Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
ne udělá správnou věc, protože v tom taky vidí smysl. Kluk nedostal jenom na zadek, ale dostal k tomu i vysvětlení, proč se to nedělá. A ano jsem ráda za to, že jsem ho vychovala hodně rychle, takže jsem se od mala nemusela stydět s ním cestovat veřejnými dopravními prostředky, chodit po památkách, do muzeí.
Tohle zdůrazňuješ na můj vkus dost často, nevím co si o tom mám myslet. Já teda taky nemám ráda takový ty malý „zmetky“, ale mám ráda když se děti chovají jako děti ![]()
@lucenka píše:
Otázka je, jak dlouho ti to trvalo
Tak určité to trvá déle. Jenže-moje dítě udělá správnou věc, protože v tom vidí smysl. Oproti tomu bite dítě udělá tu samou věc také, ale jen proto, ze mu to nekdo nakázal.
@lucenka píše:
takže ho mám nechat třeba přejet autem, aby si uvědomilo důsledek jednání? nebo nechat pokousat psem, když se k němu po x té rozběhne?
Přehánís, bavím se o normálních situacích, které neohrožuji zdraví a život. Pokud vidím, ze proti dítěti jede auto, zakřičim rázně STŮJ! dite fyzicky netrestane si za teto okolnosti moc dobre uvědomuje naléhavost tohoto zvolání.
@marmelada78 píše:
Tohle zdůrazňuješ na můj vkus dost často, nevím co si o tom mám myslet. Já teda taky nemám ráda takový ty malý „zmetky“, ale mám ráda když se děti chovají jako děti
Maly vycepovany robutek ![]()
@brko píše:
Přehánís, bavím se o normálních situacích, které neohrožuji zdraví a život. Pokud vidím, ze proti dítěti jede auto, zakřičim rázně STŮJ! dite fyzicky netrestane si za teto okolnosti moc dobre uvědomuje naléhavost tohoto zvolání.
ne každé dítě si to uvědomí… mýmu to třeba bylo srdečně jedno
@brko píše:
Maly vycepovany robutek
jistě robůtek, který má vlastní hlavu, jenom se přitom chová slušně
@marmelada78 píše:
Tohle zdůrazňuješ na můj vkus dost často, nevím co si o tom mám myslet. Já teda taky nemám ráda takový ty malý „zmetky“, ale mám ráda když se děti chovají jako děti
kluk se taky chová jako dítě - na hřišti, v přírodě, ve školce. Ale nechápu, proč by měl obtěžovat okolí třeba v dopravním prostředku, proč by měl třeba rušit výklad průvodkyně na zámku jenom proto, že je to dítě.
@lucenka píše:
ne udělá správnou věc, protože v tom taky vidí smysl. Kluk nedostal jenom na zadek, ale dostal k tomu i vysvětlení, proč se to nedělá. A ano jsem ráda za to, že jsem ho vychovala hodně rychle, takže jsem se od mala nemusela stydět s ním cestovat veřejnými dopravními prostředky, chodit po památkách, do muzeí.
@brko píše:
Neřekla bych. Ale hádat se nebudu. Ty prostě bití považujes za normální, já ne. Ty vidíš, ze tvé dítě to a to nedělá a je ti víceméně jedno, jak k tomu dospělo, hlavně, ze to nebude tvoje ostuda. Tak to vidím já. Ale možná se pletu, akorát mi to tvoje „nemusím se za něj stydět“ prostě nedávám jinou možnost, jak o tobě smyslet.
a bití nepovažuju za normální, za normální považuju výchovné plácnutí
@smutnalucy tak to asi byla někde chyba vy výchově.. Já si myslím, že děti neposlouchají je to prostě běžně.. Některé poslechne hned, některé, podruhé, některé potřetí..
Jestli neposlechne ani potřetí a je drzé tak si mylsím, že má rodiče na háku a prostě si ho rodiče rozmazlili… Pokud neuznává vůbec je, jako autoritu ani po několikátem ne…
takovému rodiči neumím poradit, ale lituju ho, protože vlastně to má těžké…
Jenom nechápu, v čem oponujete, když v podstatě jste napsala to samé.. já napsala střed, že kluk nedostává, jenom, když je to opravdu na hraně což je 4-5 za 6 let.. ale mírné zlobení je běžné, ale to vysvětlení poslechne..
Jediné co se mě nelíbí jsou ti rodiče co pořád- dostatneš facku, dostaneš facku a pořád jak kolovrátek..Tak buď teda pokud je nakloněn dát facku, na zadke tak má dát a ne třeba za hodinu 10 krát vyhrožovat, že dostane facku.. To dělá švagrová u sotlu, sebemenší něco, nemusí extra zlobit děti, něco provedou, dostaneš facku, a je schopna to říct během návštevy několikrát… aděti se za rohem smějí
@lucenka píše:
kluk se taky chová jako dítě - na hřišti, v přírodě, ve školce. Ale nechápu, proč by měl obtěžovat okolí třeba v dopravním prostředku, proč by měl třeba rušit výklad průvodkyně na zámku jenom proto, že je to dítě.
Ted asi budu hnusná, ale není to od tebe trochu sobecké? Kvůli tomu aby ty sis mohla řádně užít výklad průvodkyně, tak tvoje dítě hodinu, dvě, musí být zticha, v klidu, a nedělat ti ostudu? Kolik je vlastně dítěti? ![]()
@lucenka píše:
jo dokud nedostal na zadek, tak moje důrazné upozornění ignoroval
Takže vlastně uznáváš, že nejsi schopna jako rodič se prosadit jinak než skrz výchovné plácání?
@marmelada78 tak třeba toto bych nezvládla to přiznám, urdžet děti, aby nepíply. Nemusí řvát to ne, ale určitě by se nějak projevovaly. Třeba 6 letý by se pořád ptal proč to a ono.. Na zámku a výystavy nechodíme.. až děti budou větší anebo sami
Autobus je jiná.. to od malinka jsme učila, sedět a nezlobit..