Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kakachna A myslíš, že existuje pouze varianta, že prarodiče hlídají nebo se vidí 2× za rok?
Naprosto normální. Jen směnný obchod. Nemáš práci, tak mi, prosím, pohlídej děti a já ti za to dám peníze. Souhlasím, že za 2500,– bys chůvu nepořídila. Tak nechoď do práce a buď na podpoře.
@bamba píše:
@Kakachna Čteš jen to, co číst chceš. Nikdo tady nevíme, proč je tchyně tolik let doma.Co vím já, tak přijít po padesátce o práci, už jinou neseženu, to je tvrdá realita. Vím o čem píšu, proto nechápu, proč by mladí babičce nepřilepšili, když jim pohlídá děti. Jako napsat, že je hladová, tak to promiň. Kdo ví, jak to v rodině zakladatelky chodí, ale její vyjadřování je síla a je dost možné, že to tchýně řekla úplně jinak, nebo taky ne a reagovala jen na řeči snachy.
Jedno je jisté, zakladatelka raději mlčí.
Hele, ale oni chtěli babičce přilepšit. Nabídli jí, 2500 Kč. Hele, já netvrdím, že je matka, podle toho, jak se tu vyjadřuje, nějaká sympaťačka. Celá situace v rodině nebude nic moc. Ale když si mám vybrat, jestli mám spíš pochopení pro někoho, kdo jde pracovat za 10 000 měsíčně, aby uživil svou rodinu a nabídne 1/4 svého platu + stravu, aby měl hlídání na dočasnou dobu a člověkem, který je už 8 let doma, tudíž pobírá životní minimum ani ne 3500 Kč (Říkám to správně? V tomhle se nevyznám.) a má možnost si svou finanční situaci zlepšit téměř na dvojnásobek hlídáním vlastních vnoučat a ofrňuje se nad tím, tak má volba je jasná. Návrhy, že má matka dát babičce za hlídání 10 000 jsou v téhle rodině úplně mimo, ta se pohybuje úplně v jiných částkách.
@MartinaIrena píše:
@bobr123 U nás to bylo tak, že ségra musela nutně do práce a malý miminko jí do jeslí nevzali. Já byla šťastná, že jí můžu pomoct. Za sestru bych dýchala a myslím, že je to vzájemné. Ale je to podle mě jiný než hlídat snaše. Krev není voda.
To myslíš vážně? A její vnoučata nejsou její krev?
@boball píše:
@Kakachna No,naplánovat se to dá aspon do třech let určitě. Jenže lidé nepřemýšlí, dva a půl roku se jim zdá dlouhá doba, je jim fuk co bude a pak kopou okolo sebe jak kobyly. Zakladatelka může být ráda, že jí tchýně neposlala do háje úplně. Ono starat se o tak malé dítě tolik času v měsíci, není žádné válení a krmení se u televize. Navíc já si vzala rodičák na čtyři roky dobrovolně, co kdyby náhodou a šla do práce když bylo klukovi tři a půl. Rodičák mi ještě běžel, plus výplata, takže dost věcí se naplánovat dá, když se přemýšlí a chce.No a s tou školkou, pokud nevezmou v místě bydliště, jsou školky v okolí, kde tolik dětí není a vezmou, jen chtít.
Hele a jak víš, že ji tchyně neposlala do háje úplně? S tím, že pokud není místo ve školce v místě bydliště, tak stačí popojet, to je dost naivní, repsektive strašně záleží na lokalitě. U nás jsou plně obsazené úplně všechny školky, včetně soukromých. Znám dokonce soukromou školku, která je velmi žádaná, docházka na půl dne tam stojí kolem 10 000, na celý den asi 15 000 a matky tam děti nahlašují hned jak otěhotní, protože čekačka je téměř 3 roky. Opravdu, nekecám. Jako je to extrém, ale říct, že stačí chtít a máš školku, to je v některých krajích z říše snů.
@inkakřivák píše:
Jo a tchyně, která je bez výdělku, má hlídat půl měsíce zadara? takovou brigádu? Pokud už bych měla sílu na něco takového, a pokud bych byla bez peněz, tak bych opravdu raději hlídala někoho za peníze. A ještě k zakladatelce - když má o tchyni tyto řeči, jak by asi reagovala, kdyby jí tchyně řekla jednoduše ne, nechci.
A kde jsi vzala, že má hlídat zadara? Má hlídat za 2500 Kč plus jídlo. A tchyně ji ne řekla. Bohužel, tak slušná, aby řekle jen „ne, nechci“ nebyla. Ofrňovala se, že je to pro ni málo. Což mi přijde u někoho, kdo žije minimálně 7 let z životního minima dost drsné.
@MartinaIrena píše:
@bobr123 U nás to bylo tak, že ségra musela nutně do práce a malý miminko jí do jeslí nevzali. Já byla šťastná, že jí můžu pomoct. Za sestru bych dýchala a myslím, že je to vzájemné. Ale je to podle mě jiný než hlídat snaše. Krev není voda.
prosím tě co jsi to vypustila? jaké jiné? ![]()
@Kakachna píše:
To myslíš vážně? A její vnoučata nejsou její krev?
To samozrejme jsou, ale je proste jiny hlidat segre, dceri a snase.
Názorů a zkušeností dostatek. Jaksi se nám zakladatelka odmlčela. Dle mého jí nejvíc štve, že si manžel dovolil nabídnout své matce, bez příjmu fin. odměnu za hlídání vnoučete a sama jaksi musí do pracovního procesu. Důvody a argumenty zná rodina. To je celé ![]()
@MartinaIrena píše:
záleží jestli své vnuky muluju-pak udělám vše, jestli jsem k nim vlažná, nebo odtažitá, nebo nemám ráda snachu pak ty vztahy budou jiné. jsou matky, co adoptují dítě, jsou nejlepšími matkami, přestože to není jejich krev, naopak i vlastní matka může dítě zabít-pro nedostatek lásky. prostě je to v lidech. vztahy v rodině tu nevyřešíme.
Pokud je babička 7 let bez práce, tak už nejspíš přišla i o pracovní návyky (vstávat na určitou hodinu apod.).Nejspíš si zvykla i na svůj klid.
Možná se na to necítí po fyzické stránce - někdo nezvládá už v padesáti…
Jsou tu spekulace, že je to dočasné apod., ale to mohou být měsíce…zakladatelka si dodělává vzdělání, je uražená, že si tchyně dovolila říct, že jí nabízená částka nepřijde adekvátní…vypadá to, že zakladatelka je i naštvaná, že manžel nabídnul 2500 Kč, zatímco ona chtěla nabídnout jen 1500Kč „za snahu“…
Teď už je to jedno, ale možná nezvolila zakladatelka správné pořadí. Vzdělání si mohla dodělat před dětmi a třeba by teď mohla dělat lépe finančně ohodnocenou práci a nemusela řešit tchýni s morálními poklesky, která si dovolila žádat mzdu za práci, o kterou nestojí…
@MartinaIrena píše:
Ale tak ona je přece nehlídá jen snaše, ale snad i svému synovi, ne? To by tedy mělo být stejné jako když hlídá děti dcěři a svému zeťovi.
@Anturie Uprimne receno, jsou na tom lidi i hur. Treba znam spoustu rodin, kde babicky o vnoucata vubec nejevi zajem.Nebo znam rodiny, ktery jsou na tom financne blbe, ale rekli si, ze si deti poridili dobrovolne a je tedy jejich povinnosti se o ne starat. Treba hledanim si jine lepe ohodnocene prace.Nebo hledanim kamaradky, ktera by treba byla doma s ditetem a byla ochotna vypomoci. Zakladstelka treba vubec neresi pomoc od vlastnich rodicu. Jedna ma kamaradka musela dat sve dite k rodicum na 3 mesice asi 300 km daleko, nebyla jina moznost, jak vyresit rodinnou a financni krizi.Nebo si jedna holka zaridila hlidaci agenturu a hlidala tam krome cizich i sve deti.Nebo jina si nasla takovou praci, aby se mohli stridat s manzelem.Holt to jinak neslo.Ale ono je asi jednodussi vydirat babicku, protoze prece nema prijem ani co delat a jeste ji za zady pomlouvat, ze lze a krade
@MartinaIrena píše:
jak jiné hlídat dceři a snaše? ty jsi tak hlídala, máš zkušenosti?
@zuzukobylka píše:
Ale tak ona je přece nehlídá jen snaše, ale snad i svému synovi, ne? To by tedy mělo být stejné jako když hlídá děti dcěři a svému zeťovi.
To vubec neni stejny.Znam rodinu, kde babicka touzi po vnoucatech a snacha ji je proste nechce pujcovat. A ten chlap s tim moc nenadela. Navic podivej se, jak o ni snacha mluvi.Ze se bude beztak jen valet u televize, ze lze, krade, ze nic nedela.Tam asi nebude vzajemne laskyplny vztah.