Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tisíc lidí, tisíc názorů.
Jen teda je zajímavý, kolik verzí předáváte o Ježíškovi a Vánocích svým dětem. ![]()
@blecha72 píše:
Ano, podle církevní tradice, uvedla jsem vědeckou hypotézu. Vlastně obojí je to hypotéza.
Marek měl druhé jméno Jan, které je hebrejského původu. On sám byl židovského původu, resp. naprostá většina historiků se k tomuto přiklání. Měl nejspíš klasické vzdělání dané doby, protože pocházel z dobře postavené rodiny, tomu odpovídá i styl psaného slova, tzn. evangelium je psané pro římskou mysl, nikoliv pro židovskou.
@Menora S argumentem „většina historiků“ nelze polemizovat. Je zbytečné zatěžovat diskuzi o Vánocích argumenty o původu apoštolů.
@blecha72
To máš pravdu
. Nebudu tady rozepisovat žádné pojmy, které jsem použila.
@Veruzka.D : nevidim nic provokativniho na uvedeni vseobecne znamych faktu
S tim, kdo v co veri nebo neveri to samozrejme vubec nesouvisi…;)
@beruska9 no nikdy nevíš, jak to kdo pobere.. stačí si přečíst tuhle diskuzi…
![]()
@beruska9 píše:
@Veruzka.D : nevidim nic provokativniho na uvedeni vseobecne znamych faktuS tim, kdo v co veri nebo neveri to samozrejme vubec nesouvisi…;)
to jo, ale tady nekdo psal, ze na jeziska neveri, ze je to smyslena osoba.Brat mu to nemuzeme, kazdy veri ci neveri. Treba si nekdo mue myslet, ze to dolozil nekdo schvalne, ze jako nekdo napsal spis o nejakem miminku. nikdy nevis ![]()
@laducha píše:
Já jsem nikdy nepochopila ani Vánoce, ani Velikonoce, jsem na to natvrdlá. A to už se o to asi 40 let snažím.
Co, kdy, kde a proč.Na Vánoce si dáme navzájem dárky, Velikonoce neslavíme vůbec. To, že tyto dva svátky maji souvislost, jsem se dozvěděla vloni
Jsem divná, noAle už si nepamatuji jakou.
Na Google bych to našla, ale stejně bych to zase nepobrala.
Trochu faktografie pro ateisty.
Zima a tma jsou objektivně to, co lidstvo/lidi trápí, unavuje a zabíjí nejvíce. Smrt, zmar, hlad a beznaděj.
Slunce, světlo a teplo přinášejí naději, sílu, energii a život.
Už mnoho tisíc let (dávno před Kristem např.) lidé stejně jako zvířata vnímají změny v poměru tmy a světla (tepla a zimy) v průběhu roku a s tím související změny v přírodě a krajině. Když je Slunce nejméně je potřeba zmobilizovat zbytky sil, vydržet v chladu, hladu, nemoci, tak je čas na modlitbu/víru/duchovní boj. Kdo vydrží až do rovnodennosti, přežije, nasytí se, uzdraví se, znovuzrodí spolu s celou přírodou.
Tuto symboliku přejímaly všechny civilizace moderních lidí, přidaly si svoje panáčky, historky, a z nich plynoucí ponaučení, ale to je v podstatě jedno.
Vánoce by měly být o síle ducha, sounáležitosti předcházející utrpení a Velikonoce oslavou přežití a nového cyklu.
@BaraF píše:
Trochu faktografie pro ateisty.
Zima a tma jsou objektivně to, co lidstvo/lidi trápí, unavuje a zabíjí nejvíce. Smrt, zmar, hlad a beznaděj.
Slunce, světlo a teplo přinášejí naději, sílu, energii a život.
Už mnoho tisíc let (dávno před Kristem např.) lidé stejně jako zvířata vnímají změny v poměru tmy a světla (tepla a zimy) v průběhu roku a s tím související změny v přírodě a krajině. Když je Slunce nejméně je potřeba zmobilizovat zbytky sil, vydržet v chladu, hladu, nemoci, tak je čas na modlitbu/víru/duchovní boj. Kdo vydrží až do rovnodennosti, přežije, nasytí se, uzdraví se, znovuzrodí spolu s celou přírodou.
Tuto symboliku přejímaly všechny civilizace moderních lidí, přidaly si svoje panáčky, historky, a z nich plynoucí ponaučení, ale to je v podstatě jedno.
Vánoce by měly být o síle ducha, sounáležitosti předcházející utrpení a Velikonoce oslavou přežití a nového cyklu.
Přesně v tomto duchu vnímám a „slavím“ svátky i já ![]()
@terinka4444 píše:
ano je to vtip, ježíšek existuje.
vypadalo to, že si nespojuješ, že ježíšek je malý ježíš, jehož narození oslavujeme
@Pudloslava píše:
Teoreticky je stale Jezisek, protoze pokud se tedy chceme drzet katechismu katolicke cirkve, tak Buh zije mimo cas. Nas cas plyne po ose a Buh do nej vstupuje. Tedy na vanoce se nam spasitel pokazde znovu narodi pro nas, je v jeslickach… alw to uz je taky zalezitost filosoficka.
super, takhle to vysvětlím tomu mýmu tříapůlletýmu mudrlantovi
Tuhle se se mnou hádal, že Ježíšek mu nemůže přinést dárky, když umřel (protože denně ho vidí na misijním kříži u kostela). Podotýkám, že jsme praktikující katolíci, ale nějak jsem nenalézala slova, jak mu to vysvětlit, že sice umřel, ale teď už mrtvej není, nicméně miminko už taky není (protože nikdo velkej nemůže být zas miminko, ani on ne, i když se tak chová, protože žárlí na sestřičku
). Prostě lapena do vlastních pastí, byla jsem bezradná ![]()
@inthense : nejak jsem se v tom ztratila…nicmene ja myslela muj prispevek o puvodu Vanoc, to je informace, ktera je bezne dostupna treba na wikipedii apod. Pohansky svatek prevzany krestanskou cirkvi.
Jezis/Jezisek je komplikovanejsi problem, i kdyz ja bych se byla do krve ochotna hadat, ze Jezis byl opravdova historicka postava a ze o tom, ze zil je dost dukazu. Ale o tom, co opravdu udelal/neudelal, zda byl syn Bozi a konal zazraky, samozrejme lze dlouho diskutovat a je to spis otazka viry. Dalsi rozmer je Jezisek jako imaginarni postava, ktera dava darky pod stromek, v to snad neveri nikdo starsi 6 let ![]()
@inthense nj, podle mě sex a náboženství nejsou pro děcka
to první provozovat nemůžou, a to druhý berou doslovně, takže se na to v pubertě vykašlou, než to budou moct (pokud vůbec) brát symbolicky.