Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přijde mi, že zkouší hranice. Kam až to jde.
Mají se chladnokrevně bezohlední lidé lépe? Ano, pokud se jim někdo nepostaví.
Takže pokud nechce „sahat na špínu“ a zapojit se každodenní prací do fungování domácnosti, tak její oblíbené oblečení atd nebude najednou čisté a připravené k nošení… Drsně a nekompromisně ji postavit před realitu. Normálně bych jí vyčíslila chod domácnosti a navrhla přivýdělek, může třeba někomu ze sousedství doprovázet dítě na kroužek, ze školky atd.
Přestat jí uhýbat!!!
Pokud rodiče vyhoví, aby nebyl doma křik a hádky (já taky nemám ráda křik a hádky) tak to není řešení. Jen odsunutí problému.
@Anonymní píše:
Já k ní nemám odpor. To není pravda. Já se o ní bojím že bude mít povrchní život a nebude šťastná. Rozhodně k ní nemám odpor. Mám ji moc ráda. Chválit ji za to, že se pěkně nalíčila, to je pro mě jako ji pochválit za to, že začala kouřit například. Chci ji podporovat v dobrých věcech. Co se týká názoru na bohaté lidi, tak bohatí lidé mi absolutně nevadí, vadí mi lidé, pro které je majetek na prvním místě, kteří ničí jiné lidi jen aby dosáhli svého cíle, kteří jsou úspěšní na úkor ostatních. Pokud bude moje dcera taková, bude mi to vadit. Samozřejmě. Jinak kdo má peníze poctivě vydělané, tak mu přeji. Kdo je zdědil, taky. S tím nemám problém a kamarádky dcery jsou milé holky, nevadí mi.
Tak toto velmi nevyvážené přirovnání leccos osvětluje. Teď věřím, že do absurdity směřuješ váš vztah ty.
Byla jsem v puberte podobna. Asi ne takovy extrém. Spis jsem si to myslela, nez davala takhle najevo, ale pocity jsem mela podobny. „Prevychoval“ me az manzel, se kterým jsem byla od 20ti let. Ted je mi 30 a zpetne to vsechno vidim. Mrzi me moje chovani, ale vim, ze chyba byla hlavně na strane rodicu, kteri se mi málo venovali a malo se zajimali o to, co mam doopravdy rada. Dalsi veci byli lide, se kteryma jsem travila nejvice casu, aneb s kym seš, tim seš. Mama me hnala k psychiatrovi, ale k ničemu to nevedlo. U vas je to teda pekne rozjete. Ja tedy mamu nemusela, protoze na me byla sama dost ošklivá, vy na dceru nejste, takze asi jen vysvetlovat vysvetlovat vysvetlovat, nastavit hranice a urcite pochopit jeji osobnost a podporit v tom, co ma rada. Doufat, ze z toho vyroste. S mamou si rozumim az od doby, co mam sve vlastni deti. Takze jestli nechcete 20 let cekat, jednejte a vubec bych se nebála pritvrdit, kdyz uz to bude opet pres caru. ![]()
@Anonymní píše:
Já k ní nemám odpor. To není pravda. Já se o ní bojím že bude mít povrchní život a nebude šťastná. Rozhodně k ní nemám odpor. Mám ji moc ráda. Chválit ji za to, že se pěkně nalíčila, to je pro mě jako ji pochválit za to, že začala kouřit například. Chci ji podporovat v dobrých věcech. Co se týká názoru na bohaté lidi, tak bohatí lidé mi absolutně nevadí, vadí mi lidé, pro které je majetek na prvním místě, kteří ničí jiné lidi jen aby dosáhli svého cíle, kteří jsou úspěšní na úkor ostatních. Pokud bude moje dcera taková, bude mi to vadit. Samozřejmě. Jinak kdo má peníze poctivě vydělané, tak mu přeji. Kdo je zdědil, taky. S tím nemám problém a kamarádky dcery jsou milé holky, nevadí mi.
Už konečně pochop, že lidé mohou mít různé priority! Ale nejsou špatní!
Ty ji prostě vůbec nepřijímáš a nerespektuješ. Jsi úplně stejná, jako ta holka. Po kom to asi má? Obě si jedete tom, že jen tak, jak to mám, je správně a zbytek je prostě hnus.
Svoje dítě bych za kouření taky nepochválila, radost bych z toho neměla, bylo by mi to líto, možná bych mu k tomu něco řekla, ale respektovala bych jeho rozhodnutí (jakkoliv blbé z mého pohledu).
Mě taky nezajímá synův Minecraft, je to podle mě blbost a ztráta času, ale protože ho přijímám takový, jaký je, dokážu pochopit, že pro něj je minimálně te´d důležité a klidně si o to popovídáme, i když pro mě je přidaná hodnota nula. Ale on má radost, může s někým sdílet to, co je pro něj důležité.
Ve vašem případě holka dostaně akorát zpětnou vazbu, jak je povrchní a porouchaná. se už asi ani moc nedivím, že okolo sebe kope takovým způsobem.
Urcite vidim problem v tom ze ji malo podporujete v tom co ma opravdu rada a snazite se ji změnit k obrazu svemu. Ano to znamena, pochvalit, ze se hezky nalicila… mama nesnasela, ze jsem si oblikala jeden cas jen cerne obleceni (jenze ja mela rada metal). A porad mi rikala jak je to hrozný. Nesnasela jsem ji ze to nechápe. Kdyby mi tak rekla: Ty jo ted vypadas jak nejaka rock star, nebo mas pekny outfit, vypadas jako kdyz jdes na poradny metalový koncert. Tak bych skalala radosti…
@Anonymní píše:
Jenže to, jaký ona bude mít život, ty neovlivníš a ani to nezkoušej. Čím víc se budeš snažit ji někam směřovat a tlačit, tím to bude horší. Nech ji dýchat a žít a hlavně se jí nepodřizuj. Na tento typ dětí platí dát jí co největší svobodu v rámci možností, ale doma nastavit pravidla a trvat na jejich dodržování (takové a takové domácí práce, večerní příchody v tolik a tolik, adekvátní chování k vám a sourozencům atd.). Když je bude dodržovat, tak ji nechat žít podle svého. Pokud se k vám chová nevhodně, tak nesedět s utrápeným výrazem, jak ti ubližuje, ale vymezit se a vyvodit důsledky. On ten elementární respekt k rodičům by měl být taky součástí výchovy.
@Anonymní píše:
@Modesta
Když ono to dítě takhle neudržíš na řetěze věčně, pokud to, co po něm chceš, mu nezačne být vlastní a nechápe, že je to pro něco dobré. Ono je něco jiného, když dítě jen zkouší, pak je to určitě na místě jak píšeš, a když vidíš, že to dítě je fakt bytostně nešťastné. A pokud to, co požaduje, nebere jako privilegium ale jako něco, na co má nárok když to mají všichni ostatní. Já myslím že tady rodiče právě vnímají, že to není úplně jen rozmazlenost a chtějí aby i tahle jejich dcera nebyla nešťastná. Samozřejmě požadavky na uklízečku jsou totálně přestřelené, ale to už beru prostě jako eskalaci sporů v kombinaci s tím že puberťačka neví co mele.U mě třeba byl jeden z vážných problémů chození s kamarády ven. Rodiče měli dojem že nic takového nepotřebuju, oni mě vezmou ven nebo prarodiče a při tom mi připraví hodnotnější program než nějaké lítání s míčem po sídlišti. Oni byli přesvědčení že já chci naprostý nesmysl a nevím co melu, protože jsem malá, a vůbec, mohlo by se mi něco stát, a mám všechno tím, že zatímco jiné děti lítají po tom sídlišti, já mohu jezdit na výlety autem do krásné přírody. No…ne, nevychovali mě k tomu abych si toho vážila v tom smyslu, že když budu poctivě vynášet koš, smím slavnostně na půlhodinu mezi ty paneláky ale s podmínkou, že na mě budou koukat z okna. To je bohužel konflikt hodnotového typu a takové se řeší nejhůř protože obě strany jsou bytostně přesvědčené, že mají pravdu. Pak z těch věčných hádek a frustrace z toho že nemůžu dle mého názoru vůbec nic, a to jsem naopak měla třeba ty dovolené u moře a drahé kroužky, ze mě už taky padaly takové věci že nebudu doma dělat služku přestože jsem nedělala nic. Kolikrát já hystericky brečela, když jsem teda dostala ten kroužek co jsem chtěla, drahý nesmyslně, ale přišlo mi, že mi to k ničemu není, když všichni noví kamarádi odtud pak jezdili spolu domů autobusem a měli tam náramnou srandu, zatímco já v přesně danou minutu nasedla k mamince do auta a nemohla být s nimi. Časem mě vyčlenili a už jsem součástí party nebyla. Samozřejmě z toho řev, že mám co jsem chtěla a ještě si toho nevážím. A ještě si vezu zadek autem. A co že bych vlastně po té cestě chtěla provádět, že jsem tak moc chtěla být bez dozoru? Určitě nějakou nepravost, takže je třeba dát pozor, abych nejela autobusem už nikdy. Máma je ještě tak hodná, že nabízí odvoz i ostatním dětem (překvapivě nechtějí). Nikdo nepochopil, že kdyby mě proboha nechali trochu žít a dali pokoj s tou věčnou výchovou, šúrovala bych klidně hodinu denně dobrovolně, ale já věděla, že z toho stejně nic mít nebudu a byl to prostě truc.
Tohle je ale taky extrém. Tebe rodiče evidentně dusili. Dost časté v dnešní době, dát děcku všecko, ale držet si ho na oprátce, nedat mu žádnou osobní svobodu, mít ho pořád pod kontrolou.
@Anonymní píše:
Já to nevnímám tak, že má být vděčná nám, ale celkově Bohu, že žije, že je zdravá, atd. A samozřejmě že jí říkáme že jí milujeme, několikrát za den, objímáme ji, bavím se tu o problému, tak zmiňuji to složité, jsem normální máma a mám ji velmi ráda, asi zde ale vypadám jako úplně špatný rodič a podle některých příspěvků vlastně děláme jako rodiče všechno úplně špatně. Takový názor je také názor, ale nemyslím si to. Dáváme dětem maximum lásky a všeho co umíme, pokud jsme přesto mizerní rodiče, nevím, jak se pak chovají ti dobří.
Vy vážně chcete aby puberťačka byla vděčná Bohu?
no možná už ji trochu začínám chápat
@ludmilaadamkova píše:
Vy vážně chcete aby puberťačka byla vděčná Bohu?no možná už ji trochu začínám chápat
Přesně. Atheistické dceři bude nějaký Bůh putna, natož, aby mu byla vděčná. Ale její rodiče tu pokoru vůči vyšší bytosti evidentně očekávají a vyžadují. Jinak je dítě špatný člověk. ![]()
Já si nemyslím, že jste špatní rodiče
, ale to, že má být vděčná Bohu… to bych taky nedávala. Pokud to není nějaký slovní obrat. Predstavuju si, jak se naši před jídlem modli a v neděli ráno mě ženou do kostela a jdou na mě mdloby. A to už mi -nact daaaaaavno bylo. ![]()
@Anonymní píše:
Já to nevnímám tak, že má být vděčná nám, ale celkově Bohu, že žije, že je zdravá, atd. A samozřejmě že jí říkáme že jí milujeme, několikrát za den, objímáme ji, bavím se tu o problému, tak zmiňuji to složité, jsem normální máma a mám ji velmi ráda, asi zde ale vypadám jako úplně špatný rodič a podle některých příspěvků vlastně děláme jako rodiče všechno úplně špatně. Takový názor je také názor, ale nemyslím si to. Dáváme dětem maximum lásky a všeho co umíme, pokud jsme přesto mizerní rodiče, nevím, jak se pak chovají ti dobří.
No, ono jí asi dost tímhle dusíte. Třeba by bylo pro ní lepší, kdybys jí místo objímání řekla, že je hezky namalovaná a sluší jí to. Když je drzá a sprostá, tak by asi bylo lepší pár facek, než přednáška o vděčnosti atd. To stejně pouští určitě jedním uchem tam, a druhým hned ven. Je prostě úplně jiná, tak jí tak zkus brát. Když něco chce, a nemáte na to, tak jí bude za rok 15, může jít nabrigádu a vydělat si na to. Prostě a jasně jí nastavit hranice a šmitec. Ale zárovenˇjí brát takovou, jaká je. Neporovnávej líčení s cigaretama, to je prostě hodně mimo. Já už jí začínám docela chápat, ona je prostě neštastná z toho jak žijete. Proto kope jak kobyla.
Kdyby to šlo a ono to nejspíš nepůjde, tak by mě zajímalo, jak by dcera popsala své rodiče ze svého pohledu a jak by popsala ty ideální podle sebe. Vždy za to můžou obě strany, ale já ji tak nějak chápu… Je nešťastná, tak je zlá. Ve své rodině se necítí dobře, protože sama vnímá, že je tam bílá vrána. Možná se cítí nemilovaná, protože ona má ta měřítka lásky jinde…
@Anonymní píše:
Co to o nás píšeš?! My máme televizi. Nejsme vegani. A dcera se líčíA batika
? To jsi četla kde??? Snažíme se žít zdravě, ale nejsme extremisté.
Hele, ona se za vás prostě pubertálně stydí…ještě nechápu, že láska a pevná rodina je víc…
@Anonymní píše:
za mě je i dcera hodně nešťastná, vždyť musí cítit, jak s ní nesouhlasíte, že vám není dost dobrá a vlastně nikdy nebude, protože necítí to co vy
a podporovat ji bude jen v těch věcech, které jsou dobré podle vás
uff, takže jen pokud bude vděčná bohu a pojede podle vás, jinak ne. Začíná mi jí být dost líto, protože vám se nikdy nezavděčí a ona to ví…
No, vděčnost Bohu bych nečekala. I chápu třeba to, z chce k moři. Za rok může na brigádu, ona prostě je jako z jiného vrhu.na tom není nic špatného. moje máma byla taková. ne, že by byla ošklivá, ale nějak byla jiná než babička. a ta ji dusila, buď pokorná, vděčná, bla bla.mama zdrhla hned, jak mohla. Za oblečení utratila první poslední, klidně jedla chleba. a nas vychovávala jinak.
Příspěvek upraven 23.09.21 v 16:28