Mounjaro injekce - kdo také hubne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6049
16.5.25 16:43

Berberin

Holky, zkoušela jste některá? Já musím pohnout s cukrem. Kalorickým deficitem jsem se dostala na BMI pod 30, ale ranní cukr mám pořád kolem 5,6.

Pak, kdyby to nešlo, by asi následovala keto dieta (ze základních potravin, žádné koktejly) a jako poslední možnost Mounjaro. Do cukrovky to nechci nechat překlopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
16.5.25 16:45
@Anonymní píše: Více

Během aplikace pravděpodobně zhubnes díky všem těmto mechanismům.
Po dosažení ideální váhy máš víc možností. Buď vysadit s rizikem že se vrátíš na původní váhu protože dle studií pouze 3-4% po úplném vysazení váhu udrží.
Nebo vysazovat postupně a následně se dostat na mikrodosing a společně s úpravou životního stylu, která nastala v době plného užívání váhu držet.

Nevidím v tom problém. Obezita je chronická nemoc stejně jako třeba cukrovka a tam nikdo neřeší že bude na lécích celý život a firmy na něm budou rejžovat.

Je to jen otázka priorit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
16.5.25 16:51
@Betula píše: Více

Zajímavé, když jsem si dohledal informace podle toho, co píšeš, tak mi to našlo, že máš pravdu. Zároveň se všude uvádí, že:

Mounjaro/tirzepatid (nebo jiné léky na bázi GLP-1/GIP): ✔️ velmi silný a vědecky ověřený účinek na snížení tělesné hmotnosti ✔️ účinek je hlavně díky snížení příjmu kalorií, ne přímým „spalováním tuku“, ale celkový úbytek tuku je výrazný

a v dalším zdroji:

Mounjaro (tirzepatid, GLP-1/GIP agonista):
Primárně působí na snížení příjmu potravy (nižší hlad, menší porce) a zlepšení regulace cukru v krvi.
Sek
undárně dochází ke snížení tělesného tuku, protože člověk dlouhodobě přijímá méně kalorií než vydává (klasická kalorická bilance).
U některých pacientů se navíc objevují změny v metabolismu tuků (například snížení viscerálního tuku).
Vědecky potvrzený průměrný úbytek hmotnosti u Mounjaro (dle studií) je kolem 15–22 % původní hmotnosti během 12–18 měsíců, což je výrazné (například 100kg člověk může reálně shodit 15–22 kg).

Takže z toho mi vyplývá, že hlavní důvod hubnutí je snížení příjmu kalorií, protože s Mounjaro se daří méně jíst, ale jak je psáno, u některých pacientů to může skutečně nastartovat změny v metabolismu tuků. Uznávám, to jsem zjistil až při ověřování toho, cos napsala. Stále mi z toho ale vychází, že hlavní efekt je, že se prostě s injekcí méně zbaští, takže poměr příjem/výdej se přehoupne ve prospěch hubnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
R70
10
16.5.25 17:00
@Fiba71 píše: Více

Taky je do výpočtu třeba započítat odstřiky. Plná dávka je 60 cvaknutí a 2 cvaknutí na odstřik, takže jdou na odstřik cca 3%. 2,5 dávka z 10 pera už je jen 15 cvaknutí, takže 2 cvaknutí na odstřik už dělají ztrátu cca 13%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
16.5.25 17:13

@rmot ono asi celé působení léku je více komplexní než my laici asi pochopíme. Nicméně postupně se zjišťují další pozitivní účinky, jak už jsem psala, včetně takových divných jako ten Alzheimer a možný vliv na závislost na alkoholu. Tak uvidíme, kam se to vyvine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
16.5.25 17:14
@R70 píše: Více

Ostříkavat není třeba a tím šetrite látku.
Pichate to to do tuku takže ani bublina nevadí.
I když odszrikneze vždy tam zbyde jedna dávka +, ale je to zbytečné plýtvání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
16.5.25 17:27
@Betula píše: Více

Pokud se nenajdou nějaká negativa a klesnou časem ceny, tak by z toho mohl být dobrý hit, co by bral kde kdo. Přeci jen kdo by nechtěl být štíhlý a ještě u toho mít zdravotní benefity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.5.25 18:10

No vychazi to kdyz si koupis ty 3×10…6× 5 a nebo 12× 2,5. 2,4 mas ma 4 tydny.. takze tohle baleni by bylo cca na rok a něco.. coz by uz zase slo, ze te to vyjde na 2000 mesicne.. to už by se dalo fungovat asi dlouhodobě.

@Fiba71 píše: Více
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
16.5.25 18:17

@Fiba71

Přesně tak to taky vnímám. Obezita je dlouhodobý problém, a pokud je něco, co opravdu pomáhá a dá se udržet s rozumným přístupem, nevidím důvod to odmítat jen proto, že to není „přirozené“.
A i kdyby těch 3–4 % lidí po vysazení nabrali zpět třeba jen část váhy, tak to přece pořád může být velká výhra, protože i 5–10 kg dole může mít obrovský dopad na zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
16.5.25 18:20

Dneska bere spousta lidí prášky na spaní, antidepresiva nebo jiné podpůrné léky, aby vůbec mohli fungovat a nikdo to už moc neřeší, je to prostě součást života. Tím vůbec nikoho nesoudím, jen tím chci říct, že i tohle může být pro někoho velký pomocník. Když člověk zhubne, často se mu tím nezmění jen tělo, ale i sebevědomí, vztah k sobě samému a někdy i další problémy, které s tím byly spojené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.25 18:22
@Kkkk993 píše: Více

Ale to bylo, že 3-4% si váhu udrží. Ne naopak.

• Citovat
  • Upravit
59408
16.5.25 18:30

@rmot tak ten lék je tady dost nový tak uvidíme. Syn hodně zhubnul sám a chytnul ho box tak svalů má celkem dost. protein pije, ale nic jiného. každý lék má plusy a i minusy. Bohužel obezita pakzpůsobuje kde co tak pokud je lék co lidem pomůže tak je to fajn. jen to není že někdo zhubne, vysadí a váha zůstane. Já tohle neřeším protože pokud díky léku můžu mít nízké dávky inzulínu, léky na tlak sem vysadila už 3 den po první dávce :mrgreen: tak je to fajn. U ozempicu to byl masakr kvůli vedlejším účinkům a rovnou doktorce sem řekla že to brát fakt nebudu. Abych většinu týdne jen ležela a přežívala to se fakt nedalo. Ale na cukrovku to působilo fakt dobře. Tohle by mělo fungovat ještě lépe. Tak uvidím na konci června na krev. jen nechci moc nevyšovat, teď si to ani neumím představit aplikovat vyšší dávky. Mám teď 3,75 a pocit hladu většina dne žádná. ale cukr nízký jako nikdy, někdy až moc :roll: ale fakt to mění chutě, manžel dneska koupil kofolu a já viděla jen tu lahev a v duchu si říkala takový hnus přeslazený :mrgreen: :mrgreen: @Betula oni to víceméně zlevnit museli, i teď vyjde vlastně nejdráž v přepočtu na dávku. když to stálo přes 6000 a 7,5 pero stojí kolem 9000 tak nepoměr. Doktorka rovnou chtěla napsat 3 pera po 10,ale chtěla sem jen 7,5 jak mne to vůbec sedne tak ty 3 si vezmu v červnu a i kdybych navýšila časem na 5 tak to mám víc jak na půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
16.5.25 19:06

Výsledky hubnutí:
Ve studiích lidé zhubli průměrně 15–22 % tělesné hmotnosti (často víc než s Ozempicem).
Výhody: • Výrazný váhový úbytek • Může pomoci vysadit jiné léky (např. na tlak nebo cukr) • Dlouhodobý účinek • Příznivý dopad na metabolismus

Nevýhody / rizika: • Nevolnost, nadýmání, průjem • U některých lidí příliš nízká hladina cukru • Vysoká cena (zejména bez úhrady) • Po vysazení může dojít k jojo efektu, pokud se nezmění životní styl

Pro koho je vhodný? • Lidé s diabetem 2. typu • Osoby s obezitou nebo nadváhou, zejména pokud mají související zdravotní problémy (např. tlak, inzulínová rezistence)

Podle BMI: • BMI ≥ 30 (obezita) • BMI ≥ 27, pokud jsou přítomna další zdravotní rizika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
16.5.25 19:16

@Markéta80 můj doktor vypadá, že půjde přesně podle oficiálních pokynů, žádný dělení dávek. Teď asi dostanu 3×5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.25 19:25

Holky a ještě poslední dotaz. Občas tady čtu, že při nižším BMI to nechtějí předepsat. Myslíte, že ti co to předepíšou to budou předepisovat tedy doživotně?
Jsou s tím ok?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková