Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Není kvůli tomu špatná, ale víra dává do života oporu, chtěla bych to pro ni, aby se měla dobře.
K tomu ale musí sama dojít, život ji k víře musí dovést. A nebo taky nemusí. Chápu, že to chceš, protože to považuješ pro ni za dobré, ale je to něco, co nemůžeš ty ovlivnit.
Můžeš jí tu cestu ukazovat, že existuje, jen jí dát tu informaci. Ale ona s tím naloží. Nemůžeš nic vyžadovat. A jistě si sama uvědomuješ, že vynucená víra je horší než žádná víra.
Já jsem si sama pro sebe udělala shrnutí.
Slečna problémová je, ale nejspíš jen doma. Ve škole a u koní funguje. Jinak by měla problém i tam, a o tom se nikde nepíše. A nechce se mi věřit, že by princezna prišla na jízdárnu, tam dostala osedlaného koně, zajezdila si a zase s díky vrátila a šla pryč. Takoví lidé se v tomto prostředí moc netolerují, slušně řečeno. A je úplně jedno, že to je 13letá holka.
Hlavní problém je zde rodičovský přístup. I když vím, že bych pro své dítě udělala cokoliv „rozumného“ a i za něj dala život…tak rozhodně u něj musím mít nějakou autoritu a všechno musí mít nějaký řád, a nebudu ho plevelit svými citovými výlevy. O to lepší je, když pak sám přijde večer do obýváku a alespoň pět minut vnímáme jeden druhého a i se třeba přitulí…je o trochu mladší než slečna, ale zase ne o tolik. To je náš přístup, a u nás to funguje. Hawk ![]()
Dcera nastavila úkol svým rodičům, nutí je na sobě zapracovat, naučit se, co jim chybělo. Je to těžké, ale jako věřící to pochopíte, zakladatelko, držím palce! ![]()
@Anonymní píše:
Tohle je můj obrovský problém a manžel na tom je podobně. Jsme oba submisivnější typy, nehádaví, manžel obzvlášť měl výchovu kde se úcta k rodičům velice dodržovala a když mu táta zemřel nesl to špatně, miloval ho, s mámou na tom pak finančně byli špatně, snažíme se dětem dopřát, co jsme my neměly, naše děti mají mnohonásobně více jak peněz tak i času s námi, prostoru. Na mě ani na manžela ale nikdo doma nekřičel, netrestali nás, máme klidné povahy, nedělali jsme problémy, ani v pubertě. Brzy jsme oba pracovali, pomáhalo se se sourozenci, ale máme na dětství hezké vzpomínky a s mámami dobré vztahy. Se situací jaká je jsme nepočítali. Že by manžel dceru uhodil nebo na ni zařval je nemyslitelné. Není tak nastavený. A já jsem z ní nešťastná, ani na ni nejsem naštvaná, mě to jen mrzí.
Zdravím, o téhle diskuzi jsem se dozvěděl od rodinné kamarádky, sleduji jí už dva dny. Nebyl jsem si stále jistý, kdo je u vás ta oběť, protože některé tvoje příspěvky značí, že holku dusíte, ale tenhle příspěvek mě donutil se zaregistrovat a napsat ti svůj pohled. Musíš sama vědět, jak to doma máte, případně si přiznat chybu, ale pokud je pravda, že je holka ta, která vás doma šikanuje, tak tady máš pohled někoho, kdo má takovou sestru. Snad ti to otevře oči. Mám sestru, dvojče a vychovávala nás jen máma. Sestra byla od školky se vším nespokojená, chtěla jinou mámu, jiného bráchu a nic se jí nelíbilo. Máma to vzala za špatný konec a snažila se jí ve všem vyhovět, doufala, že bude spokojená. Opak byl pravdou, věkem se to zhoršovalo a i když se máma mohla přetrhnout a stálo jí to hodně sil, sestra spokojená nikdy nebyla. V pubertě se to zhoršilo do takové míry, že máma věřila, že ona je ta špatná, užírala se, že je její dcera nešťastná a dávala si za vinu, že je ona ta neschopná, co nedokáže udělat své dítě šťastným. Já byl na druhoé kolej, vše se točilo kolem sestry. Mě to bylo jedno, také jsem doufal, že když jí půjdu z cesty, že bude konečně klid. Vadilo mi, jak se chová k mámě, nechtěl jsem, aby se máma trápila, tak jsem stejně jako máma dělal, vše co chtěla. Ubližovala nám oběma. V pubertě to nabralo grády. Musel jsem opustit školu, chovala se tam ke mě tak, že mě ponižovala, vymýšlela si věci, které nebyly pravda a dělala ze mě neskutečného losera. Na konec mě začali šikanovat i spolužáci, s ní v čele. Nemohl jsem se nikomu svěřit, protože jsem žil v tom, že máma má hodně starostí se sestrou a nebyl jsem zvyklý jí nijak otravovat. Dělal jsem, že mi je všechno jedno, vařilo se podle sestry, televize běžela podle ní, ona měla drahé kroužky, já žádný… Trápilo mě to, ale kvůli mámě, jsem dělal, že ne. Protože jsem nechtěl, aby se trápila ještě kvůli mě. Věděl jsem, že jí je to líto, ale už to bylo ve stádiu, kdy si nevěděla rady, tak jsem jí nechtěl přidělávat starosti ještě já. A oba jsme ustupovali a ustupovali. Ať to bude znít sebevíc absurdně, psychicky nás týrala puberťačka. A hlavně máma se jako oběť domácího násilí chovala. Až do 18 let jsem spal s mámou v obýváku na gauči a sestra měla svůj pokoj, nedalo se s ní vyjít. Po nástupu na střední školu to gradovalo ještě víc. Kradla peníze, kradla mi věci, jakmile jsem si našel nějakého kamaráda, postarala se lží o to, abych o něj přišel. Přivést si někoho domů, nebylo možné, styděl jsem se za to, jak to u nás je. V 18 jsem se okamžitě odstěhoval s nedokončenou školou ke kamarádovi s garsonky. Měl jsem hrozné výčitky kvůli matce, že jí v tom nechám samotnou, ale už to nešlo. Začal jsem nás oba bránit, přestal se jí bát, ale vše se právě zhoršovalo směrem k mámě. Už jí i napadala fyzicky. A já se na to prostě nemohl dívat, bylo mi mámy hrozně líto a doufal jsem, že když zmizím já, bude to lepší. Nebylo. Na konec se máma nechala přesvědčit a vyhodila ji. Několikrát jí vzala zpět, ale od té doby, co má v pěstounské péči sestry starší dítě, tak to už konečně pochopila a dala se do kupy. Teď má ty děti dvě. Snaží se co může, ale hrozně si vyčítá, že to všechno nechala se sestrou zajít tak daleko. Sestra dopadla špatně, nejdříve se obklopovala bohatými muži, ale setkání s realitou jí dohnalo na úplné dno, dnes údajně žije mezi bezdomovci v hlavním městě. A já, nemít v těch 18 okolo sebe pár skvělých, hodných lidí, kteří mě podrželi, měli o mě zájem, tak nedodělám školu a měl jsem slušně nakročeno vstoupit do blbé party. Na konec jsem poznal dnes již manželku a s pomocí její rodiny jsme se postavili na své nohy a dnes žijeme šťastně, jsme rodiče malého syna a jsme spokojení. Ale opravdu v těch 18 nebylo daleko a mohl jsem dopadnout všelijak. Cítil jsem se hrozně sám a zklamaný, dokonce i ze sebe. Vážně jsem si dával za vínu to, že sestra je jaká je kvůli mě. Že kdybych se přece jen nenarodil, třeba by mámu tak netrápila a kdybych měl tu odvahu a nedržela mě tady máma, tak nebylo daleko od toho si něco udělat. Věřil jsem, že tím udělám sestře radost a konečně přestane trápit mámu. A ty máš podobný kecy. Jak můžeš říct, že by si se zabila? Jsi dospělá je, jste na to dva, tak se spojte q začněte konat. Zcela upřímně, já mámě nic nevyčítám, dělala co momentálně mohla i když špatně, neměla to vůbec lehké, ale mít ještě otce a ani jeden s tím nic neudělat asi to cítím jako křivdu, tak pozor na to. Snad ti něco dojde, měj se Martin.
Na mě toto působí všechno jako citový upír.. Jako nevím, ale neni problém, a to bez urážky, neni v zakladatelce problém, že má nějakou,, uzkostnou povahu.. já mám jednu známou a ta má takové divné řeči, i když jsou pravdivé, i když je to normální říct dítěti, že ho má člověk rád, ale vždycky to vyzní,,d ivne, nevhodně, a pro dítě trapně..
Např.. jsme venku, kluci si hraji jsou s námi i starší -ponmalu 12 let! a ona začne říkat, že ona se dětem věnuje, že dohlíží, na známky, protože… třeba Pavel je hodně šikovný.. A já vidím, na tom klukovi, jak je mu to prostě nepříjemné, jenom převráti o či.. mami..
A ona dál:,, Co mami, já jsem tvoje maminka, já tě mám ráda, to musíš pochopit… a takové řeči,, Klukovi trapně,, já se na divám, jestli to myslí vážně, a nebo se předvádí,
Nevím, i podle popisku, dávám hodně lásky, a všehom, třeba je právě toho moc, přehlédla jsem věk.
Příspěvek upraven 24.09.21 v 13:32
@Marťas2021 píše:
Zdravím, o téhle diskuzi jsem se dozvěděl od rodinné kamarádky, sleduji jí už dva dny. Nebyl jsem si stále jistý, kdo je u vás ta oběť, protože některé tvoje příspěvky značí, že holku dusíte, ale tenhle příspěvek mě donutil se zaregistrovat a napsat ti svůj pohled. Musíš sama vědět, jak to doma máte, případně si přiznat chybu, ale pokud je pravda, že je holka ta, která vás doma šikanuje, tak tady máš pohled někoho, kdo má takovou sestru. Snad ti to otevře oči. Mám sestru, dvojče a vychovávala nás jen máma. Sestra byla od školky se vším nespokojená, chtěla jinou mámu, jiného bráchu a nic se jí nelíbilo. Máma to vzala za špatný konec a snažila se jí ve všem vyhovět, doufala, že bude spokojená. Opak byl pravdou, věkem se to zhoršovalo a i když se máma mohla přetrhnout a stálo jí to hodně sil, sestra spokojená nikdy nebyla. V pubertě se to zhoršilo do takové míry, že máma věřila, že ona je ta špatná, užírala se, že je její dcera nešťastná a dávala si za vinu, že je ona ta neschopná, co nedokáže udělat své dítě šťastným. Já byl na druhoé kolej, vše se točilo kolem sestry. Mě to bylo jedno, také jsem doufal, že když jí půjdu z cesty, že bude konečně klid. Vadilo mi, jak se chová k mámě, nechtěl jsem, aby se máma trápila, tak jsem stejně jako máma dělal, vše co chtěla. Ubližovala nám oběma. V pubertě to nabralo grády. Musel jsem opustit školu, chovala se tam ke mě tak, že mě ponižovala, vymýšlela si věci, které nebyly pravda a dělala ze mě neskutečného losera. Na konec mě začali šikanovat i spolužáci, s ní v čele. Nemohl jsem se nikomu svěřit, protože jsem žil v tom, že máma má hodně starostí se sestrou a nebyl jsem zvyklý jí nijak otravovat. Dělal jsem, že mi je všechno jedno, vařilo se podle sestry, televize běžela podle ní, ona měla drahé kroužky, já žádný… Trápilo mě to, ale kvůli mámě, jsem dělal, že ne. Protože jsem nechtěl, aby se trápila ještě kvůli mě. Věděl jsem, že jí je to líto, ale už to bylo ve stádiu, kdy si nevěděla rady, tak jsem jí nechtěl přidělávat starosti ještě já. A oba jsme ustupovali a ustupovali. Ať to bude znít sebevíc absurdně, psychicky nás týrala puberťačka. A hlavně máma se jako oběť domácího násilí chovala. Až do 18 let jsem spal s mámou v obýváku na gauči a sestra měla svůj pokoj, nedalo