Náročná dcera, nebo naivní rodiče?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
673
23.9.21 17:37

Zakladatelko, jestli si myslíš, že lidé, kteří chtějí být po materiální stránce zabezpečení (a pracuji na tom) jsou vlastně podle Tebe jen povrchní a méněcenní, tak vážně asi nechápeš podstatu jakéhokoliv náboženství…a tou je TOLERANCE a RESPEKT. Ta mladá dáma má právo žít jak chce (pokud tím vyloženě neubližuje někomu dalšímu) a naopak pro její další směřování je snad i dobře, že má svojí hlavu a ví co chce (i když pubertálně a nerealisticky). Ty jí naprosto odsuzuješ, o nějakém pochopení nemůže být řeč. Chodí do školy, normálně se učí, nekouří, nepije, nebere drogy, v rámci možností asi i s nějakou drobností doma pomůže…co víc po ní chceš??? Víru do ní násilím nenatlučeš, a s tím se smiř. A ne každému přináší „víra“ do života dobro a nějaký vyšší rozměr :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34392
23.9.21 17:38
@Anonymní píše:
Já si také myslím, že je nešťastná z toho jak žijeme. Ale pokud budeme žít jinak, budu nešťastná já, manžel. Starší i mladší děti vypadají taky spokojeně, stěhování do města zavrhly. Nechci pustit vše, co jsem doposud budovala pro děti protože jedno z dětí za to není rádo, zároveň ale samozřejmě nechci, aby se dítě - dcera trápila.

Jasný, to chápu. Já tím nemyslela, že by jste měli úplně změnit styl života. Dcera bude za chvilku dospělá, a bude si žít takový život, jaký bude chtít ona sama. Myslela jsem tím spíš jen pochopení. Prostě jí brát takovou, jaká je. Jak už jsem psala, pochval jí, nepřirovnávej líčení ke kouření, nevnucuj jí svoje priority a názory. Ty věříš na dobro z hůry, a vnitřní krásu, ona to vidí jinak. Sama vidíš, že to nikam nevede a jen se to zhoršuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25193
23.9.21 17:52
@Anonymní píše:
Já to nevnímám tak, že má být vděčná nám, ale celkově Bohu, že žije, že je zdravá, atd. A samozřejmě že jí říkáme že jí milujeme, několikrát za den, objímáme ji, bavím se tu o problému, tak zmiňuji to složité, jsem normální máma a mám ji velmi ráda, asi zde ale vypadám jako úplně špatný rodič a podle některých příspěvků vlastně děláme jako rodiče všechno úplně špatně. Takový názor je také názor, ale nemyslím si to. Dáváme dětem maximum lásky a všeho co umíme, pokud jsme přesto mizerní rodiče, nevím, jak se pak chovají ti dobří.

URČITĚ nejste mizerní rodiče, už jen to, že věc řešíš, přemýšlíš nad ní - znamená, že to myslíš vážně a je to pro tebe důležité,
ale podle mne je chyba prostě už od začátku - fakt to začlo už ve školce, kdy začla „být jiná“ a vy jste ji bezvýhradně opravdu nepřijímali a nepřijímáte, ale zároveň praktikujete „opičí“ uhýbací lásku, kdy holka nemá vůbec žádné mantinely a hranice…
Když moje dcera řekla druhé, že je kráva a blbka, tak jsem strnula a vyzvala ji, ať se omluví, prej PCH, proč.. tak jí prostě jedna pořádná přiletěla.. neříkám, že je správné dítě bít, ona začla brečet, hodinu se nebavila a po té hodině jsme si všechny tři sedly a promluvily si o tom včetně toho, proč jsem já reagovala takhle…
má matka začla i skončila bohužel tou fází fyzického trestu - nikdy jsme o tom dál nemluvily, ovšem v jejím podání to bylo kopání do břicha, mlácení a sprosté urážení a vulgarismy, nadávky.. od 17se nestýkáme - ale to není váš případ.. ;) každý extrém je prostě špatně a u vás je to taky extrémní - žijete dost alternativně, dceři se to nelíbí, je jiná a nemá hranice, celkově se chová fakt příšerně, ale vy to spíš ještě zhoršujete tím, že ji upřednostňujete před dalšími dětmi a dovolíte jí je urážet a ubližovat jim.. včetně toho, že uráží i vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25193
23.9.21 18:04
@Anonymní píše:
Není kvůli tomu špatná, ale víra dává do života oporu, chtěla bych to pro ni, aby se měla dobře.

