Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@neila je jí 18, škudlí? at jde na brigádu, proboha..mají další 2 děti, třeba tolik nemají a i kdyby, v 18 by měla zvednout zadek a přivydělat si
Já nechápu, proč se tu tolik lidí zase chytilo jenom pěněz a zbytek úplně ignorují. Připomíná mi to diskuzi o zničené bundě, kde půlka lidí jen řešila, proč si ženská kupuje tak drahou bundu… Vždyť zakladatelka ty peníze zmínila ve vztahu k tomu, že otec se kvůli tomu s matkou dohaduje, a ne, že má málo. Co mi přijde na příspěvku smutnější je, že zakladatelka rodinu popisuje jako lidi, co se jenom hádají, apatického otce co se o nic nezajímá a domov jako místo, kde netráví čas ráda. Zakladatelko, není za mizením těch věcí bratr, když mizí třeba čokoláda? Jinak já bych na intr nešla, dokud jsi na střední škole, ani k příteli. Brala bych dokončení školy jako prioritu a pokud půjdeš na VŠ, tak pak bych se třeba sestěhovala k příteli až po nalezení brigády.
@Lalelale přečti si to ještě jednou. Píše, že Ona je s matkou ve sporu ať kvůli peněžním nebo výchově.
Co je mezi tvymi rodiči sama nevyřeší. To že to někdo bere věci, můžeš si pokoj zamknout?? Co se peněz týče, stačí brigáda
… Do výchovy by si učit neměla, není to tvoje starost tak by si nechtěla, aby ti do toho někdo kecal. Můžeš jít n o intr, ale musela by si se tam o sebe starat sama a u přítele o domacnost (nemůžeš chtít, aby tě živil + se staral) takže brigáda bude tak jako tak na místě.
Ty jo mně to v 18ti letech přijde teda málo, na to, že si z toho má pořídit všechno. Brigáda samozřejmě ano, ale tak, aby zvládala školu a stihla se vyspat.
@LennyL1 píše:
Ty jo mně to v 18ti letech přijde teda málo, na to, že si z toho má pořídit všechno. Brigáda samozřejmě ano, ale tak, aby zvládala školu a stihla se vyspat.
Jak vidíš, pro naprostou většinu diskutujících úplná normalka
člověk až zapremýšlí jestli vychovávají vlastní děti, nebo jim byly přidělené na úřadě ![]()
@ahhotep píše:
@neila je jí 18, škudlí? at jde na brigádu, proboha..mají další 2 děti, třeba tolik nemají a i kdyby, v 18 by měla zvednout zadek a přivydělat si
Ano, škudlí. Pokud je to opravdu tak, jak to zakladatelka napsala, tak škudlí. Dat decka 2 tisíce na obědy, jízdné, oblečení (!!!), učebnice a podobné nejzákladnější výdaje, to nelze nazvat kapesným. I soud by jí priklepl vyšší výživné kdyby na to přišlo.
A já se zakladatelky ptala, jestli je to v důsledku toho, ze nemají nebo opravdu škudlí - odpověď zatím nevidím, je skoda se dohadovat ![]()
@neila Já to chápu tak, že slečna bydlí doma, má tam všechen komfort a ty 2 tisíce jsou na obědy a dál je to kapesné. V tom případě to málo není.
@Anonymní píše:
Je mi 18, studuji. Mám dva mladší sourozence a od té doby, co jsme se přestěhovali to v rodině neklape. Máma s tátou se pořád hádají až to přešlo v tatovu apatii vůči všem. Neustále jsem s mámou ve sporu, ať už z důvodu financí ( dostávám 2000 na měsíc na vše - obědy, oblečení, kosmetiku, učebnice) nebo vztahu k sourozencům ( máma dle mého názoru rozmazluje bráchu benjaminka). Snažím se nebýt moc doma, ale kdy tam nejsem, někdo ( nevím kdo) mi bere moje věci z pokoje ( oblečení, bonbónieru od přítele, knížky - vždy něco zmizí a třeba za týden se to objeví). Nevím jestli odejít, třeba na internát nebo k přítelovi, který má svůj byt ( ale co když se s ním rozejdu). Prosím o radu
Zakladatelko, ráda bych se Tě zeptala, zda si přivyděláváš na brigádě. Dětský pokoj máš společný s ostatními sourozenci nebo jsi v něm sama a šel by případně uzamknout? To, že Ti mizí konkrétní Tvé věci jsi s mamkou nebo taťkou řešila?
Jinak Ti mohu říci, že moje mladší dcera nedávno dostudovala VŠ, dostávala měsíčně 2000 Kč, z toho si platila obědy, jízdenku měsíčně, zbytek okolo 800 Kč bylo kapesné. Již od prvního ročníku střední školy chodila o víkendech a prázdninách na brigády, ze kterého si kupovala oblečení, kosmetiku a boty. Čas od času jsme jí samozřejmě s manželem přispěly nějakou korunou navíc, ale byla schopná si sama vydělat měsíčně 2500 až 3000 Kč (o prázdninách i více) a byla spokojená.
@neila píše:
Ano, škudlí. Pokud je to opravdu tak, jak to zakladatelka napsala, tak škudlí. Dat decka 2 tisíce na obědy, jízdné, oblečení (!!!), učebnice a podobné nejzákladnější výdaje, to nelze nazvat kapesným. I soud by jí priklepl vyšší výživné kdyby na to přišlo.
A já se zakladatelky ptala, jestli je to v důsledku toho, ze nemají nebo opravdu škudlí - odpověď zatím nevidím, je skoda se dohadovat
může být stěží na střední škole, takže výdaje za učebnice jsou směšná položka, vesměs to všichni kupují v září na knižních burzách a bavíme se o částce do 2000. Jízdné je otázkou, co to je, je student, takže sleva, moje děti jezdí, třeba 15 km meziměstským busem stojí 5korun teď, roční MHD v krajském městě 366. Takže jako ono záleží. A zbytel má pro sebe, protože bydlí a jí doma u rodičů. Je jí 18, pokud na hadříky potřebuje víc, brigádníky zoufale shánějí všude, může jít o víkendu makat. Ta rodina má tři děti, ne každý si může dovolit dávat puberťákovi žijícímu doma 5000 kapesné. Kolik by jí soud přiklepl je otázka. Ovšem jedno vím jistě, kdyby se mé plnoleté dítě chtělo stát nevděčným líným zmetkem, co mě jako hodlá honit po soudech, aby ode mne dostalo víc peněz, bylo by mezi námi dost zle.
@terinka4444 psala, že to má i na oblečení, to je to, co mě zarazilo asi nejvíc… O ostatním se můžeme fakt jen dohadovat. @divine woman psala, že to má i na oblečení, jízdné, učebnice, obědy atd.
Ale protože se zakladatelka dál nevyjádřila, je asi zbytečné tady vést jakékoliv další debaty
třeba se ještě ozve a upřesní to ![]()