Může to být PCOS?

1
2.10.25 09:21

Může to být PCOS?

Ahoj,
Chtěla bych se s Vámi tady poradit. Už rok se snažíme s partnerem otěhotnět. V lednu a v březnu jsme měli biochemické těhotenství. Mám kratší luteální fázi a špiním někdy i týden před menstruací. Šla jsem teď na gyndu s tím, že budu mít nedostatek progesteronu, což není žádná tragédie. Gynekoložka mi nasadila gynprodyl a doporučila fertipronu. Dále mi udělala hormonální profil. Včera jsem šla pro výsledky a na UTZ, kde chtěla vidět, jestli ovuluju (13.DC). Na UTZ nic neviděla a prohlásila, že tento cyklus ovulovat nebudu, i když jsem jí asi stokrát říkala, že ovulaci mám 19. -23.DC. Pak mi řekla, že si dle krve myslí, že mám PCOS. Cykly mám pravidelné (28.-32. dní), ovulaci měřím testy, mám bílkovitý hlen a když praskne folikul, tak cítím i malou bolest v podbřišku. Když mi dělala UTZ, tak nikdy nezmínila, že by bylo něco v nepořádku. Níže přikládám i výsledky krve. Tak nějak se s tím nedokážu srovnat a chci se poradit, zda některá z vás i přes tyto všechny věci měla PCOS potvrzené. Na další kontrolu mám přijít za 3 měsíce, kde mi dá žádanku na endokrinologii s do té doby gynprodyl+fertiprona. Je mi 26 let, normální postava, bez žádných jiných obtíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
893
2.10.25 11:05

Od lékaře jsem si vyslechla první poslední. Dokonce mi řekl, že bez IVF děti mít nebudu. Změnila jsem lékaře a najednou vše se dalo jednoduše řešit a otěhotněla jsem i bez IVF. Problém byl nakonec v nízké hladině progesteronu a dostala jsem utrogestan. Brala jsem ale i doplňky.
Zkoušela jste ovulační testy? Nemohla doktorka vidět na UTZ zda je nějaký folikul připraven nebo že se nic neděje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
2.10.25 11:49

Vyměnila bych lékaře nebo zkusila navštívit CAR. Jsou gynekologové, kteří když nevidí 12 DC dominantní folikul, tak automaticky považuji cyklus za anovulační a nazdar. No já jsem při prvním těhotenství ovulovala 28. DC, teď při druhém 20. DC (to byla na mě ovulace extrémně brzo, obvykle jsem ji měla mezi 30 a 45 DC).
Jinak já mám PCOS, taky se mi nikdo nikdy nezmínil, až když jsem letos navštívila CAR. U mě to znamenalo „jen“ dlouhé a nepravidelně cykly, ale ovulace probíhala. Otěhotnění obě přirozeně, jen při druhém to trvalo rok a půl.
Nech si změřit i hormony štítné žlázy a hladinu progesteronu v luteální fázi cyklu (mně to dělali cca týden po ovulaci).
Jinak u tebe poměr FSH a LH opravdu naznačuje PCOS a taky máš vysoký prolaktin, což může otěhotnění taky bránit.
Ale nehaž flintu do žita, nenech se gynekologem odbýt. PCOS nemusí automaticky znamenat neplodnost.
Být tebou, tak zajdu do toho CARu nechat si udělat základní vyšetření + partner spermiogram. A od toho se pak můžeš odrazit. Držím palce, ať se brzo zadaří :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2846
2.10.25 12:31

Zkus si zajit jako samoplatce na AMH, ten prozradi hodne. Jinak bych nedelala x pokusu s doktorkou a zasla bych do car, tam te poradne vysetri a nebudou jen hadat. Ale jestli si mela dve biochemicke, tak je to velka nadeje, ze se zadari prirozene. Spoustu holek s pcos obulaci nemaji vubec, dalsi ji maji, ale maji treba dlouhe cykly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2288
2.10.25 14:30

@Kaji17 Testosteron, který je při PCOS vysoký máte v normě, máte vysoký prolaktin. nemáte test na progesteron, podle mě a podle příznaků máte málo progesteronu. Zkuste brát od 12 do 26DC drmek, tedy ta předpokladu, že neberete žádné jiné léky. Ten umí podpořit progesteron a zároveň potlačit prolaktin. Za mě nemáte PCOS ale normální estrogenovou dominanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí