačného cyklu. Po ovulácií sa jeho účinkom mení folikul na žlté teliesko- lat. corpus luteum, ktorý potom pod účinkom LH produkuje hormón progesterón.
*
Primárnej dysfunkcii gonád. *
Syndróme polycystických ovárií. *
V postmenopauzálnom období. *
Adenóme hypofýzy. *
Poruchách funkcie vaječníkov.
*
Podvýžive. *
Anorexia nervosa. *
Strese. *
Kongenitálnej adrenálnej hyperplázii. *
Nádoroch kôry nadobličky. *
Ochoreniach hypotalamu. *
Oneskorenej puberte.
Folikulostimulačný hormón (folitropín, FSH) - u žien pôsobí na rast a zrenie folikulov vaječníka, pričom folikuly pod jeho vplyvom produkujú hormóny estrogény. Táto funkcia prebieha v spolupráci s luteinizačným hormónom.
*
Poruchách funkcie semenníkov. *
Zápale semenníkov. *
Po kastrácii. *
Predčasnej puberte. *
Nevyvinutí vaječníkov. *
Menopauze. *
Patologických zmenách centrálneho nervového systému.
*
Polycystickej chorobe vaječníkov. *
Poruchách funkcie (hypofunkcii) hypotalamu alebo adenohypofýzy. *
Anorexia nervosa. *
Nádoroch nadobličky.
Estradiol - hlavný ženský pohlavný hormón, je produkovaný najmä bunkami folikulu počas jeho rastu. Jeho vylučovanie stúpa v prvej, predovulačnej fáze cyklu od 5. do 14. dňa (tzv. proliferačnej fáze). Riadi dozrievanie vajíčka a prípravu sliznice maternice na implantáciu.
Testosterón - klasicky ponímaný ako mužský pohlavný hormón, sa vyskytuje aj u žien, lenže v nižšej koncentrácii. Zďaleka tiež neobmedzuje svoj účinok na pohlavné orgány a reprodukčné zdravie. Má vplyv na telesnú stavbu a spolu s estrogénmi zohráva kľúčovú úlohu v rozdielnom vzhľade mužov a žien.
*
Nádoroch (vaječníkov, semenníkov, nadobličiek). *
Léziách centrálneho nervového systému. *
Kongenitálnej adrenálnej hyperplázii (vrodené ochorenie nadobličiek). *
Idiopatickej predčasnej puberte.
*
Liečbe estrogénmi. *
Ťažkej obezite. *
Zlyhávaní obličiek. *
Podvýžive. *
Kryptorchizme
Denca, tak teraz v case ovulky by ti podla mna mal brat krv na FSH (folikulstimulujuci hormon-posobi na rast folikulov) a LH (Luteizacny hormon-ktory pomaha pri uvolneni vajicka), okrem toho su tam este ine hormony, ale neviem, ktore sa este beru v tomto case. Ked sa mylim baby, tak ma opravte.
toja píše:Toji to poznam aj ja velmi dobre, tvari sa ze nepocuje co som povedala, to je ich sposob uniku pred problemami
kočky,moj m je niekedy taaaaaaaky citlivyyyyy,ze![]()
ja mu hovorim so strachom,ze co ak mam taku imunitu,ze mu zabijam spermosky a on mi na to pozerajuc na vlasy: Aha,nemas tu hore nahodou plešinu?
Téda, zkouším vás průběžně dočítat, ale dneska se teda nechytám ![]()
jodi vsak ty si rychlocitajuca! Ako inak by si zvladala tie knihy z kniznice?
Ty to das! ![]()
lily super info ![]()
ako dlho sa vy vlastne snazite?
albi,kati ![]()
nielen preto ich mame radi,co? ![]()
jeeej, to je neskutocne kto kazdy vystuduje gynekologiu ![]()
to si mozme rovno my otvorit ambulanciu a vyviest zeny z omylu ![]()
tak holky v pátek vám povím, jak to vše dopadlo, jsem tedy opravdu moc zvědavá
Toji ano, ale mna ide v tom momente rozhodit od zlosti
Ja sa snazim komunikovat o niecom a on si jednoducho zmeni temu a neberie ma vazne ![]()
Toji v decembri budu 2 roky co sa snazime aktualne. Predtym dalsie 3 roky ![]()