To není PRAVDA… Každému člověku dává v životě oporu NĚCO JINÉHO!! z Tvého pohledu Víra, ale pro někoho to jsou právě ty materiální věci nebo cokoliv jiného, každý si své bezpečí představuje jinak… Já sama nejsem úplně nevěřící, ALE nikdy jsem k tomu děti nijak nepřesvědčovala, jen jsem jim řekla svůj názor, pohled a hlavně k tomu hned dodala, že v Asii to vidí tak a tak a Islám to vidí tak a tak a Darwin to vidí tak a tak - dala jsem jim už někdy kolem 6let takový první „vhled“ (protože jsme byly s holkama v kostele na adventním koncertě - chodíme tam obvykle právě jen jednou ročně) a jedna z dvojčat se právě tehdy začla ptát na Ježíše na kříži… naštěstí jsem v tomto ohledu opravdu vzdělaná, tak jsem mohla nabídnout různá vysvětlení (včetně toho, že taková podobná osoba opravdu skutečně kdysi žila a dochovaly se svitky - ovšem netvrdila jsem jim, že jde vážně o Syna Božího, pouze jsem tuto možnost nevyloučila ;) -a to čistě a pouze z důvodu Respektu k těm, kteří v tuhle verzi bytostně věří - a že jsou jich na světě miliony..-aha, google říká DVĚ MILIARDY.. )..

jsem přesvědčená, že jsem v tomhle udělala pro ně to nejlepší - a představ si, že jedna z nich v Boha věří a druhá se tomu vysmívá.. a Ne - nemá to pro mou lásku k nim absolutně žádný význam…

PS: Zakladatelko, tu máš i mapu toho, že TVÉ vidění světa opravdu není to „jedině správné“, je docela zajímavá ;) a navíc ateisté nepatří obecně mezi nešťastné skupiny ;) jsou zvyklí se spoléhat sami na sebe.. a to přece není špatně.. vystup z ulity!

cituji : Podle průzkumu společnosti WIN-Gallup International z roku 2012 v 57 zemích světa se za ateisty považuje 13 %, za nenáboženské lidi 23 % a za náboženské (religious) 59 % lidí… Nepokládej 36-41% světové populace za ztracence a nešťastníky - to je přece směšné ;)

Příspěvek upraven 23.09.21 v 18:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
23.9.21 18:23
@Anonymní píše:
Není kvůli tomu špatná, ale víra dává do života oporu, chtěla bych to pro ni, aby se měla dobře.

Jenže to je tvoje chápání světa…ona to má jinak a nezapadá do vašich kolonek.
Máš obavy z toho, aby nebyla povrchní… A proč by ne? Pak třeba dostane od života lekci a to jí přeskládá ty hodnoty jinak…
Možná jste jen netolerantní anebo neschopní se zkusit podívat na svět její optikou… Ostatní ovečky (děti) jdou ve vašich stopách, tak jsou v pořádku, ty se povedly. Ona se vzpouzí, tak je porouchaná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
23.9.21 18:27

Zakladatelko, jen pro inspiraci, přečti si nějakou diskuzi s uživatelkou meh75 (alespoň myslím). Třeba to něčemu pomůže, třeba taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25193
23.9.21 18:32

@summersun jen myslím, že je @meh57 páč 75 tu mám na e-pipi v nicku myslím jen já :lol: a s šílenou mehounou nemám společného naštěstí fakt NIC :mrgreen:
mmch - dlouho tu nebyla ;) snad se holky mají fajn a nějak se od psychicky narušené matky odpoutaly.. o synka až takový strach (zatím) nemám :lol:
ale možná tu za pár let bude diskuse od ní, jak příšerná je její nastávající snacha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
23.9.21 19:00
@Čičorečka píše: Říct mámě, že bych se raději narodila jiným rodičům kvůli dovolené u moře? Jo, byla jsi spratek.

Já to spíš čtu, že holka nemohla nejen k moři, ale hlavně ani na kroužek a další úplně normální věci, a že jí matka vyčítala i střechu nad hlavou.

Moje máti mě taky šatila pouze do věcí ze sekáče (ona značkové s drahými šperky), házela mi na hlavu celou domácnost i s bratrem, dávala mi horší jídlo než zbytku rodiny a přitom měla plnou pusu řečí, jak mě živí a jak musím být vděčná až za hrob. X let jsem neměla ani vlastní postel, spala jsem na složené dece na zemi. Ale před ostatními jsme se blýskali majetkem, to ano.

Spratci jsou kolikrát ti rodiče.

Příspěvek upraven 23.09.21 v 19:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
23.9.21 19:02
@Anonymní píše:
Já k ní nemám odpor. To není pravda. Já se o ní bojím že bude mít povrchní život a nebude šťastná. Rozhodně k ní nemám odpor. Mám ji moc ráda. Chválit ji za to, že se pěkně nalíčila, to je pro mě jako ji pochválit za to, že začala kouřit například. Chci ji podporovat v dobrých věcech. Co se týká názoru na bohaté lidi, tak bohatí lidé mi absolutně nevadí, vadí mi lidé, pro které je majetek na prvním místě, kteří ničí jiné lidi jen aby dosáhli svého cíle, kteří jsou úspěšní na úkor ostatních. Pokud bude moje dcera taková, bude mi to vadit. Samozřejmě. Jinak kdo má peníze poctivě vydělané, tak mu přeji. Kdo je zdědil, taky. S tím nemám problém a kamarádky dcery jsou milé holky, nevadí mi.

