Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
stala se mi teď taková příhoda s mojí matkou a chtěla bych znát názor nezaujatých. Dopoledne jsme jely já, máma a dcerka do města. Malá musela na ortopedii a já na gyndu. Máma šla tedy s malou a já jela na druhý konec města. Měly jsme sraz u nás doma, protože jsme nevěděly, jak vše bude časově vycházet. Máma měla v plánu jít s malou na oběd a ještě něco nakoupit.
Já přišla domů dřív, ony asi půl hodiny po mně. Už mezi dveřma jsem viděla, že má máma naváto. Nic jsem nekomentovala, ale postupem času bylo evidentní, že požila. Tak jí říkám, úplně v klidu a věcně, že bych byla ráda, když je s malou, aby nepila, protože alkohol zpomaluje reakce a dítě jí může vběhnout pod auto coby dup.
Napřed se mi snažila tvrdit, že je úplně v pohodě, ale to už se jí trošku pletl jazyk, pak se urazila a přestala se mnou komunikovat. Poté následovala šílená scéna, kdy na mě řvala, že místo toho, abych jí poděkovala, že pohlídala malou a šla s ní k doktorovi, jí řeknu tohle. Prosila jsem jí, ať na mě neřve před holkou, ale to bylo zbytečné. Pak si otevřela víno, dokrmila se a ječela na mě to samé cca 2 hodiny v kuse. Následně si vzala mobil a šla telefonovat. Hovor jsem nechtěla poslouchat, ale vzhledem k tomu, že do něho ječela, nedalo se to přeslechnout. Volala své nejlepší kamarádce a říkala jí, že jsem parchant, kterému podá prst a on jí ukousne celou ruku…
Na vysvětlenou: máma pije celý život, je to takový ten kvartální alkoholik, nebo jak se to říká. Má období, kdy je v pohodě a pak období, kdy chlastá. Dřív pila jen víno, ale teď je to běžně dvakrát dvojitej fernet vypitej během chvíle… Máme jinak hezký vztah (pokud tedy nepije), ale já prostě nechci, aby pila před malou.
A o co mi jde? Jestli jsem teda měla držet zobák a přejít to nebo ne? Jasně, máma se o malou postarala, zařídila, co bylo třeba, ale musí u toho chlastat? Co vy na to?
Nemáš dítě svěřovat alkoholičce. Neměla bys tyto starosti a ušetřila by sis spoustu nervů. Vím jaký to je, když je někdo alkoholik a upřímně, takovému člověku bych na hlídání nedala ani svého psa ![]()
Už bych jí malou nikdy nesvěřila, ani když bych to sebevíc potřebovala…prostě bych si to zařídila tak aby se mnou dítě mohlo…
![]()
@anahry v tomhle nevim. Asi bych něco naznačila. taky se mi tohle nelíbí. Nesnáším pití před dětma. a to máme v rodině jednu paní, která ted v létě je v hospodě s malou. Ano sice na zahradce, ale stejně.
A kolik je malý?
Záleží jak si jí to řekla, asi byla chyba, že místo poděkování si, jak se zdá, hned vyjela. Ale nevím, třeba bych se chovala stejně, když jde o moje dítě.
Jenže ona je právě v tomhle nevyzpitatelná. Člověk nikdy neví, kdy jí to popadne. A malá jí miluje. Ve většině případů je vše v pohodě, ale teď ne, no..
Jinak přesně, tak jak píšou holky. Už bych jí ho na hlídání nedala. Naši nejsou sice alkoholici, ale jako chlastá se tam dost. My naštěstí bydlíme na druhým koci republiky, takže se moc nevýdáme, ale když přijedem, tak je to pro mě peklo. a když jim něco řeknu, tak sem hned pipina. Jako já si prostě nedám ani sklenku dokud dítě nespí.
Jak už psaly holky, nemáš dítě svěřovat alkoholičce. Jako dát si večer, po tom děti usnou, víno neřeknu ani popel, ale nasávat přes den a pak se hádat, že oni jsou OK a co máš, tak to ne.
@Anonymní píše:
@anahry v tomhle nevim. Asi bych něco naznačila. taky se mi tohle nelíbí. Nesnáším pití před dětma. a to máme v rodině jednu paní, která ted v létě je v hospodě s malou. Ano sice na zahradce, ale stejně.
A kolik je malý?Záleží jak si jí to řekla, asi byla chyba, že místo poděkování si, jak se zdá, hned vyjela. Ale nevím, třeba bych se chovala stejně, když jde o moje dítě.
Malý jsou tři. Já právě že vůbec nevyjela. Ač jsem byla nas. aná, tak jsem jí to řekla úplně v klidu.
Ses odvazna, kdyz das matce alkoholicce hlidat dite, je to i nezodpovedne, co bys delala, kdyby se neco stalo? Rozhodne bych malou s matkou nenechala ani minutu samotnou. U deti staci vterina a tragedie je na svete ![]()
U našich se teda i dost hulí. Doma. Vevnitř. takže jsme kolikrát šli na hotel. a to jste měli vidět, co si o nás mysleli/ říkali.
Tam i kdyby otevřeli na celý den okno dokořán, tak se to nevyvětrá.
@anahry píše:
Jenže ona je právě v tomhle nevyzpitatelná. Člověk nikdy neví, kdy jí to popadne. A malá jí miluje. Ve většině případů je vše v pohodě, ale teď ne, no..
Az bude strizliva, tak bych ji rekla, ze to bylo naposledy, jinak malou nedostane. A dodrzela bych to.
@Berousik píše:
Az bude strizliva, tak bych ji rekla, ze to bylo naposledy, jinak malou nedostane. A dodrzela bych to.
To je alkoholikovi jedno.
Ona to odsouhlasí, nasype si popel na hlavu, ale jak přijde absťák, tak je vše zapomenuto ![]()
Mám oba rodiče alkoholiky, takže vím velmi dobře, jak ti je a co prožíváš. Kdo to nezažil, ten nikdy nepochopí. Otázka je, jak dalece je máma spolehlivá, pokud je pod vlivem alkoholu. Já jsem jí děti svěřila na hlídání jenom párkrát v životě,
ale to už byli ve věku, kdy by mi v případě potřeby zatelefonovali a já bych pro ně ihned přijela. ![]()
@Krasavicaa píše:
To je alkoholikovi jedno.Ona to odsouhlasí, nasype si popel na hlavu, ale jak přijde absťák, tak je vše zapomenuto
Hm, to je fakt…
@anahry Ahoj. Přesně, jak říkáš: alkohol zpomaluje reakce. To je argument, kvůli kterému bych jí dítě nesvěřila. Kdyby se cokoli stalo, nastala na ulici nějaká nestandardní situace, nedokázala by okamžitě jednat. Takže já bych ji dítě nesvěřovala.
K tvé otázce: S opilým člověkem se nemá cenu přít, byl to myslím zbytečný výstup na obou stranách, dejte řeč, až bude střízlivá.