Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nas se behem druheho tehotenstvi prvni dite zhorsilo, takze ne vzdy plati, ze se to za 9 mesicu zlepsi. Ale jsem asi rada, ze jsme do toho sli. Pak uz bych si druhe dite nejspis uplne rozmyslela. Takhle to bylo dany a musi se bojovat. Kluci jsou 2roky a 8 mesicu od sebe.
Já mám doma 15timěsíční a jsem v 6.měsíci těhu. No, první trimestr peklo, když mi bylo špatně a musela jsem se nonstop starat o dítě (manžel dodělával při práci školu, takže nebyl vůbec doma), teď druhý trimestr celkem jde, ale už začínám být unavená, tak se děsím třetího trimestru, jak to bude s energií. Malá je taky náročná, navíc ještě nechodí sama, ale vyžaduje, abych jí pořád vodila, takže jsem nonstop ohnutá a bolí mě záda. A do toho nás přes léto čeká rekonstrukce bytu, takže další hromada práce, stěhování atd. navíc.
Já být tebou, jdu do toho. Nepřemýšlej, zda to zvládneš, prostě zvládneš, budeš muset. Těhotenství 9 měsíců přežiješ a po porodu si snad režim nějak zavedete, ustálíte, s tím zatím zkušenost nemám, ale nebojím se toho. Prostě ber věci tak, jak jsou, člověk se tomu musí postavit, zvládnout to a moc nepřemýšlet, co bude, jaké to bude, protože tak by se nikdy nepohnul z místa.
@Thomassss píše:
Já mám doma 15timěsíční a jsem v 6.měsíci těhu. No, první trimestr peklo, když mi bylo špatně a musela jsem se nonstop starat o dítě (manžel dodělával při práci školu, takže nebyl vůbec doma), teď druhý trimestr celkem jde, ale už začínám být unavená, tak se děsím třetího trimestru, jak to bude s energií. Malá je taky náročná, navíc ještě nechodí sama, ale vyžaduje, abych jí pořád vodila, takže jsem nonstop ohnutá a bolí mě záda. A do toho nás přes léto čeká rekonstrukce bytu, takže další hromada práce, stěhování atd. navíc.Já být tebou, jdu do toho. Nepřemýšlej, zda to zvládneš, prostě zvládneš, budeš muset. Těhotenství 9 měsíců přežiješ a po porodu si snad režim nějak zavedete, ustálíte, s tím zatím zkušenost nemám, ale nebojím se toho. Prostě ber věci tak, jak jsou, člověk se tomu musí postavit, zvládnout to a moc nepřemýšlet, co bude, jaké to bude, protože tak by se nikdy nepohnul z místa.
To musi, pokud to prijde necekane.
Ale v tomhle veku a stavu to ten rok klidne pocka. Aspon dokojit to starsi jak potrebuje by bylo docela fer.
@Lucie_Sx píše:
To musi, pokud to prijde necekane.
Ale v tomhle veku a stavu to ten rok klidne pocka. Aspon dokojit to starsi jak potrebuje by bylo docela fer.
Tak já bych třeba brala ohled i na návaznost MD na RD. Otěhotnění nemusí být jako lusknutím prstu.
@Thomassss píše:
Tak já bych třeba brala ohled i na návaznost MD na RD. Otěhotnění nemusí být jako lusknutím prstu.
Nemusi, no.
Zalezi, jak to ma s praci, rodicak se da protahnout do 4 let.
Nebudu popularni. Mam prvni dite s lehci formou autismu (se zachovanim vysokeho IQ). Ve 20 mesicich to jeste byl ten “nerovnomerny PMV” a hyperaktivita. Konecna diagnoza se tak brzy nestanovuje.
Kazdopadne i presto, ze jsem uz v roce a pul prvniho priserne zavidela vsem znamym, ktere se hned pustily do druheho tehotenstvi a moc jsem chtela druhe dite, jsem rada, ze jsem do toho nesla hned. S prvnim to zacalo byt cim dl narocnejsi, ve trech letech uz jsme s manzelem byli zrali na psychiatrii a zacala se resit poradna diagnostika po vsech certech (hodne narocna financne), soukroma skolka, asistent, velke penize na to vsechno a prace, abychom ty penize mely. Takze do druheho jsme sli az starsimu bylo 9 let. Nemenila bych. Krasne sourozence prijal, protoze uz byl psychicky vyzraly, ja jsem si to druhe tehotenstvi i miminko uzila na pohodu, manzel take, starsi uz byl samostatny, skola zajeta, vazne nadhera. Tim chci rict, at nepospichas, i kdyz absolutne chapu jak moc chces druhe. Ale take prece chces, aby si ho vsichni maximalne uzili, ze jo?
Jo, a nehlede na ten (jak nekdo rika) “obrovsky” vekovy rozdil maji kluci spolu nadherny vztah, jsou to velci kamosi. Mladsi starsiho brachu miluje, prvni rad se vsim kolem maleho brachy pomuze, uziva si to, i kdyz nikdy nebyl do niceho nucen. Malemu jsou ted 3, starsimu 12. I pres obdobi vzdoru druheho a pocinajici pubertu prvniho jde to skvele. Rozhodne jsem pres lockdowny a uzavrene skoly a skolky z nich nekvetla. Samozrejme si spolu nestavi z Dupla, maji jine zajmy, ale starsi si vzdy najde chvili pro brasku a neco mu postavi, pohraje si s nim, a dela to rad, je mu prijemne, ze braska ho obdivuje a respektuje, ze je ten rozumnejsi. Pak samozrejme ma vzdy par hodin klidu pro sebe, to musi mit. A nemuzeme si to vynachvalit.
Také dost záleží jaký máš průběh těhotenství
já mám dost tragický proto jsme taky čekali, po tom druhém roce malý dost poskočil… Za mě počkat, stačí pár měsíců ![]()
Za mě, ač je tedy začátek někdy opravdu ficak.. neměnila bych.. teď už mám „klid“ jsou jim ( 3 a 5).. první byly dvojčata jedno klidný a jedno strašný ďábel
ale i tak jsme do toho šly rozdíl máme 22 měsíců a první půl rok až rok teda opravdu náročný.. ale teď si neumím představit nastoupit do toho kolotoče - pliny, kojení, noční vstávání znovu od začátku.
Takže pokud máš manžela, který ti doma alespoň trošku pomůže, neváhala bych a šla bych do toho.