Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@andelka83 píše:
@Šmoulice no, pečivo jsem pekla na jaře. Zabila jsem tím půl dne a za dva dny jsem pekla zas. Teď peču málo, protože buď mi do toho leze sobě nebezpečné batole, nebo nemám čas nebo nemá prcka kdo pohlídat, ať to udělám v klidu.
Zacala jsem si v jarnich mesicich delat tento. Velmi rychla akce, zadne slozitosti. Mela jsem pekarnu, ale po 7r. mi konecne umrela. Bylo mi lito ji vyhodit, kdyz fungovala. Novou jsem nechtela. Misto ni mam od srpna vysneneho robota, ktery mi uhnaca ruzna testa krasne. Jen moji barbari chteji svetle pecivo, kdyby nebyl rohlik, tak si vezmou i chleba, kdyz je vyber, tak ma u nich prednost rohlik. Takze chleba si delam sobe. Nejim bile pecivo.
https://varmejinak.cz/…no-a-rychle/
@ontarova.stara píše:
Skoda, ze nebydlime vedle sebe. Bych ti hodila chleba vymenou za dva loupaky. To mi nejde. Ja mam par kousku pohotovostniho peciva v mrazaku, ale zase tedy nemrazim ovoce, zeleninu jen klasicky spenat, polevkovou, hrasek a kukurici.
Kazdy jsme holt sikovny na neco jineho a mame sve zvyky.
Ani moje mamka nikdy nedělala kynuté, že to je žrout času. No mně manžel nakoupil droždí, tak jsem se hecla. A ty housky mi šly, i rohlíčky, dělala jsem i povidlové buchty, poprvé. Ale potřebuju to mít naplánované, a klid u toho. Ne že mi mrne leze do trouby, kde co vyleje, a udělá bordel. Na to nemám nervy. Nechávám ho pomáhat, je šikovný, všechno chce dělat, ale vocad pocad.
Ty jo, to teda koukám…
Teď nakupujeme 1 za 14 dní (2 dospělý + předškolák), a zas tak velký problém to není, odnášíme to pěšky, v taškách. Upravili jsme jídelníček, takže čerstvé pečivo je holt jen první dny po nákupu, jinak máme trvanlivé (takové ty žitné tmavé), buchty vůbec nejíme, maso tak 1 za těch 14 dní, jinak ryby, ovoce a zeleninu máme asi 5 kg na ty dva týdny.
@elda píše:
Rohlíky na snídani (bílé, tmavé, celozrnné - na množství to nemělo vliv) - dva kusy na človeka a tři kusy na puberťáka - to snad není taková hrůza. K tomu šunka, máslo, med, vejce…co kdo chce. Toto množství není denně, ale i tak… zvážím proniknutí do tajů kvaskoveho chleba.
Ahoj, ja som sa na jar naucila piect v rure chlieb z drozdia. Od zamiesenia po strcenie do rury to trva 2-2,5 hod. Pecie sa 45 min. Mozes piect 2 chleby naraz, nie je s tym zdaleka tolko roboty ako s pecivom.
S tolkymi detmi by som si na tvojom mieste robota kupila. Cesto sa v nom miesi 5-6 min.
@Kelsey díky,uložila jsem si.
Mám i přímo mouku na chleba. Žitnou nemám, spaldovou běžně. Zkoušela jsem jednou, vůbec mi to nevykynulo. Tak zkusím další pokus. Manžel pečivo nejí, já s dětmi jo.
Tak já běžně nakupuju cca dvakrát do týdne, občas častěji, občas méně často. Ale do obchodu nelezu, objednávám z Košíku. V Globusu nebo jiném větším obchodě s potravinami jsem byla naposledy před cca měsícem. Mě to tam nebaví a utratíme tam víc než když objednám online. Doma jsme 4, děti 10 a 14 let.
@Keyllah píše:
V krizi je problém nakupovat jen dvakrát týdně?jsme fakt rozežraní a rozmazlení…
Připomínám že tato diskuse je na odlehčení. Problém nakupovat dvakrát týdně není - i když bych strávila v krámě delší dobu a musela tahat auto. Nafouknout mrazák už problém je, ale nijak zásadní ![]()
Žiju s partnerem a s pubertální dcerou a nakup jednou tydne, navic v dnesni to je vyhoda, ze si jidlo muzes nechat privest a objednas jidlo online. To asi funguje u v tyhle situaci, ne?
Hodne kupujeme knäckebrod, nekdy i celozrnné pečivo, a to se da v pohode upect doma..
V tom jednom tydnu nakoupime maso, ryby, ovoce, zeleninu atp..
@elda píše:
Rohlíky na snídani (bílé, tmavé, celozrnné - na množství to nemělo vliv) - dva kusy na človeka a tři kusy na puberťáka - to snad není taková hrůza. K tomu šunka, máslo, med, vejce…co kdo chce. Toto množství není denně, ale i tak… zvážím proniknutí do tajů kvaskoveho chleba.
Asi bych se zamyslela nad skladbou jídelníčku. Přijde mi to dost, aby děti na prvním stupni ZŠ jedlý prakticky každý den ke snídani 2 rohlíky
k tomu tam není žádné ovoce/zelenina.
@andelka83 píše:
Jo, kynuté docela zabere čas, byť se to dělá po částech. Jsou tam moc mezery. Robota nemám. Pekárnu taky ne. Musela jsem si to načasovat tak, aby mi to vyšlo časově. Když malý spí, nejde dělat hluk. Takže ideálně kvásek a těsto zadělat těsně před obědem, kynout když malý spí, pak mít hlídání abych to mohla znovu zpracovat, pak nadělat housky, zas nechat kynout a pak hlídat pečení. Ideálně aby to bylo upečené do 17 h aby to vychladlo do večeře a zbylo na ráno a další večeři nebo snídani. A začít znovu.
Ked nemas robota ani pekarnicku, tak budes miesit jedine rucne a to moc hluku nenarobis
![]()
@elda nehrotim to, dost věcí dělám doma sama vč pečení pečiva, když je třeba.. Na nákup jezdíme vesměs 1× týdne
jinak 2 dospělí, teď už 4 děti ![]()
Příspěvek upraven 27.10.20 v 18:34
@guudy píše:
Ked nemas robota ani pekarnicku, tak budes miesit jedine rucne a to moc hluku nenarobis![]()
![]()
![]()
No právě pořádně zamíchat, zadělat těsto v míse, dělá hluk dost.
Spí hned vedle kuchyně.
@andelka83 píše:
Ani moje mamka nikdy nedělala kynuté, že to je žrout času. No mně manžel nakoupil droždí, tak jsem se hecla. A ty housky mi šly, i rohlíčky, dělala jsem i povidlové buchty, poprvé. Ale potřebuju to mít naplánované, a klid u toho. Ne že mi mrne leze do trouby, kde co vyleje, a udělá bordel. Na to nemám nervy. Nechávám ho pomáhat, je šikovný, všechno chce dělat, ale vocad pocad.
Tohle chapu, nejak mi nedoslo, ze mas to batole. Mea culpa
. Ja celkem rada pecu, ale take na to mam rada klid.
@andelka83 píše:
No právě pořádně zamíchat, zadělat těsto v míse, dělá hluk dost.Spí hned vedle kuchyně.
Skoda, ze nebydlime vedle sebe
. Bych ti hodila chleba vymenou za dva loupaky. To mi nejde. Ja mam par kousku pohotovostniho peciva v mrazaku, ale zase tedy nemrazim ovoce, zeleninu jen klasicky spenat, polevkovou, hrasek a kukurici.
Kazdy jsme holt sikovny na neco jineho a mame sve zvyky.