Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já bych se toho nahatého miminka v kočárku fakt nebála. Jak říká náš pediatr „za svou praxi jsem již viděl hodně miminek přehřátých a oplocených ale zatím žádné nebylo podchlazené jen ze špatného oblékání“.
Tak jako většina Mudr potvrdí, že ty běžné virózy, popisované lidmi jako „nachlazení“, opravdu nechytne člověk z nastydnutí. To bych měla dceru doma pořád a ona má rýmu max 2-3dny v roce.
Já ještě rodičák vyřešený nemám, ale určitě vyberu víc v prvním půl roce a pak to stáhnu na míň a uvidíme. Od září malá nastoupí do kolektivu tak dle její nemocnosti. Ať mám možnost případně rychle dovybrat a dát jí do jeslí.
Rodičovskou jsem zatím nepsala, ale dám max do prvních narozenin a pak uvidíme.
Příkrmy jsem začala závádět tento týden. Dr chtěl ať začne konečně víc přibírat.
A očkování zatím malá nese statečně. Já teda vše dávám po jednom, ale má již 2× Rotarix, 2× Hexu, 1× Prevenar a 1× Bexsero. Zatím nejslabší reakce byly na Hexu, v ten den spavější a protivná. A nejhorší na Prevenar to mi tři dny zvracela s teplotami. Jinak u každého očkování cca 4-5dnů méně jí, tak vždy týden stojí na váze.
@XLe tyjo jak casto chodite na ockovani, ze uz mate takhle naockovano? Maly ma ve 4 mesicich zatim 1×Rotarix, 1×Hexu, 1× Prevenar a ted pujdeme na Bexero. Na ockovani chodime po mesici.
Holky co už prikrmujete, podle čeho jedete? Já jsem zatím zkoušela dyni, pastyňák, mrkev, už mám na záhone brokolici tak tu dáme zítra. A dal nevim
Mužu třeba už i kombinovat mrkev + brambor? Nakoupila jsem skleničky od 4 měsíců, ale tam toho moc na výběr nemají ![]()
@Ernais My už máme naočkováno stejně jako @XLe, krom bexero - tam ještě nejsem úplně rozhodnuta jestli budu dávat, ale rotarix dávala vždy v kombinaci buď s hexou nebo prevenarem
@an-na pokud uz mate mrkev vyzkousenou, tak si myslim, ze k ni normalne muzes pridat bramboru. Ja s prikrmama cekam na sklizen ze zahradky, ale zatim tam mame jen hrasek, salat a kedlubny, takze maly bude muset jeste pockat ![]()
@an-na aha, tak ja nechci davat dve veci zaraz a doktor si nas sam zve po mesici, takze to ockovani budeme mit asi takove rozvolnenejsi
@Ernais My to máme stejně. Bexero jdeme za 14 dní.
Starší měli ještě o jednu dávku Hexy navíc, tak taky dával nás dr.dve najednou. Ale jak ubyla ta jedna dávka, tak to dává zvlášť, protože není potřeba tak spěchat.
Já začnu s příkrmy okolo 5.mesice. Asi mi ubývá mléko, tak snad to do té doby ještě udržíme…
Mně také začaly hrozně padat vlasy, tak jsem si objednala 4mesicni kúru dona hair, beru zatím asi 10 dní tak uvidíme ![]()
@an-na já na začátku dávala jednu zeleninu a kdzy jsem viděla že s tím nemá problém kupuju cokoliv co je od 4 měsíců 😁
@Ernais my to dáváme po 3 týdnech, teď jsem dokonce dala po dvou a další má za měsíc jelikož příští týden mají dovolenou. A taky byl Dr dost rozhozený že to nechceme spojit. Vždyť všichni to očkují po dvou. Taky mě to úplně ok nepřijde.
A příkrmy beru zatím co je ve skleničkách jednodruhové. Tj bílá mrkev, mrkev, pastyňák, batáty, cuketa, dýně, brokolice, hrášek… Do 6 měsíců se musí dát hodně pozor na dusičnany, pak začnu i se sklizní od rodičů ze zahrádky. Ale více méně můžeš zavádět i s něčím co již máš zavedené. Tj třeba 3 dny mrkev a pak 3 dny mrkev s bramborem. Akorát pak zjistíš jen toleranci, ale chuť brambory si to prtě nezkusí. Taky pak začnu víc-složkové brambory/špenát, batáty/květák, mrkev/brambory, dýně/brokolice, mrkev/brambory/fenykl,.. A myslím že od 6 měsíců jsem pak začínala i s masem, i když nevím zda to nebylo ještě dřív. A teď si nepamatuju kdy přesně ale někdy mezi 4-6 měsícem se zkoušel lepek a to i u plně kojených, ale Dr zatím nic neříkal.
Muj maly bude mit za 2tydny ukončeny 6ty měsíc a jeste jsem s prikrmy nezacala, je plne na UM. Každopádně pristi vikend tam asi zacnu neco soupat no, nechce se mi do toho, tak to odkladam co to jde…
@Nikca7 tak to mě se do toho zase chtělo hodně, hrozně jsem se těšila 😁 takže my začali hned ve 4. Měsíci ba už papame skoro všechno 😁
Naší malé budou za tyden 4 měsíce a na příkrmy se těším neskutečně ![]()