Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, prosím, nejsem tak povrchní, jak se z mého příspěvku může zdát a vím, že mě určitě většina odsoudí, že považuji materiální věci a životní úroveň za důležité..Zjistila jsem, že jsem podruhé neplánovaně otěhotněla. Je to v začátku, takže mám čas na to hodně přemýšlet. Nejsme na tom finančně nejlépe, splácíme hypo na byt 4+1, manžel platí alimenty na své první dítě.. Malá má ale vše, na tom si zakládám, vše navíc dávám pro ni.. má krásný pokoj 4×5 m, nejnovější hračky, pěkné oblečení.. Teď půjde do školky, chci, aby nebyla vyřazená z kolektivu - jezdila na všechny akce, plavání, ve škole pak aby měla zájmové kroužky, jezdila na výlety, divadla.. Už teď ale vycházíme s odřenýma ušima.. Jenže.. vždy jsem chtěla mít děti dvě, aby byly k sobě věkově blízko, nechci jedináčka, takových dětí mi vždy bylo i líto.. Chci, aby si měla s kým hrát, nikdo ani nic nenahradí sourozeneckou lásku.. to druhé by nám ale dost zamotalo s financema, z toho mám veký strach.. Vím, že spousta lidí je na tom bledě, bydlí s několika dětmi po ubytovnách, pobírá hmotnou nouzi a jiné příspěvky… Já tak ale dopadnout nechci.. Kdyby tu byla nějaká maminka, co nemá moc peněz a přesto má několik dětí a příjde jí, že děti jsou šťastné a spokojené, a mají vše co potřebují, budu ráda, pokud se ozve
Tak asi tak, náš má hraček plný byt a stejně s nima jen tříská o zem. Dřív děcka dostaly dřevěnýho kačera a byly šťastný. Tak nekupujte nejnovější hračky a bdete vycházet třeba lépe? ![]()
@Zodiann Promiň, ale s největší pravděpodobností z tvé dcery vyroste fracek, který bude vyřazen z kolektivu, protože je fracek ![]()
Podle mě je mnohem horší, že by byla sama, až vy s manželem nebudete.
V mém okolí mám případ, kdy jedna paní zůstala už v nějákých 30 letech sama. Rodiče zemřeli, přítel od ní odešel po tom, co zjistil, že nemůže mít děti. A je úplně sama, to mi přijde smutné. A Myslím, že životní úroveň je jí v téhle situaci k hounu ![]()
Myslím, že nejnovější hračky, nové oblečení a tisíc kroužků nevynahradí dítěti sourozence… Hračky můžete mít kvalitní, se kterýma si děti vyhrají dlouho, oblečení se dá krásné koupit z druhé ruky za pár korun a kroužek stačí 1-2…
Už jsi těhotná, tak snad není co řešit. Nebo nad čím přemýšlíš?
@dani24687 píše:
Tak asi tak, náš má hraček plný byt a stejně s nima jen tříská o zem. Dřív děcka dostaly dřevěnýho kačera a byly šťastný. Tak nekupujte nejnovější hračky a bdete vycházet třeba lépe?
Jak sama píšeš, nejnovější hračky a už vůbec ne pěkné oblečení /zřejmě drahé, protože i levné a z druhé ruky může být pěkné/ jí sourozence nenahradí. Dvě děti nejsou myslím moc, kdybys trošku slevila ze svého standardu jistě by jste si mohli hezky žít i s dvěma dětmi. ![]()
@hanka.br. píše:
Už jsi těhotná, tak snad není co řešit. Nebo nad čím přemýšlíš?
přesně…víc radši no coment…
My mame jedno dite, partner dve z predchoziho manzelstvi. Ja na materske, hypo, sporeni, pojistky atd., penez neni nazbyt, ale malej i vetsi deti maji vse. Nekupovala bych nejnovejsi hracky, to jen vy mate pocit, ze jen s nimi budou vase deti stastne, to dite to nepozna, zejmena dokud je mrnous. Radsi penize setrete na pozdejsi konicky a podobne a budou mit vse obe deti.
je snad jedno jestli jedináček nebo ne? je to o přístupu. Jsou jedináčci co nejsou rozcapený a naopak, děti kde jich víc a jsou to smradi.
Běž na potrat a kup holce nový kolo ![]()
@Zodiann Osobně zastávám názor, že dítě ve svém nejlepším zájmu nemá mít vše.
Myslím, že hlavní problém je u Vás v prioritách. Na můj vkus mi přijdeš přehnaně materiálně zaměřená. Pěkné oblečení i hračky může mít dítě klidně poděděné (i po starším sourozenci), na kroužky holt šetřit dopředu a holt místo třeba každoroční dovolené u moře jezdit jeden rok po Čechách.
Krásný pokoj a nejnovější hračky..nebo sourozenec? Myslím že jasná volba. Sourozenec. Ne všechno co si myslíš že je nutné opravdu nutné je.
Navíc až budete řešit dvojmo školku, výlety, lyžáky, plavání..tak už budete mít příjmy dva ne? A nebylo by vám ve 4+1 poněkud smutno? Tolik místa a tak málo dětí? Kupovali jste tak velký byt a tolik se zadlužili proto, abyste se museli vzdát dítěte? Asi těžko..doufám. Jinak fakt nechápu
Rezervy jistě máte, protože krásné oblečení a nejnovější hračky dítě fakt nepotřebuje. Prostě to co máš navíc nebudeš vrážet jen do dcerky, a le do obou dětí. Však jí neubude.
@Svistice píše:
@Zodiann Osobně zastávám názor, že dítě ve svém nejlepším zájmu nemá mít vše.
naprostej souhlas…
Jinak nemám nic proti lidem co se rozhodnou mít jedináčka, ono kolikrát ty sourozenci spolu nevychází. Takže řeči že si budou hrát a budou se mít až já nebudu jsou blbost.
Osobně si taky kolikrát říkám, že jedno by mi stačilo. Že by třeba vše bylo jinak
není to rouhání nebo tak něco. Ale ono i to mít jedináčka má něco do sebe.