Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@zuzameduza píše:
A když se někdo natrhne tak to podle mě Míšo bolet stejně jako to nastřihnutí neho ne?
zuzi vetsinou natrhnuti boli mnohem mene. Je to prirozenejsi lepe se to hoji. Natrhnes se vetsinou smerem ke konecniku, nastrihnou te sikmo takze je tam dost velky rozdil v tom jake jsou na to vyvijeny sily. V nasem porodnictvi je nastrih naduzivan, z velke casti je zbytecny a spis tu zenu poskozuje nez ze by necemu pomohl.
@quinny no vzhledem k mé postavě a tělíčku malý bych to asi nedala. Myslím že bych se potrhala hodně. Mě ten nástřih nevadí rychle se to zahojilo. Ale to určitě záleží i jak se to provede. Já to mám taky kousek šikmo. Ale asi jen dva až tři cm. Dneska už o tom ani nevím. To jsem měla od mého gyn doporučeno rodit císařem. Nebo se na to připravit že to tak může být. Díky skvěle PA
jsme to zvládli bez komplikací.
@Bessinka píše:
Jeden porod uz mam za sebou, takze to ze to neboli si nechte pro nekoho jineho. Me se doktor do kontrakce netrefil a nocni mury z toho mam do ted. Celej porod byl oproti nastrihu nic. Proto me zajima, za se tomu da predejit a zda s tim ma nekdo zkusenosti. Vim ze se to nedela…
Předejít? Co třeba cvičení s EPI-NO? Já pak PA upozornila, ze jsem cvičila, aby nestříhali automaticky…
Já teda vím, kdy ho dělali, protože se mi doktorka vlastně skoro omluvila, že je to fakt nutné, že malý padají ozvy a už prostě musí při další kontrakci ven. Necítila jsem nic. Na šitý umrtvila, taky nic nebolelo, možná už pracovali hormony, malá už tam byla vedle mě a cucala mi prst. Já nic jinýho nevnímala ![]()
@zuzameduza to se da rict opravdu jen u toho porodu ted uz to samo nikdo nepovi jestli bys to dala nebo nedala. Nastrih je hodne o alibismu zdravotniku. Vubec pokud mas nastrih 2-3cm tak hadam ze natrzeni by vetsi nebylo, ale to je jedno.
Ja jen reagovala na tu bolest a jeji rozdilnost u nastrihu a natrhnuti. Znam mnoho zen ktere maji po nastrihu velke problemy, tech ktere melyroblem s natrzenim je minimum. Bud rada ze to probehlo v poradku. Kdyz problem s nastrihem je, psk neco s tim udelat je vetsinou beh na hodne dlouhou trat ![]()
@quinny píše:
@zuzameduza to se da rict opravdu jen u toho porodu ted uz to samo nikdo nepovi jestli bys to dala nebo nedala. Nastrih je hodne o alibismu zdravotniku. Vubec pokud mas nastrih 2-3cm tak hadam ze natrzeni by vetsi nebylo, ale to je jedno.
Ja jen reagovala na tu bolest a jeji rozdilnost u nastrihu a natrhnuti. Znam mnoho zen ktere maji po nastrihu velke problemy, tech ktere melyroblem s natrzenim je minimum. Bud rada ze to probehlo v poradku. Kdyz problem s nastrihem je, psk neco s tim udelat je vetsinou beh na hodne dlouhou trat
Ahoj. No mluvíš mi z duše. Jsi gynekoložka, jestli se nepletu? - postřeh z nějaké starší diskuze ![]()
Ahoj holky, zaujalo mě tohle téma..o nástřihu jsem něco pročetla a jsem proti tomu
Na kontrole mi aji řekli, že malá je menší než mysleli a bude mít do porodu tak těsně pod tři kila, více ne a aji já jsem menší..myslíte, že mi to projde a nebudou mě nastřihovat? Nevím sice jaké je to riziko potrhání, ale prostě to chci zkusit..s epi-nem jsem necvičila, ale je možné, že to půjde?
![]()
@Petule 1 píše:
Ahoj holky, zaujalo mě tohle téma..o nástřihu jsem něco pročetla a jsem proti tomuNa kontrole mi aji řekli, že malá je menší než mysleli a bude mít do porodu tak těsně pod tři kila, více ne a aji já jsem menší..myslíte, že mi to projde a nebudou mě nastřihovat? Nevím sice jaké je to riziko potrhání, ale prostě to chci zkusit..s epi-nem jsem necvičila, ale je možné, že to půjde?
![]()
já měla dítě 2,5 kg a potrhaná i s nástřihem jsem byla až za ušima.
@Burj Chalifa To mě mrzí, že to takhle dopadlo..nevím jaké budu mít porodní cesty, takže možná podle toho
I když mojí kámošce taky nedělali nástřih a porodila čtyřkilového kluka, měla zužený poševní vchod a nebylo nic poznat, ani se nenatrhla..tlačila prý velmi pomalu, tak kdoví jak to půjde ![]()
@Burj Chalifa to je mi líto já měla 3480 a dobrý. Je to hodně individuální. Hodně tam asi i záleží na dr.
@zuzameduza ju,když je to dobrá doktorka tak by tu hráz měla podržet, tak aby to neprasklo ![]()
Tak ja rodila sice jen jednou, nechapu ale jak se doktor nemuze trefit do kontrakce, nastrih se prece dela, kdyz zrovna tlacite a tlacite pri kontrakci. No ja to poznala jen podle toho, ze slo citit, jak najednou prolezla hlava, jinak ne a ani potom. Akorat to siti byla hruza, bez umrtveni…
Holky, ale nutnost nástřihu nesouvisí s výškou a ani tolik s velikostí miminka. Jako extra cvalíci se rodí blbě, resp. děti s velkou hlavičkou.
Já mám 150 cm, děti pomenší. Záleží na pružnosti hráze - je to sval, jednak se dá trochu procvičit, jednak působí hormony - samožřejmně u přirozeného porodu, taky porodní poloha, pomoct může porodní asistentka. Poloha na koze s nohama do praku je spíš pro porodníka aby lépe viděl a stříhal, pro matku a resp. pro hráz už to taková výhra není.
No a výborná je voda - porod do vody je na ochranu hráze taky super.
mě docela udivuje, kolik z vás o nástřihu ani nevědělo, vždyť je to sakra zásah do těla a o tom by snad měl porodník informovat
.
masírujte, cvičte, dejte si do porodního plánu že ho nechcete, volte polohu pri porodu, nenechte se uvázat na kozu a je šance že hráz ochráníte, stojí to za to. Pak můžete být brzo fit.
@cverunka sz ![]()
@Petule 1 ono to neni sni tolik o velikosti toho mimca jako spis o celem prubehu porodu, velikosti hlavicky mimca a pevnosti a poddajnosti tve hraze. Muzes treba zkusit jeste masaz hraze pokud mas cas.
Jinak pokud budes hodne zduuuuraznovat ze chces rodit bez nastrihu, tak predpokladam ze pokud to prubeh porodu alespon trochu umozni, ze Ti vyhovi ![]()
@Petule 1 píše:
@zuzameduza ju,když je to dobrá doktorka tak by tu hráz měla podržet, tak aby to neprasklo
to je teorie. Jeste k tomu ale je potreba pocitat se silou kontrakci a s Tvoji schopnosti spoluprace s personalem, dale treba na poloze pri porodu a spouste dalsich veci ![]()
@Lasotka jsou i experti co tuhle zakladni vec nedodrzuji bohuzel ![]()