Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mirecekblbecek píše:
@Ploskutáček no jo, ale oni mají strašnou podváhu tj -20 kg, takže by to nebylo ok.
Tak to pak jo, já mam teda taky 20 kg podváhu oproti normálu, ale zas jsem skladný, kompaktní a nezaberu mnoho místa. Šel bych použít jako frisbee nebo trenažér v hodu kladivem. ![]()
@Ploskutáček tak schválně kluci mají 185+-/55 kg(jeden 53,druhý 57),ty jsi na tom jak?
@mirecekblbecek píše:
@Ploskutáček tak schválně kluci mají 185+-/55 kg(jeden 53,druhý 57),ty jsi na tom jak?
Váha stejná, výšku nevím (170-175?)
@Ploskutáček ojo joj, potřeboval bys vykrmit, kluci mají ale 14 let, takže spolehlivě zesílí, ty jsi asi starší, ne??? ![]()
@mirecekblbecek píše:
@Ploskutáček ojo joj, potřeboval bys vykrmit, kluci mají ale 14 let, takže spolehlivě zesílí, ty jsi asi starší, ne???
O dost - je mi 32
@Ploskutáček píše:
Tahle diskuze mi přijde jako hodně zajímavá, fackovat asi ne. Ale plácnutí na zadek neuškodí. Všimněte si, jak se v názorech všechny dost lišíte. To, že se některé z vás podařilo vychovat dítě bez fyzických trestů, je sice obdivuhodné, ovšem na druhou stranu, každý si pod spojením „slušně vychovaný“ představí něco jiného. Téměř každá maminka shledává svojí výchovu uspokojující, i bez fyzických trestů. Ovšem každá z vás má jinak nastavenou toleranci, na to nezapomínejte! To, co je pro jednu dobře vychovaný potomek, může být pro další nevychovaný spratek, kterému by prošla v případě její výchovy ani ne desetina.To, že se mnohým z vás podařilo vychovat dítě bez fyzického trestu, je možná fajn, ale možná je to tím, že jste opravdu nevychovávaly žádného sígra. Nemluvě o tom, že každý má jinak nastavenou míru tolerance toho, co je schopen snést. Někoho vytočí doběla každá blbost, jiné maminky po sobě nechávají házet šutry, písek a nevadí jim to.
A poslední věc, kterou jsem psal i v jiném vlákně tady - Vaši rodiče žádné příručky neměli a myslím, že z většiny z vás vychovali slušné ženské a že občasné plácnutí na vaši psychice či vývoji žádné následky nezanechaly. Ale rozumím tomu, že si asi každý rodič říká, že své děti bude vychovat jinak, lépe, a že se nedopustí těch chyb, kterých se, podle něj, dopustili jeho vlastní.
Příspěvek upraven 19.07.15 v 11:38
Tak to je pravda, že každý má tu hranici „slušně vychovaný“ nastavenou jinak, takže i názory ostatních alá „je to spratek“, nebo „je slušný“ se musí brát s rezervou., protože každý to vidí jinak. Pro některé lidi je slušně vychované dítě jen vycepovaný uťáplík, který sice poslechne napoprvé, slušně zdraví a děkuje, není slyšet a pomalu ani vidět, ale na druhou stranu mu to v životě bude spíš ke škodě (to je docela často přístup starší generace), pro jiného rodiče je zas nevycválaný hajzlík „zdravě a sebevědomě se projevující dítě“.
Ono je i tak ale dost důležité, jak vidí děti široké okolí včetně rodičů a pokud si většina lidí stěžuje, tak to asi nebude úplně ono. A pokud většina lidí včetně učitelů, vedoucích kroužků, příbuzných, kamarádů atd děti považuje za pohodové a vychované, tak to asi nebude tak špatné ![]()
a k těm rodičům, no mým rodičům by nějaká příručka vůbec neuškodila, dělali chyby, které já dnes vidím a dodnes s nimi bojuji, protože mi to moc neprospělo. Ale dělali co mohli a uměli, navíc ty možnosti a informace co máme dnes my, ani neměli. A chyby ve výchově udělá každý, i když máš příručku plnou knihovnu
ale zas na druhou stranu něčemu je možné se vyhnout, pokud se člověk snaží a nespokojí se s tím, že „my to tak taky dělali a vyrostli jsme“.
