Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Knihomyš píše:
Mně je občas líto, že si nepamatuju nicky, protože mám dojem, že kdyby tu nějaká zalkala, že se jí nezdá partnerovo chování, půlka dam, co tu plijí oheň, poradí projet mobil/mail…Zakladatelko, řešení to elegantní nemá, ale stalo se. Spíš bych se zamyslela nad tím, jak to máte nastavené v rodině - nic po nikom nechceš, všechno odedřeš bez pomoci, promiň, ale nepřipadáš si občas jako píp a bú sama? Ono totiž klukovi může teoreticky i vadit, že se chováš jako onuce a nemůže si tě normálně vážit.
Mně třeba v pubertě neskutečně popouzelo, co si nechával táta líbit od babičky - své tchyně. Zpětně uznávám, že to byla rozumná taktika (měl ji na salámu a prostě se nehádal), ale tenkrát mě to šíleně žralo. Nic jsem si o tom teda do deníčku nepsala
Je fakt, že coby mladší jsem si kdesi vylévala srdce, kterak je na mě máma ošklivá a že jí nebudu kupovat dárky a pak jsem ten „deník“ našla za čas s těmito listy vyříznutými, to byl dobrej šok, ale nevím, jestli u puboše dobrá taktika.
Vše dělám sama, jelikož když jim řeknu, stejně to neudělají a ajá se nehodlám kvůli dětem přítele s ním hádat…to si to raději udělám sama a nadávám si ano že jsem KRAVA…že jsem jinak vychovaná a že mám svého syna 8 let 1000 krát vychovanějšího než jeho děti…
@zrnko píše:
Vtipne by bylo, kdyby si zakladatelka vzala kluka stranou, aby si s nim promluvila, proc ji jako takto oslovuje a kluk by chudak stal jak opareny a nechapal vo co go, protoze to nepsal o ni, ale o jine Petrune (napr.), spoluzacce nebo klidne ucitelce.[/citace
Bylo to mířené na mě..to člověk pozná..
@cmudlik nevím, ale asi bych spíš řešila s přítelem povinosti jeho synů v domácnosti.
Jinak nevím, ale já kdybych našla sešit někde ve společných prostorech bytu, nevěděla čí je, tak se do sešitu podívám taky. Zakladatelka nemusela vyloženě číst, tj. listovat sešitem a pročítat ho, ale když ho otevřela aby zjistila co to je a oči ji padly na tuto část tak to přečetla a zjistila co to je. Teď je otázka jak se zachovala dál. Pokud ho četla dál, tak mu vlezla do soukromí. Pokud ho hned zavřela, tak je to problém kluka, má si svůj deník více hlídat a ne ho nechávat všude možně.
Nechápu proč tu zakladatelku takto osočujete.
@zrnko píše:
Vtipne by bylo, kdyby si zakladatelka vzala kluka stranou, aby si s nim promluvila, proc ji jako takto oslovuje a kluk by chudak stal jak opareny a nechapal vo co go, protoze to nepsal o ni, ale o jine Petrune (napr.), spoluzacce nebo klidne ucitelce.
Docela zajímavá úvaha. Proč by nemohla být pravdivá? ![]()
@cmudlik píše:
Vše dělám sama, jelikož když jim řeknu, stejně to neudělají a ajá se nehodlám kvůli dětem přítele s ním hádat…to si to raději udělám sama a nadávám si ano že jsem KRAVA…že jsem jinak vychovaná a že mám svého syna 8 let 1000 krát vychovanějšího než jeho děti…
každý to má tak, jak si to zařídí..jako nediv se pak, ty to děláš dobrovolně a pak si stěžuješ..takhle se nic nezmeníš a ty bude pořád za tu onuci v rodině co za každého poklidí apod..hele, kdo ví jak to u vás v rodině je, píšeš, že máě svého syna (8 let) víc vychovaného, ona je taky otázka, zda to před nima nedáváš najevo a oni na truc se tak chovají, taky syna v pubertě ještě nemáš, čili uvidíš sama jak s ním zamává puberta..
