Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svandu píše:
Z toho je bohuzel citit, ze s takhle nemocnym ditetem nemas zkusenost, sorry. Ono je totiz kazde dite jine. A ano, muzes predvidat krizova mista a situace, ale i kdyz mas s tim ditetem velkou zkusenost, vzdy se najde neco, co te prekvapi. Staci treba, ze se mu chce spat, nebo potrebuje kakat a muze byt problem i tam, kde se diteti libi a je hodne.
A zrovna v techto pripadech je dulezite dite neizolovat od socialnich situaci, ucit ho na ne reagovat a interagovat, i kdyz to pro nej neni zajimave a prirozene, protoze tomu nerozumi. Nejhorsi, co muzrs udelat, je nechat takove dite v jeho svete, nechat ho zacyklovat se ve stereotypnich situacich, ktere ho bavi a je u nich „v pohode“..
a přijde ti normální, když jsem zažila maminku s autistou, kteří jeli v tramvaji a on celou dobu řval a lítal po vagónu. Maminka se omlouvala a říkala, že tramvaje nesnáší. A přesto ho sobecky do té tramvaje vzala. Přitom to místo je ze stejného bodu dostupné i autobusem. Takovýto rodiče mi vadí a pochopení pro ně nemám.
@lucenka píše:
a já někde píšu, že má být takový rodič v izolaci? Ne. Ale prostě se přizpůsobit tomu dítěti. Takže nechodit třeba na běžnou prohlídku zámku, ale na dětskou. Ne do normální restaurace, kde se chtějí lidi v klidu najíst a ne poslouchat řev, lítající dítě u jejich stolu apod., tak jít do restaurace s dětským koutkem. Když dítě nesnáší tramvaj, tak jet na stejné místo busem. Prostě stačí nebýt bezohledný sobec
už se ti někdy stalo, žes někde potřebovala být na čas a ten autobus ti prostě ujel?
další jel za půl, třičtvrtě hodiny kdežto tramvaj ihned?
@jdukolem píše:
už se ti někdy stalo, žes někde potřebovala být na čas a ten autobus ti prostě ujel?další jel za půl, třičtvrtě hodiny kdežto tramvaj ihned?
no na to místo ten bus jede každých 10-15 minut a prostě radši než trápit dítě, celou v dopravní špičce narvanou tramvaj, tak holt na sídliště (takže nejspíš domů) dojedu o 10-15 minut později. ej to o tom, jak je kdo ohleduplný.
@jdukolem ono by stačilo, kdyby více lidí myslelo na ostatní, než na svůj vlastní prospěch, to by bylo na světě hned lépe.
@lucenka píše:
no na to místo ten bus jede každých 10-15 minut a prostě radši než trápit dítě, celou v dopravní špičce narvanou tramvaj, tak holt na sídliště (takže nejspíš domů) dojedu o 10-15 minut později. ej to o tom, jak je kdo ohleduplný.
já se ale ptala na něco jiného.. nikdy ti neujel autobus? ![]()
a mmch už jsi někdy čekala na zastávce 15 minut s ADHD dítětem? ![]()
Podle mě je teorie hrozně hezká věc, jak BY SE to mělo ALE někdy veškerá BY JDOU MIMO.. VĚŘÍM ŽE MAMINKA AUTISTICKÉHO DÍTĚTE ZÁMĚRNĚ NETRÁPILA DÍTĚ ANI SPOLUCESTUJÍCÍ, TO ŽÁDNÁ taková maminka naschvál neudělá, naopak tyto mámy jsou předvídavější a víc plánují než kdokoliv s „normálním“ dítětem právě aby si ušetřily nervy.. nicméně tvůj úhel pohledu je - udělala to NASCHVÁL
máš velmi smutný nabručený a pesimistický a hodně nelaskavý postoj k lidem a světu - víš to?
@mirecekblbecek píše:
@jdukolem ono by stačilo, kdyby více lidí myslelo na ostatní, než na svůj vlastní prospěch, to by bylo na světě hned lépe.
@jdukolem píše:
já se ale ptala na něco jiného.. nikdy ti neujel autobus?
a mmch už jsi někdy čekala na zastávce 15 minut s ADHD dítětem?
Podle mě je teorie hrozně hezká věc, jak BY SE to mělo ALE někdy veškerá BY JDOU MIMO.. VĚŘÍM ŽE MAMINKA AUTISTICKÉHO DÍTĚTE ZÁMĚRNĚ NETRÁPILA DÍTĚ ANI SPOLUCESTUJÍCÍ, TO ŽÁDNÁ taková maminka naschvál neudělá, naopak tyto mámy jsou předvídavější a víc plánují než kdokoliv s „normálním“ dítětem právě aby si ušetřily nervy.. nicméně tvůj úhel pohledu je - udělala to NASCHVÁLmáš velmi smutný nabručený a pesimistický a hodně nelaskavý postoj k lidem a světu - víš to?
víš to, že já mám z tebe ten samý pocit? Dítě s adhd mám a přesto se umí chovat.
@jdukolem píše:
já se ale ptala na něco jiného.. nikdy ti neujel autobus?
a mmch už jsi někdy čekala na zastávce 15 minut s ADHD dítětem?
Podle mě je teorie hrozně hezká věc, jak BY SE to mělo ALE někdy veškerá BY JDOU MIMO.. VĚŘÍM ŽE MAMINKA AUTISTICKÉHO DÍTĚTE ZÁMĚRNĚ NETRÁPILA DÍTĚ ANI SPOLUCESTUJÍCÍ, TO ŽÁDNÁ taková maminka naschvál neudělá, naopak tyto mámy jsou předvídavější a víc plánují než kdokoliv s „normálním“ dítětem právě aby si ušetřily nervy.. nicméně tvůj úhel pohledu je - udělala to NASCHVÁLmáš velmi smutný nabručený a pesimistický a hodně nelaskavý postoj k lidem a světu - víš to?
tak pokud jsou předvídavější a víc planují, tak jim přeci ten bus neujede ![]()
Jo a nestalo se mi, že by mi ujel bus, který jsem si naplánovala stihnout ![]()
@mirecekblbecek jenze autista s mentalni retardaci a treba vysocefunkcni asperger je setsakra rozdil. A prestoze, ten Asperger bude mit nejvyssi IQ ve tride, bude velmi vnimavy ba podnety apod., bude mit treba problem se zpracovanim emoci, socialni situace pro nej budou tezko citelne, muze mit zachvat vzteku, nebo rekne pani ucitelce po pravde, ze je tlusta (protoze je a nepochopi, proc by se mel tvarit, ze neni).. Ano, je to pro okoli neprijemne, ale neznamena to, ze by mel byt izolovany nebo nechodit do normalni skoly, i kdyz obcas udela „ostudu“ a bude pusobit nevychovane..
@Svandu je mi jasné, že asperger je něco jiného, jednoho znám je premiantem třídy. Jenže ta holčina v lázních byla autista, ne asperger.Ale to je jedno, prostě chci říci, že matka musí vycítit ty jemné niance a včas se s dítětem stáhnout, aby zbytečně ostatní neotěžovalo její dítě, je velmi těžké odhadnout tu klíčovou chvilku.Je mi naprosto jasné, že i mezi autisty jsou propastné rozdíly.
@lucenka treba nemeli jinou moznost. Jak vis, ze autobus mu nevadi? Mne takove situace nechavaji klidnou. Kdyz me obtezuje cizi dite nebo opilec, vim, ze je to docasne, par minut. Ta maminka to ma podstatne horsi, je uhonena, musi ty nalady zvladat celodenne. Kazdy neni dokonaly.. Proste ne vzdy udelas nejlepsi rozhodnuti, zvlast ne pod tlakem.. A hlidat takove dite tlak je. Muj syn treba vi, ze se chodi jen po prechodu, na zelenou, kde ma na kole zastavit a po kat na me. Ale jakmile je ve znamem prostredi a ma cil, ktery zna, tak je dost tezke uhlidat ho, aby neutekl a nebezel k tomu svemu cili. Pak si clovek pripada, ze za tim ditetem jen vlaje a je po celem dni fakt vycerpany a ty reakce jsou otupele a to syn neni zadny „tezky pripad“. Ja treba chodim cca 50 hodin mesicne do prace a moc si tam odpocnu. No, moc z toho neni stastny chlap, ale co se da delat, porad ma tech „odpocinkovych hodin“ v praci vic nez ja ![]()
@Svandu jak to vím? Protože to ta matka v tý tramvaji říkala, že rád jezdí busem ale tramvaj nesnáší, tak proto tak vyvádí. A prostě po práci mně vadí poslouchat 15 minut řvoucí dítě, které ještě ke všemu neustále kolem mě běhá, když jsem unavená po práci a chci vypnout než přijedu domů ke svému dítěti.
@lucenka píše:
tak pokud jsou předvídavější a víc planují, tak jim přeci ten bus neujede
Jo a nestalo se mi, že by mi ujel bus, který jsem si naplánovala stihnout
No vidis, ty pusobis dokonale. Mas skvele vy hovane deti a nikdy ti neujede autobus. My normalni lidi holt delame chyby ![]()
a já někde píšu, že má být takový rodič v izolaci? Ne. Ale prostě se přizpůsobit tomu dítěti. Takže nechodit třeba na běžnou prohlídku zámku, ale na dětskou. Ne do normální restaurace, kde se chtějí lidi v klidu najíst a ne poslouchat řev, lítající dítě u jejich stolu apod., tak jít do restaurace s dětským koutkem. Když dítě nesnáší tramvaj, tak jet na stejné místo busem. Prostě stačí nebýt bezohledný sobec