Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ronnie.M tak nas prcek se naji tak za 5 minut a tak nejak jsem se naucila kojit vsude. Pred rodinou neresim vubec, maximalne kdyz tam jsou chlapi, tak se otocim, at na me neni videt a s zenskyma to neresime. Kamosky to samy, nektery taky koji, tak kojime spolu 😂 a v kavarne, restauraci, na vylete a tak, si vzdycky najdu nejaky klidny koutek a je to. Chtela bych kojit tak do roka, tak uvidime.
@Ernais to já taky říkala že chci do roka ještě v těhotenství 😂 teď si říkám, že nevím jak bych to dávala 😂
To mě to kojení vždycky vyrusilo v blbou chvíli a právě to vždycky bylo minimálně na půl hodiny, což bylo hrozně vyčerpávající sedět někde půl hodiny a umírat na záda. A moje kamarádky jsou až na jednu bezdetny a nemusejí to vidět jo 😁
@Ernais Mám to taky tak. Nemám s tím problém a nějak mě to netrápí nebo neotravuje. Ještě teď přes léto, když jezdíme po výletech a nemusím řešit nějaký jidlo pro prcka… právě máme ještě 7.8.jednu větší akci, tak začnu asi pak
@Ernais zacni jak to budes citit, nikde to neni dane dokud dite normálně pribira. Maly je plne na UM, dnes ukonceny 6ty mesic a začali jsme minuly tyden
A taky jsem se na to nijak netesila, prace navic, nektere maminky jsou do toho vsak hrrr a odpočítávaji kdy uz konecne zacnou, pro me nepochopitelne ![]()
@Nikca7 mě to jako práce navíc nepřijde teda 😁 možná tak jen proto že pak malýmu musím utrit pusinku což je otázka sekundy. Jestli mám vzít flašku, ohřát vodu, madavkovat malého a zamíchat to, nebo vezmu příkrm, ohreju ho a jdu malého krmit to už mi přijde jedno 😁 malý to celý spapa během 5 minut
@MajakS presne, to leto tomu moc nenahrava. Nas ted ceka nekolik kratsich dovolenych a popravde se mi tam absolutne nechce resit priprava prikrmu. V tomhle je to kojeni proste jednodussi. Ale zase bych s takovou cekala treba do 7 mesicu a to asi taky neni uplne dobre, ne? Jinak holky, jak to je, kdyz zacnu prikrmovat treba na obed, musim pak uz porad delat obedy? Nebo se da treba jeden den dat prikrm a pak muzu 2 dny jen kojit?
@Ernais já nedávám úplně pravidelně na oběd příkrmy, jako snažím se je dávat ale občas to vyjde časově třeba hůř, že nemám čas ho krmit tak mu místo toho dám flašku. Nebo když někde jsme a není tam prostor na krmeni příkrmu tak taky dostane flašku.
Já nemám ráda když musím někde venku kojit. Ani tak ne kvůli tomu, že je člověk vidět, ale většinou nemám možnost se pohodlně opřít z nohama nahoře a bolí mě pak záda. A do toho je malá již v tom věku kdy ji cokoliv kolem rozptyluje, tak se ani pořádně nemůže soustředit a kouká všude kolem.
Proto mě kojení fakt štve. Malá se půl hodiny kojí a pak jí ještě dalších 20 minut trvá vypít UM. První byla gurmán, kojila se klidně 20 minut a již tenkrát mi to dost vadilo, ale tohle se fakt nedá. Natož když to vyjde časově nějak nevhodně. Naštěstí narozdíl od první jí jen 5× denně a jde to líp načasovat, první jedla za den klidně i 8×. Zato v noci spí obě ukázkově, o mala první jídlo až kolem 7h.
Jinak co se času týče, pamatuju si, že při první mi dlouho trvalo než jsme se nějak sladili. Pořád jsem měla pocit, že nic nestíhám. Najít si chvilku na sebe bylo snad nemožné. Teď si to fakt užívám. Nevím zda je malá o tolik pohodovější, nebo jen hodně věcí vůbec neřeším, ale času mám fakt hodně. A to při tom ještě dělám do práce, i když teda to jsem dělala i s první, ale až po večerech když přišel manžel. Teď to v klidu zvládnu přes den.
Já dávám obědy jen když jsem někde kde to jde. Když jedu celý den autem, tak přes přestávky jen nakojím a dokrmím UM. Nebudu se patlat s příkrmy cestou. Ak by si pak náhodou cestou ublinkla tak někde na dovolené zapírat sedačku třeba od mrkve, nic moc.
Od začátku prázdnin již máme za sebou 4 cesty na Slovensko a zpět a za dva týdny nás čeká Chorvatsko. Mezi tím ještě pár popojíždění po ČR, ale to je tak do 2-3hodin, to dáváme bez jídla.
@XLe mě to kojení někde taky vadilo. Já měla vždy přes sebe takovou plentu a jak začali být tepla tak tam malému bylo horko a nechtěl mi pít a to pohodlí jak říkáš. Já i doma kolikrát umírala na záda, hlavně v noci kdy jsem nechtěla chodit někam daleko tak jsem jen seděla na posteli.
@Ernais Jako asi se může vynechat. Ale já bych se snažila teda pak už pravidelně, skrz nějaký režim a aby si malý prostě přesně zvykl no. Proto čekám, až vím, že bude prostor.
Taky záleží co kdo dává. Je rozdíl kupované skleničky, to není úplně práce navíc. A já budu dělat doma, ale občas, aby vzala i skleničku.
@Ernais Tak už jste začali?
Já si říkám, že asi začnu během příštího týdne. Máme teď všechno hezky čerstvý…
@Ronnie.M Přijde mi, že od narození malého jak na potvoru - kde jsme zastavili (v autě), tak pokaždé vedle nás někdo zaparkoval nebo se najednou začaly rojit davy lidí 😂 Teď když třeba jedeme na rehabilitace do Olomouce, taky musím promýšlet, kde budu kojit, jestli stihneme dojít do obchodního centra, kde jsou dvě kojící místnosti a kde jinde kojit, když už je doba hladu. Nic nenahradí postel nebo gauč doma a není nad pohodlí pro záda 🙂
@MajakS Též si říkám, jaká je výhoda únorových miminek, že teď vyrostla úroda a můžou jíst naše potraviny
Vaa pátek budeme mít 5 měsíců - čili první měsíc příkrmů za sebou. Zatím jsme stále na zelenině, na ovoce si myslím, že je ještě čas.
@MajakS nakonec jsme o vikendu zacali, zahrada me donutila, protoze ted mame cukety, mrkve, brambory, kvetaky i brokolice. Cuketa mu jela, brokolice uz tolik ne
pak budeme zkoiset mrkev a pak brambor. Mamka mu v nestrezene chvili nacpala uz i kousek bananu ![]()