A ty v tom všem vážně nevidíš ten odpor? Vždyť ona ti vadí. Vadí ti, jak je povrchní. Přitom v nitru taková možná není, jen prostě i povrchně chce nějak vypadat a nějak se cítit.

Ty ji prostě nepřijímáš. Ne takovou jaká je. Přijala bys ji jen, kdyby byla taková jakou ty ji chceš.

Ale ty to nevidíš. Podle tebe je špatná, protože to cítí jinak než ty.

No tak se doma pobijte. Nebo jdete na terapii a zkus ji přijmout i s tím kouřením (make-upem) co ti tak nepřekonatelně vadí.

Btw. Všimla sis, že ani vteřinu nepíšeš o jejích pocitech? Jen o tom jak se obléká, maluje… Ty ji taky vnímáš jen povrchově. Vůbec ji nevidíš jako celek.

Vůbec nevnímáš, že ona se taky cítí zle, stejně jako ty z jejího make-upu. Jen ona to vnímá z pohledu na tebe.
Co když je to tak, že ji trápí jak se táta dře a ví, že s méně dětmi nebo lepší prací by nemusel?

Zkus si to představit opačně. Měla bys hooodně materialistickou rodinu a ty bys chtěla být lesana. Ale matka by tě pořád vodila ke kadeřnici a oblékala do třpytivých šatů??? A ještě tě měla za vyvrhela rodiny, protože o to nestojíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
23.9.21 19:03

Úplně na rovinu, je to napsané tak strašně jednostranně a tak, aby z toho dcera vyšla jako tak strašná, že se mi tomu nechce moc věřit.

Spíš si myslím že jde o úplně normální puberťačku, které se prostě kdeco nelíbí, jak je úplně normální, a vy si její pubertální řeči berete úplně zbytečně osobně.

Jinak pro mě by vás životní styl byl taky za trest. Uklízečku si platím :mrgreen:
Můžete jí utěšovat tím, že může na brigádu, šetřit, brzy se od vás odstěhovat a žít si po svém ;)

Ale vážně, ta terapie je dobrý nápad. Ale ne nějaká křesťanská, kde jí budou jen tlačit do hlavy že cti rodiče a žij pokorně a zbožně. To by situaci jen zhoršilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
23.9.21 19:04
@Anonymní píše:
Já si také myslím, že je nešťastná z toho jak žijeme. Ale pokud budeme žít jinak, budu nešťastná já, manžel. Starší i mladší děti vypadají taky spokojeně, stěhování do města zavrhly. Nechci pustit vše, co jsem doposud budovala pro děti protože jedno z dětí za to není rádo, zároveň ale samozřejmě nechci, aby se dítě - dcera trápila.

Musíte jí přijmout, takovou jaká je. Respektovat to, že její představy o životě jsou jiné, než ty Vaše. To je v pořádku, je v pořádku i to, že jste jí občas ustoupili, ale na mě to působí, tak, že jste jí ustupovali, aby byl klid, ale nepochopili jste ji. Nejraději by jste byli, aby byla jako Vy a ostatní děti. Ona to zcela jistě vycítí a to je hodně špatně. Pak se může cítit jako černá ovce rodiny. A dost možná se chová, jak se chová, právě proto, aby jste měli důvod si tohle myslet. Na mě to působí tak, že se cítí nepochopená a zároveň nemá dané hranice. To co Vám říká, by si dovolit neměla, ale dost možná je to jen volání o pomoc. Dítě potřebuje mít jistotu, že ho rodiče bezvýhradně přijímají a to u Vás asi úplně není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
23.9.21 19:04
@Zluta_pastelka píše: Úplně z toho na mě padl smutek. Vy všichni jste přesvědčení, jak jste skvělí, skromní, dokonalí, jen ona je vyvrhel, co furt něco chce. Musí si připadat strašně sama. Při každé příležitosti, kdy projeví svou osobnost, je to hned špatně. Ona jediná je špatně, ostatní děti jsou super, protože chtějí to, co rodiče. Ach jo… Malá holka chce třpytivý věci, no to je toho… kdybyste jí doopravdy přijali, takovou jaká je, tak jste si nevyrobili problém, co máte teď. A kombinovat nepřijetí s volností, s ničím z toho, co chce, nesouhlasit, ale dovolit to… to je snad ještě horší, než jí to zakázat, má pak v hlavě solidní zmatek. Že je nešťastná se vám snaží říct, kudy chodí. Řešte to a prosím rychle. Ta rodinná terapie je moc fajn nápad.
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
23.9.21 19:10
@Anonymní píše:

Uvědom si, že někteří lidi to takhle nemají. Jsem z věřící rodiny. Moje tchyně měla první otázku jestli jsem křtěna.

Představ si, že ve víře nežijeme a jsme šťastní. O víře to štěstí fakt není. I když pro tebe to smysl dává, pro ni prostě ne.

Zkus se s tím smířit. Až ty sama dojdeš smíření (popros Boha o pomoc), pak to s dcerou zvládneš. Do té doby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
23.9.21 19:36
@Anonymní píše:
@Westie777 Některé věci, co zmiňuješ, děláme. Například společné aktivity podle dcery, to probíhá. Zajímá ji móda, nákupy, pro mě je to za trest, ale chodím s ní na nějaké akce, na nákupy oblečení, ona je nadšená, já se snažím nebýt otrávená, nedávám jí to najevo způsobem, tak já se překonám a půjdu s tebou, beru to jako fajn, že s ní trávím čas, ale já tyhle věci prostě nesnáším. Nalíčit jsme se nechaly společně také na jedné takové akci, kde tuto možnost za poplatek nabízely. Dělám to ale jako oběť pro dceru, nic hezkého se mi na tom najít nedaří, oblečení, líčení, to jde mimo mě. Nevím jak se dostat od toho, že to respektuji, k tomu, že budu ráda, protože to opravdu nejsem. Barvy na vlasy jsou hnusná chemie, ona má své vlasy nádherné, neumím si srovnat v hlavě, proč si je ničí, ale toleruji to, pochválit ji za to ale mi nejde, nebo jí lžu. Například se nalíčí, obarví, řeknu krásné, ale nemyslím si to. Nebo řeknu vypadá to příšerně podle mě, ale tobě se to musí líbit, to ji zase nepodpořím. Takhle to máme v hodně věcech. Ona se třeba raduje z toho, že si kamarádka zvrkla kotník a ona vyhrála závod. A já jí řeknu, že mi je kamarádky líto, já bych byla ta, co zastaví a půjde jí bez ohledu na svůj úspěch pomoct a k tomu jsem dceru vychovávala, za to bych si jí vážila. Neumím se ztotožnit s jejím myšlením, ale ani nechci, přijde mi to nemorální, nesprávné, zároveň ona neumí pochopit nás, že někomu pomáháme, proč posíláme 200kč na nějaké Africké děcko, proč ty peníze nedáme jí. Mám dilema, jak se k tomu postavit. Ona tím nijak nestrádá, ale má pocit, že by mohla mít víc.

Nezlob se, ale tady zas zníš pubertálně ty, dospělá osoba. Barva je hnusná chemie, snažím se nebýt otrávená… dospělý člověk, když se snaží, tak si dokáže najít něco pozitivního i na tom, co jí zrovna nesedí.

Nejsem například vůbec společenská, ale naučila jsem se nacházet něco dobrého ve velkých vinařských mecheche nejlepšího kamaráda mého manžela, protože mám manžela ráda, a nechci aby celý večer koukal, jak se snažím nebýt otrávená :roll: Samozřejmě mám k tomu nastavené i nějaké hranice, ale prostě trvám na tom, že dospělá osoba si umí toto v sobě nastavit, kór když jde o něco, co dělá radost našim nejbližším.

Tvůj postoj „dělám to jako oběť pro ní“ je úplně stejně sobecký a nevyzrálý jako některé údajné chování dcery, akorát že ty máš oproti ní minimálně dvacet let zkušeností navíc.

Jinak neexistuje nic takového jako dokonalá rodina, kde nikdo nemá problém, kromě toho jednoho dítěte, které nám kazí celou rodinu i manželství. Vždycky když toto někdo tvrdí, tak si lže do kapsy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56334
23.9.21 19:37
@Liberalissima píše:
Já to spíš čtu, že holka nemohla nejen k moři, ale hlavně ani na kroužek a další úplně normální věci, a že jí matka vyčítala i střechu nad hlavou.

Moje máti mě taky šatila pouze do věcí ze sekáče (ona značkové s drahými šperky), házela mi na hlavu celou domácnost i s bratrem, dávala mi horší jídlo než zbytku rodiny a přitom měla plnou pusu řečí, jak mě živí a jak musím být vděčná až za hrob. X let jsem neměla ani vlastní postel, spala jsem na složené dece na zemi. Ale před ostatními jsme se blýskali majetkem, to ano.

Spratci jsou kolikrát ti rodiče.

To je šílený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík