Mírná výchova, protože nemlátím děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15113
19.7.15 10:15

Tak ono záleží na povaze toho dítěte, někomu jedna dobře mířená jen prospěje, jiný by se nechal utřískat a není to nic platné. Můj syn jako správný beran potřebuje argumenty, proč to nedělat, co by se stalo, kdyby to dělal atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1521
19.7.15 10:25
@brko píše:
Jestli ono to nebude tím, ze zákazy neuděluju-nejsem policajt. a nemysli, syn také nebyl vždy poslušny-to slovo nemám v souvislo
sti s dětma ráda, poslušny je pes-ale dopracovali jsme se k tomu, ze teď stačí říct max. 2 krát… a ano, dřív jsem musela říkat i 10krát, ale nikdy bych to nepoužila jako argument k jeho bití. :nevim:

Pro me je to slovíčkareni, zákazy, policajt apod myslím že zákazy musí vydávat snad každý rodič jenom tomu ty říkáš jinak :nevim:
Já vychovávam dceru láskyplne hodně s ni mluvim ale na zadek sem tam musím dát a kdyby na me znovu plívla tak záleží jak moc už mi ten den dala zabrat ale nemohu vyloučit ze bych ji plácla místo zadku přes tu pusu protože ta to udělala a v tomto smyslu s ni mluvim. Já se prostě bojim toho kam az by to mohla vystupňovat a nehodlám se za ni venku stydět.
Ale už to tu trochu plevelime myslím že provinení dcerky zakl nebylo tak zavazne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
19.7.15 10:44

@smutnalucy ona na me neplivla to uz by bylo moc i na me a hlavne nerikam a e sem tam nedostanou na zadek. Bylo uz vecer a byla i unavena, tim to ale nechci omlouvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
19.7.15 11:04
@lucenka píše:
Mne se tase hnusi rodiče, kteří vedou své děti volně a ty si i na ně venku dovolují v předškolním věku.
I jsem viděla „matku“ které dítě vbehlo na silnici, auto mělo co dělat aby zastavilo, řidič z toho byl chudák úplně hotový. A ta hvězda jenom klidným hlasem řekla, že to příště nemá dělat :zed:

Profesor Matějíček píše ve své knize, že když dítě málem srazí auto, tak 90%rodičů dítěti naseká na zadek právě proto, že se jim ulevilo, že dítě přežilo. Takže paradoxně výprask za odměnu. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
11941
19.7.15 11:24

Tahle diskuze mi přijde jako hodně zajímavá, fackovat asi ne. Ale plácnutí na zadek neuškodí. Všimněte si, jak se v názorech všechny dost lišíte. To, že se některé z vás podařilo vychovat dítě bez fyzických trestů, je sice obdivuhodné, ovšem na druhou stranu, každý si pod spojením „slušně vychovaný“ představí něco jiného. Téměř každá maminka shledává svojí výchovu uspokojující, i bez fyzických trestů. Ovšem každá z vás má jinak nastavenou toleranci, na to nezapomínejte! To, co je pro jednu dobře vychovaný potomek, může být pro další nevychovaný spratek, kterému by prošla v případě její výchovy ani ne desetina.

To, že se mnohým z vás podařilo vychovat dítě bez fyzického trestu, je možná fajn, ale možná je to tím, že jste opravdu nevychovávaly žádného sígra. Nemluvě o tom, že každý má jinak nastavenou míru tolerance toho, co je schopen snést. Někoho vytočí doběla každá blbost, jiné maminky po sobě nechávají házet šutry, písek a nevadí jim to.