Na druhou stranu asi nebude vše ideál, když by ses musela hádat s přítelem kvůli synům, aby je dal trochu do latě..to by měl sám, když vidí, že tě nerespektují a že děláš všechno, ale nastavila sis to tak sama, ted se vezeš..bud změn přístup a řeš to, holt budeš muset trochu rozvířit vlny nebo zůstane vše při starém a ty budeš jen naštvaná jak to u vás chodí a kluci to z tebe vycítí a vůbec potáhne se t celým rodinným soužitím, přijde mi, že u vás prostě vůbec nefunguje otec, jako otec a jako opora své přítelkyni, začni u něj, s pubošema těžko něco zvládneš, zvlášt pokud tě mají na háku, ale snaž se zapojit toho přítele a postupně se propracuj ke klukům, ale bacha jak na to půjdeš, aby to nebylo, že klukům bude připadat, že otce navádíš proti nim..v soukromí si to s ním prober, at se víc zapojí do výchovy a kluky trochu usměrní v tom, aby dělali aspon základní věci doma, hlavně ne stylem, že před nima na něj spustíš, můžeš jim něco říct apod..at to jde od něj..
Hele, já mám sestřenici a ta má dceru, dneska už dospělou, tak se tomu smějeme, ale tehdy jí bylo 14 let a ta sestřenice byla u mě a povídala, jak je ta dcera naprosto super, byla samoživitelkou, jak přijde za celý den domů z práce, svalí se do křesla, dcera běží, udělá jí kafe, ona popíjí kafe, dcera si s ní popovídá, udělá mamince večeři…jak je to prostě naprosto super holka a je skvělé mít takovou dcerku. A taky to byla vždycky super holka( ze které vyrostl super dospělák) nicméně záhy na to jí našla deníček, otevřela ho, aby si početla a měla kontrolu a tam četla : za chvíli přijde matka z práce, sedne si tou svou tlustou(sestřenka nikdy nebyla tlustá) prdelí do křesla, bude hekat, jak je unavená a já jí budu muset zase celý večer obskakovat.
Taky jí to nemohla vyčíst, páč by byla za tu búú, co jí leze do deníku, ale žrala se tím dlouho. Při tom ta holka byla vždycky hodná, jen prostě byla momentálně naštvaná kvůli něčemu na celý svět, máma zrovna přišla, musela pokmitat, tak si ten vztek pak vylila do deníku. Vztah měli a mají dodnes super.
@Black Cat píše:
@araw Já snad někde píšu, že lezu někomu do deníku? Nelezu. To za prvé. Za druhé píšu, že se to zakladatelce prostě stalo a vy ji tu všichni hned nazýváte krávou a pipinou. To dost svědčí o tom, co jste zač…
Stalo se, dobře. Ale zakladatelka sem píše, že nevlastní syn je líný, nic nedělá, na práci nikdy nebude (a to se určitě dá poznat ve čtrnácti, aha), nemá žádné zájmy, je nevychovaný (rozhodně mnohem mnohem nevychovanější než její děti), a navíc si dovolí napsat si do deníku, že je k*áva? Tomu klukovi se rozešli rodiče, pak musel kdo ví proč odejít od matky k otci a tam žije s macechou, která o něm takto smýšlí? A ještě v takovým blbým období, jako je puberta? Chudák, fakt. V čem je to, co si napsal o zakladatelce (nejspíš v pubertálním afektu) do deníku čtrnáctiletý kluk, horší než to, co zakladatelka píše o něm tady veřejně? Zakladatelka je dospělá ženská, měla by se s tím dokázat vyrovnat. Ale obávám se, že i pokud si to zakladatelka nechá pro sebe, bude ho nadále brát jako líného flákače, který si o ní navíc myslí ošklivé věci, což k rodinné pohodě moc nepřispěje a kluk bude rád, když za pár let vypadne z domu.
@cmudlik píše:
A nemáš problém být s chlapem, který si neumí vychovat děti?
@elen-ka píše:
@cmudlik nevím, ale asi bych spíš řešila s přítelem povinosti jeho synů v domácnosti.Jinak nevím, ale já kdybych našla sešit někde ve společných prostorech bytu, nevěděla čí je, tak se do sešitu podívám taky. Zakladatelka nemusela vyloženě číst, tj. listovat sešitem a pročítat ho, ale když ho otevřela aby zjistila co to je a oči ji padly na tuto část tak to přečetla a zjistila co to je. Teď je otázka jak se zachovala dál. Pokud ho četla dál, tak mu vlezla do soukromí. Pokud ho hned zavřela, tak je to problém kluka, má si svůj deník více hlídat a ne ho nechávat všude možně.
Nechápu proč tu zakladatelku takto osočujete.
napsala, doslova, že když zjistila, že je to deník, neodolala a četla a četla.
Ále, mě se taky stalo, otevřela jsem si normálně mail na seznamu, koukám, nepřečtená pošta, kliknu, otevřu, koukám co to je??? o čem to je??? odesílatele neznám… sakra, já ani nejsem příjemce!!!… já si otevřela manželův mail, mi to automaticky nabídlo přihlášení… a nejsem žádná stíhačka, byl to prostě omyl… stane se, no ![]()
Takže věřím tomu, válet se doma někde nějaký sešit na „veřejném místě“, nevím co to je, jasně že se do toho podívám, otevřu to. Stejně jako doma lustruju všechny papíry, co se tam válejí - jsou to „jen“ obrázky mých kluků, nebo důležité účtenky, faktury, smlouvy? Známe ty naše chlapy, ne? A jestli je tam něco, co nemá být určené pro mé oči, ale holt je… pak je taky otázka, do jaké míry byl majitel neopatrný, že takto soukromou věc si neuklidil, nebo jestli ta náhoda není úmysl a já si to přečíst měla, ale tak, abych věděla, a přitom se nemohla přiznat, protože se jedná - v případě zakladatelky - o soukromý deník, který přeci cizí nečtou.
A samozřejmě - do jaké míry kdo dokáže ovládnut svou zvědavost a v čtení pokračovat.
Ano jedna strana žen mě chápe a druhá ne
stalo se a už to nevrátím…Také jsem si psala jako malá deník, ale neměla jsem důvod takto psát, jelikož jsem měla oba rodiče. A navíc on je tu rád…Akorát je to kluk a ne holka, oni držejí vše v sobě..děkuji za rady a nadávky. Snad se někdo z mého příspěvku ponaučí
…
@terinka4444 píše:
napsala, doslova, že když zjistila, že je to deník, neodolala a četla a četla.
Tak já to dokážu lidsky pochopit, každý z nás asi někdy udělal něco, na co nemůže být zrovna hrdý. Ale to, co tady zakladatelka předvádí dál… toho kluka je mi upřímně líto, fakt.
@cmudlik píše:
Ano jedna strana žen mě chápe a druhá nestalo se a už to nevrátím…Také jsem si psala jako malá deník, ale neměla jsem důvod takto psát, jelikož jsem měla oba rodiče.A navíc on je tu rád…Akorát je to kluk a ne holka, oni držejí vše v sobě..děkuji za rady a nadávky. Snad se někdo z mého příspěvku ponaučí
…
To není o tom, že je či není z částečné rodiny. Kdyby moji rodiče v mé pubertě uměli číst moje myšlenky, museli by nabýt dojmu, že mi někdo kompletně přeprogramovalo mozek, protože tohle přeci nemůže být výsledek jejich několikaleté dřiny!!! A to ti můžu říct, že - viděno zpětně a hlavně slyšeno - jsem měla hodně benevolentní rodiče! Byli prostě ti nejhorší.
Ad on je tu rád… opravdu jsi si tím jistá??? To není nic proti tobě, věřím, že se snažíš, ale… ![]()
@cmudlik píše:
Jdukolem je nějaká chytráá…
no ano to jsem vidíš jak sis na to sama přišla ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat