Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@YellowBird Naprosto souhlasím! Měla jsem spolužačku, která s mámou sdílela zálibu v líčení, oblékání apod., a přesto dělala hrozné blbosti a jejich vztah se vyhrotil. Důvodem byl fakt, že její máma se chovala jako její kamarádka, dala jí absolutní volnost, kterou nazývala důvěrou, po průšvihách jí řekla, jak ji miluje a trest žádný. Ta spolužačka z toho byla nešťastná, nepotřebovala kámošku, která s ní nad dvojkou a s cigárkem bude pomlouvat chlapy, potřebovala pořád mámu, která jí dá řád, mantinely, jistotu, a která bude mluvit pravdu, přestože ta pravda bude nepříjemná.
Zakladatelka tu pravdu pokřivuje podle dcery, není schopná vyžadovat ani poděkování, nechá si nadávat za přichystané jídlo a přitom si dcera neuklidí ani hrnek. Měla by si co nejdřív uvědomit, že bezmeznou láskou ty nedostatky ve výchově fakt nepřebije, a hlavně, že svoboda té dcery už zasahuje výrazně do svobody všech ostatních členů rodiny. Jsem ze tří dětí, absolutně si neumím představit, že jeden z nás by mámě nadával nebo jí ani nepoděkoval za jídlo, a máma by mu šla říct, jak ho miluje (nebo ještě hůř, že by mu šla říct, že Bůh se na něj nezlobí a miluje ho takového, jaký je). Ta frustrace rodičů i ostatních dětí musí narůstat a fakt to zdravé není ani trochu. V rodině velí rodiče (mohou rozhodovat i na základě názorů dětí samozřejmě, ale jsou to vždy oni, kdo velí a je zodpovědný za vyžadování základů slušného chování a dalších pravidel).
@Liberalissima píše:
Podle mě tam dost lásky není ne kvůli mým zážitkům, ale kvůli tomu, jak o ní zakladatelka mluví. Ono fakt skoro žádné dítě není takto jednoznačně hrozné.Zakladatelka o ní mimo jiné řekla, že je povrchní, nemorální, materialistická, že když si barví vlasy, že je to jak kdyby kouřila, že je zlá na sourozence a ničí jim manželství. To potom o lásce může napsat třeba epopej, ale realita všedních dnů je prostě jinde, a to dítě to cítí.
Tak ale to, že je zlá na sourozence je asi pravda.
Hele, já si nemyslím, že ji nemá ráda, ona jen vyznává určité hodnoty a chce tu dceru do toho taky napasovat. akorát to dělá blbě, na druhou stranu kdo z nás může říct, že je nej matka na světě?
Já mám svoji nejstarší taky dost držkatou, tak ji trochu chápu, ale u nás jsou teda ty hranice nastavené jinak a tohle by manžel nikdy nedovolil, aby se mnou takto vymetala. Já ostatně taky ne, to bych si líbit nenechala. Já bych jí prostě neprala, neuklízela, to jsou věci, co už ta holka zvládne, určitě bych jí nekupovala koně, pokud by se chovala takto, neustupovala bych.
Na druhou stranu já si o své dceři myslím, že je velice inteligentní holka a má to v hlavě srovnané, ale je sukovitá a potřebuje, abysme ji nechali být a žít si po svém. Jak mi říká kamarádka - nechte ji žít, ona se v životě neztratí. Ona přesně ví, co chce a kam jde. Tak tomu věřím a věřím i jí, že ví.
U zakladatelky vidím problém, že se ji snaží napasovat do toho, co si ona myslí, že je dobré. Ale určitě si nemyslím, že ji nemá ráda.
@Alriga píše:
Financovat dceři vlastního koně a vše, co k tomu patří, při dalších dětech… Tomu říkám luxus a rozmazlování! Holčička má vlastně všechno, co si zamane.
A takové eso v rukávu, které zakladatelka neumí otočit ve výchovný prostředek ![]()
Osobně proti vlastnímu koni nic nemám, pokud se o to ta holka skutečně zajímá. To opravdu nemá leckdo.
Už jen z principu tohoto zájmu není ta holka špatná a nemá ráda jen sama sebe. Dokonce se stará o zvíře. A ono to jde… kydat hnůj a dělat manuálně. Dokonce zcela dobrovolně. Mít vlastního koně je opravdu velmi finančně nákladné, nicméně pokud se o něj stará, tak úplně tak líná není. To se jaksi vylučuje. To není jen fyzická námaha, ale taky emoce. Holky od koní jsou sice tvrďacky, ale uvnitř hodné holky(většinou).
@Anonymní píše:
@YellowBird Nebrečím kvůli internetu, trápí mě co říká ona, denně posloucháme jak nás nenávidí, sourozence nenávidí, neměli se narodit, nesnáší je. Oni ji mají rádi, hlavně ti mladší vždy pláčou, když jim tohle říká a to je denně. Nás nenávidí, stále nám nějak vyhrožuje. Cokoliv uděláme neocení. Nejsem oběť, mám další tři děti, které mi lásku dávají, ale já svou cpu místo do nich do dcery, která je na mě neuvěřitelně zlá. Občas se jí už bojím, jak strašně nás všechny nenávidí. Aby sourozencům neublížila třeba. Rozebírat to ale pořád dokola mi samozřejmě nepomáhá. Nezlobte se.
Promiň, já Ti to moc nevěřím, ale když připustím, že to tak opravdu je, tak proč jste to nechali zajít tak daleko? Proč jí objímáš, když se chová takto, když je všechno z vaší strany v naprostém pořádku a máte čisté svědomí? Proč ze sebe dobrovolně děláš onuci a necháš se sebou zametat? Co otec? Ten to nechá? Nevím, mě to přijde celý zvláštní. Pokud vím, že pro dítě dělám maximum a to teď nemyslím tu materiální stránku, tak přece při takovém chování nebudu fňukat, ale budu to řešit a nenechám to zajít do takového stádia.
@Kolotočč píše:
Sel jsem hned do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Bohužel jsem se za několik měsíců vrátil zpět k matce, já to chtěl, uvěřil jsem jí, byla obrovský manipulátor, ale stejně nikdy nepochopím, jak to mohl někdo dopustit. Bohužel se tenkrát řídilo heslem, biologická rodina je to nej. Nicméně situace se doma velmi brzy vrátila do starých kolejí, ne li do horších a znova nemocnice. Tentokrát jsem si tam poležel delší dobu, měl jsem několik zlomenin a další úrazy způsobené týráním. Tentokrát si to už matka odseděla, já se vrátil do FOD a brzy jsem pak putoval do DD, kde jsem byl až do maturity, takže do 19.
To je mi moc líto
.
Z tohoto se pak asi člověk dostává celý život. Šrámy na těle i na duši od vlastní matky…
Držím palce, abys to v sobě zpracoval. Někdo dostane od života fakt naloženo…chjo.
@Anonymní píše:
@Alriga koně máme ve stájích u mého bratra. Platíme kováře, veterináře atp., za ustájení minimum, ale zase levné to prostě celkově není, jen letos sedlo ukradené takže obrovské peníze navíc. Když s tím přišla, byli jsme rádi, že se chce věnovat zrovna jezdectví a tohle si vybrala opravdu sama. Odtud má ale také kamarádky z vysoké finanční třídy. To jen k tomu koni, milionáři nejsme ani omylem.
A ona v tom sportu někam směřuje?
@Anonymní píše:
@YellowBird Nebrečím kvůli internetu, trápí mě co říká ona, denně posloucháme jak nás nenávidí, sourozence nenávidí, neměli se narodit, nesnáší je. Oni ji mají rádi, hlavně ti mladší vždy pláčou, když jim tohle říká a to je denně. Nás nenávidí, stále nám nějak vyhrožuje. Cokoliv uděláme neocení. Nejsem oběť, mám další tři děti, které mi lásku dávají, ale já svou cpu místo do nich do dcery, která je na mě neuvěřitelně zlá. Občas se jí už bojím, jak strašně nás všechny nenávidí. Aby sourozencům neublížila třeba. Rozebírat to ale pořád dokola mi samozřejmě nepomáhá. Nezlobte se.
Pořád máš v ruce otěže ty. Ten kůň byl pořízen velmi neuváženě. Pokud by se takto chovala dal, tak kůň by odcvalal jinam. U nás určitě.
@Anonymní píše:
@Alriga koně máme ve stájích u mého bratra. Platíme kováře, veterináře atp., za ustájení minimum, ale zase levné to prostě celkově není, jen letos sedlo ukradené takže obrovské peníze navíc. Když s tím přišla, byli jsme rádi, že se chce věnovat zrovna jezdectví a tohle si vybrala opravdu sama. Odtud má ale také kamarádky z vysoké finanční třídy. To jen k tomu koni, milionáři nejsme ani omylem.
Ale jezdectví se může věnovat i když nemá svého koně. Jezdeckých kroužků je milion, teď jsou všude. To píšu, že dcera je u koní už 10 let ale nenapadlo by mě kupovat jí koně. Podle toho, co píšeš, to vypadá, že ta vaše si pískla, že chce jezdit a šup, už měla koně. Jako já nechápu proč??? ![]()
Proč jí neřeknete - tak jezdi pár let, choď na jízdárnu, pak začni chodit na brigády a my ti na toho koně třeba přispějeme? Jak vás vůbec napadlo kupovat jí koně? S tímhle chováním? Chápeš to vůbec, že vy si to děláte sami? Jak to, že to chlap povolí? Že dá na to peníze? Pro nevycválaného klacka? Uvědomuješ si, co tím posilujete? Že jí dáváte najevo, že si může všecko vyřvat, vyvzdorovat, vynutit? Že si věci nemusí zasloužit?
@bigl ale pokud se o toho koně fakt stará, tak ta holka není v jádru špatná. Ono ani starat se o koně není jen tak.
@Anonymní píše:
Tohle je můj obrovský problém a manžel na tom je podobně. Jsme oba submisivnější typy, nehádaví, manžel obzvlášť měl výchovu kde se úcta k rodičům velice dodržovala a když mu táta zemřel nesl to špatně, miloval ho, s mámou na tom pak finančně byli špatně, snažíme se dětem dopřát, co jsme my neměly, naše děti mají mnohonásobně více jak peněz tak i času s námi, prostoru. Na mě ani na manžela ale nikdo doma nekřičel, netrestali nás, máme klidné povahy, nedělali jsme problémy, ani v pubertě. Brzy jsme oba pracovali, pomáhalo se se sourozenci, ale máme na dětství hezké vzpomínky a s mámami dobré vztahy. Se situací jaká je jsme nepočítali. Že by manžel dceru uhodil nebo na ni zařval je nemyslitelné. Není tak nastavený. A já jsem z ní nešťastná, ani na ni nejsem naštvaná, mě to jen mrzí.
A proč toho koně tedy držíte, když to holka nijak nerefunduje?
@Anonymní píše:
@Alriga určitě by chtěla. A o koně se stará, ale chce především jezdit, trénovat, práce ji smrdí bohužel čím dál víc. Momentálně k sobě má víceméně jako ošku jednu holčenu. Zrovna nedávno jsme měli na tohle téma doma hádku, řekla že chce jen jezdit, práce už ji tam nebaví (dřív ale i pracovala, dobrovolně, není to nutnost, je tam stájník a hodně holek tam je vděčných i za tu práci kolem koní)
Svým sebeobětováním ničíte dceři život. ![]()
A už končím, bo by to tu dopadlo špatně. ![]()
@Trojlístek píše:
@bigl ale pokud se o toho koně fakt stará, tak ta holka není v jádru špatná. Ono ani starat se o koně není jen tak.
Tak už to zakladatelka píše. O koně se nestará, chce jen jezdit. Je tam prý prý hodně holek, co jsou vděčné i za to, ze se můžou starat. ![]()
@Anonymní píše:
@bigl mysleli jsme si, že se tam odreaguje a bude mít „kamaráda“ a taky se snažíme dětem dopřát, to je asi celý důvod
Kdyby chodila jezdit na cizím koni, tak by se neodreagovala? Kdybyste se domluvili, ze ji budete platit jezdecký kroužek, tak byste jí dopřáli málo?
Jak máš rada sama sebe? Koupila by sis pro odreagování vlastního koně?
@SAJ píše:
Svým sebeobětováním ničíte dceři život.
Ano, je to shrnuté v jedné větě všecko. Zakladatelka to nevidí a nechce vidět. Oni tu holku zničí definitivně. Tím jak se oba postavili do role poskoků a obětí. Si vždycky říkám, že už mě tu nemůže nic překvapit, ze už jsem tu četla kde co.
Já bych ještě chápala, ze tu holku nezvládá, když by na ni byla sama. Ale jakou roli tam má ten chlap? Hlava rodiny? Jak může poslouchat dceru, která křičí, že chce aby všichni umřeli? A pak jí ze svých vydělaných peněz vyplatí kapesné ![]()
@Anonymní píše:
Minulý týden mi řekla, že se máme přestěhovat do města, manžel si má vzít víc hodin práce a já mám přestat šít ty hnusy a jít makat, v noci mám na to času dost. Říká to ve vzteku, ale problém je stejný pořád dokola, podle ní se o ni málo a špatně staráme a děláme ji těžký život tím, že máme sourozence, čím se živíme, jak a kde bydlíme, jací jsme. Ona má řešení, máme ji dávat všeho víc, ubrat kapesné sourozencům, přidat jí, co jim ubereme - jim to nevadí, chtějí mít od ní pokoj, ale mně to vadí. Sama neumyje hrnek, ale já mám v noci jít makat. Nejhorší je, že i kdybych šla a kdybych vše udělala, ona zase najde někoho, kdo má víc a bude ho chtít dohnat.
Anonym - chodí sem sestra
Ať jde makat ona, když chce mít všeho víc
A svým způsobem jedináčkem bude, protože sourozenci se na ni vykašlou a to ji v dospělosti může mrzet, ale už bude pozdě…
Mám dvě sestry. S jednou si rozumíme, všechno fajn. S druhou se snažím bavit, stýkat se apod…protože jsme rodina a přijde mi to správné, ale vztah takový jaký mám s první sestrou to není.
V dětství - řvala, řvala, řvala vše muselo být podle ni, když nebylo byl řev a kraval. Klidně na ulici, klidně když ji bylo 15 let…Rodiče se ji snažili ustupovat a ustupovali. Takže ji v tom podporovali. No vadí mi to dodneška, ale naštěstí ne tak moc, abych jsem s rodiči a sestrou přerušili kontakt. Vadí to i té sestře s kterou si rozumím