Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jinak já mám jedináčka, navíc je to jediné dítě v mojí rodině.
Je rozmazlovaný, ale tím dobrým způsobem.
Má co si přeje, ale musí si to zasloužit.
A i se musí dělit, na tom trvám.
A nejlepší a nejdražší hračky nemá, je relativně skromný, k Vánocům mu udělaly největší radost dětské hodiny na stěnu které si moc přál. Cena 300 kč.
Jednou budeš moc být hrdá na to, co jsi z dcery vychovala, má nejnovější hračky, zakládáš si na oblečení - vždycky nemusí být dobře, a jednou na tom budete možná hůř a dcera ti to začne vyčítat, protože luxus byl před tím standard.
Samozřejmě, že každá maminka co má dítě chce pro něj to nejlepší, ale to neznamená pokud jsou z chudých poměrů, a dítěti nedá luxus - že ho nemá ráda. Mateřská láska totiž není o luxusu, malé dětičky se dokáží radovat z maličkostí a oni si nespočítají kolik to stálo jestli 20kč nebo 2000kč - to z nich dělají rodiče.
Myslím si, že sourozence jí nemůže nic vynahradit, a pokud, když jsi těhotná uvažuješ takhle. Kdyby ti někdo odpověděl ať první dítě žije v luxusu a ty jdeš na potrat, tak půjdeš???
@Zodiann na co je ji pokoj 4×5 metru, kdyz je v nem sama?
tak se o hracky podeli a nebude mit vse nejnovejsi, aspon nebude rozmazleny jedinacek…
@Banshee píše:
Hracky jsou na par mesicu, sourozenec na cely zivot. Mame od sebe deti 4 roky a jsou to ohromni partaci. A syn mi jednou rekl - maminko, ja jsem tak rad, ze uz nejsem sam..
Na cely zivot a spousta z nich je v dospelosti rozhadanych, nemluvi spolu do smrti a lepsi vztah maji i se sousedem
.
Zakladatelko, tve dilema je naprosto bezpredmetne, dite je na ceste, nouzi evidentne netrpite, pokud ma prvni dite vse. Tes se na druhorozene
.
@Banshee píše:
Hracky jsou na par mesicu, sourozenec na cely zivot. Mame od sebe deti 4 roky a jsou to ohromni partaci. A syn mi jednou rekl - maminko, ja jsem tak rad, ze uz nejsem sam..
to je krásný
Můj starší tohle teda nikdy neřekl, protože si nepamatuju na dobu kdy byl sám. Ale i když se věčně rvou a zlobí, tak ty chvíle kdy si padnou do náruče při vyzvedávání ze školky, kdy jdu se starším do obchodu a on automaticky vezme dvě stejné věci pro sebe a brášku, to jak při sobě drží když se kvůli něčemu na ně zlobíme, jak na sebe myslí když spolu nejsou..to je nádhera. Nedávno byl starší nemocný, u babičky, a 2× denně si s tím menším telefonovali. Úplně mě to dojalo.
Samozřejmě nevím jaký bude jejich vztah v dospělosti, ale to je už jejich věc. Znám sourozence kteří se opravdu mají rádi a drží spolu 50let, a sourozence kteří se vidí 1× za 10let když musí.
Příspěvek upraven 30.12.14 v 15:07
@andelka83 zakladatelka je tehotna jestli to dobře chápu..je to jeji volba, ale ja bych to přijala jako fakt a brala tto ze to tak ma byt..ja u třetího ditete byla na začátku taky v mindracich jestli to utahnem..nase deti maji drahe konicky a ten standard nim chci udržet taky..ale zjistila jsem ze to jde..a neni to tak hrozne..
Za me jsou to jen obavy na začátku těhotenství ktere přejdou a budou radi ze maji 2 krasne a zdrave deti a to je velky dar..jak pro rodiče tak pro deti samotne.. ![]()
Tak pokud má teď dítě vše, v čem je problém? Budeš mít vše i na to druhé ![]()
Mně to vyznívá, že ten kdo nemá každou blbinu z reklamy a nejnovější hadry s pruhy, je tak trochu nižší třída a zákonitě jsou jeho děti naprostými duševními chudáky.
Znám rodinu, kde se tohle neděje už z principu a přesto tam na mě dýchá neuvěřitelná rodinná pohoda a láska.
@Zodiann no, co na to říct… ![]()
Vychováváš dceru k obrazu svému. K sobeckosti. Jen tak dál. ![]()
Neplánovaně otěhotním, nechápu…
Tak když jsi nechtěla být těhotná, tak jsi se měla chránit. ![]()
A spíš, než zde na diskuzi, jako nováček, by jsi to měla doma probrat s rodinou,
s partnerem nebo kamarádkou. Co čekáš, že ti řekneme? ![]()
@Zodiann Diskuzi jsem nečetla, dovedu si představit, že je to vosí útok.
Nikdo ti neřekne, co tě v budoucnu čeká. Jsou děti, které mají sourozenectví jako velmi pevné pouto a za nic by sourozence nevyměnili, jsou i případy, kdy si děti nesednou a hádají se a to přetrvává i do dospělosti, někdy to přeroste i v nenávist. Takže nikdo neví, jestli by pro tvoje prvňátko bylo lepší sourozence mít, nebo nemít.
Nicméně ty už jsi v tom a to je teda rozhodování podstatně těžší. Jestli dítě jen trochu chceš, měla by sis ho nechat, jinak toho budeš podle mě litovat
@Lambdada to je sice mozny, ale ja tyhle pripady znam jen z eMimina.. Myslim, ze to rozhodne neni standartni model. Nastesti.
@NikSo taky myslím, že to ustojí a bude to v pohodě. Nerada bych to brala tak, že se radši rozhodne pro zachování standartu pro první dítě a druhého se vzdá. Když na druhé dítě nemám, nechci ho, tak se podle toho zařídím. Když už je na cestě, existuje, tak to přijmu a udělám opatření. Chudobní podle mě nejsou. ![]()
Tak jinak, koukni na to z te strany, ze ted pujdes na potrat, jak to budes vnimat casem? Budes mit pocit, ze je dcera stastnejsi, protoze ma dostatek, a samota ji nevadi? Ty sama bys s tim problem nemela a citila bys, ze ackoliv jsi vzdy chtela mit deti blizko sebe, tak dat to jedno pryc, aby se to prve melo lepe, byl spravny krok? Kdybys teprve zvazovala, zda otehotnet nebo ne, bylo by to na jinou debatu (prestoze i tak by ti vetsina diskutujicich nejspis rekla ze ano), ale pokud uz tehotna jsi…
Mozna jsem ovlivnena tim, ze me vymodlene dite se ma bajecne, jedine vnouce babickami rozmazlovane, snazim se to krotit, ucit se dceru delit a pujcovat a rozhodne nedostane vsecko, na co ukaze prstem (a to ne proto, ze bychom ji to doprat nemohli), ale cim dal tim vic citim, ze by pro ni byl partak a sourozenec daleko vic nez pokojik sama pro sebe. A to je v kazdodennim styku s vrstevniky. Jenomze my ji toho sourozence doprat nemuzeme.
@hanka.br. píše:
Už jsi těhotná, tak snad není co řešit. Nebo nad čím přemýšlíš?
Ty jsi včerejší viď? Přece ještě může nechat to druhé rozthat kanylou na kousky a dělat že by nikdy nebylo - to je trend dnešní doby - přemýšlet až po početí.