@Ploskutáček píše:
Ale já netvrdím, že výchova bez fyzických trestů nemůže fungovat. Může. Ale rozhodně není aplikovatelná všude a také nemusí všude přinést kýžené ovoce, chápeme se? To, že se to povedlo Vám, že Vy jste zrovna příkladem toho, že to fungovat může, samozřejmě chápu, a určitě takových maminek je spousta. Ale co když zrovna vy máte děti hodnější, děti s kterýma se dá vyjít, domluvit po dobrém? A co vzkážeme těm maminkám, které jsou ze svých dětí každodenně na prášky, protože jsou to zkrátka nevycválanci?
Já byla jako au-pair v anglické rodině se 7 dětma, nejstarší bylo 14-15 let, nejmladší rok. Tělesné tresty byly naprosté tabu, děti byly vedené k sebevědomí, k tomu aby uměly projevit názor a prosadit se, v takové smečce to bylo potřeba
, ale také ke slušnosti a byly docela v pohodě. Možná že pro někoho, kdo snese jen děti vycepované a uťáplé třeba ne, ale nebyli to žádní hajzlíci.
V takové skupince už jsou dost různé temperamenty a lehce vychovávatelné děti to nebyly, nebo kus od kusu, já měla kolikrát chuť tříleťáka praštit
, ale ony jak ty děti vyrostou z období vzdoru a když jsou nějak vedené, mají určité hranice a respekt k rodičům, tak z toho „nevycválaného a náročného“ období většinou vyrostou, jak poberou rozum.
To samé jsem měla u syna, ve 4 letech občas na zabití, dneska je zlatej.
@ospalámyš píše:¨
Já byla jako au-pair v anglické rodině se 7 dětma, nejstarší bylo 14-15 let, nejmladší rok. Tělesné tresty byly naprosté tabu, děti byly vedené k sebevědomí, k tomu aby uměly projevit názor a prosadit se, v takové smečce to bylo potřeba, ale také ke slušnosti a byly docela v pohodě. Možná že pro někoho, kdo snese jen děti vycepované a uťáplé třeba ne, ale nebyli to žádní hajzlíci.
V takové skupince už jsou dost různé temperamenty a lehce vychovávatelné děti to nebyly, nebo kus od kusu, já měla kolikrát chuť tříleťáka praštit, ale ony jak ty děti vyrostou z období vzdoru a když jsou nějak vedené, mají určité hranice a respekt k rodičům, tak z toho „nevycválaného a náročného“ období většinou vyrostou, jak poberou rozum.To samé jsem měla u syna, ve 4 letech občas na zabití, dneska je zlatej.
@lucenka píše:
No nejsem ochotná a ani ty ochotné rodiče nechápu. Nedovedu si totiž predstavit, že se na veřejnosti budu za své dítě několik let stydět, nebo v druhém případě že budu x let sedět doma na zadku
Pokud se stydíš za své dítě, protože je dejme tomu hlučné a temperametnější, tak máš prostě nějaký komplex, takže to je tvůj problém. Já když vidím takové dítě tak mě nikdy nenapadne nic ve smyslu „ježiš to je nevychovanej spratek“. Tohle je prostě v myšlení dospělých, v tom, co si neseme z našeho dětství, z komplexů, nízkého sebevědémí ![]()
@marmelada78 píše:
Pokud se stydíš za své dítě, protože je dejme tomu hlučné a temperametnější, tak máš prostě nějaký komplex, takže to je tvůj problém. Já když vidím takové dítě tak mě nikdy nenapadne nic ve smyslu „ježiš to je nevychovanej spratek“. Tohle je prostě v myšlení dospělých, v tom, co si neseme z našeho dětství, z komplexů, nízkého sebevědémí
Tak mě hlučné děti ve městě, restauraci, mhd obtěžují. Tak nechci aby můj kluk obtěžoval okolí. Na tom nevidím nic špatného. A styděla bych se za něj, pokud by obtěžoval
@Ploskutáček píše:
Ať už děti vychováváte ale jakkoliv, tak rozhodně není normální, aby rodiče byli ze svých dětí na provaz (minimálně když jsou takhle malé), tak alespoň na mě dotaz zakladatelky působí. Dcerky ji prostě přerostly přes hlavu, je vyčerpaná, unavená. Je to normální?
