Může to souviset s vývojovou dysfazií?

Anonymní
31.12.22 20:34

Může to souviset s vývojovou dysfazií?

Máme doma dysfatika. Dodnes občas tápu, co je nebo není normální.
Aktuálně už chodí do školy.
Máme už několikátou logopedku a každá má jiný názor, proto mě zajímají vaše zkušenosti.
Psycholožka mi řekla, že u něj dysfazii nevidí, sháníme aktuálně novou.
Syn mluví hodně a rád.
1. Celkově špatná úroveň řeči. I slova, ve kterých umí všechny hlásky, neříká úplně čistě.
2. V hodně situacích přestává mluvit a ukazuje.
3. Pořád zapomíná slova. Ale i ta, co už uměl a měl zažitá.
4. Neumí mluvit o sobě a svých problémech.
Souvisí to s dysfazií, nebo to bude výchovou? Jaká je vaše zkušenost a názor?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2506
31.12.22 20:47
@Anonymní píše:
Máme už několikátou logopedku a každá má jiný názor, proto mě zajímají vaše zkušenosti.
Syn mluví hodně a rád.
1. Celkově špatná úroveň řeči. I slova, ve kterých umí všechny hlásky, neříká úplně čistě.
Souvisí to s dysfazií, nebo to bude výchovou? Jaká je vaše zkušenost a názor?

Z tvého popisu bych neřekla, že má VD. Ale je to laický pohled. Bod 4 - co si mám představit? Chceš po 6 letém, aby mluvil o svých pocitech a problémech, vždyť to neumí dospělí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.22 20:53
@Coleta píše:
Z tvého popisu bych neřekla, že má VD. Ale je to laický pohled. Bod 4 - co si mám představit? Chceš po 6 letém, aby mluvil o svých pocitech a problémech, vždyť to neumí dospělí?

Neumí říct, že má hlad. Neumí říct, že ho něco bolí, že má strach… Rozbrečí se, urazí se a my to musíme rozluštit.
Dysfazii má. To máme potvrzené od logopedky od 3 let a první psycholožky.
Samozřejmě těch věcí je u něj problémových víc. Jde mi konkrétně o toto, jestli to může souviset.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.22 20:59

Ano může, máme skoro sedmiletého dysfatika, taky nevyslovuje čistě, nedokáže říct, čeho se bojí, je to podobné, ale i “normální” kluci v tomto věku všichni rozhodně nemluví o svých pocitech

• Citovat
  • Upravit
2506
31.12.22 21:05
@Anonymní píše:
Neumí říct, že má hlad. Neumí říct, že ho něco bolí, že má strach… Rozbrečí se, urazí se a my to musíme rozluštit.
Dysfazii má. To máme potvrzené od logopedky od 3 let a první psycholožky.
Samozřejmě těch věcí je u něj problémových víc. Jde mi konkrétně o toto, jestli to může souviset.

Může být, hlavně DV neumí zpracovávat emoce tzn., že jsou běžné prudké výkyvy nálad/pocitů, neumí pracovat s pocity např. něco nechtějí, i když dopředu ví, že tehdy a tehdy se bude dělat domácí úkol a s 10 minut j hodina s teatrálním výstupem. Toto myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.22 21:08

@Coleta to má taky, ale to vím, že s VD souvisí.
Ale prostě neumí říct, že má hlad. Buď se rozbrečí a sedne si pod stůl, nebo bude chodit a ukazovat na lednici.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.22 21:12
@Anonymní píše:
Ale prostě neumí říct, že má hlad. Buď se rozbrečí a sedne si pod stůl, nebo bude chodit a ukazovat na lednici.

no a to je prave dysfazie - ze ty pocity treba i hladu nedokaze spojit se slovama, protoze proste chybi v mozku to propojeni, nas treba nema zpetnou vazbu, i kdyz slysi velice dobre, neslysi sebe nebo spis vubec si neuvedomuje, ze nemluvi ciste a kdyz se slysi ze zaznamu, nerozumi si, proto vsechno do zblbnuti opakujeme

• Citovat
  • Upravit
8449
31.12.22 21:15
@Anonymní píše:

Hlad, strach…to jsou abstraktní pojmy. Oni s tím mají problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.22 21:40
@Anonymní píše:
Syn mluví hodně a rád.

Ano, mame to stejne, take dysfazie a take spatna foneticka pamet a i zbytek sedi plus x dalsich veci, dysfazie neni jen o reci, ale obecne nerovnomerny rozvoj cele osobnosti

• Citovat
  • Upravit
44208
31.12.22 21:43
@Anonymní píše:
Syn mluví hodně a rád.

Hranice opožděného vývoje řeči a vývojové dysfázie je někdy velmi nezřetelná. I pro zkušeného logopeda bývá problém to rozeznat. Navíc v dnešní době přibývá dětí, které mají opožděný vývoj řeči právě z příčin nedostatečně podnětného prostředí a jiných podobných vnějších důvodů.
Na druhou stranu, VD je více druhů.

Není podstatná diagnóza, ale správná následná péče a práce s dítětem.
Proč tolik lpíte na diagnóze VD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2506
31.12.22 21:47
@Anonymní píše:

No, to je VD. VD si neumí objektivizovat pro ně abstraktní pojmy, hlad, strach, etc. Nezkoušeli jste kartičky s obrázky, mohly by pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.22 21:47
@1Pears1 píše:
Hranice opožděného vývoje řeči a vývojové dysfázie je někdy velmi nezřetelná. I pro zkušeného logopeda bývá problém to rozeznat. Navíc v dnešní době přibývá dětí, které mají opožděný vývoj řeči právě z příčin nedostatečně podnětného prostředí a jiných podobných vnějších důvodů.
Na druhou stranu, VD je více druhů.Není podstatná diagnóza, ale správná následná péče a práce s dítětem.
Proč tolik lpíte na diagnóze VD?

No, vd ma i jina specifika nez jen rec, takze tam rozdil byva, nicmene nejlepe to zhodnoti krom logo i psycholog.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.22 21:51
@1Pears1 píše:
Na druhou stranu, VD je více druhů.Není podstatná diagnóza, ale správná následná péče a práce s dítětem.
Proč tolik lpíte na diagnóze VD?

Nelpíme na diagnóze, tu má.
Z nepodnetneho prostředí opravdu není. Dysfazii máme v rodině, takže to je celkem jasné.
Se synem se pracuje. Jde mi vyloženě o zkušenost s tím, co jsem uvedla.

@Anonymní píše:
Ano, mame to stejne, take dysfazie a take spatna foneticka pamet a i zbytek sedi plus x dalsich veci, dysfazie neni jen o reci, ale obecne nerovnomerny rozvoj cele osobnosti

Vím, že VD je o nerovnoměrném vývoji.

• Citovat
  • Upravit
2692
31.12.22 22:00

Nemůže jít o nějakou poruchu autistickeho spektra? Co zkusit ještě jiného psychologa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
31.12.22 22:02
@Anonymní píše:
No, vd ma i jina specifika nez jen rec, takze tam rozdil byva, nicmene nejlepe to zhodnoti krom logo i psycholog.

Dnešní děti jsou bohužel celkově obecně pozadu i v jiných oblastech. Není to tak jednoduché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová