Kdy začíná mluvit dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1570
2.1.14 15:09

No já se přidám do diskuze, u dětí je spousta věcí hodně individuální. Třebas naší emičce je 19měsícu moc toho nenamluví a když už něco tak je to celé normální slovo. Už sem slyšela u ní :papat, banán, mámo dej, není a poslední novinkou bylo, když jsme pouštěli pohádku tak šla k PC ukázala prstíkem na monitor a řekla pohádka…čučela jsem jako blázen. Nikdy moc nebyla na takové to napodobování ruzných zvuku, ale chápe vždycky co po ní chci, pozná hromadu věcí a tak to neřeším. Má svoje tempo. Bavila jsem se s kamarádkou a malá jí nemluvila do dvou let nic pak první slovo byl „KOLÁČ“ a pak už to jelo samo, takže to nějak nehrotím a těm co mi říkají že by moje dítě mělo umět todleto tebo támhleto se obloukem vyhýbáme, protože to docela naštve takové ty úšklebky. Hodně sem si toho užila, když Emička byla malinká, bylo spoustu rádců a těch „zasloužilých matek“ co všechno ví a všechno znají. Emka měla opožděný motorický vývoj z důsledku prodělané nemoci při 1měsíci života, začala se stavět na nožičky v 10.měsících a neuměla ani sedět. Všichni na ni ukazovali prstem kromě jediné mojí kamarádky, která mě hodně podržela a pomohla mi abych se nezbláznila z toho, že moje dítě je „jiné“ Nakonec to Emka všechno dohnala a mám z ní velikou radost:)Není to moc k tématu, ale není proč se trápit :hug: Hlavně, když jsou děti zdravé a všechny ty hnidopichi pošlete k čertu :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
2.1.14 15:23

Tyhle diskuze se dost opakují, ne? :mrgreen: Některé děti v tomto věku umí básničky, některé jen hekají. Obojí je normální. Malý byly dva roky v říjnu, umí pár slov, max. dvouslabičných, včera řekla „kapesník“ když chtěla smrkat, to jsem čuměla, zatím její nejdelší slovo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
2.1.14 15:28

@Jannys Podle mě toho na 18 měsíců řekne dost. Mojí dceři se do mluvení taky nechtělo. Místo mluvení se v 18 měsících začala učit písmenka (mojí mamka jí dala obrázkovou abecedu), pak k tomu přidala čísla. Trochu víc mluvit začala kolek 2 let a 3 měsíců. Teď má 2 roky a 5 měsíců a pusu nezavře. Ráno si na nočníku zpívala Šla Nanynka do zelí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
8.9.14 10:55

Ahoj všem, obnovujiii:)
Hrozně se těším, až syn začne mluvit, za 14 dní mu bude 14 měsíců a zatím tomu moc nedá… On začal brzy chodit a je pohybově docela napřed, ale to ostatní zas upozadil:( Je hodně divoký, pořád lítá (ostatní děti se procházejí a chodí za ruku, popř. vedle kočárku a syn nééé, ten je svéhlavý a dělá si co chce, je to o nervy :D ). Nicméně říká jen jen „baf, baf“ na psa, „táta“, ale to říká tátovi a všemu ostatnímu také :lol: Pak ještě něco jako „děda“, ale to s ničím nespojuje. A teď mi přijde, že si začíná srovnávat, že „číčí“ je kočka:) Jak na tom byly vaši prckové okolo těch 14-ti měsíců a kdy začali mluvit opravdově? Myslím tím, že po vás opakovali a zajímalo je to a snažili se. Syn by pořád jen lítal a nějaké čtení je mu naprosto volné :-D když na něco ukážu, tak se mrkne, dobrý a valí dál :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
8.9.14 11:01

Syn má zítra 15 měsíců a jediné co občas řekne je mama a baba :lol:, takže u nás žádné mluvení nehrozí. Já, když mu řeknu čiči nebo kočičika či pejsek, tak to rozumí a ukáže na některé věci, ale sám, že by to řekl, to ne, tak nevim, kdy se rozpovídá, protože to mama a baba začal řikat chvíli po roce a stále je to furt stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
8.9.14 11:02

@Lejaa A až ti ve čtyřech letech nezavře pusu, tak se budeš těšit, až bud eklid :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
8.9.14 11:07

