Kdy začíná mluvit dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
982
13.5.15 14:40

Chtěla bych se zeptat, od kdy dítě by mělo začít mluvit první cílená slova. Moje dcera má 14 měsíců a zatím nic. Říká jenom ooo, když se jí něco líbí a chce na to upozornit a aaaa, když chce upozornit na sebe. Jinak nic, ani mama, tata, baba… nic z toho a cíleně už vůbec ne. Když jsme byli na roční kontrole, tak doktorka říkala, že by pomaličku už měla něco říkat… a už to jsou 2 měsíce a stále nic… Docela hodně čteme (mám staršího syna) se kterým čteme knížka a dcerka vždycky je s náma. Zatím ani neukazuje, kde je máma, táta atp. Vím, že každé dítě je jiné, ale neměla by už aspoň začít něco mluvit a ukazovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
13.5.15 14:43

Každý je jiný. Moje nepromluvila skoro vůbec až do dvou a půl. Zase byla šikovná motoricky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
13.5.15 14:45

Do 2 let ani slovo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2170
13.5.15 14:46

My uměli v roce máma, táta, bába, dědi jinak vše ukazoval rukama mluvit začal až po druhém roce no a teď se mu pusa nezastaví a to jsem měla strach aby nebyl nějaký opožděný že se třeba ani ve školce nedomluví a podívejte… každé je jiné neřešila bych to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
13.5.15 14:46

My mame 27m a mame asi 10 slov. Z osloveni jen „tata“. Slova „mama“ se ani nikdy nedockam :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32877
13.5.15 14:53

Oba dva 22-24 mes. baba, mama, tata, bum, papa, ham, hop a jak dělají zvířátka. V roce tak nějaké slabiky, gagaga, vavava, nana.. Nic určitého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32877
13.5.15 14:57

@marfra dočkas,mi se mladší rozkecal ve třech letech, starší až před 4 rokem. Máma teda oba říkali v těch dvou letech, ale dost dlouho jsem čekala na mami/maminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
13.5.15 15:05

Děkuji za odpovědi. Mě se hlavně jednalo o ty první slovíčka, žvůbec nemluví máma, táta… jenom oooo, aaaaa. Nešlo mi o mluvení, ale o první slovíčka. Děkuji, tak budeme čekat, kdy uslyším od naší princezny mama, snad se dočkám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32877
13.5.15 15:10

@Isia určitě dočkas. Tohle je individuální, ono některé děti v 18 m jen zvatlaji a většina věcí je eeeee, a některé mluví ve větách. Ještě ve dvou letech jsou obrovské rozdíly, stírá se to kolemn3 roku.
Na 14 m je úplně OK. Časem bude i ukazovat, napodobovat zvířátka a hlavni bude jestli komunikuje a rozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
13.5.15 15:30

Dava si na cas ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1253
13.5.15 15:50

Moje také moc nemluvila, pohybově byla hodně napřed, ale toho mluvení jsem se bála, ostatní děti krásně povídali a ona nic moc. No dneska si občas přeju, aby tu pusinu na chvíli zavřela, takže neboj ono to přijde :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
13.5.15 15:58

Syn v 18m měl asi tak tři smysluplná slova, teď mu byly dva a konečně se začíná snažit :-D Dcera v tomhle věku mluvila v souvětích a s gramatikou, ale nemyslím si, že by kvůli tomu syn byl méně geniální :andel: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
13.5.15 15:59
@marfra píše:
My mame 27m a mame asi 10 slov. Z osloveni jen „tata“. Slova „mama“ se ani nikdy nedockam :(

brácha měl kolegu, jehož dítě říkalo „Tata, babi, deda, hafhaf“, ale svou matku vytrvale oslovovalo pouze jako „Ham ham“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
13.5.15 20:58

Tak my to mame naopak. Tata rika od 7m. Ted za mesic budou malej 2 roky a opakuje skoro vsechno, je ji krasne rozumnet. Ale taky znam pripady ze ve 3 letech holcicka nerekla skoro nic. Nekdo ma nazor, ze to jde ovlivnit, ale myslim, ze kazde dite to ma jinak, zrovna jako s chozenim a s ucenim na nocnik atd. Dal ji v tom podporuj, hodne ji opakuj jednoducha slova, at ti vidi do oblyceje a cekej, ono to prijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
17.5.15 23:28

Ovlivnit to nejde, jelikož každému dítku dozrává v ruzném věku CNS…alespon tak jsem to v nějakém příspěvku četla. Malá má za 2 týdny 3 roky.Co od ní slyším? Máma…a občas nějaké slovíčko. Dneska jsme přijeli z dovolené a při odchodu z pokoje v penzionu se rozběhla po schodech k autu a volala „JEDEM“…měla jsem z toho radost, ale ona řekne jedno slovo za celej týden, musí se jí chtít. Je to dítě introvertní povahy, velice citlivá a prostě sí říkám, že má svoji hlavu a až bude chtít se mnou mluvit a ty mozkové bunky ji to dovolí tak mluvit bude. Čtu jí od 1měsíce každý den před spaním i mimo to když má chut…ale prostě povídání jí nejde.Zato jí jdou jiné věci. Všemu rozumí, je šikovná a chytrá…Kdyby čtení a povídání mohlo něco ovlivnit tak by cikánské děcka mluvit neuměly snad vubec, nebo si myslíte že jim maminky čtou pohádky? Mnohdy tyhle děti vidí knížku poprvé až v první třídě…Ne nechci nikoho urazit, jenom poukazuju na skutečnost, že ne všechno a hlavně vývoj dítěte muže matka ovlivnit. Každé dítě je jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí