Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@MisaHanuska píše:
@Dundee2 A máš nějaký osvědčený kulinářský proces na tu husu? Pekli jsme ji jednou a řekli jsme si, že už nikdy víc,…ale tak já to pokušení pořád mám
budu to asi psát postupně. Nejprve to co je společné při mém pečení/vaření pro husu i kachnu:
Pokud je z obchodu (což je u mne většina případů) tak nemusíš řešit velikost a tučnost - hlavně aby nebyla stará, neměla „modřiny“ (modré fleky - nikdy nevíš, zda to bylo jen špatně či moc zmáčknuto, či blbě zabito a vykrveno). U domácího odběru zkoumám dobu od zabití a uskladnění, stáří, velikost a tučnost - vybírám si spíše mladší, menší a méně tučné - ale zase ne podmíráky. ten vývěr je podstatný z hlediska doby pečení a toho jaký bude výsledek ![]()
@Dundee2 Díky!
No, kachnu právě máme už za ty roky vymazlenou, ale ta husa se prostě nepovedla. Napadlo mě ji péct tak nějak přes noc jako kachnu…nějak si netroufám. A kachnu jen nasolíme.
@brumdinka @MisaHanuska
kachnu dělám tak 5 -6× do roka. Husu jen 1×, zcela výjimečně 2×.
Je to trochu jiné maso a nemusím ho často - je to jen pro zpestření, oživení
a jednou za čas to snědí i dcery
(kachnu mi zhltnou, že na mne někdy i nezbude
)
husu vs. kachna bych přirovnal ke krůtě (myslím krůtě do má 10 a více kg, ne ty chcípáky, co mají v supermarketu) v tomto smyslu - že kachna je něco jako krůtí prsa, husa něco jako krůtí stehna (obzv. ta dolní půlka) - prostě jiné maso, co taky není špatné, musí se dělat trochu jinak, ale mít ho často nemusím
@MisaHanuska píše:
@Dundee2 Díky!No, kachnu právě máme už za ty roky vymazlenou, ale ta husa se prostě nepovedla. Napadlo mě ji péct tak nějak přes noc jako kachnu…nějak si netroufám. A kachnu jen nasolíme.
to je trochu paradox - kachnu peču 11/12h - husu tak 5-6h - větší pták, ale dělám ho kratší dobu
![]()
Lidi, když jsme tady u toho vaření, co máte v plánu na Vánoční svátky?
@MisaHanuska píše:
Lidi, když jsme tady u toho vaření, co máte v plánu na Vánoční svátky?
tak asi klasiku ne, kapr (už mám připravenýho v mrazáku z tejden starýho výlovu) bramborovej salát, čočková polívka, nějaký to cukroví atpod…
@brumdinka Já nemyslím Štědrý den, tam to má asi každý jasné a kapra už mám taky v mrazáku z výlovu. My teda kapra a rybu bez kostí pro děti, br. salát a br. kaše, rybí polévka a kuba
Ale ty další svátky nějak letos nevím ![]()
Takže husa:
(jablka mohou být klidně domácí, ošklivá, lehce seschlá, ale ne nahnilá, a ne kyselá, pokud mají výraznější chuť je to lepší. nevhodná jsou ta australská sytě zelená jablka co nemají chuť jablka)
Mě se to stalo jen jednou, ale pokud se vám vypeče voda (dali jste ji málo, nebo nelze husu do pekáče pořádně zavřít, tak podlévám zásadně horkou (vařící) vodou) nebo když odeberte hodně tuku - tak dtto podlít horkou vodou.
Výsledný výpek obvykle já už moukou nezahušťuji a ani znovu neprovařuji - omastek (bez čistého tuku - ten jsem odebral) neboli tu směs sádla, kousků kůže či masa + seškrábu vše ze stěn pekáče apod. používám na knedlíky či zelí, tak jak je. Je-li toho málo, lze dodat horkou vodu a chvíli provařit (ale nikdy, nikdy nezahušťuji moukou nebo čímkoli jiným)
A důležité - husu hned neporcuji a ani hned nepodávám jak ji vyndám z trouby, nechám ji trochu odpočinout - cca 20-30 min.
Dobrou chuť
@brumdinka píše:
@Dundee2 teda tak dlouho jo
a co? tu husu nebo tu kachnu? nebo, že jsem si dal pauzu s tím receptem? byl jsme na obědě. víme? ![]()
@Dundee2 oboji
ze se to tak dlouho pece ja ji davam max3-4 hod. nemam na to tu spravnou trpelivost
cos mel k obedu?
@brumdinka píše:
@Dundee2 obojize se to tak dlouho pece ja ji davam max3-4 hod. nemam na to tu spravnou trpelivost
cos mel k obedu?
měl jsem těstovinový salát s kousky kuřete a zeleniny, dal jsem si i polévku - mělo to být Krkonoošské kyselo, ale nemělo to s tím nic společného a nebyla to dobré. slovo „to“ používám proto, že s polévkou to nemělo nic společného a kyselem už vůbec ne.