Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nečetla jsem všechny příspěvky a můžu vám říct, že to určitě není geny, ale výchovou, přístupem atd. ![]()
Já zastávám názor, že děti se mají chválit, ale pochvala musí mít racio. jádro. dítě vycítí ironii, přehánění…vidím na dětech, když jsou pochváleni, že úplně kvetou. a to se mi líbí.
Mám dva syny, co hrají na klavír, jeden hraje rok(starší),druhý 1,5 roku. učitelka mi říala, že ten starší má velký talent a že by v tom měl rozhodně pokračovat(i když ono se mu dvakrát cvičit nechce).takže ho vždy hrozně chválím, když zahraje(miluju vážnou hudbu všeobecně) a když mi zahraje tu moji oblíbenou jsem v sedmém nebi. Takže chálim a chválím a doufám, že bude hrát další a další roky.
Ty jo, já nevěřím vlastním očím, kolik lidí trestá svoje děti a ještě jim to přijde normální. Podle mě je to selhání rodiče, nezvládá výchovu a má problém sám se sebou.
Pokud dáváš pozitivní zpětnou vazbu ve smyslu „skladba, kterou jsi teď hrál, je moc pěkná, je vidět, ze jsi poctivě cvičil a dál si záležet. bylo to sladěne, bez false“,tak to je pro měl dobře-vi, co konkrétně udělal dobře a čeho se držet. Oproti pochvale „ty jsi šikovný, doufám, ze budeš virtuos“,která mu o výkonu nic konkrétního neřekne.
Zároveň je tam chtít nadrazenost chvaliciho, neboť de facto rozhoduje o osudu dítěte. Co na tom, ze mě to až tak nebaví, hlavně, ať je spokojena maminka a tatínek.
Tak snad bude hudba vášni nejen tvou, ale i tvých děti. Pokud mají dar od boha, tak proč to nevyužít. @mirecekblbecek ![]()
Příspěvek upraven 20.07.15 v 15:33
@brko mám radostkdyž slyším, jak si prozpěvuje kousky oper.to potěší.
Jsme taková „bláznivá“rodina i manžel miluje operu, pouštím ji skoro pořád, sousedi musí být nadšení „operoznalci“, jen syn s adhd řve, vypni to mě už z toho bolí hlava.(ten nehraje na klavír)
@lucenka píše:
já klukovi odměny za dobré chování nedávámA to že ho v restauraci, na poznávacím zájedzdu někdo pochválí, jak se hezky slušně chová, není nic špatného. Ale o tom se moderním benevolentním matkám může asi jenom zdát.
Mně coby „moderní benevolentní“ matce taky chválí slušně se chovající děti
, takže to není výsada příznivkyň té „staré výchovy“. Já mám jako bonus zase dobrý pocit, že jsem děti nemusela nikdy ani bouchnout a došla jsem ke stejné pochvale a asi i podobnému výsledku jako ty ![]()
Zaměňuješ benevoletní, volnou výchovu a výchovu bez tělesných trestů, ale s tím, že dětem určíš hranice, jen je u toho nebiješ, to je častý omyl.
@ospalámyš píše:
Mně coby „moderní benevolentní“ matce taky chválí slušně se chovající děti, takže to není výsada příznivkyň té „staré výchovy“. Já mám jako bonus zase dobrý pocit, že jsem děti nemusela nikdy ani bouchnout a došla jsem ke stejné pochvale a asi i podobnému výsledku jako ty
Zaměňuješ benevoletní, volnou výchovu a výchovu bez tělesných trestů, ale s tím, že dětem určíš hranice, jen je u toho nebiješ, to je častý omyl.
Otázka je, jak dlouho ti to trvalo
Tak kluk má 6 let a dostal na zadek snad 4 krát a to, když jsem mu jednou řekla, podruhé zvýšeným hlasem a potřetí byl drzý, že ne a atd.. Nenechám sebou orat, ale facky a pohlavky nedávám..
U nás je jednou řeknu, podruhé zvýším hlas a když potřetí se nic neděje.. za tu dobu byl problém 4 krát..
Na durhou stranu mi spíš přijde, divné, když rodič požád vyhrožuje, dostaneš facku, dostaneš facku a pořád.. To dělá švagrová a tkay pořád drozdává a kolikrát mi přijde, že se děti do 5 min nějak otrkají a jakoby nic..
@kvaček píše:
Tak kluk má 6 let a dostal na zadek snad 4 krát a to, když jsem mu jednou řekla, podruhé zvýšeným hlasem a potřetí byl drzý, že ne a atd.. Nenechám sebou orat, ale facky a pohlavky nedávám..
U nás je jednou řeknu, podruhé zvýším hlas a když potřetí se nic neděje.. za tu dobu byl problém 4 krát..
Na durhou stranu mi spíš přijde, divné, když rodič požád vyhrožuje, dostaneš facku, dostaneš facku a pořád.. To dělá švagrová a tkay pořád drozdává a kolikrát mi přijde, že se děti do 5 min nějak otrkají a jakoby nic..
to je jen podvědomá obrana - i na facky se dá zvyknout
@kvaček píše:
No a co teda poradite ženské které to její dite neposlechne ani to potreti, a ani po mírnem vysvetlovani ze pokud neposlechne stane se to a to??? Za předpokladu že nezačala s výchovou po třetím roce ale odmala.
Mne to přijde že michate hrušky s jabkama. Rodic kterýmu dite neposlechne ani po několikate a ještě je děcko drzý proste musí hledat další cesty co zabere. A nemel by byt pranýřovan jak barbar když si vybere cestu dam přes zadek. Nikomu normálnímu to totiž není příjemné to delat ![]()
@smutnalucy píše:
No a co teda poradite ženské které to její dite neposlechne ani to potreti, a ani po mírnem vysvetlovani ze pokud neposlechne stane se to a to??? Za předpokladu že nezačala s výchovou po třetím roce ale odmala.
Mne to přijde že michate hrušky s jabkama. Rodic kterýmu dite neposlechne ani po několikate a ještě je děcko drzý proste musí hledat další cesty co zabere. A nemel by byt pranýřovan jak barbar když si vybere cestu dam přes zadek. Nikomu normálnímu to totiž není příjemné to delat
@lucenka píše:
Otázka je, jak dlouho ti to trvalo
Tak určité to trvá déle. Jenže-moje dítě udělá správnou věc, protože v tom vidí smysl. Oproti tomu bite dítě udělá tu samou věc také, ale jen proto, ze mu to nekdo nakázal.
@brko píše:
Co například místo bití ukázat dítěti přirozený důsledek jeho jednání? Podle mě není neuposlebhnuti na nekolikate neni ani argument pro biti a ani vyčerpání všech možnosti. Další věc je, ze se dají výzvy říkat tak, aby na ne dítě reagovalo-místo Nebehej po trave! reknu Běhat můžeš tady po cestě.
takže ho mám nechat třeba přejet autem, aby si uvědomilo důsledek jednání? nebo nechat pokousat psem, když se k němu po x té rozběhne?