Může to souviset s vývojovou dysfazií?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44208
31.12.22 22:03
@Anonymní píše:
Vím, že VD je o nerovnoměrném vývoji.

Ten má v dnešní době pomalu každé druhé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
31.12.22 22:05
@1Pears1 píše:
Hranice opožděného vývoje řeči a vývojové dysfázie je někdy velmi nezřetelná. I pro zkušeného logopeda bývá problém to rozeznat. Navíc v dnešní době přibývá dětí, které mají opožděný vývoj řeči právě z příčin nedostatečně podnětného prostředí a jiných podobných vnějších důvodů.
Na druhou stranu, VD je více druhů.Není podstatná diagnóza, ale správná následná péče a práce s dítětem.
Proč tolik lpíte na diagnóze VD?

Promiň ty máš ve svých odpovědích hned jasno ( i v jiných diskusích). VD/porucha vývoje řeči není důsledkem nepodnětného prostředí v rodině. Mé dítě VD má a mělo a má sakra podnětné prostředí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
31.12.22 22:10
@Coleta píše:
Promiň ty máš ve svých odpovědích hned jasno ( i v jiných diskusích). VD/porucha vývoje řeči není důsledkem nepodnětného prostředí v rodině. Mé dítě VD má a mělo a má sakra podnětné prostředí.

Ale je spousta dětí, které mají opožděnou řeč důsledkem nepodnetneho prostředí nebo z jiné příčiny. Není lehké to rozeznat.
A nelíbí se mi přístup, že když psycholožka má názor, že VD nemá, tak najdeme jinou, která nám to přiklepne.

Zakladatelky dítě může a nemusí mít VD, hranice je na první pohled nezretelná.

Už to, že děcko má několikátou logopedku, o zakladatelce něco vypovídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
31.12.22 22:21

@1Pears1 Jsou rodiny, kde rodiče se max. věnují, zkouší, mají podnětné prostředí a dítě nemluví (např. se rozmluví až ve školce).

Logopedka nemusí sednout, každá má jiný přístup. Honbu za dg. také nerozumím. Dg. ta nebo jiná, stejně je to o práci s dítětem doma.

Myslím, ale, že mamince by opravdu mohly pomoci kartičky s obrázky pro vyjádření abstrakních pocitů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.22 22:39
@1Pears1 píše:
Ale je spousta dětí, které mají opožděnou řeč důsledkem nepodnetneho prostředí nebo z jiné příčiny. Není lehké to rozeznat.
A nelíbí se mi přístup, že když psycholožka má názor, že VD nemá, tak najdeme jinou, která nám to přiklepne.

Zakladatelky dítě může a nemusí mít VD, hranice je na první pohled nezretelná.

Už to, že děcko má několikátou logopedku, o zakladatelce něco vypovídá.

Syn má VD. Na tom se shodnou všechny logopedky a první psycholožka. Bohužel první psycholožka odešla do důchodu.
Současná psycholožka mi nesedla a synovi taky ne. Po 20 minutách dělala závěry, nebrala ohledy na předchozí vývoj. Měla jsem pocit, že neposlouchá, protože se opakovaně ptala na to stejné. Zvyšovala hlas, když syn neposlouchal a byl neklidný.
Logopedku máme třetí. Poprvé jsme jezdili k logopedce, co si nás zvala jednou za 3 měsíce a byli jsme u ní vždy 10 minut. Za 2 roky nulový pokrok. Šli jsme jinam. Podruhé byla super, ale jezdili jsme 80 km. Za 2 roky ohromný posun, ale dojíždění už bylo se školou neúnosné, zvali si ho na pátou odpoledne a to už nepracoval. Sama logopedka navrhla, ať jedeme někam blíž a doporučila nám kolegyni. Takže jezdíme už jen 40 km a i tam to je super.
Edit: První psycholožka se snažila hned napravovat výslovnost, i když syn nemluvil. Což bylo o ničem.

@Coleta diagnózu nehledám. Jen mě zajímá, jestli to je k tomu. Nic víc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.1.23 09:18
@Anonymní píše:
Máme doma dysfatika. Dodnes občas tápu, co je nebo není normální.
Aktuálně už chodí do školy.
Máme už několikátou logopedku a každá má jiný názor, proto mě zajímají vaše zkušenosti.
Psycholožka mi řekla, že u něj dysfazii nevidí, sháníme aktuálně novou.
Syn mluví hodně a rád.
1. Celkově špatná úroveň řeči. I slova, ve kterých umí všechny hlásky, neříká úplně čistě.
2. V hodně situacích přestává mluvit a ukazuje.
3. Pořád zapomíná slova. Ale i ta, co už uměl a měl zažitá.
4. Neumí mluvit o sobě a svých problémech.
Souvisí to s dysfazií, nebo to bude výchovou? Jaká je vaše zkušenost a názor?

