Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co takhle dospět a místo teatrálních gest prostě přijmout matku jako normální ženu z masa a kostí, ne dokonalou? Jak to mají ve vztahu s otcem nemůžeš vědět. Jestli spolu už nejsou spokojení a zamilovala se jinde, tak si to spolu časem nějak vyřeší. I bez tvého ponoukání. Nech ji žít a starej se o svůj život. Zjistíš, že je velmi pestrý a nic není černobílé. A nesuď.
Nezdá se ti, že hodně přeháníš?
Možná matce lichotí, že se i ve svém věku někomu líbí, možná vztah mezi ní a tvým otcem je dlouhodobě narušený a držela ho jen kvůli dětem do doby, než odrostou.. ale takhle hnusně odsoudit do té doby milující mámu, zvažovat odstřižení atd., to je opravdu hodně mimo mísu.
Pokusila bych se s matkou mluvit bez emocí, pokusit se zjistit, co pro ni tento vztah znamená a jak to vidí do budoucna, ale nesoudit. Nejsi v její kůži, v jejích střevících, nevíš, co se v ní odehrává.. bez těchto znalostí nemáš právo soudit.
Promiň, ale přijdeš mi dost sobecká a nevyzrálá.. Ano, to že tvoje matka podvádí otce není správné, ale je to její život a má pravdu- má nárok na své soukromí a pokud se ti s tím nechce svěřovat a několikrát ti řekla že ti do toho nic není tak to respektuj.
Přemýšlet o tom že bys ukončila kontakt se svou matkou jen protože ona momentálně nejedná tak jak by sis představovala mi přijde hodně radikální.. ona je dospělá a pokud si nabije pusu, bude to pouze její problém.. můžeš ji říct že s jejím chováním nesouhlasíš ale to je tak všechno.
Poznámka o tom že si nepřeješ aby si vzala na tvou svatbu šaty, které ji koupil milenec je už jenom vtipná.. přijdeš mi jak malé dítě a nebo že snad žárlíš že ji momentálně někdo kupuje dárky a večeře ![]()
Příspěvek upraven 24.03.22 v 18:04
Rozumím ti, taky by mi to vadilo.
Pokud jeden rodič nasazuje druhému veřejně parohy a potenciálně mu způsobuje bolest, je to podle mě za hranou toho, co se dá shrnout pod „máma je jen člověk“. ![]()
Odstěhuj se, změň práci, postav se na vlastní nohy, dospěj a nauč se své rodiče vnímat jako reálné lidi.
Přijmy sama sebe i je takové jací sjou, ale až po té co zvládneš dospět i emocionálně.
Mometálě si zaseklá v pubertálním přístupu. Bez toho, aby ses stala sama sebou, na vlastních nohách se dál nedostaneš.
Musím vás obě ubezpečit, že kdyby se ke mně chovala normálně, bude mi to jedno a ať si je ve vztahu s kým chce. Vadí mi její neustálé lhaní a neupřímnost. Nevěřím jí už nic protože většina z toho, co mi říká, jsou jen lži. Poprosila jsem ji několikrát, aby mi říkala pravdu. Ale pořád mi lže.
A to, že se zajímá pouze o sebe, o svůj vzhled, o své nové oblečení, o svou kariéru… a mně ani nenapíše, nezavolá, nezeptá se jak se mám,… to, že zapomíná, že vůbec nějakou dceru má… O tom už nemluvím vůbec. Náš vztah je na bodu mrazu. Já se jí už raději neptám abych se zas nedozvěděla nějakou lež a nemusela tupě dělat, že jí věřim.
Rozhodně už s ní nikdy nemluv. Je to nejlepší pusob řešení problémů. Vždyť je to jen tvoje matka. Nemá se co s jinému hlapama bavit natož si s nima začínat těchhle. Jsi její dítě a ona tě takto porazila. To se neodpustí. Bavič ji to můžeš vrátit na vnoučata a ona je nikdy ani neuvidí. Pomsta bude sladká.
@Ou píše:
Odstěhuj se, změň práci, postav se na vlastní nohy, dospěj a nauč se své rodiče vnímat jako reálné lidi.Přijmy sama sebe i je takové jací sjou, ale až po té co zvládneš dospět i emocionálně.
Mometálě si zaseklá v pubertálním přístupu. Bez toho, aby ses stala sama sebou, na vlastních nohách se dál nedostaneš.
Jsem odstěhovaná už 6 let. Na vlastních nohách jsem již 6 let.
@ZvědaváTerr píše:
Promiň, ale přijdeš mi dost sobecká a nevyzrálá.. Ano, to že tvoje matka podvádí otce není správné, ale je to její život a má pravdu- má nárok na své soukromí a pokud se ti s tím nechce svěřovat a několikrát ti řekla že ti do toho nic není tak to respektuj.
