Mouka do příkrmu?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Strašně legrační pro mě je, jak po každém novém doporučení se najde určitá skupinka lidí, která bude věřit tomu, že tentokrát na to ti vědci kápli a budou se té verze zuby nehty držet. A pak zase další skupinka, která bude vyznávat předposlední trend, který přece frčel už nějakou dobu, tak to bude určitě lepší, než nějaký novoty
Přijde mi přirozený nabídnout dítěti k ochutnání nějakou základní potravinu ve věku, kdy se o jídlo začne samo zajímat. A taky potravinu z našich zeměpisných šířek, takže moc nechápu, proč dávat kojenci krevetu nebo třeba pomeranč
Logika mi říká, že alergie se pozná i z mála, nemusí se zbouchat celý talíř příkrmu. Zároveň proč odpírat ochutnání dítěti, co se mi sápe po lžičce jen proto, že mu jsou 4m a je kojený ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@acimedaca píše:
no tak to už je trošku jiný případ u 2 letého dítěte - navíc asi ty ořechy neměly být ořechy, ale ořechová buchta - tzn. mleté
@Virginia píše:
@Adrasteia Promiň, ale jen blázna snad napadne dávat kusy ořechů malému dítěti.
Ale poté, co si tu aspoň půlka myslí, že do příkrmu mouka znamená, že se do sklenky z obchodu zamíchá syrová mouka, by se člověk neměl divit už ničemu.
Jen pro upřesnění, ona mu nedávala celé ořechy, jedl právě nějaký koláč s mletými ořechy. I když se totiž ořechy umelou, vždycky tam zůstanou takové ty malinké kousíčky, které se snadno vdechnou. Takže tak. Mně tedy doktorka radila nedávat ani mleté ořechy do tří let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ondrášovka.N píše:
Tak jak bys to pochopila ty kdybys davala kupovane a nekdo ti zacal rikat neco o mouce?
psala jsi, že někdy taky vaříš - tka bych to přidala do toho, co uvařím - no a když bych ani občas nevařila, tak bych se 3× vybičovala a uvařila
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adrasteia @Virginia Škoda, že někdo třeba ještě neudělal studii závislosti brzkého zavedení příkrmů a výskytu žlčníkových/slinivkových a jiných zažívacích problémů, diabetu druhého stupně a obezity v pozdějším věku. Možná by to taky bylo zajímavé počtení. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia a muzu se zeptat, jak ovoce? Nevim, zda ho ma ochutnat do 6.mesice, ja bych s nim rada pockala az po zelenine s masem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ondrášovka.N píše:
Tak jak bys to pochopila ty kdybys davala kupovane a nekdo ti zacal rikat neco o mouce?
Hele ti nevím, jsem vdaná, mám zkušenosti, syrovou mouku nejíme.
Si říkám, že bych asi tak začala přemýšlet, jak tam dát teda tu mouku, aby byla vařená - vzít sklenku, vyklopit do hrnce, přidat mouku, povařit?
Asi tak. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@acimedaca píše:
psala jsi, že někdy taky vaříš - tka bych to přidala do toho, co uvařím - no a když bych ani občas nevařila, tak bych se 3× vybičovala a uvařila
Ani tak nemam v planu do toho davat mouku
nejak by me to nenapadlo. To same s krevetou. To nejime ani my
a ba orechovou buchtu si taky pocka
mela bublaninu. V tom se ji mouky dostalo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adrasteia píše:
Jen pro upřesnění, ona mu nedávala celé ořechy, jedl právě nějaký koláč s mletými ořechy. I když se totiž ořechy umelou, vždycky tam zůstanou takové ty malinké kousíčky, které se snadno vdechnou. Takže tak. Mně tedy doktorka radila nedávat ani mleté ořechy do tří let.
ok, akorát bych řekla, že to spíš blbá náhoda - samozřejmě pro prcka velice nepříjemná - než pravidlo, že se to stane každému kdo do 3 let sní ořech - ale o tom tahle diskuze není
každý si to přece udělá podle svého uvážení
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia píše:
Hele ti nevím, jsem vdaná, mám zkušenosti, syrovou mouku nejíme.![]()
![]()
![]()
Si říkám, že bych asi tak začala přemýšlet, jak tam dát teda tu mouku, aby byla vařená - vzít sklenku, vyklopit do hrnce, přidat mouku, povařit?
Asi tak.
Fakt nejite?
ja nevim, prijde mi zbytecne ji tam davat kdyz uz se ukazuje ze mouku potrebuje tak je v rohliku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ondrášovka.N píše:
Ani tak nemam v planu do toho davat moukunejak by me to nenapadlo. To same s krevetou. To nejime ani my
a ba orechovou buchtu si taky pocka
mela bublaninu. V tom se ji mouky dostalo
no vidíš a je to vyřešený ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia píše:
Jo a k nesouhlasení odborníků.
To nové doporučení je právě na základě studií, kde je jasné a empiricky ověřené, že pozdní zavádění alergenů riziko alergie zvyšuje.
Jako nesouhlasit s tím někdo může, ale ten ověřený fakt těžko popře.
Ale i z této diskuze je zjevné, že to neví matky, což lze pochopit, ale že to neví ani řada pediatrů.
Jenomže ti odborníci, kteří nesouhlasí, nesouhlasí právě na základě jiných studií, ze kterých jasně vyplývá, že brzké zavádění alergenů zvyšuje riziko vzniku nejenom alergií samotných, ale i dalších závažných onemocnění, která se mohou projevit až v dospělosti. Za všechny mohu uvést např. dr. P. Fořta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@acimedaca píše:
ok, akorát bych řekla, že to spíš blbá náhoda - samozřejmě pro prcka velice nepříjemná - než pravidlo, že se to stane každému kdo do 3 let sní ořech - ale o tom tahle diskuze neníkaždý si to přece udělá podle svého uvážení
V tomhle souhlasím. Náhoda je holt někdy blbec, zakuckat se vdechnout to může i dospělí.
Já třeba ořechy ochutnat dala v roce a půl, když se jich dožadoval při loupání. Samozřejmě je jedl pod dozorem a nesměl u toho pobíhat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
@Adrasteia @Virginia Škoda, že někdo třeba ještě neudělal studii závislosti brzkého zavedení příkrmů a výskytu žlčníkových/slinivkových a jiných zažívacích problémů, diabetu druhého stupně a obezity v pozdějším věku. Možná by to taky bylo zajímavé počtení.
Víš, co si pokaždé říkám? Jak to bylo věky před námi? Kdy a jak začaly ty děti jíst s ostatními? Přijdu na to, že podle toho, jak moc matky kojily, a potom asi i podle toho, jak brzy se začaly natahovat po jídle.
Naše dítě úplně konsternovaně kouká na člověka, který jí a natahuje se po něm, někdy od 5 měsíců. Tam někdy asi občas dali dítěti to, co zrovna jedli, ne???
Nebyli pediatři, nebyly studie a bylo to spíš intuitivně.
Zda bych zažívací problémy spojovala s příkrmy, si nejsem jistá, obzvláš´t dnes, kdy se lidé stravují tou chemickou stravou s tolika aditivy, že se jim o tom ani nezdá. POkud se nezajímají o to, aby jedli lépe.
Dokonce si myslím, že by to prostě nebylo možné provést, protože ten výzkum by nutně předpokládal, že jediný rozdíl by byly měsíce, kdy se zavádí příkrmy a dál by lidé museli mít naprosto identické životní návyky, rodinnou dědičnou zátěž atd. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia Většinou ty, co se nacházejí ve spodním cenovém chvostu typu 8 za skleničku. A klíďo můžou být i „značkové“, třeba Hamé dělá humus i velmi kvalitní věci. Řekla bych, že pojem je značka dost individuální. Ale většina tím myslí Hipp, Hami a prostě cokoliv, kde má výrobce dost prašulí na umístění v hladině očí v hyper/super a dost na reklamu, abys jejich existenci vzala na vědomí. Hodně se to liší v bohatosti surovin a podílu vody. Jsou prostě některé suroviny, co jsou drahé a blbě se s nima pracuje. No a voda je levné plnidlo
Levnější ovocné skleničky jsou občas přislazené, ale pravidlo to není. Zahušťují všichni bez ohledu na cenu, tam je prostě potřeba vědět, co jo a co ne přesně na produkt. A zahušťuje se rýžovým nebo kukuřičným škrobem. Lepek se objevuje až po šestém měsíci a ještě většinou jenom u kaší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit