Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lussinka, myslím, že ve Tvé rodině vůbec není problém to, zda máš nebo nemáš používat fyzické tresty.
To, co udělal manžel, byla pouze nesmyslná agrese - vyventiloval si svůj vlastní vztek, který byl evidentně způsobený buď něčím úplně jiným (stresem v práci, únavou, čímkoli) nebo tím, že je dlouhodobě nespokojen se stavem v rodině. Sama musíš vědět, co z toho to bylo - má nějaké problémy? Byl unaven? Nebo už delší dobu řešíte nějaké neshody ohledně výchovy nebo ohledně čehokoli jiného?
Připadá mi, že máte s manželem názor na výchovu velmi nejednotný a navzájem se příliš nepodporujete (a možná se do toho ještě vkládá třetí osoba - tchán). To je základní problém, se kterým je potřeba něco udělat - nemůže jeden něco určit, stanovit, nějak reagovat… a druhý přijít a udělat opak. Předpokládám, že na toto téma také v psychologické poradně podrobně pohovoříte - pokud ne z iniciativy psychologa, požádej o to sama.
Názor na fyzické tresty má každý jiný - sto lidí, sto názorů - a těžko hledat jeden správný. My s manželem v tomto také nejsme úplně zajedno - já v nich opodstatnění neshledávám, on je čas od času použije, protože se nedokázal přenést přes svou vlastní výchovu (nicméně sám uznává, že jimi ničeho zásadního nedosahuje a nedosáhl). V každém případě respektujeme především jeden druhého a nezasahujeme do toho, co řeší ten druhý - tj. řeším-li něco já, manžel se drží zpátky, přestože by v určitou chvíli nejradši jednu vlepil a naopak, řeší-li něco on, já odcházím a pouze následně pomáhám urovnat, vysvětlit, vyjasnit… Nemá smysl se rozčilovat, že každý vidíme věci trochu jinak - každý jsme v životě prošli něčím jiným a není možné očekávat, že ve stejnou chvíli oba dospějeme ke stejným řešením a výsledkům a budeme se proto chovat a reagovat stejně. Jen je potřeba o těch rozdílech vědět a navzájem si nepodrážet nohy.
@brko píše:
Tak to nevim, ja obcas cerpam z knih od Matejicka, od Nevolove, Novackove a od manzelu Koprivovych, známých dětských psychoterapeutu a psychologů, ti mi moc američtí nepřijdou. Ale jasný, ze nejsem jak robot, co se naučil z knih. jen mi to pomáhá pochopiu, proč má tato výchova smysl. @Ploskutáček
Mně tedy spíš pomáhá pochopit smysl meho stylu výchovy to, že kluka lidi chválí. Hodně často mi říkají (třeba v restauracích), že tam tak hodné vychované dítě dlouho neměli, že teď sr dětem dává moc volnosti.
@brko píše:![]()
krásne jsi to odlehčila, pěknou neděli.
Příspěvek upraven 19.07.15 v 13:36
Díky, tobě také ![]()
@brko píše:
Profesor Matějíček píše ve své knize, že když dítě málem srazí auto, tak 90%rodičů dítěti naseká na zadek právě proto, že se jim ulevilo, že dítě přežilo. Takže paradoxně výprask za odměnu.
vše je o výchově, já nebudu vysvětlovat 100×, prostě potrestám. moje děcka byla naučená chodit za ruku přes cestu, s dvojkama to ani jinak nejde. když jsem měla děcka od švagra moje tři šli způsobně vedle mně ty od švagra, mladší kluk se mi v ruce kroutil, jak had, prostě byli hluční, všude jich bylo plno, prostě nevychovaní spratci. Takže jak je možné, že moje 3 jsou ještě dnes vychovanější než ti 2 jejich?(děcka máme stejně staré)
@mirecekblbecek píše:
vše je o výchově, já nebudu vysvětlovat 100×, prostě potrestám. moje děcka byla naučená chodit za ruku přes cestu, s dvojkama to ani jinak nejde. když jsem měla děcka od švagra moje tři šli způsobně vedle mně ty od švagra, mladší kluk se mi v ruce kroutil, jak had, prostě byli hluční, všude jich bylo plno, prostě nevychovaní spratci. Takže jak je možné, že moje 3 jsou ještě dnes vychovanější než ti 2 jejich?(děcka máme stejně staré)
Že jsou děti hlučné a je jich všude plno, tak jsou nevychovaní spratci??? Jako gratuluju ti ke klidným nehlučným vycvičeným opičkám, ale obávám se že s výchovou to nemá moc společného ![]()
@marmelada78 no tak cvičené opičky, to si je nikdy neviděla. jeden je adhd, ostatní nejsou o moc klidnější. a přesto se umějí ve společnosti chovat.ne jak švagrovi spratci, ve škole samé 1,ale rozežranci až to bolí. až budeš mít na starost5 menších dětí a budeš je mít převést přes frek. přechod, tak ti bude volná výchova tak akorád k prdu. já jsem léta vychov.4 malé děti, věř, že vím co je vychovanost a co nééé. ![]()
@marmelada78 Hlučné děti, kterých je všude plno mívají i takové rodiče. Ti si tudíž neuvědomují, že je něco špatně.
Příběh ze života: dítě se v pubertě chytlo party, začalo krást a fetovat. Celá situace dohnala rodiče až k psychologovi:„Pane doktore, my to nechápeme, vždyť to býval takovy poslušny chlapec…“
"Nebojte se, on je stále poslušný, akorát teď poslouchá někoho jiného. " ![]()
@boball píše:
@marmelada78 Hlučné děti, kterých je všude plno mívají i takové rodiče. Ti si tudíž neuvědomují, že je něco špatně.
Tak mám úplně jinou zkušenost, z rodiny i ze svého okolí, hlučné a temperamentní děti a rodiče spíše introvertní a klidné povahy, člověk někdy absolutně nechápe. Nicméně ty hlučné a divoké děti kupodivu nyní ve svých 16 - 20 letech jsou úplně normální, slušní, nevyplazují jazyk, neprskají, nechápu jak je to možné ![]()
@Ploskutáček píše:
Ale já netvrdím, že výchova bez fyzických trestů nemůže fungovat. Může. Ale rozhodně není aplikovatelná všude a také nemusí všude přinést kýžené ovoce, chápeme se? To, že se to povedlo Vám, že Vy jste zrovna příkladem toho, že to fungovat může, samozřejmě chápu, a určitě takových maminek je spousta. Ale co když zrovna vy máte děti hodnější, děti s kterýma se dá vyjít, domluvit po dobrém? A co vzkážeme těm maminkám, které jsou ze svých dětí každodenně na prášky, protože jsou to zkrátka nevycválanci?
Ne, takhle ne, ve skutečnosti je to trochu jinak. Výchova bez fyzických trestů funguje vždycky a na každé dítě - kámen úrazu je v tom, že ne každý rodič je schopen bez fyzických trestů vychovávat.
Rodič, který toho schopen není, automaticky prohlásí „s mým dítětem to bez fyzických trestů nejde, ono je jiné“… ale to není pravda. S dítětem „to nejde“ proto, že rodič neví, jak na to (neumí najít jiný způsob výchovy, z nejrůznějších důvodů nedokáže vytyčit hranice a trvat na jejich dodržování jinak než fyzickými tresty…) - nikoli naopak.
Jenomže tohle rodiče neradi slyší - protože si to automaticky překládají jako „neumím to bez pohlavků = jsem špatný rodič“…
@BohunkaP píše:
Ne, takhle ne, ve skutečnosti je to trochu jinak. Výchova bez fyzických trestů funguje vždycky a na každé dítě - kámen úrazu je v tom, že ne každý rodič je schopen bez fyzických trestů vychovávat.Rodič, který toho schopen není, automaticky prohlásí „s mým dítětem to bez fyzických trestů nejde, ono je jiné“… ale to není pravda. S dítětem „to nejde“ proto, že rodič neví, jak na to (neumí najít jiný způsob výchovy, z nejrůznějších důvodů nedokáže vytyčit hranice a trvat na jejich dodržování jinak než fyzickými tresty…) - nikoli naopak.
Jenomže tohle rodiče neradi slyší - protože si to automaticky překládají jako „neumím to bez pohlavků = jsem špatný rodič“…
Třeba to jde jenom domluvou, ale není to tak rychlý. Vzhledem k tomu, že jsem velice aktivní rodič, tak se odmítám vzdát cestování do doby, než dítě pochopí slovní pokyny a já se za něj nebudu muset stydět.
@lucenka píše:
Třeba to jde jenom domluvou, ale není to tak rychlý. Vzhledem k tomu, že jsem velice aktivní rodič, tak se odmítám vzdát cestování do doby, než dítě pochopí slovní pokyny a já se za něj nebudu muset stydět.
Ano, to je to, co jsem měla na mysli - výchova bez fyzických trestů by na Tvé dítě fungovala (stejně jako na každé dítě), pouze Ty jako rodič k ní (ze svých osobních důvodů) nejsi ochotna.
Proto jsem reagovala na příspěvek, v němž autor píše ve smyslu, že to, jestli výchova bez fyzických trestů funguje nebo ne, závisí na dítěti a tom, jaké ONO je. Není to tak - funguje to na každé dítě a závisí to na rodiči.
@BohunkaP takže recept na výchovu mají jen ti kdo dokola melou jen jedno a to samé a děcka si s nimi mávají. Já bych chtěla vidět, jak by matka s tímto přístupem vychovala ty paterčata, co mají letos 2 roky.ono jedno děcko dejme tomu ukočíruju a taky je naprosto odlišná výchova chlapců dvojčat, trpící adhd. a děvčat bez vady.Ono když jste naprosto klidná až netečná tak to možná jde, ale nemůžeme být všichni mrtvoly, že?
@mirecekblbecek píše:
@BohunkaP takže recept na výchovu mají jen ti kdo dokola melou jen jedno a to samé a děcka si s nimi mávají.
Na tenhle blábol opravdu nemám co říct. ![]()
Příspěvek upraven 19.07.15 v 13:36