Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bobr123 píše:
Já jsem segre hlidala dite asi 5 mesicu, kazdy den, od rana do vecera. Zadarmo.
To já taky, ale bylo mi 20 let, měla jsem svůj vlastní příjem, neměla jsem děti a nebylo mi šedesát.
Ségra zase hlídala v pokročilém stupni těhotenství se dvěma dalšíma dětma doma 3 další děti kamarádce, která se léčila ozařováním a nesměla k dětem, taky zadarmo. Ale to je fakt asi něco jinýho než ta babička, o které se bavíme.
@MartinaIrena píše:
To já taky, ale bylo mi 20 let, měla jsem svůj vlastní příjem, neměla jsem děti a nebylo mi šedesát.
Ségra zase hlídala v pokročilém stupni těhotenství se dvěma dalšíma dětma doma 3 další děti kamarádce, která se léčila ozařováním a nesměla k dětem, taky zadarmo. Ale to je fakt asi něco jinýho než ta babička, o které se bavíme.
Ja byla taky tehotna, zvracela jsem po kazdym jidle jak sakal, a stejne jsem hlidala. Nejdriv bylo domluveno, ze mi bude davat penize, ale pak z toho seslo a nedostavala jsem ani korunu.
@boball píše:
Bohužel ti skončila mateřská? Bohužel ti spíš skončil rodičovský příspěvek, který sis hladově blbě rozvrhla. Kdyby sis ho dala normálně do třech let, mohla jsi být s dítětem sama doma a na jaře ho dát do školky a jít do práce potom.
Hele, máš pravdu, já jsem v tomhle taky přeopatrná. Ale kolem mne je většina ženských, co mají RP na 2 roky.
Rozhodně to není nějaká rarita. Většina se spokojí s tím, že místní školka bere od 2,5 let a dál už to neřeší. Většina se pak diví, že jim to dítě nevezmou, protože je narváno. Ale on ani ten RP na 3 roky není žádná jistota, znám spoustu dětí, co nevzali ani ve 4 letech. A to je pak úplně… to už nedrží ani zaměstnavatel místo.
Ono se prostě všechno v životě naplánovat nedá.
Když ono je to víc věcí.
Zakladatelka píše, že to mamince sami nabídli, tu částku. Nebylo to tak, že by po ní chtěli hlídat a ona si o ty peníze řekla. To že to komentovala, jak to komentovala je věc druhá, ale klidně to mohlo být řečeno s nadsázkou - ono totiž nikde dál není, jestli se pak domluvili a na čem, nebo ne.
Druhá věc je, že je to opravdu velký závazek a ne to, že občas pohlídá den, nebo vykryje nějaké období. Je to pořádný zápřah. Bez toho, aby ona mohla mít i svoje aktivity na které je třeba zvyklá. Ten koment k tomu, že co by bába chtěla, když se bude válet u televize…no…o tom ani nemluvím.
No a další věc je ta, že o mamince si myslí a taky vykládá, jaká je, vlastně o ní neřekla jedinou hezkou věc. Jen že je nemakačenko, zlodějka, nikdo ji v rodině nemá rád… Ale na to, aby hlídala, ať už zadarmo a nebo za nějakou odměnu, na to je dobrá. Možná že je taková právě proto, že se k ní rodina chová tak jak se chová…kdo to víme? Známe její bolesti, strachy a problémy? A zná je vůbec její syn a nebo zakladatelka?
My nevíme, jestli je doma protože nechce dělat, a nebo jestli nemůže práci sehnat, jestli má zdravotní problémy nebo proč. A ani to nemůžeme nijak soudit. Nemohla bych ani posuzovat, že ona je vyžírka, protože tchán ji živí, že ona se mu stará o domácnost - no a copak to není práce? Tak asi se tak dohodli a vyhovuje to oběma.
Takže já bych to nestavěla na tom, jestli hlídat za peníze nebo zadarmo, ale spíš o tom, jakou empatii máme, jak se známe a jak se v rodině chápeme a milujeme. Ono to z toho pak vyplývá, všechno.
@bobr123 U nás to bylo tak, že ségra musela nutně do práce a malý miminko jí do jeslí nevzali. Já byla šťastná, že jí můžu pomoct. Za sestru bych dýchala a myslím, že je to vzájemné. Ale je to podle mě jiný než hlídat snaše. Krev není voda.
@Kakachna No,naplánovat se to dá aspon do třech let určitě. Jenže lidé nepřemýšlí, dva a půl roku se jim zdá dlouhá doba, je jim fuk co bude a pak kopou okolo sebe jak kobyly. Zakladatelka může být ráda, že jí tchýně neposlala do háje úplně. Ono starat se o tak malé dítě tolik času v měsíci, není žádné válení a krmení se u televize. Navíc já si vzala rodičák na čtyři roky dobrovolně, co kdyby náhodou a šla do práce když bylo klukovi tři a půl. Rodičák mi ještě běžel, plus výplata, takže dost věcí se naplánovat dá, když se přemýšlí a chce.No a s tou školkou, pokud nevezmou v místě bydliště, jsou školky v okolí, kde tolik dětí není a vezmou, jen chtít.
@Kakachna Dneska je bohužel taková asociální doba. Dřív si rodiny pomáhaly daleko víc, protože to bylo pro ně snazší. Děti vzaly do školky, maminky po RD snadno sehnaly práci, senioři šli dřív do důchodu… Dneska systém rodinám nepřeje a to je výsledek.
@MartinaIrena s tim podáním pití a ohřátím jídla, to jsem psala o dětech. To"horší" jsme samozřejmě dělali s manželem. To po dětech ani chtít nelze.
@Proto02 Velmi zajímavý názor. Líbí se mi úvaha o pohledu z druhé strany. My známe jen tu jednu.
Tchýně je lakomá,
,po takové bych nic nechtěla. je pravda, že kdybys chtěla 1den v týdnu beru, to je ale opravdu moc.na tvém místě bych zůstala doma. pár let, do 7 let staršího dítěte ti platí zdrav. poj. pojištovna. a máš klid. děti budou spokojené a tchýně taky, ty se nemusíš nervovat.nebo sežsn jinou práci.
Necetla jsem celou diskuzi, jen jsem proletela komentare zakladatelky. Hm, no me se tchyne takhle pricit a mit ja uz trilete dite snazila bych se ho zapsat nekdo do skolky, treba i za cenu dojizdeji, ale 2500kc je fakt almuzna, kdyz to je na pulku mesice, prece neni vina te tchyne, ze musi zakladatelka do tak blbe placene prace ve ktere se nadre (podle jejich slov), ja pracovala 28 dni v mesici a jen dva dny mela volno (brala jsem prescasy) a nikdy bych nerekla, ze budu na materske vic unavena nez z te prace. Me prijde, ze zakladatelka chtela, aby tu zenske psaly jaka je mrcha, ze si dovede na takove penize neco rici, ale pokud sedi 8 let doma tak potrebuje tchyne hlavne neco na smlouvu pokud je porad na UP aby si „vydelala“ roky, a jen kvuli toho kdyby jsi neco nabidli by to nemohla vzit a tohle zakladatelka nevnima. Ta bere jen to, ze co by nechtela, ale treba ji kradla kvuli toho, ze proste nemela a jak to tak vypada tak ji nejakou pomoc ani nenabidli, protoze proc by nekomu za neco meli neco davat.
@mirecekblbecek kdyz dela za 10 tis. tak asi takovych odborniku moc nebude v jejim oboru a po treba 8 letech sezeni doma na zadku po ni bude jeste vetsi poptavka soudim ![]()
@inkakřivák píše:
Ty jsi cvok snad, nebo já nevím. Ona bydlí zadarmo u tchána? Čili žije s manželem a je bez práce, jinak řečeno, ano? Ty jsi na mateřské, a podle tvého vyjadřování předpokládám, že platíš polovinu nákladů na celý chod vaší domácnosti, jo? takže stravu pěkně s manželem půl mnapůl, energie, nájem telefon, net, prostě hezky půl na půl. Anebo taky - žiješ u manžela a necháváš se živit? tedy tebe bych opravdu za snachu nechtěla, podle mě jsi skutečně nenávistná. Taková formulace - žije u tchána. Ty mne dostáváš stále víc.
Mně tedy podle té formulace příjde, že tchýně a tchán jako rodina nefungují, že on jí živí a trpí, aby nebyl sám
Ale pochopitelně známe (a asi budeme znát) jen verzi zakladatelky a ta nemusí s realitou korespondovat.
To, že se ženská žene do práce za nic moc peníze a nemá ani školku, podle mě svědčí o tom, že finanční situace rodiny není dobrá, proto mi poznáka babičky nepříjde vhodná. Já jsem třeba toto musela řešit, když hrozilo, že by moje místo obsadili někým jiným a já bych se pak neměla kam vrátit. Jednalo by se o každodenní úvazek babičky na 8 hodin. Uvědomovala jsem si, že je to zápřah a chtěla jsem mámě nabídnout za to peníze, ale vím, že by si nevzala ani korunu a to na tom nejsme špatně (jesle bohužel nešly z jiných důvodů). Jsem ráda, že to nakonec nevyšlo a nemusela jsem to řešit. Vím, že by mi i tchýně hlídala zadarmo a vůbec nic by nechtěla. V našich rodinách je zvykem hlídat i dlouhodoběji děti a já to budu mít jednou stejně. Nechtěla bych, aby to moje děti braly jako naprostou samozřejmost, ale peníze bych si za to nevzala. Jiná situace by byla, kdybych kvůli vnoučeti přestala pracovat a finančně to nezvládala.
@Neff píše:
@mirecekblbecek kdyz dela za 10 tis. tak asi takovych odborniku moc nebude v jejim oboru a po treba 8 letech sezeni doma na zadku po ni bude jeste vetsi poptavka soudim
já upřednostnuji děti, práce až pak, každý to má jinak.
@mirecekblbecek dobre, ale par let je pro tebe co? do peti let nejmladsiho ditete? a sedet s nim doma? ona by tam to dite 100% rada dala do skolky, kdyz tam dala i to starsi, o ktere se mohla na materske starat. To uz pro ne bylo vyhodnejsi pak stahnout ze skolky i to prvni dite aby nemuseli platit skolkovne za to prvni. A asi taky zalezi, jak jsou na tom financne, pokud chlap vydelava 25 tis. cisteho a maji vsechno svoje a zadne dluhy tak to utahnou pokud ma 15 tis chlap a maji na krku leasing nebo hypoteku nema moc na vyber. Napsat, ze pro tebe jsou nejdulezitejsi deti je sice pekne, ale z te lasky bohuzel najedene, osacene a „ubytovane“ nebudou.