Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@růžovámalina píše:
Z mého pohledu prostě nemáme právo zachránit něčí život tím, že někoho jiného zabijeme. To prostě není správné.
Respektuju názory všech přítomných i jejich právo se vyjádřit k tématu, ale v tom případě si myslím, že já ho mám taky.
Sama jsem člověk, co by těhotenství nepřežil, nebo jen s trvalými následky. A upřímně mě fascinují všechny ženy, ŽENY!!!, co by mě klidně zabily, jen aby z mojí dělohy moralisticky vytáhly děcko, které by celý život žilo bez lásky vlastní mámy. Mám tu hrdě nechat přítele s miminkem? Mám se pyšně dívat z nějaké jiné dimenze, jak moje vytoužené dítě vychovává jiná žena? Mám to brát jako „přijatelný obchod“ po tom milionu diskuzí, kde se 98% žen svěří, že nevlastní dítě je prostě nevlastní…?
Tahle otázka je hrozná sama o sobě, život jednoho na úkor druhého… Ale to jako myslíte vážně, co tu říkáte?
Vědomě byste zabily dospělou ženu v produktivním věku, myslící, cítící, milující a milovanou svou rodinou, než přerušit vývoj několikatýdenního shluku buněk?
Proč se tu ptám sakra, říkáte to jasně… ale dělá mi problémy uvěřit, jací lidi můžou být. Pro mě je tohle zosobněním zla. Neskutečná krvelačnost.
Dělám všechno proto, abych neotěhotněla, ale pokud by se to stalo… to vědomí, že existuje zástup žen, co obrazně na jedné straně čekají s nataženou rukou u mojí vagíny na dítě a za druhou drží provaz od gilotiny nad mým krkem, a považuju to za morální, správné a opodstatněné… je fakt strašný.
Ještě nikdo mi nevysvětlil, proč v takovém případě já mám menší právo na život než ten nesamostatný shluk buněk. Jsem míň než on…? Proč…?
Vím, že se vždycky nejlíp moralizuje o životě někoho jiného, ale stejně tenhle přístup neskutečně bolí.
Já zas prosím, aby se přítomné odpůrkyně potratů občas zamyslely, než začnou někomu dobrosrdečně radit, aby si ještě jednou rozmyslel vlastní smrt. ![]()
@LAlezane
Chudina zakladatelka… Místo podpory, že se miminko zadaří příště, že nemusí nutně znamenat, že po aktuálním ZDRAVOTNĚ NUTNÉM potratu už neotěhotní… Tak takové řeči. Mám známou, nemohla dlouho otěhotnět. Pak se po letech zadařilo, v 4. měsíci ji diagnostikovali rakovinu. Tělo se bránilo těhotenství, aby mělo sílu bojovat s nemocí, to jí pak doktoři řekli. Taky navrhovali kde co… Ona to chtěla risknout, miminko porodila. Nedožila se jeho prvních narozenin. Zakladatelce fandím, je dobře, že otěhotnět dokázala. To mně se třeba nezadaří nikdy. Věřím, že až vyléčí své neduhy, určitě zas přijde zdravé miminko ke zdravé mamince ![]()
@LAlezane
Tak v jine situaci je osoba, o jejiz zivot jde a v jine situaci je posuzuci nestranna osoba, ktere vlastne o nic nejde - hypoteticky ji vlozme do rukou moc nad zivotem a smrti. Opravdu se tetzko lidem rozhoduje obetovat jednoho na zachranu druheho a to dokonce i v pripade, ze jde o zachranu vice lidi obetovanim jednoho. Delaly se na to psychotesty, pokud ma nekdo udelat aktivni krok k tomu, aby jednu osobu usmrtil a tim zachranil vicero jinych, malokdo to udela. Pasivni ponechani behu veci, tzn. vlak prejede 5 lidi misto jednoho, letadlo s teroristy se nesestreli a necha dopadnout na fotbalovy stadion plny lidi…jim pripada spravnejsi.
V pripade tehotne zeny tak mohou uvazovat osoby, ktere povazuji i lidsky zarodek za plnohodnotneho cloveka s lidskymi pravy. Od zpusobu nahlizeni na zarodek se logicky odviji jadro postoje k potratu.
Vyzva k potratu pro zachranu zivota matky se pak takovym lidem muze jevit jako vyzva „zabijte batole a jeho jatra transplantujte matce, vzdyt ta ma jeste dalsi deti, ktere ji potrebuji“
malina zakladatelce nenakazala zemrit pro dite, ale vyslovila nadeji, ze mnohe zdravotni potize se daji resit. Zakladatelka sve zdravotni potize nespecifikovala, asi dobre udelala, protoze by se tim jen pustila do diskuse o opravnenonsti potratu, o kterou nestoji. Nicmene neuvedla ani, ze by tehotenstvi pro ni znamenalo ohrozeni zivota, z toho soudim, ze apel maliny, aby si to jeste rozmyslela, je opravneny - za predpokladu, ze malina je z tech, kteri vidi v embryu detatko, je to od ni jeste velmi diplomaticky a citlive vyjadreny apel.
@Pudloslava Lépe bych to nepopsala, děkuji moc. A ano, je to přesně tak - embryo podle mě je děťátko, já v něm vidím nový život. Nemíním se tady pouštět do hádek, každý zde má právo napsat svůj názor, když je to veřejná diskuze, proto jsem ho napsala, stejně jako ho na mě napsala LAlezane, ale nemám potřebu se s ní pouště do sporů, já už jsem svůj názor napsala a za tím si stojím.