Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Prosim kdo ma problemy s tchyni…? Jak resite situaci, kdy se k vam tchyne nechova hezky, dela naschvaly a chce si " pujcovat" vnoucata. Bohuzel uz jsem se sekla a rekla, ze dokud nezmeni sve chovani, vidat vnoucata muze, ale nepujcim ji je. Trapi me to, deti za to nemuzou, vim, ale nevim uz jak dal. Jak to mate maminky vy?
Tohle se těžko soudí. V rodině má každý „svou“ pravdu. ![]()
Já bych se přes děti nemstila (ať už tomu budeme říkat jakkoliv).
Díky za odpověď. To jsou opravu malí.
Ještě prosím specifikuj:
a/ dělá naschvály - konkrétní situaci
b/ půjčovat vnoučata - jde o hodiny, dny
Ale ono není jedno, když se tak tchyně k paní chová, pokud se to dotýká dětí. Taky bych nepouštěla děti s někým, pokud by mě ponižoval či pomlouval před nimi. Aby je štval proti mámě? Děti jsou citlivé a byť je to jejich babička - máma je podle mě víc. Je to můj názor. Štvalo by mě to stejně jako autorku.
Edit. Ale vídat by se samozřejmě měli, ale prostě bych v takovém případě nestála o to, aby se vídali beze mne
Příspěvek upraven 02.07.18 v 15:24
a nějaký konkrétní příklad jejího chování? Dokážu si to jen špatně představit.. já mám naštěstí tchýni zlatou. Ale jak tu radili ostatní, asi bych brala v potaz hlavně to, jak se chová k dětem.. ty jsi holt dospělá jako ona a co je mezi vámi, je mezi vámi a ani jedna z vás by to na děti neměla přenášet.. tím spíše ne ty jako jejich vlastní máma.
@overlord píše:
no tak to jednou budeš muset dětem říct, že babičku nesmějí vídat, protože vám je její chování nepříjemné a vy jste ji tímto vytrestali.......to bych teda u toho chtěla být…
Netvrdim a nenapsala jsem, ze deti babicku nemuzou vidat… Cti poradne. A jeste mensi dodatek. Ja uz jako mala, jsem vnimala, jak se k moji mamce tchyne chovala. Tedy moje babicka. At se mamka snazila, byla slusna, babicka se k ni chovala nadrazene. Deti vse vyciti, to mi ver.
To je super přístup, používat děti jako nástroj boje kvůli tomu, že se neumíte konstruktivně domluvit.
A vedlo to k něčemu, takovéhle zakopávání se na pozicích? Máte pocit, že tchyně si najednou uvědomila, a jó, vona má pravdu, že mě to doposud nenapadlo, od zítřka už budu jiná?
Spíš ne, co?
Možná je na řadě přehodnotit dosavadní taktiku. Dost se to hodí, až budeš potřebovat hlídat, žejo.
Příspěvek upraven 02.07.18 v 15:27
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Prosim kdo ma problemy s tchyni…? Jak resite situaci, kdy se k vam tchyne nechova hezky, dela naschvaly a chce si " pujcovat" vnoucata. Bohuzel uz jsem se sekla a rekla, ze dokud nezmeni sve chovani, vidat vnoucata muze, ale nepujcim ji je. Trapi me to, deti za to nemuzou, vim, ale nevim uz jak dal. Jak to mate maminky vy?
Moje tchýně má poslední varování a pak už děti ani neuvidí. Potom, jak se chovala, může být ráda, že k ní ještě jezdíme. Děti bez dozoru nemá a hned tak mít nebude. Nutno dodat, že je to i pro její dobro, protože starší už pomalu začíná chápat.
Tchýně je taková jaká je. S tchánem a jeho partnerkou problém nemám. Ti mají děti, jak si přejí.
Děti jsou nás obou, ale babičky se nesmí chovat tak, aby děti ohrožovaly na zdraví, ve vývoji a nesmí poštvávat děti proti sobě a ani proti rodičům. Ona to nedodržela.
@overlord u nás tchýně děti postvavala proti mě, tvrdila, že je nemám ráda. Synovi opakovaně řekla, že mám ráda jen druhé dítě a jeho má ráda jen ona. O mně a moji máme před ním mluvila jako o kravách. Ano, klidně mu jednoho dne řeknu, jak se babička chovala. Ale spíš to zase vymluvim na vzdálenost.
@Anonymní píše:
Netvrdim a nenapsala jsem, ze deti babicku nemuzou vidat… Cti poradne. A jeste mensi dodatek. Ja uz jako mala, jsem vnimala, jak se k moji mamce tchyne chovala. Tedy moje babicka. At se mamka snazila, byla slusna, babicka se k ni chovala nadrazene. Deti vse vyciti, to mi ver.
no a pochopila by jsi jako dítě, kdyby za tebou rodič přišli s tím, že s babičkou nesmíš být sama, protože se „chová nadřazeně“ ?
@overlord píše:
no a pochopila by jsi jako dítě, kdyby za tebou rodič přišli s tím, že s babičkou nesmíš být sama, protože se „chová nadřazeně“ ?
Ach jooo… vycitila jsem, ze se k me mamce nechova hezky. Myslim si, ze maminka je vzdy na prvnim miste… asi tak. Vim, ze nektere snachy jsou jaky jsou, ale i ty tchyne muzou dost nicit vztahy, ze? Tak mej hezky den.
Dítě vnímá víc, než si myslíme. V jednu dobu jsme na krátký čas přestali s manželem navzájem navštěvovat své rodiče. Já měla pocit, že se jeho rodiče ke mě chovají nepatřičně a on aby mi to vrátil. Dítě jsme ale posílali k oboum. Jednou měla být u našich oslava a jela jsem jen já a dcera, která mi v necelých třech letech povídá: „Proč nejede táta?“ A já na to: „Má moc práce“ a ona: „Nemá, ty nemáš ráda jeho babičku a táta nemá rád tvou babičku“. Pamatuju si to dodnes
@Anonymní píše:..........a měla jsi pak babičku o to méně ráda? Zasloužila by si za to tě nevídat ? Taky hezký den.....
Ach jooo… vycitila jsem, ze se k me mamce nechova hezky. Myslim si, ze maminka je vzdy na prvnim miste… asi tak. Vim, ze nektere snachy jsou jaky jsou, ale i ty tchyne muzou dost nicit vztahy, ze? Tak mej hezky den.
@overlord Myslím že pokud děti uvidí jak se babička chová k jejich máme,tak o ní přestanou mít zájem.
@Annabela11 píše:
@overlord Myslím že pokud děti uvidí jak se babička chová k jejich máme,tak o ní přestanou mít zájem.
jestli si toho vůbec všimnou, zakladatelka o té tchynině „problémovosti“ píše dost mlhavě
@Anonymní píše:
Ahoj, ráda bych se zeptala na nějaký konkrétní příklad, kdy tchýňka dělá naschvály a nechová se hezky. Chápu, že někdy je komunikace složitější, každý máme jinou povahu, jiné představy, ale vždy to chce najít tu „přiměřenou cestu“ hlavně kvůli dětem. Samozřejmě v dané chvíli máš za to, že jako maminka dětí máš svá „nejvyšší“ rozhodovací práva, ale zkus se zamyslet nad tím, že taky jednou budeš tchýně, nemusíš si se snachou povahově „sednout“ a taky budeš chtít trávit čas se svými vnoučaty.
Příspěvek upraven 02.07.18 v 15:51