Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
Já bych chtěla vědět pravdu.
myslíš? doopravdy? se všemi důsledky s tím spojenými? rozvod v 60+, vydědění, rozdělení majetků, možná nenávist druhého sourozence k matce, zhroucení otcova života, který by zjistil, že celý život miloval ženu, která ho podvedla?
fakt bys do toho šla?
@stinga píše:
myslíš? doopravdy? se všemi důsledky s tím spojenými? rozvod v 60+, vydědění, rozdělení majetků, možná nenávist druhého sourozence k matce, zhroucení otcova života, který by zjistil, že celý život miloval ženu, která ho podvedla?
fakt bys do toho šla?
Já nevím. Strašně těžko se na to odpovídá. Chtěla bych znást svojí bio rodinu, aspoň vědět, co je to za lidi. Chjo.
A tyhle dilemata budou čím dál tím častější. Ne kvůli nevěře, ale kvůli dárcovství spermií a vajíček. Tam sice nehrozí, že se ten druhý bude chtít rozvédt, on ví, že to není jeho bio dítě. Ale to dítě bude hledat bio rodinu, ta bude někde na Ukrajině. Nebo sourozence z darovaných vajec, ty budou ve Francii. Tyjo.
Kdyby matka vedela, ze sve dite ma s nekym jinym nebyla byt tak b_lba, aby ti davala krev… a druha vec.. Je to jen jejich vec, ano nakrknuti by byt mohli (deti), kdyby se dozvedeli pravdu… ty ale vubec neznas okolnosti a nemas pravo se s_rát do cizich vztahů… ![]()
Asi bych to probrala s matkou deti nejak diskretne. Je taky moznost, ze “tatinek” si maminku nasel uz tehotnou.
@Bábrdl já myslím, že darované vajíčka a spermie jsou tak anonymní, že to snad ani hledat nejde - nebo jo?
@purplee píše:
Kdyby matka vedela, ze jeji dite ma s nekym jinym nebyla byt tak b_lba, aby ti davala krev… a druha vec.. Je to jen jejich vec, ano nakrknuti by byt mohli, kdyby se dozvedeli pravdu… ty ale vubec neznas okolnosti a nemas pravo se s_rát do cizich vztahů…
Já teda úplně nemám kvalifikaci na to odebírat někde v kuchyni krev, dělá se to skrz výtěr z pusy. A nikde jsem nepsala, že jim to řeknu, ptala jsem se na názory, jak by s tím naložili ostatní.
@stinga píše:
@Bábrdl já myslím, že darované vajíčka a spermie jsou tak anonymní, že to snad ani hledat nejde - nebo jo?
A v čem jsou míň anonymní, než to, co se stalo zakladatelce? ![]()
Dítě se přihlásí do MyHeritage, zjistí, že není příbuzné své matky/otce, ale vyskočí mu, že ve Francii (nebo Frýdku-Místku) se přihlásil někdo, kdo je jeho sestřenice/teta/polorodý sourozenec. A je to.
To, že se nedostane do papírů, už nic neznamená. Ty „papíry“, záznamy si neseme všichni v sobě, jsou součástí každé naší buňky.
@bobulka88 píše:
Asi bych to probrala s matkou deti nejak diskretne. Je taky moznost, ze “tatinek” si maminku nasel uz tehotnou.
Ano, je možný, že to ví oba. Takové případy taky jsou.
@stinga píše:
Nedávno jsem na to viděla dokument snad na youtubu, nějaká holčina takhle přes Ancestry nebo 23andMe našla asi 30 polorodých sourozenců, její bio otec byl doktor, který si při medicíně přivydělával dárcovstvím. Takže to jde, asi to tedy není běžné, ale nemožné taky ne.