se s ní vyjít. Po nástupu na střední školu to gradovalo ještě víc. Kradla peníze, kradla mi věci, jakmile jsem si našel nějakého kamaráda, postarala se lží o to, abych o něj přišel. Přivést si někoho domů, nebylo možné, styděl jsem se za to, jak to u nás je. V 18 jsem se okamžitě odstěhoval s nedokončenou školou ke kamarádovi s garsonky. Měl jsem hrozné výčitky kvůli matce, že jí v tom nechám samotnou, ale už to nešlo. Začal jsem nás oba bránit, přestal se jí bát, ale vše se právě zhoršovalo směrem k mámě. Už jí i napadala fyzicky. A já se na to prostě nemohl dívat, bylo mi mámy hrozně líto a doufal jsem, že když zmizím já, bude to lepší. Nebylo. Na konec se máma nechala přesvědčit a vyhodila ji. Několikrát jí vzala zpět, ale od té doby, co má v pěstounské péči sestry starší dítě, tak to už konečně pochopila a dala se do kupy. Teď má ty děti dvě. Snaží se co může, ale hrozně si vyčítá, že to všechno nechala se sestrou zajít tak daleko. Sestra dopadla špatně, nejdříve se obklopovala bohatými muži, ale setkání s realitou jí dohnalo na úplné dno, dnes údajně žije mezi bezdomovci v hlavním městě. A já, nemít v těch 18 okolo sebe pár skvělých, hodných lidí, kteří mě podrželi, měli o mě zájem, tak nedodělám školu a měl jsem slušně nakročeno vstoupit do blbé party. Na konec jsem poznal dnes již manželku a s pomocí její rodiny jsme se postavili na své nohy a dnes žijeme šťastně, jsme rodiče malého syna a jsme spokojení. Ale opravdu v těch 18 nebylo daleko a mohl jsem dopadnout všelijak. Cítil jsem se hrozně sám a zklamaný, dokonce i ze sebe. Vážně jsem si dával za vínu to, že sestra je jaká je kvůli mě. Že kdybych se přece jen nenarodil, třeba by mámu tak netrápila a kdybych měl tu odvahu a nedržela mě tady máma, tak nebylo daleko od toho si něco udělat. Věřil jsem, že tím udělám sestře radost a konečně přestane trápit mámu. A ty máš podobný kecy. Jak můžeš říct, že by si se zabila? Jsi dospělá je, jste na to dva, tak se spojte q začněte konat. Zcela upřímně, já mámě nic nevyčítám, dělala co momentálně mohla i když špatně, neměla to vůbec lehké, ale mít ještě otce a ani jeden s tím nic neudělat asi to cítím jako křivdu, tak pozor na to. Snad ti něco dojde, měj se Martin.
hustý
@Marťas2021 jenomže to je to. Jakmile od malinka, se ustupuje, vyhovuje, a místo třeba, vynadání, když to tak napíšu, se jenom řekne, to nevadí, je to dítě,.. Onoje to dítě ve 3, ve 5 letech se zase vymluví, že je to nějaký vzdor, v 7 letech, že nevím co a v 10 letech to dítě už moc směrovat nejde..
Já si myslím, že trpí tam obě, ale možná ta dcera, je taková jaká je, protože to šlo tasi takto..
Aby byla spokojena, štastná, povolíme, ono se to naskládá.. Já tady v ulici mám příklad. kdy se nesmělo dítěti nic říct, jenom samé, objímání, a laskáním, a dkyž něco provedlo, tak se řeklo, že to nevadí, všechno bylo podle něho, protože je jedinečná, samá chvála.. a holka v první třídě babičkau poslala do pi.. a ted v 15 už rok žije s 25 letým chlapem, na školu kašlala a, když se učilo, doma, tak ji to psala máma, protože se,, bála.. Jenomže oni si to tak nastavili, když byla malá, tak chtěla,, malé věci, malou pozornost, s věkem se to mění, a to ne je těžší říct..