Jenomže zakladatelka není „na provaz“ ze svých dětí, ale primárně ze svého manžela - v tom je ten problém.
Je normální, že se děti hádají, že se mezi sebou perou, že je z nich máma unavená - to jsou věci, které znají i mámy těch nejhodnějších dětí - ale není v pořádku, že muž reaguje tímhle způsobem. Nejde „jen“ o tu facku dítěti, to je špička ledovce - jde o to, jak se chová ke své ženě. Že to na ni celé hodí - obviní ji z toho, že děti vede špatně, ale sám se na výchově nepodílí, chodí z práce do hospody, nechává se ovlivňovat tchánem, je vzteklý, reaguje impulzivně, cholericky (a nijak se nesnaží sám na těchto věcech zapracovat)… Tam je pravděpodobně dlouhodobější problém - a rozhodně to není o dětech ani o tom, že by je zakladatelka nezvládala.
@BohunkaP píše:
Jenomže zakladatelka není „na provaz“ ze svých dětí, ale primárně ze svého manžela - v tom je ten problém.
Je normální, že se děti hádají, že se mezi sebou perou, že je z nich máma unavená - to jsou věci, které znají i mámy těch nejhodnějších dětí - ale není v pořádku, že muž reaguje tímhle způsobem. Nejde „jen“ o tu facku dítěti, to je špička ledovce - jde o to, jak se chová ke své ženě. Že to na ni celé hodí - obviní ji z toho, že děti vede špatně, ale sám se na výchově nepodílí, chodí z práce do hospody, nechává se ovlivňovat tchánem, je vzteklý, reaguje impulzivně, cholericky (a nijak se nesnaží sám na těchto věcech zapracovat)… Tam je pravděpodobně dlouhodobější problém - a rozhodně to není o dětech ani o tom, že by je zakladatelka nezvládala.
Souhlas a docela by me zajímalo jak si to pak spolu vysvětlili…jo rozdílne názory na výchovu to je peklo
zakl. napis
Já bych to tak nehrotila a nedělala z komára vola, prosrtě chlap dal facku děcku, no a? A že se nechová podle měřítek, není dokonalý? a kdo je? kdyby děcka nedělaly binec, nemusel by rozdávat facky a byl by klid. chlap, že je cholerik? no a? lepší být cholerik, než mrtvola. Nechal se ovlivnit tchánem? Kdo se nenechává ovlivnovat názorama rodičů? Všichni, jen u druhých to vidíme a vadí nám to. Hospoda, to je kapitola sama pro sebe, tu já netoleruju, ale o tom není taro diskuze.
@lucenka píše:
Tak mě hlučné děti ve městě, restauraci, mhd obtěžují. Tak nechci aby můj kluk obtěžoval okolí. Na tom nevidím nic špatného. A styděla bych se za něj, pokud by obtěžoval
@BohunkaP píše:
Jenomže zakladatelka není „na provaz“ ze svých dětí, ale primárně ze svého manžela - v tom je ten problém.Je normální, že se děti hádají, že se mezi sebou perou, že je z nich máma unavená - to jsou věci, které znají i mámy těch nejhodnějších dětí - ale není v pořádku, že muž reaguje tímhle způsobem. Nejde „jen“ o tu facku dítěti, to je špička ledovce - jde o to, jak se chová ke své ženě. Že to na ni celé hodí - obviní ji z toho, že děti vede špatně, ale sám se na výchově nepodílí, chodí z práce do hospody, nechává se ovlivňovat tchánem, je vzteklý, reaguje impulzivně, cholericky (a nijak se nesnaží sám na těchto věcech zapracovat)…Tam je pravděpodobně dlouhodobější problém - a rozhodně to není o dětech ani o tom, že by je zakladatelka nezvládala.
Přesně tak.