Přemýšlet o tom že bys ukončila kontakt se svou matkou jen protože ona momentálně nejedná tak jak by sis představovala mi přijde hodně radikální.. ona je dospělá a pokud si nabije pusu, bude to pouze její problém.. můžeš ji říct že s jejím chováním nesouhlasíš ale to je tak všechno.Poznámka o tom že si nepřeješ aby si vzala na tvou svatbu šaty, které ji koupil milenec je už jenom vtipná.. přijdeš mi jak malé dítě a nebo že snad žárlíš že ji momentálně někdo kupuje dárky a večeře
Příspěvek upraven 24.03.22 v 18:04
Ne, jen toho muže opravdu nemám ráda protože takto už zlomil srdce a především ROZBIL RODINY několika kolegyním. ![]()
@Anonymní píše:
Musím vás obě ubezpečit, že kdyby se ke mně chovala normálně, bude mi to jedno a ať si je ve vztahu s kým chce. Vadí mi její neustálé lhaní a neupřímnost. Nevěřím jí už nic protože většina z toho, co mi říká, jsou jen lži. Poprosila jsem ji několikrát, aby mi říkala pravdu. Ale pořád mi lže.
A to, že se zajímá pouze o sebe, o svůj vzhled, o své nové oblečení, o svou kariéru… a mně ani nenapíše, nezavolá, nezeptá se jak se mám,… to, že zapomíná, že vůbec nějakou dceru má… O tom už nemluvím vůbec. Náš vztah je na bodu mrazu. Já se jí už raději neptám abych se zas nedozvěděla nějakou lež a nemusela tupě dělat, že jí věřim.
Neustálé lži a neupřímnost.. jasně. Hm, v překladu: lži kvůli tomuto vztahu, do té doby byla v pohodě.
Náš vztah je na bodu mrazu. V překladu: Ona se mnou o tom nemluví, takže jí odsřihnu ze svého života.
Zakladatelko, jsi neskutečně nevyzrálá. Ale na to přijdeš sama, časem, s dalšími zkušenostmi a s věkem. A zřejmě to ve tvém případě ještě dlouho potrvá :/
Tak vám děkuji za analýzu mojí osobnosti, která, světe div se, je ve 25 letech nevyzrálá.
Nepíšu to sem, abych si vyslechla, jak příšerně pubescentní jsem. Chtěla jsem poučit od těch vyspělejších jedinců, jak takové situace řešit a zvládat. Co jí říct. Děkuju.
No tak se mamka spustila a uziva si no. Kdo jsi, aby jsi soudila, co je povrchni chovani a co neni?
Sama ti rekla, ze z ni nemas tahat informace, ma pravo na soukromi, kdyz te o to pozadala. Zrejme ti lze, protoze to z ni proste tahas a nerespektujes to jeji pravo na soukromi.
Sama pises, ze jste driv mely pekny vztah, tak to asi zas tak spatna mama nebude.
Pokud te jeji chovani tak provokuje, zkus jit do hloubky sama k sobe a zkus premyslet, zda ta pricina te bolesti neni naopak nekde uvnitr tebe, zda to neni nespokojenost s tvym vlastnim zivotem
A nebo za tim muze byt i ta nevyzralost a neschopnost prijimat lidi s chybama.
Příspěvek upraven 24.03.22 v 18:17
@Anonymní píše:
Tak vám děkuji za analýzu mojí osobnosti, která, světe div se, je ve 25 letech nevyzrálá.Nepíšu to sem, abych si vyslechla, jak příšerně pubescentní jsem. Chtěla jsem poučit od těch vyspělejších jedinců, jak takové situace řešit a zvládat. Co jí říct. Děkuju.
Prostě je to její soukromí tak se s ní o tom vůbec nebav ![]()
Moje máma se mi hnusí. Je mi 25 let a bohužel, pracuji ve stejné firmě jako ona. Mí rodiče žijí spolu, táta je však ve vztahu velmi pasivní a matka si kvůli jeho nedostatku zájmu začala se šéfem firmy, kde obě pracujeme. Já jsem to zjistila, jelikož se o tom začalo mluvit v práci a také byla poslední dobou velmi divná, neumí lhát. Od té doby, pokaždé, když se vidíme, ťuká do mobilu, skrývá ho, je samá tajnost, pokaždé když se jí zeptám, jak se má a co dělá, mi odvětí „nevyzvídej pořád, mám právo na svoje soukromí“… Ten muž jí neustále kupuje oblečení a drahé věci, zve ji na drahé večeře. Například jí koupil šaty na mojí svatbu
… Které nechci, aby si brala. 
Pro mě byla vždy rodina základ a velmi mě mrzí její aktuální chování, mrzí mě to i kvůli tátovi, který nic neví. Ona mi výslovně řekla, ať se do toho nepletu, že když se zeptá, tak mu to řekne.
Je mi momentálně v přítomnosti mé matky špatně, protože ke mně není upřímná, lže mi, pořád odpovídá vyhýbavě. Včera jsme se pohádaly a já mám takový pocit, že bych s ní nejradši přerušila kontakt. Měla jsem ji opravdu ráda, byla pro mě skvělou mámou. Ale teď jí prostě nemůžu vystát a to, že musím toho starého chlapa potkávat v práci mi moc nepřidává. V práci budu ale v brzké době končit. Jak ale vyřešit vztah s matkou? Odstřihnout se? Nevím. Jen vím, že toho chlapa nepřekousnu a pokud si vybere jeho, já budu muset z jejího života raději zmizet, protože by nás to obě zničilo.
Děkuji Vám za vaše poznatky…
Hezký den.