Já mám v pěstounce dvě děti. Obě mají vývojovou dysfázii. Oni to ale mají způsobené tím, že obě matky pily v těhotenství, takže toho poškodily víc. Zapomínání, špatná paměť, přecitlivělost atd. jsou u nich také. Tím nechci říci, že jsi v těhotenství pila, ale že taková porucha jde často v kombinaci s dalšími problémy. To zapomínání slov se dětem stává také. Že jen ukazuje, může souviset s problémy s expresívní VD. Možná mu najednou dělá mluvení problém.

• Citovat
  • Upravit
8899
1.1.23 09:44

Syn má úplně stejne projevy, až na to zapomínají slov, a na VD se shodla logopedka i foniatricka. Jen paní ze SPC si myslí, že VD nemá. Takže kdy jsme si na popud prvních dvou „šli pro AP do skoly“, tak ho nedostane, protože prý žádnou VD nemá. No já nějak víc věřím paní, se kterou pracujeme už 2 roky co 14 dní, než paní, která ho viděla jednou ani ne hodinu..ale ono je ve výsledku jedno, jakou dítě má nebo nemá dg, důležitý je, jak se s ním pracuje a na jakou narazí učitelku, hlavně ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.23 10:49

@Midaku mně nejde o to, jestli má nebo nemá. V tom věřím lidem, kteří ho znají a kteří s ním pracovali několik let. Jako první psycholožka.
Jde mi jen o to, jestli konkrétně vypsané problémy mohou souviset. Nic víc.

• Citovat
  • Upravit
8899
1.1.23 11:14
@Anonymní píše:
@Midaku mně nejde o to, jestli má nebo nemá. V tom věřím lidem, kteří ho znají a kteří s ním pracovali několik let. Jako první psycholožka.
Jde mi jen o to, jestli konkrétně vypsané problémy mohou souviset. Nic víc.

A několik lidí vcetne me ti tu už napsalo, že ano, souviset to může. Zkus si o tom něco načíst, VD má celou škálu různých projevů. To, co píšeš, mezi ně patří. Ale zároveň ne každé dítě s těmito projevy nutně musí mít VD. Existuje OVŘ, semanticko pragmaticky porucha, milion verzí PAS, nebo třeba pouhý opožděný nebo nerovnoměrný vývoj. Ať je to cokoliv, pracuje se na tom velmi podobnými způsoby. Dg je důležitá do papírů pro školu, úřady atp, ale pro samotnou péči o dítě zas tak moc ne. Přidej se na fb do skupiny Rodiče dětí s VD, tam nasbiras spoustu užitečných rad a zkušeností, jsou tam super lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
1.1.23 14:20
@Anonymní píše:
Máme doma dysfatika. Dodnes občas tápu, co je nebo není normální.
Aktuálně už chodí do školy.
Máme už několikátou logopedku a každá má jiný názor, proto mě zajímají vaše zkušenosti.
Psycholožka mi řekla, že u něj dysfazii nevidí, sháníme aktuálně novou.
Syn mluví hodně a rád.
1. Celkově špatná úroveň řeči. I slova, ve kterých umí všechny hlásky, neříká úplně čistě.
2. V hodně situacích přestává mluvit a ukazuje.
3. Pořád zapomíná slova. Ale i ta, co už uměl a měl zažitá.
4. Neumí mluvit o sobě a svých problémech.
Souvisí to s dysfazií, nebo to bude výchovou? Jaká je vaše zkušenost a názor?

Tohle není výchovou, ale dysfazkou :srdce:
Mám jeden exemplář doma. Chce to najít dobrého logopeda, speciálního pedagoga, člověka, který vám pomůže najít cestu, jak VD co nejlépe kompenzovat.
My oficiální diagnózu uzavřeliv osmi letech…
Syn má za sebou klasické logo, docházíme pořád už od 2,5 let, máme novou logopedku, která neřeší jen výslovnost ale venuje se rozvoji řeči komplexně. Vloni jsme ne chodili na EEG biofeedback - ten mu hodně pomohl na plynulost řeči, ikdyz vybavnost slov je pořád problém, od léta jsme zacali cvičit neurovyvojovou terapii a ta bude mít něco do sebe. Chodíme ještě na Feuerstein… Do budoucna přemýšlím nad jógou aby se to dítě naučilo koncentrovat samo na sebe…je mu devět.
Jo první psycholog, vyšetření a mezi dverma, no možná tam VD byla, ale už tam nic u něj nevidím. Druhý si s diagnostikou dál opravdu práci a nešlo jen mít papír s diagnózou, ale opravdu nám poradil, jak do budoucna s dítětem s dvojí výjimečnosti. Při rozhovoru s ním jsem měla pocit, že snad s námi musel pár let bydlet a to puzzle se mi začalo postupně skládat. Snad i vy najdete někoho, kdo vás povede dál :srdce:

• Citovat
  • Upravit
2506
1.1.23 14:56
@Anais Brno píše:
Tohle není výchovou, ale dysfazkou :srdce:
Mám jeden exemplář doma. Chce to najít dobrého logopeda, speciálního pedagoga, člověka, který vám pomůže najít cestu, jak VD co nejlépe kompenzovat.
My oficiální diagnózu uzavřeliv osmi letech…
Syn má za sebou klasické logo, docházíme pořád už od 2,5 let, máme novou logopedku, která neřeší jen výslovnost ale venuje se rozvoji řeči komplexně. Vloni jsme ne chodili na EEG biofeedback - ten mu hodně pomohl na plynulost řeči, ikdyz vybavnost slov je pořád problém, od léta jsme zacali cvičit neurovyvojovou terapii a ta bude mít něco do sebe. Chodíme ještě na Feuerstein… Do budoucna přemýšlím nad jógou aby se to dítě naučilo koncentrovat samo na sebe…je mu devět.
Jo první psycholog, vyšetření a mezi dverma, no možná tam VD byla, ale už tam nic u něj nevidím. Druhý si s diagnostikou dál opravdu práci a nešlo jen mít papír s diagnózou, ale opravdu nám poradil, jak do budoucna s dítětem s dvojí výjimečnosti. Při rozhovoru s ním jsem měla pocit, že snad s námi musel pár let bydlet a to puzzle se mi začalo postupně skládat. Snad i vy najdete někoho, kdo vás povede dál :srdce:

Prosím tě, můžeš mi napsat více o neurovývojové terapii? Kam chodíte, kdo to dělá, co je předmětem těch konzultací. Jak to dítě posunulo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
1.1.23 15:13

@Coleta zkus se podívat tady
http://www.7centrum.cz/…-216039.html?…
Co vím, tak lidí jezdí buď tady do Olomouce, Praha je Volenanova a pak Lednice paní Trčková.
Cvičíme cca půl roku, úplně vidím, jak se syn v některých věcech vrací zpátky v tom vývoji a pak to zase ustoupí..je to náročný, on je takový extrovert, takže ustát ty jeho výkyvy nálad je občas na paličku. Ale za toho půl roku jde opravdu vidět, že se zlepšuje porozumění, je o něco trpělivější, i učení mi přijde, že mu nedělá takový problém jako dřív. Vloni jsme básničku dřeli snad měsíc, teď se jí naučit za necelé dva týdny. Dokonce třeba i slovíčka v angličtině si docela pamatuje. Je dyslektik, to čtení je pořád těžkopádné, ale posunuje se dopředu.
Jak máš velký dítě?

• Citovat
  • Upravit
2506
1.1.23 17:08
@Anais Brno píše:
@Coleta zkus se podívat tady
http://www.7centrum.cz/…-216039.html?…
Co vím, tak lidí jezdí buď tady do Olomouce, Praha je Volenanova a pak Lednice paní Trčková.
Cvičíme cca půl roku, úplně vidím, jak se syn v některých věcech vrací zpátky v tom vývoji a pak to zase ustoupí..je to náročný, on je takový extrovert, takže ustát ty jeho výkyvy nálad je občas na paličku. Ale za toho půl roku jde opravdu vidět, že se zlepšuje porozumění, je o něco trpělivější, i učení mi přijde, že mu nedělá takový problém jako dřív. Vloni jsme básničku dřeli snad měsíc, teď se jí naučit za necelé dva týdny. Dokonce třeba i slovíčka v angličtině si docela pamatuje. Je dyslektik, to čtení je pořád těžkopádné, ale posunuje se dopředu.
Jak máš velký dítě?

Díky, mrknu. Mám 8 leté, jj, naladicky jsou občas na mašli. Slovíčka v angl. Dělají problém jen psaní, básničky tak celé odpoledne. Díky, vyzkouším. Dítě má právě i nerovnoměrný vývoj tím, že je vysoce inteligentní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
1.1.23 17:13

@Anais Brno můžeš mi popsat, jak to probíhá? To je nějaká terapie hudbou? Co obsahuje úvodní vyšetření? Pokud to nechceš psát tady, klidně do SZ. Děkuji moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
1.1.23 17:20

@Coleta vitej v klubu, sice o rok starší, ale když jsem měla sezení s psychologem a ukazoval mi ty výsledky, tak jsem z toho byla docela hodně překvapená, ale je mu jasné, že i když je jeho IQ hodně nad průměrem, tak primárně musíme zvládnout zkompenzovat tu VD…( Pokud teda nebudu dřív já v Bohnicích).
Je to soubor cviků, které by měli znovu inhibovat primární reflexy a ty postupně odbourat. Jsou to vždycky 4 cviky, je to dělané cca na rok, ale my teda jedeme pomaleji, vidím to tak na rok a půl…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová