Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@botl píše:
na FB a Instáči lidi publikujou jen samá životní pozitiva a nádheru, na anonymním netu si přijdou postěžovat, takže netřeba se divit, že tady člověk narazí z 90% jen na životní průsery a hnus.A taky se není co divit, že v dnešní době velká část chlapů si ani neumí představit, co to je mít rodinu a jaké povinnosti budou mít nejen vůči dětem, ale i vůči manželce. A pak, když se to začne dít, koukají jak z jara a chovají se jak blbci. A ano, spousta chlapů tlačí partnerku do potomka.
Mně ten můj dokonce nutil do 5 dětí. I když jsem od začátku říkala jen 2 a kejvla mu i na třetí jako pro mě absolutní strop. Několik let jsme se kvůli tomu hádali. (Proč si sakra nehledal nějakou, co by to tak chtěla, a místo toho si našel intelektuálku s 5 jazyky, co vymetá divadla a taky taneční kluby). Hádky přestaly, až když jsem mu řekla „Fajn, odrodím ti ještě další 2 děti, jestli to přežiju, ale budeš doma s nima ty, budeš vést domácnost ty, protože já na to nemám a já budu chodit vydělávat a budu zabezpečovat rodinu ekonomicky.“
Tak ono to neni podle me jen o instacove generaci, ale i nedostatkem muzskych vzoru. Pokud si to vezmes, tak koho muzou mit dnesni mladi za vzor max. jen nejake sportovce. Na druhou stranu vetsina z nich ten partnersky a rodinny zivot taky vede od 10 k 5 viz bezdetny Jagr stridajici modelky, nebo Repka neplatici alimenty a kdyz to nevidi ani doma, tak se zodpovednost a stalost v nazorech nemaj kde naucit.
Vsichni chteji vsechno hned a kdyz to nedostanou jdou pryc. ![]()
Vetsina si neuvedomuje, ze i na manzelstvi se musi pracovat.
Nechci znit premoudrele, jeste na to zdaleka nemam vek
, ale podle me i to je jeden z duvodu proc se ty vztahy brzy rozpadaji.
@Chytrak píše:
Tak ono to neni podle me jen o instacove generaci, ale i nedostatkem muzskych vzoru. Pokud si to vezmes, tak koho muzou mit dnesni mladi za vzor max.jen nejake sportovce. Na druhou stranu vetsina z nich ten partnersky a rodinny taky vede od 10 k 5 viz bezdetny Jagr stridajici modelky, nebo Repka neplatici alimenty a kdyz to nevidi ani doma, tak se zodpovednost a stalost v nazorech nemaj kde naucit.
Vsichni chteji vsechno hned a kdyz to nedostanou jdou pryc.
Vetsina si neuvedomuje, ze i na manzelstvi se musi pracovat.Nechci znit premoudrele, jeste na to zdaleka nemam vek, ale podle me i to je jeden z duvodu proc se ty vztahy brzy rozpadaji.
Já se klidně nechám poučit, ale kdo byly v dobách minulých ty úžasné mužské vzory? Jen tak pro srovnání. ![]()
Naopak si troufám tvrdit, že být dobrý otec je dnes hodně „insta-friendly“. Muži co se dětem věnují, starají se a obecně jsou fajn tátové jsou hot. ![]()
@Chytrak Plus teda myslet si, že dnešní mladí lidé berou za své vzory celebritky jako Jágr nebo Řepka.
Zájem mladých je na opravdu jiných skupinách. Ne čeští sportovci a miláčci Blesku.
Zajímalo by mě kolik ti je. Protože tohle je fakt mimo.
@Parninas píše:
Já se klidně nechám poučit, ale kdo byly v dobách minulých ty úžasné mužské vzory? Jen tak pro srovnání.Naopak si troufám tvrdit, že být dobrý otec je dnes hodně „insta-friendly“. Muži co se dětem věnují, starají se a obecně jsou fajn tátové jsou hot.
Tak nevim, jestli drive bylo vice vzoru, ale urcite nebyla tak vysoka rozvodovost jako dnes. Byvaly driv doby kdy rozvod, ne ze by byla ostuda, ale urcite to nebyl standart jako ted. Je samo otazka jestli ti lide co zustali spolu byli spokojenejsi, nez kdyby sli od sebe.
Tim nechci znit jako „oldfashion“ staromilec, i kdyz to tak vypada ![]()
@Chytrak píše:
Tak nevim, jestli drive bylo vice vzoru, ale urcite nebyla tak vysoka rozvodovost jako dnes. Byvaly driv doby kdy rozvod, ne ze by byla ostuda, ale urcite to nebyl standart jako ted. Je samo otazka jestli ti lide co zustali spolu byli spokojenejsi, nez kdyby sli od sebe.Tim nechci znit jako „oldfashion“ staromilec, i kdyz to tak vypada
Hele já fakt chápu kam tím míříš a z části s tebou souhlasím. Na druhou stranu je vážně dobře, že už to takové stigma není. Nelíbí se mi představa, že bych se v 18 zblbla do nějakého frajírka, nechala se zbouchnout a pak bych třeba objevila, že to fakt není člověk pro život, ale kvůli stigmatu bych to musela trpět.
Plus teda čert vem ty dospělé, ale věřím, že je hromada dětí, co by daly všechno na světě za to, aby jejich rodičové šli od sebe. Nic není tak černobílé.
Ale druhý extrém samozřejmě taky neobhajuju.
@Parninas píše:
Já se klidně nechám poučit, ale kdo byly v dobách minulých ty úžasné mužské vzory? Jen tak pro srovnání.Naopak si troufám tvrdit, že být dobrý otec je dnes hodně „insta-friendly“. Muži co se dětem věnují, starají se a obecně jsou fajn tátové jsou hot.
Asi to vis, ale presto ti to reknu. Ne vsemu co je na instaci muzes verit, ze je realita. ![]()
A podle tebe jsou kdo ti idolove dnesnich dvacetiletych? ![]()
Ty myslis, ze zadni kluci nemaji ve sportovcich vzor? Dobre, chapu asi jsem vybral uz ty co jsou davno za horizontem, ale urcite by se mezi mladsimi rocniky nasli ke kterym nekteri vzhlizeji, hlavne ti co jsou doma vedeni ke sportu.
@Chytrak píše:
Asi to vis, ale presto ti to reknu. Ne vsemu co je na instaci muzes verit, ze je realita.A podle tebe jsou kdo ti idolove dnesnich dvacetiletych?
Ty myslis, ze zadni kluci nemaji ve sportovcich vzor? Dobre, chapu asi jsem vybral uz ty co jsou davno za horizontem, ale urcite by se mezi mladsimi rocniky nasli ke kterym nekteri vzhlizeji, hlavne ti co jsou doma vedeni ke sportu.
Klidně, můžu ti to říct z pohledu dnešních dvacetiletých, protože k nim spadám.
I když teda fňuk, půlku toho už mám skoro za sebou.
Bude to klišé, ale třeba youtubeři. Ne, nemyslím tím blbečky co flexí s naleštěným autem z půjčovny.
Já sleduju primárně lidi kolem 30, kteří už mají něco odžito a jdou si ať už za kariérou nebo za rodinou. Spoustu z nich bych nazvala svými vzory. A jo, i sportovci co zmiňuješ mají youtube kanály, kde mluví o svém životě a ukazují třeba mladým mužům jak hledat nějakou rozumnou cestu životem. Tím neříkám, že je to jediná správná cesta a taky přiznávám, že spousta verbeže je i v téhle sféře. Je to jen čistě o tom jaké preference máš a co hledáš. Což si přiznejme, že u tradičních českých celebrit na výběr fakt moc nemáš. Vždyť já kruci neznám většinu ani jménem.
Televizi nemám, bulvár v českém rybníčku nesleduju, takže pokud kolikrát zabřednu do konverzací se staršími generacemi, tak většinou vůbec netuším o koho jde.
@Chytrak píše:
Asi to vis, ale presto ti to reknu. Ne vsemu co je na instaci muzes verit, ze je realita.A podle tebe jsou kdo ti idolove dnesnich dvacetiletych?
A teda instagram nepoužívám, takže polemika o (ne)realitě jde mimo mě.
Ale jsem spíš v tomhle výjimka. Mě náhodné fotky cizích lidí bez kontextu fakt nezajímají. Kór když tam jede photoshop ve velkém.
Jediné na co je užitečný jsou recepty. Na které čumím, ale nikdy stejně nepoužiju, protože jsem líná.
![]()
@Parninas píše:
Já se klidně nechám poučit, ale kdo byly v dobách minulých ty úžasné mužské vzory? Jen tak pro srovnání.
Tak třeba praděda kolegyně, ten málem nechal umřít hlady svoje děti, když byla žena v nemocnici, protože prostě starání o děti je přece ženská práce…
Driv byly sirsi rodiny, babicky, bezdetne tety, sestry… Chlap mohl byt ta zodpovedna hlava rodiny, starat se o obchod, zaucovat syny a ostatni moc neresit.
Dneska je ta role uplne jina, muz se musi zapojit vic, vsestranneji.
@Chytrak píše:
Tak uplne vsichni chlapi se zde promenuji v tyrany az po narozeni ditete a nikdy ne pred nim. To je zakon zde platny bez vyjimek.Realita je spis takova, ze dotycnym to predtim bylo uplne jedno a vubec neresily s budoucim otcem financovani a rozpocet na rodicaku a jeho postoj k zavislosti zeny na jeho penezich behem MD.
Ale dulezite je tvrdit a byt presvedcena, ze chtel mit = delat dite
To byla třeba i moje realita. Žila jsem v představě, že se dokážeme vždycky na všem domuvit. Je pravda, že můj ex vykazoval známky nenormálnosti už před dětmi, ale já jsem to nevnímala, to všechno mi doteklo až později. Nikdy mě nenapadlo, že mě bude finančně dřít z rodičáku, že nebude společnou domácnost zařizovat se mnou, že ze mě bude dělat neschopnou blbku a jiné věci. Na to se nedá připravit a já jsem na to dojela.
Navíc na svou obranu píšu, že jsem se vždy snažila vyhovět, držela jsem hubu a krok a stejně to bylo k ničemu. ![]()
Mám hluboké pochopení pro další ženy, které na tom byly podobně jako já. Lehce se to soudí, zvlášť, pokud jsi nenarazil na nevhodného partnera. Ale kdo si narazil, těžko se s tím pasuje. Pak hledáš všude možně potvrzení, že jsi vlastně normální, když chceš, aby Ti chlap ma rodičáku přispěl na nákup potravin a botiček pro dítě. Přestože Ti chlap doma tvrdí, že jsi divná, když po něm chceš ještě nějakou pomoc nebo peníze.
A ještě poslední věc. Nedá se předem nacvičit soužití s dítětem, když ho ještě nemáš. Nevíš, jak budeš reagovat Ty, nevíš, jak bude reagovat partner nebo partnerka. Nevíš, jak se bude chovat to dítě, jestli bude nespavec, nejedlík, pořád nemocné nebo bude mít různé problémy. A pak to dítě najednou doma máš, řešíš tunu problémů a do toho se potýkáš s tím, že tyhle plenky jsou moc drahé, tahle přesnídávka je úplně zbytečná a proč to dítě potřebuje hrací deku…
Takže já bych nesoudila tak přísně. ![]()
Nečtu diskuzi, jen reaguji na úvodní příspěvek. Manžel Ti dává jasně sežrat, že jsi šla do práce. Evidentně to není schopnej zkousnout a dusí Tě, jak to jen jde, aby Ti dokázal, že měl pravdu. Je to sobec a vůl. To, že trpí i vaše dítě, např. že jí jen maso z výprodejů (často již se zárodky hniloby) a pravděpodobně i nedostatečné porce, a jemu je to šumák by pro mě byl jasný signál k tomu se zamyslet, jestli mi manželství s takovym škarohlídem za to vůbec stojí.
@Anonymní píše:
Ahoj, chtela bych vedet, jak to mate u vas doma?
Jsem na rodicaku a mesic zpet jsem si nasla nasla brigadu. Rodicak dostavam uz jen 600, protoze jsem sj ho ze 3 let prodluzovala na 4 roky.
A ted k jadru veci. Muj muz bere kolem 60 tisic mesicne. Ja na brigade kolem 6 tisic. On plati najem. Ja z rodicaku ted platim skolku. Ted vyrukoval s tim, ze kdyz vydelavam, tak budu z tech penez financovat jidlo, hygienu, obleceni a on bude platit najem a energie.
Najem mame 9100 se vsim i s internetem. Takze jemu zbyde kolem 50 tisic a me ani koruna. Uz vic jak mesic mi nedal na jidlo a ja nejsem schopna usetrit ani korunu (chtela jsem synovi nasetrit na novy pokojovy nabytek). Ale muz se mi vysmiva, ze jsem chtela pracovat, tak at se staram. Vubec nechtel, abych nasroupila do prace nebo na brigadu. Byl proti.tomu. ze me bude zivit a ja budu v domacnosti, ja ale nemuzu byt porad zavrena doma.
Prosim, jak to mate rozdelene vy? Myslite, ze tento pristup je v poradku?
![]()
Inu, pálilo tě dobré bydlo.
@Královna Kosmíru píše:
Nenech se vykolejit tim ubožakem. Muj manzel prisel o misto generalniho manažera a v covidu byl doma 3/4 roku za 20.000,– spadl o 80.000,– zachranilo nas, ze jsem při rodičovske chodila do práce a domu nosila zake nejake penize. Tak nejak jsme to doma ustáli. Člověk nikdy neví co přijde.
No neříkej mi, že při platu sto litrů se teda sakra neušetří předem nějaká ta koruna..
Já nevim, to tady všichni dělaj nějaký manažery nebo kadeřníky, že vydělávaj takový granty ![]()