@barca93
Ahaa, tak to si ještě počkám:)
My právě před časem byli u švagrové a synovec měl v té době 20 měsíců a už mluvil poměrně dobře..:) Tak jsem právě zvědavá, kdy se rozpovídá to naše dítě divoké :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
8.9.14 11:08
@Emilie píše:
@Lejaa A až ti ve čtyřech letech nezavře pusu, tak se budeš těšit, až bud eklid :kytka:

:lol: jo, to máš asi pravdu!
Ale jsem asi fakt nedočkavá… ale těším se, až mi řekne co chce nebo třeba co mu SAKRA je :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
8.9.14 11:11
@Lejaa píše: :lol: jo, to máš asi pravdu!
Ale jsem asi fakt nedočkavá… ale těším se, až mi řekne co chce nebo třeba co mu SAKRA je :lol:

Tak to mám úplně stejně :D. Teď, když něco chce, tak ukáže prstem a zahejká, jenže to ukazuje na místo, kde je 20 věcí a podle hejknutí fakt nemám šanci poznat, co chce :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
8.9.14 11:15

To je tak individuální, a jsou i propastné rozdíly mezi děti. Nemá cenu to řešit, nebo se děsit, že neumí to či ono. Kluci obyčejně (alespoň co mám okolo chlapečky) mluví později, holky jsou řečnější. Naučí se to všichni.(na vyjímky ). Naše malá ve dva a půl letech mluví všechno (kromě ř). Sousedův chlapeček ve 4 letéch mluví naprosto nesrozumitelně. Časem se to všechno srovná. Nevypovídá to o ničem. Starší to měla taky tak ve třech letech četla i všechny písmenka, slova atd. Ve škole se to srovnalo, má sice samé jedničky - 1tř., ale není vyjimečná, jak jsem si myslela, že bude v těch třech letech. Četla jsem o tom, a většina dětí to tak má, že kolem 6-7 roku se rozdíly srovnávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
8.9.14 11:22

@Lejaa teď v 18 měsících zopakuje skoro všechno, běžně používá asi 20 slov nebo slovních spojení (co to je, kde je to a to, auto jede atd.) a asi od těch 16 měs. volá mami, tati, babi apod. před tím to bylo jen máma, táta, děde, bába, auto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ellievanessqa
8.9.14 11:26

@Lejaa mám maličkou teprve 7mi měsíční a sem opravdu ráda že nejsme jediný co říkáme táta všemu :D jako nechápu ale ona neřekne jednoduchý veci jako mama, baba a pod. ale vykládá tu nejde, hají, lala. :) sem zvedava kdy se rozpovídá víc :)ale jak říkáš je jak torpedo tak nemá čas mluvit :) neboj oni se nam rozmluvej prcci a budem este rádi když tu pusinu zavřou :)

• Citovat
  • Upravit
20518
8.9.14 11:26
@Lejaa píše: :lol: jo, to máš asi pravdu!
Ale jsem asi fakt nedočkavá… ale těším se, až mi řekne co chce nebo třeba co mu SAKRA je :lol:

Myslíš jako můj 4,5 letý syn, co (musela jsem ke dveřím) náhle u oběda začal řvát a řvát a řvát. nereagoval, na to, co se stalo, jestli se kousl, jestli je to horký, jestli se bouchl o hranu stolu… řval a řval a řval. Až když jsem ho uklidnila v náručí, tak mi sdělil, že mu brácha sebral hořčici a dal si jí na své místo. A pravidelně se takhle rozječí večer v posteli, ale to už vím. Taky řve a řve a řve a já vím, že když ho okamžitě neodnesu na záchod, tak se prostě počůrá. Spí (teda do dvou hodin od usnutí, není to problém celé noci) a není schopen se vzbudit a dojít si tam sám. A řekla bych, že má velmi slušnou slovní zásobu včetně velmi dobré výslovnosti r, l i ř. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
994
8.9.14 11:28

Dcerka v 17m toho moc nenamluví, základní slova jako máma, bába, táta, bác, bububu a hlasy zvířátek umí, ale to je vše. Zatím neřeším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
8.9.14 12:03
@barca93 píše:
Tak to mám úplně stejně :D. Teď, když něco chce, tak ukáže prstem a zahejká, jenže to ukazuje na místo, kde je 20 věcí a podle hejknutí fakt nemám šanci poznat, co chce :lol: :lol:

To je jak u nás :mrgreen: Já mám 19 m, říká asi 20 slov a všemu ostatnímu říká bébe. Takže ukazuje do předsíně a říká bébe a já fakt netuším co chce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí