Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
taky to moc nechápu, v čem je rozdíl…bud ti ten člověk sedí nebo ne a je jedno, jestli je mladší nebo starší
@Tomkins píše:
A tím chceš říct, že se ti tenhle její názor nelíbí a protože je mladší, než ty, nebojíš se jí to říct, ale kdyby to řekla tvoje 40 letá macecha, tak bys souhlasila, či projevila respekt?
Nene, to jste me spatne pochopil. Tento konkrétní nazor se mi skutecne nelibi a bylo by jedno, jestli by ho rekla mladsi nebo starsi osoba. Ohradila bych se stejne. Otci se pravdepodobne nelibilo, ze jsem ji vzdorovala, ze k ni nemam treba takovy respekt, jako k jeho byvalkam.. nejsem neslusna, ani se nrpovysuji, spis se snazim byt neutralni, ale zase nebudu kvuli tatovi vsechno odkyvavat..
@moof píše:
A co tedy otec chce? Abys říkala o pár let mladší holce maminko? však to je směšné… Bavila bych se s ní normálně, její rady k těhotenství bych si třídila, jako nevyžádané rady od kohokoliv jiného. Že je ok kouřit v pokoji těhotným pod nos, to by ses klidně dočkala i od zkušené tchyně v obvyklejším věku. Však některé těhotné kouří těhotenství netěhotenství… Pokud by mi chtěla kouřit u mě doma, poslala bych ji nekompromisně ven. Pokud by to bylo u ní (otce) doma, požádala bych ji, aby v přítomnosti těhotné nekouřila, pokud by na to nechtěla přistoupit, prostě bych odešla. Pokud by měla rady k výběru kočárku, výchově budoucího dítěte, odpovídala bych hmmm… případně my jsme se rozhodli jinak. Takových nevyžádaných rad ještě dostaneš od své maminky, kolegyň z práce, kamarádek, cizí paní na ulici… Ber to jako trénink
Dekuji za radu
je to nase prvni mimco, tak to mozna moc prožívám
![]()
@Georgiana.D píše:
Nene, to jste me spatne pochopil. Tento konkrétní nazor se mi skutecne nelibi a bylo by jedno, jestli by ho rekla mladsi nebo starsi osoba. Ohradila bych se stejne. Otci se pravdepodobne nelibilo, ze jsem ji vzdorovala, ze k ni nemam treba takovy respekt, jako k jeho byvalkam.. nejsem neslusna, ani se nrpovysuji, spis se snazim byt neutralni, ale zase nebudu kvuli tatovi vsechno odkyvavat..
Já si myslím, že se k ní nechováš nejen s respektem, ale jako k dítěti, což jsi i sama napsala v prvním příspěvku. Nejde o to, aby ses jí klaněla, říkala jí maminko, nebo aby ses řídila jejími radami. Ale zároveň, pokud se chceš vůči něčemu ohradit, měla bys to udělat stejně, jako by jí bylo třeba těch 40.
A já mám z tebe pocit, že kdyby jí těch 40 let bylo, tak bys její řeči ignorovala, protože „se nehodí“ jí říkat, ani naznačovat, že je mimo. Ale když je mladší než ty, tak ti nic nebrání ji „poučovat“. Těžko říct, jak to bylo, ale pochybuju, že by táta chtěl, abys jí vykala a ona ti nějak mohla poroučet… Spíš jde o nějakou základní slušnost k cizím lidem, který ty k ní nemáš, protože je podle tebe mladá, hloupá, a ještě ti kecá do výchovy.
@Tomkins píše:
Já si myslím, že se k ní nechováš nejen s respektem, ale jako k dítěti, což jsi i sama napsala v prvním příspěvku. Nejde o to, aby ses jí klaněla, říkala jí maminko, nebo aby ses řídila jejími radami. Ale zároveň, pokud se chceš vůči něčemu ohradit, měla bys to udělat stejně, jako by jí bylo třeba těch 40.A já mám z tebe pocit, že kdyby jí těch 40 let bylo, tak bys její řeči ignorovala, protože „se nehodí“ jí říkat, ani naznačovat, že je mimo. Ale když je mladší než ty, tak ti nic nebrání ji „poučovat“. Těžko říct, jak to bylo, ale pochybuju, že by táta chtěl, abys jí vykala a ona ti nějak mohla poroučet… Spíš jde o nějakou základní slušnost k cizím lidem, který ty k ní nemáš, protože je podle tebe mladá, hloupá, a ještě ti kecá do výchovy.
Mily pane, nezapojujte se do diskuzi, pokud nectete cela vlakna. Vas komentář nedava smysl. Za a) pisi, ze jsem k ni vzdy slusna. Jsem slusna ke vsem lidem, bez ohledu na vek. Za b) o žádném „kecani do vychovy“ tu nemuze byt rec, protoze jsem tehotna, cili jeste nemam dite, ktere bych mohla vychovávat… za c) Vam prijde normalni kourit tehotnym ženám pod nos a jeste jim se smichem rikat, ze to nenarozenemu diteti nemůže ublizit? To ze jsme se po tomto komentáři ja i manzel s ne zrovna prijemnym vyrazem ohradili, ze pokud nebude ochotná chodit tech par hodin behem nasi navstevy na balkon, tak k nim domu nebudeme jezdit, mi připadá jako normalni odpověď.. to ze si muj otec predstavuje, ze vše odkyvu bez kecu, jako tomu bylo drive je vec druha, nicmene uz nejsem dite a ted nosím pod srdcem vlastni a jeho zdravi je mi přednější, nez pohodlí této slecny, meho otce, muze nebo me vlastni..
@Georgiana.D píše:
rozhodne ji nebudu brat jako macechu, spis ji beru jako dite, to se otci samozrejme moc nelibi, ze bych mela projevit respekt..na to jsem mu samozrejme rekla, ze nemuze cekat, ze se k ni budu chovat jako k nekomu, komu je ctyricet..
Ty asi nechápeš pointu. Ty sama říkáš, že táta očekává, že se k ní budeš chovat jako k maceše a že projevíš respekt, ale že to dělat nechceš, protože je mladší než ty. A vzápětí píšeš, že se k ní vlastně chováš úplně stejně, jako by to tvá macecha byla. Že dřív bys všechno „bez keců“ odkývala, ale teď už ne, protože už máš rozum.
Takže se pořád ptám: „Kdyby jí bylo 40, chovala by ses jinak, nebo ne?“ V tomhle si totiž strašně protiřečíš. Jednou napíšeš, že pak by ses samozřejmě chovala jinak. A v druhou chvíli napíšeš, že i kdyby jí bylo 40, zareaguješ na to kouření úplně stejně, jako jsi to udělala teď. Tak v čem se tvé chování vůči ní liší?@Georgiana.D píše:
Je mladsi, nez ja, mluvim s ni slusne, ale ne jako s macechou..
@Georgiana.D píše:
Dekuji za radu, take s ni tak komunikuji, otci se spis nelibi, ze ji odmitam brat jako macechu, ze se nechovam tak, jako v jeho predchozich vztazich.
@Georgiana.D píše:
Otci se pravdepodobne nelibilo, ze jsem ji vzdorovala, ze k ni nemam treba takovy respekt, jako k jeho byvalkam..
@Georgiana.D píše:
Jsem slusna ke vsem lidem, bez ohledu na vek. To ze jsme se po tomto komentáři ja i manzel s ne zrovna prijemnym vyrazem ohradili, ze pokud nebude ochotná chodit tech par hodin behem nasi navstevy na balkon, tak k nim domu nebudeme jezdit, mi připadá jako normalni odpověď.. to ze si muj otec predstavuje, ze vše odkyvu bez kecu, jako tomu bylo drive je vec druha, nicmene uz nejsem dite
Ano, uvedla jsem konkretni situaci, behem ktere by mi skutecne bylo jedno, kolik ji je. Těhotným se proste pod nos nekouří.. myslim si, ze to snad dava smysl a neni na tom nic spatneho, kdyby se jednalo o jinou vec, o banalitu, reagovala bych jinak, ale pokud se mi snazi mladsi osoba bez zkusenosti (bez zkusenosti s těhotenstvim) vnucovat nazory, jakoze kour z cigaret diteti neublizuje, tak se jedna o trochu jiny druh komunikace. Slusne jsem ji pozadala, jestli by nemohla v dobe nasi navstevy chodit kourit jinam, odpovedela mi vyse omilanou vetu a na to konto jsme s manzelem rekli, ze to nebudu dychat a pokud neni mozne byt o cigarete na balkonu, tak k nim domu nebudeme jezdit a budeme se vidat nekde jinde. Nevidim na tomto nic spatneho, jedna se o konkretni situaci. Jinak jsem k ni mila a slusna, az na par takovychto situaci. A na Vasi otázku, v pripadech, kdy jde o zdravi meho ditete, ktere ohrozuje druha osoba a jeste me presvedcuje o opaku mi bude jedno, jestli je mladsi nebo ji je 40. Proste se to nedela.
@Tomkins píše:
A ze se nechovam, tak jako v jeho predchozich vztazich, ano nechovam. V dobe predchozich vztahu mi bylo deset, necekala jsem dite a jeho přítelkyně byly stejneho veku, jako on - a toto prosim neberte tak, jakoze automaticky mi vadi jeji vek. Takto mladou pritelkyni nikdy nemel a nemela jsem moznost si tim tedy projit. Jeho ostatni přítelkyne se ke mne chovaly, jako k nahradni dceri. To v tomto pripade neni mozne, minimalne by to bylo divne.
Holt se tatíkovy splašili hormony, má pocit že mu ujel vlak. Stejně mu mladá nakonec uteče, tak se nevzrušuj. Pokud nebudou respektovat to, že nechceš aby ti kouřili pod nosem, tak k nim nechod, já jsem nekuřák a taky by mi to vadilo.
@Georgiana.D píše:
@TomkinsAno, uvedla jsem konkretni situaci, behem ktere by mi skutecne bylo jedno, kolik ji je.
@Georgiana.D píše:
@Tomkins ..pokud se mi snazi mladsi osoba bez zkusenosti (bez zkusenosti s těhotenstvim) vnucovat nazory,…
No tak se k té mladší osobě bez zkušeností chovej stejně, jako by byla starší a se zkušenostmi. ![]()