@Marťas2021 píše:
Taky si myslím, že prožívají něco podobného. Máma tady volá o pomoc a zbytek rodiny se užírá na úkor této slečny. Zakladatelko, nakopni se a reš to aspoň ty. Holka je pořád ještě dítě a musí tě poslouchat. Vyhledej s ní odbornou pomoc.
@Marťas2021
Taky dost drsný příběh. U tebe to víc chápu, ženská když je na ty děti sama, tak je celkově slabší a dost často mají tyto problémy děti z rodin, kde ten chlap úplně chybí. Právě proto tu už po několikáté opakuju, že velkou vinu nese ten chlap. Zakladatelka je slabá, ona nemá na to s tou dcerou udělat pořádek, můžeme jí radit co chceme, ona si z toho nevezme nic. Ale ten chlap… Jak to, že to nechal zajít tak daleko??? To právě nechápu.
Možná by mu to mohla dát přečíst, aby se vzmužil a holce trochu utáhl oprátku, dokud je ještě čas.
@Janasas píše:
@Marťas2021 jenomže to je to. Jakmile od malinka, se ustupuje, vyhovuje, a místo třeba, vynadání, když to tak napíšu, se jenom řekne, to nevadí, je to dítě,.. Onoje to dítě ve 3, ve 5 letech se zase vymluví, že je to nějaký vzdor, v 7 letech, že nevím co a v 10 letech to dítě už moc směrovat nejde..
Já si myslím, že trpí tam obě, ale možná ta dcera, je taková jaká je, protože to šlo tasi takto..
Aby byla spokojena, štastná, povolíme, ono se to naskládá.. Já tady v ulici mám příklad. kdy se nesmělo dítěti nic říct, jenom samé, objímání, a laskáním, a dkyž něco provedlo, tak se řeklo, že to nevadí, všechno bylo podle něho, protože je jedinečná, samá chvála.. a holka v první třídě babičkau poslala do pi.. a ted v 15 už rok žije s 25 letým chlapem, na školu kašlala a, když se učilo, doma, tak ji to psala máma, protože se,, bála.. Jenomže oni si to tak nastavili, když byla malá, tak chtěla,, malé věci, malou pozornost, s věkem se to mění, a to ne je těžší říct..
No právě, neznají slovo ne a když ho náhodou slyší, tak mají vyzkoušeno, že stačí začít vydírat, manipulovat a do dosáhnou svého. A čím je dítě starší, tím je to horší, hlavně, když mu to prochází. Myslím, že zakladatelka už hodně zameškala a vše napravit nepůjde, ale za pokus to určitě stojí. Důležité je, aby slečna neměla šanci jít dál a dál, protože pokud se nic nezmění, ona půjde. Od věty: chci aby jste umřeli, po facku je už velmi tenká hranice.
Téda, tato diskuze mi skoro vypálila sítnici.
Prvních asi 10, 15 stran jsem četla pečlivě, zbytek pak už tak letmo, protože jsem chtěla vědět, jak vypadá konec diskuze. Na mě to působí neskutečně zvláštně celé.
A je to přesně ten případ, kdy lidi říkají - my ty děti milujeme, děláme pro ně první poslední. Ale lidi dělají všechno blbě. Skoro doslova. Já sice chápu, že si každý rodič myslí (i my s manželem si to myslíme
), že dělá pro dítě to nejlepší, ale opravdu to tak někdy nemusí být a pokud je někde „vadné“ smýšlení, tak je pak i vadný způsob, kterým pro to dítě člověk dělá všechno.
Lidé se tu vyjadřují, že je holka spratek, nevychovaná, zasloužila by si po puse a podobně. Jenže ta holka je produkt rodičů, je to produkt jejich výchovy. Není to tak, že by se ve 14, nebo kolik ji je, lusknutím prstů zjevila a byla taková. Ne, k tomu byla evidentně hodně dlouhá a trnitá cesta. A mohou za to RODIČE, ne to dítě.
Rodiče jsou od toho, aby vychovávali. Vy jste se ji snažili vychovávat, ustupovat, vyhovovat úplně ve všem. Copak je to výchova? Dát všechno a naopak šetřit s mantinely? Mimo jiné, taky z toho cítím to, že ta holka není přijatá, jaká je.
Psala jsi - s materiálnem nebo obecně s jejím typem smýšlení nemůže být šťastná - to je ale omyl, jak tu někdo psal, štěstí je nastavení mysli. A i ta mysl může být nastavena na štětí z materiálních věcí (ano, může tam být problém toho, že to štěstí bude prchlivé a pomíjivé, ale fungovat tam pocit štěstí normálně bude). Vnímám, že ji neakceptujete, jaká je.
Pořád uvnitř sebe cítíš, že holka je jiná, nezapadá, nehodí se k vám. Malování se ti přijde na stejné úrovni jako kouření (to je jako jaký vesmír? S kvalitní kosmetikou dnešní doby to ani nemusí zatěžovat pleť, na rozdíl od toho, kdyby kouřila…).
Naučili jste dceru to, co umíte samy - netoleranci, nechápavost, akorát ona jako dítě to projevuje nahlas a nemá ty sociální mantinely. Vy je máte a tak to vyjadřujete lživým/protichůdným postojem/chováním vůči ní. Myslím si, že nic ve vás není v souladu. Holka to akorát neumí dobře skrýt a říká to nahlas. Přijde mi dost logické, že holka zkouší, kam až může, protože ji daná situace přijde bezhraniční a myslím si, že v tom musí být ztracená. Prostě zkouší, kde se teda ty hranice konečně najdou, aby si mohla svůj prostor vyznačit a zjistit, kde je to její bezpečné prostředí.
Já osobně ráda prohlašuji, že dítě se vychovává tak do puberty - a pak už to nemá cenu a může se pouze směřovat, usměrňovat a po pubertě se uvidí, co tam vše zůstalo či nezůstalo. Já naprosto chápu, že si myslíte, že pro to dítě děláte to nejlepší - ale dle toho, co píšeš, je to naprosto blbě. Možná je to to nejlepší, ale ne zrovna pro toto VAŠE DÍTĚ.
Chce to mantinely - jednoznačně a nekompromisně - k lidem obecně se člověk nějak má chovat - je jedno, jestli to je bratr, sestra, děda, cizí člověk - máme nějaké základní slušné vychování, stejně tak zákony ve světě a podle nich se řídíme. Nešikanujeme, nevysmíváme se, neubližujeme,… A v případě, že se to děje, jasně vysvětlíme, co je špatně a hlavně PROČ je to špatně. Jenže to už dítěti v pubertě, se kterým mlátí hormony a má starosti samo se sebou, nevysvětlíš a do toho mozku se to spíš neprocpe. K tomuhle se mají vést děti odmala.
A pokud holka není ani nejstarší, ani nejmladší a má ještě jiné sourozence a problémy začali ve školce - byla spousta času nepořizovat si další děti a naopak věnovat „ušetřený čas“ studiu toho, jak tu holku vést v životě tak, aby jednou okolí nerozkládala na atomy.
Není to o tom, že dítěti dá člověk všechno - bylo zde někde napsaný, že chce bejt bohatá tím, že věci zdědí, aby nemusela pracovat. Jak k tomuhle myšlenkovému pochodu jako došla? Kde to vzala. Jak to, že nemá vazbu na to, že aby člověk něčeho dosáhl, musí pracovat a věnovat tomu své úsilí, čas a energii? Že většina těch lidí, co něco má, pro to musela hodně udělat. Ano - objevil by se argument - existují tito lidi, ale ti mají děti, kterým dopřejí vše - tam by bylo záhodno vysvětlovat - ano, chápu, že by se ti to líbilo, asi každému by se to líbilo, ale není to cesta. Všichni na světě by si přáli, nemuset hnout prstem, ale kdo by pak dělal to či ono. Nikdo není víc, než ten druhý a pokud by všichni chtěli nic nedělat, nebylo by co jíst,.. mohla bych pokračovat. A tohleto je prostě blbě už od začátku - to se mělo řešit ve 3 letech. A ne v pubertě.
Ach jo, holky je mi fakt líto. Protože ta má složitou osobnost a rodiče, kteří mají být rozumní a vědět si rady, si rady neví, nikde se neporadí a plácají se v tom všichni. Plus teda navíc se v tom ráchají i ostatní děti. Moc pěkný. Ach jo.
My máme s manželem 6 dětí - 18, 16, 11, 11, 8, 6. Sice se škorpí, ale neexistuje, aby se děti nějak výrazně uzurpovaly a škodily si. Bohatí vcelku jsme - kvůli manželovo práci - ale od samého začátku vědí, že manžel to má vydřené a věnoval tomu vždy mnoho času a energie. Jak to bylo možné, zapojovaly se děti do domácích prací, později u manžela v práci, aby věděly, co to obnáší. Zároveň jsme je ale vždy podporovali v tom, co chtěly, neupírali jsme jim techniku, dovolené - které máme rádi - kvůli tomu cestování, poznávání světa, jiné kultury, zvyklostí, dopřáli jsme jim tábory, dopřáli jsme jim pohybové a hudební kroužky. Stejně tak jsme ale cvičili práci s emocemi, nějakou empatii, apod.
Nejmladší dcera - 6 - má od začátku, co je na světě - zdravotní problémy, po mentální stránce je v pořádku - a taky jsme si tehdy museli vlastně všichni zvykat, že k nám do rodiny přibylo dítko, které je jiné, je v něčem pomalejší, slabší, nezapadá. Rádi jsme výletovali - nejmladší to úplně nezvládala fyzicky, pak byla otrávená, pak byli všichni ostatní otrávení, byli jsme zvyklí fungovat bez kočárků celkem brzy - najednou tonešlo a museli jsme fungovat s kočárem/nosítkem do toho jsme cvičili. A pořád jsem někomu něco vysvětlovala - teď nemohu jít hrát tu a tu hru s vámi, musíme cvičit s xy, můžeme si u toho ale zahrát jinou hru, třeba… pokud nebudeme cvičit, stane se to a to. A člověk to vysvětloval mladším i starším - chápala jsem, že se zlobí, řekla jsem jim to, ale i tak jsem pořád vysvětlovala… Bylo to potřeba. Nakonec jsme se ale všichni zařadili.
Dvojčata holky jdou do puberty a začínám vnímat, že je doma směřování, nikoliv formování. Zúročí se to, co jsme je naučili dosud. Zatím to vypadá dobře - samozřejmě, všude je něco… a jsou to normální děti - chybami se člověk učí, pokud se z nich poučí. Je to jak ve výchově, tak ve všem ostatním…
Držím holce palce, ať se to nějak ustálí a vy najdete rozum…
@Marťas2021 píše:
No právě, neznají slovo ne a když ho náhodou slyší, tak mají vyzkoušeno, že stačí začít vydírat, manipulovat a do dosáhnou svého. A čím je dítě starší, tím je to horší, hlavně, když mu to prochází. Myslím, že zakladatelka už hodně zameškala a vše napravit nepůjde, ale za pokus to určitě stojí. Důležité je, aby slečna neměla šanci jít dál a dál, protože pokud se nic nezmění, ona půjde. Od věty: chci aby jste umřeli, po facku je už velmi tenká hranice.
Tak hlavně, říct toto děcko mně, tak je do minuty bez všeho - bez mobilu, tabletu, počítače, bez kapesného, bez mého servisu (přechod na samostatné vaření, praní apod.) a bez koně. Financovala bych jen nezbytné věci související se školou a zajištěním základních potřeb. A možná bych ji vzala na výlet do pasťáku, já myslím, že to by se dalo domluvit.
@bigl píše:
@Marťas2021
Taky dost drsný příběh. U tebe to víc chápu, ženská když je na ty děti sama, tak je celkově slabší a dost často mají tyto problémy děti z rodin, kde ten chlap úplně chybí. Právě proto tu už po několikáté opakuju, že velkou vinu nese ten chlap. Zakladatelka je slabá, ona nemá na to s tou dcerou udělat pořádek, můžeme jí radit co chceme, ona si z toho nevezme nic. Ale ten chlap… Jak to, že to nechal zajít tak daleko??? To právě nechápu.
Možná by mu to mohla dát přečíst, aby se vzmužil a holce trochu utáhl oprátku, dokud je ještě čas.
Právě, o to je to horší tady v tom případě a o to hůře se to bude těm ostatním dětem zpracovávat a smiřovat se s tím. U nás to bylo tím, že máma na to sama nestačila, navíc má povahu úplně jinou, než sestra. Já mám povahu po mámě, takže to chápu. Navíc máma měla výčitky, že žijeme bez otce a i proto ji omlouvala, ale mít otce, ten s tím nic neudělat, tak upřímně nevím, zda bych to takto vzal. Byly to muka, ničila všechno.
@bigl píše:Úplně nevím jestli v téhle situaci pomůže pasťák, pro takové matky je to větší trest, než pro dítě. Navíc takové děti se umí chovat, když chtějí. Takže by si z toho odnesly jen to, že je vina u máti a takto by to i všude prezentovalo. A vyhrožovat pasťákem nemá cenu také. To máma zkusila. Slyšela věty typu, na to si moc velká stačí. ka na to nemáš, moc dobře víš, že všechno je tvoje chyba, ty jsi za nejhorší a tam by se to ukázalo. Dáš mě tam, hned co vyjdu tak tě zničím… A máma jen brečela, brečela a brečela, dělala všechno co chtěla a neustále jí opakovala, jak jí miluje. A sestra toho jen využívala, až jsme se vážně stali oběti domácího násilí. Já si taky dnes uvědomuji. Vim, že to musí znít divně, ale bylo to tak. Máma byla tou obětí ještě víc.
Tak hlavně, říct toto děcko mně, tak je do minuty bez všeho - bez mobilu, tabletu, počítače, bez kapesného, bez mého servisu (přechod na samostatné vaření, praní apod.) a bez koně. Financovala bych jen nezbytné věci související se školou a zajištěním základních potřeb. A možná bych ji vzala na výlet do pasťáku, já myslím, že to by se dalo domluvit.
@Marťas2021 píše: Úplně nevím jestli v téhle situaci pomůže pasťák, pro takové matky je to větší trest, než pro dítě. Navíc takové děti se umí chovat, když chtějí. Takže by si z toho odnesly jen to, že je vina u máti a takto by to i všude prezentovalo. A vyhrožovat pasťákem nemá cenu také. To máma zkusila. Slyšela věty typu, na to si moc velká stačí. ka na to nemáš, moc dobře víš, že všechno je tvoje chyba, ty jsi za nejhorší a tam by se to ukázalo. Dáš mě tam, hned co vyjdu tak tě zničím… A máma jen brečela, brečela a brečela, dělala všechno co chtěla a neustále jí opakovala, jak jí miluje. A sestra toho jen využívala, až jsme se vážně stali oběti domácího násilí. Já si taky dnes uvědomuji. Vim, že to musí znít divně, ale bylo to tak. Máma byla tou obětí ještě víc.
Víš co? Znám rodinu, kde to bylo podobně na pytel,. Tam si kluk takový předstupeň pasťáku zkusil na 6 týdnů. Pomohlo krátkodobě. Když se to pak vrátilo tam kde to bylo a rodině hrozilo, že bude odebraný a umístěný tam soudně, protože oni výchovně selhávali, tak se teprve semkli a začali fungovat. Když víš, že ta hrozba je reálná, tak se stáhneš. Oni přitvrdili, nastavili aspoň nějaké mantinely a jemu spadl hřebínek, si uvědomil, že není takový mistr světa amoleta a že ten pasťák fakt reálně hrozí.
Kdyby tvá ségra věděla, že se jí máma nebojí a že to myslí vážně, tak by taky reagovala jinak. Já, jak mi někdo vyhrožuje, začínám být agresivní a u mě by věděla, že takové výhrůžky mě dostanou do stavu, který by fakt nechtěla zažít.
Ale chápu, že máma byla dlouhodobá oběť agresora a tam se z toho vymotáš pak už těžko, taky to znám z rodiny, takže chápu.