@Bábrdl píše:
Já nevím. Strašně těžko se na to odpovídá. Chtěla bych znást svojí bio rodinu, aspoň vědět, co je to za lidi. Chjo.A tyhle dilemata budou čím dál tím častější. Ne kvůli nevěře, ale kvůli dárcovství spermií a vajíček. Tam sice nehrozí, že se ten druhý bude chtít rozvédt, on ví, že to není jeho bio dítě. Ale to dítě bude hledat bio rodinu, ta bude někde na Ukrajině. Nebo sourozence z darovaných vajec, ty budou ve Francii. Tyjo.
Každý to samozřejmě vidíme jinak, ale já cítím rozdíl, toužit poznat svou bio rodinu třeba po adopci, kdy to prostě toho člověka táhne a láká poznat pravdu, když ví, že se svou rodinou není geneticky vůbec propojený.
Ale chtít se dozvědět, že před 40lety si soused, který třeba už dávno nemá co do činění s rodinou (umřel, odstěhoval se) a nebo co hůř, má pořád k rodině blízko, si štrejchnul s mojí mámou a ten, koho mám celý život za milovanýho tátu, jím vlastně biologicky není? To bych se fakt nerada dozvěděla. Je to samozřejmě příklad. Nevíme, co je to přesně v rodině zakladatelky, a o jaké vztahy se jedná. Ale já bych to vědět jisto jistě nechtěla. Ani v pozici dcery, ani v pozici podváděného partnera, zvlášť jestli ta rodina jinak léta dobře funguje. U mě by to znamenalo, že bych milovanýho tátu měla pořád za tátu, a z mámy bych do její i mojí smrti byla hrozně zklamaná, což prostě dobrovolně nechci zažít. Mámu a tátu by to třeba stálo manželství, celou rodinu by to poznamenalo, jen proto, že na začátku ani nebyly třeba nějaké lékařské testy /kdy se to také může provalit/ ale prostě kratochvíle. Pro mě je představa, že se něco takového dozvím, noční můra
O tom, že bych takovou pravdu potřebovala vědět, nemůže být ani řeč ![]()
@Anonymní píše:
Nedávno jsem na to viděla dokument snad na youtubu, nějaká holčina takhle přes Ancestry nebo 23andMe našla asi 30 polorodých sourozenců, její bio otec byl doktor, který si při medicíně přivydělával dárcovstvím. Takže to jde, asi to tedy není běžné, ale nemožné taky ne.
Záznam je v každé buňce a s každou technologií bude snazší ho přečíst. To nejsou záznamy, které jde zapečetit nebo zničit.
@Bábrdl píše:
Záznam je v každé buňce a s každou technologií bude snazší ho přečíst. To nejsou záznamy, které jde zapečetit nebo zničit.
To máš pravdu, a s globalizací v podobě rozmachu moderních technologií dostupných i běžným „spotřebitelům“ se to bude stávat asi bohužel stále častěji.
Myslím si, že shoda 22% mezi sourozenci ještě nemusí znamenat, že matka zahýbala. Řídila bych se až podle toho, jak vyjde shoda s jejich rodiči. Od každého rodiče se dědí polovina genů. Takže ve výsledku můžou mít sourozenci málo společných genů, když to zrovna „blbě“ vyjde a každý zdědí od matky a od otce rozdílnou sadu genů. Po porovnání shody každého sourozence s rodiči by to mělo být jasné.
Lidsky si myslím, že Ti do toho nic není. Přešla bych to, neřešila a hlavně nikomu neříkala. Asi kdyby chtěli, řešili by si to sami (matka asi musí minimálně tušit…). Za tohle Ti opravdu nikdo vděčný nebude.
Brala bych to primárně jako někde nějakou chybu při odběru/zpracování/zanesení do databáze.
Ale jinak kdo se moc ptá, moc se dozví.
Primárně bych se šla ptát matky, pokud je ještě na živu - diskrétně. S nikým dalším,.
Pokud nežije, tak bych si promluvila s těma dvouma a asi kdybych byla v jejich pozici, tak bych si zašla někam na testy jinam a ověřila to. Do té doby bych to s nikým dalším neřešila. Posléze se zachovala podle přání přímo zapojených.