Nejsem zastáncem příliš benevolentní výchovy. Vzpomeňte na „Obušku, z pytle ven!“ Ne s každým se dá vyjít po dobrém, ne s každým se domluvíte jen slovně. Rozhodně si nemyslím, že dítě by se mělo rodičů panicky bát, ale trochu strachu, nebo možná lépe řečeno respektu, by tam být mělo. Já dostal fyzický trest třikrát čtyřikrát v životě. Stačilo. A jednou v 5 letech facku, ale to bylo proto, že jsem řekl mámě sprosté slovo. A od té doby mám respekt, tu facku jsem si tehdy plně zasloužil. Ale uznávám také, že příliš časté používání fyzických trestů, je neefektivní, a že je lepší používat tresty ve formě zákazů. Ovšem ne na každé dítě to platí, ne s každým dítětem pohne zákaz sladkostí nebo pohádek, a trochu mi přijdou legrační všechny ty knihy o výchově, jak být mírumilovným rodičem a nikdy nevztáhnout na své dítě ruku. Vážně si jejich autoři myslí, že díky jejich radám se dá hnout i s tím největším Luciferem?:-)Já o tom přesvědčený nejsem. Výchova dítěte je ta nejtěžší věc a těžko se hledá hranice mezi respektem jeho osobnosti a tím, že i dítě bude respektovat druhé, mít lidem k úctu, a že z něj nevyroste arogantní rozmazlený fracek, který (jakmile nebude hned po jeho) se začne vztekat. Ale jak píšu výše, každá z vás je jinak tolerantní, a co by u jedné bylo třeba i na tu facku, může být u druhé pouze zdravým projevem osobnosti dítěte. Jen nezapomínejte na to, až přijde puberta, tak už formování výchovy není zcela jednoduché, v některých případech už i nemožné.

A poslední věc, kterou jsem psal i v jiném vlákně tady - Vaši rodiče žádné příručky neměli a myslím, že z většiny z vás vychovali slušné ženské a že občasné plácnutí na vaši psychice či vývoji žádné následky nezanechaly. Ale rozumím tomu, že si asi každý rodič říká, že své děti bude vychovat jinak, lépe, a že se nedopustí těch chyb, kterých se, podle něj, dopustili jeho vlastní.

Příspěvek upraven 19.07.15 v 11:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
19.7.15 11:35

@Ploskutáček díyk za názor, já jsem přesvědčena o tom, že fyzické tresty v jakékoli míře mohou uškodit. JAko beru, že někdo plácne přes zadek ve smyslu, že kdyby zadek neexistoval, tak dítě např. chytnu za rameno-jako symbol kontaktu, upozornění. Bohužel mnozí -a možná i ty-stále žijí v přesvědčení, že nebití (rozuměj v zažitém standardu, ne mlácení za každou kravinu)je vlastně benevolentní, liberální výchova. Věř mi, že to tak není, ty hranice se také stanovují, jedná se o respektující výchovu. A ještě -stanovení hranic pomocí respektující výchovy je mnohdy náročnější, než prostě seknout na zadek.Ale ovoce to přináší. U nás teda jo, syn je dost „svůj“.A co mi taky pomohlo v přesvědčení bylo to, jak jsem se cítila já jako dítě při fyzických trestech.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
19.7.15 11:41
@Svandu píše:
To ovsem nema s prskanim nic spolecneho. Srovnavas hrusky s jabkama.. A hlavne jsi je videla par vterin, nevis o nich vubec nic a soudis..

Má to společného hodně - dítě které může beztrestně prskat na jiné je pro mě nezvládnutí výchovy, stejně tak jako to, když matka nedokáže přimět dítě u rušné silnice, aby šlo za ruku. Případně pak má následovat adekvátní trest. A první dojem udělá hodně, takže ano soudím danou matku po pár vteřinách. Protože chování její a jejího dítěte mi přišla hrozná.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
19.7.15 11:43
@brko píše:
@Ploskutáček díyk za názor, já jsem přesvědčena o tom, že fyzické tresty v jakékoli míře mohou uškodit. JAko beru, že někdo plácne přes zadek ve smyslu, že kdyby zadek neexistoval, tak dítě např. chytnu za rameno-jako symbol kontaktu, upozornění. Bohužel mnozí -a možná i ty-stále žijí v přesvědčení, že nebití (rozuměj v zažitém standardu, ne mlácení za každou kravinu)je vlastně benevolentní, liberální výchova. Věř mi, že to tak není, ty hranice se také stanovují, jedná se o respektující výchovu. A ještě -stanovení hranic pomocí respektující výchovy je mnohdy náročnější, než prostě seknout na zadek.Ale ovoce to přináší. U nás teda jo, syn je dost „svůj“.A co mi taky pomohlo v přesvědčení bylo to, jak jsem se cítila já jako dítě při fyzických trestech.

Třeba stačí dítě vychovat včas a fyzické zresty v době, kdy už si to pamatuje nejsou potřeba

• Citovat
  • Upravit
15113
19.7.15 11:44

@brko píšeš,o tom jak jsi se jako dítě cítila při fyzických trestech. A není to právě účel takových trestů, když jiné metody selhávají? Krásně sis to zapamatovala a jistě už nic takového neděláš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
19.7.15 11:46
@boball píše:
@brko píšeš,o tom jak jsi se jako dítě cítila při fyzických trestech. A není to právě účel takových trestů, když jiné metody selhávají? Krásně sis to zapamatovala a jistě už nic takového neděláš :mrgreen:

ne, zapamatovala jsem si jen to bití, ne proč jsem byla bita :nevim: pamatuji si jen, že to bolelo a že byl křika že jsem se cítila ponížená. nic víc. To, že se ted např. nevztekám v obchodě a nevyplazuji an druhé jazyk, je dáno myslím tím, že už si na takové věci připadám stará.

• Citovat
  • Upravit
11941
19.7.15 11:50
@brko píše:

Ale já netvrdím, že výchova bez fyzických trestů nemůže fungovat. Může. Ale rozhodně není aplikovatelná všude a také nemusí všude přinést kýžené ovoce, chápeme se? To, že se to povedlo Vám, že Vy jste zrovna příkladem toho, že to fungovat může, samozřejmě chápu, a určitě takových maminek je spousta. Ale co když zrovna vy máte děti hodnější, děti s kterýma se dá vyjít, domluvit po dobrém? A co vzkážeme těm maminkám, které jsou ze svých dětí každodenně na prášky, protože jsou to zkrátka nevycválanci?

Pamatujete na ten pořad na Primě, tuším Chůva v akci, kde si rodiče zvali chůvu, když nezvládali výchovu svých zlobivých a příliš rozpustilých dětí? Mě vždycky zajímalo, jestli se ti děti chovají slušně i po vypnutí kamer, odchodu chůvy a třeba i za několik měsíců. Jestli to nebylo divadlo jen pro kamery, ale jestli ty její postupy fungují dlouhodobě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
19.7.15 11:55

@Ploskutáček bych řekla, že mám docela hajzlíky, ale vychované :lol: ale to by musel posoudit nekdo nezávislý, já jako matka svoje děti budu vidět vždycky „jinak“.

• Citovat
  • Upravit
11941
19.7.15 12:23
@brko píše:
ne, zapamatovala jsem si jen to bití, ne proč jsem byla bita :nevim: pamatuji si jen, že to bolelo a že byl křika že jsem se cítila ponížená. nic víc. To, že se ted např. nevztekám v obchodě a nevyplazuji an druhé jazyk, je dáno myslím tím, že už si na takové věci připadám stará.

:lol: Tímhle jste mě pobavila. Já si myslím, že na spoustu věcí, který se nemají dělat, co je neslušné, přijde člověk i sám v pozdějším věku. Důležitý je děti naučit, že se nemá ubližovat lidem ani zvířatům, že je slušnost poprosit a poděkovat.

A ještě k těm příručkám. Ty fungujou možná u počítačů, ale že bych si koupil příručku a díky ní by byly všechny děti na světě dobře vychované, je hloupost. Neříkám, že v nich nemůže být hodně zajímavých podnětů k zamyšlení, nicméně většinou je to teorie a praxe může být zcela jiná. A zase - to, že se nějakému psychologovi (většinou americkému) podařilo vychovat slušně jeho vlastní děti, to nemusí vůbec nic znamenat. A na obálce těžko najdeme „Otestováno na 100 000 dětech“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
19.7.15 12:28
@brko píše:
ne, zapamatovala jsem si jen to bití, ne proč jsem byla bita :nevim: pamatuji si jen, že to bolelo a že byl křika že jsem se cítila ponížená. nic víc. To, že se ted např. nevztekám v obchodě a nevyplazuji an druhé jazyk, je dáno myslím tím, že už si na takové věci připadám stará.

představila jsem si, jak plivu na číšnici protože mi přinesla malou porci a ona mne za to kousne do ruky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
19.7.15 13:24

Tak to nevim, ja obcas cerpam z knih od Matejicka, od Nevolove, Novackove a od manzelu Koprivovych, známých dětských psychoterapeutu a psychologů, ti mi moc američtí nepřijdou. Ale jasný, ze nejsem jak robot, co se naučil z knih. jen mi to pomáhá pochopiu, proč má tato výchova smysl. @Ploskutáček

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML