Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 píše:
@Anna766 No, on je rozdíl někomu podat pití a ohřát jídlo, takhle jsme se o babičku starali několik let a mít doma člověka, který je na plenách, polohuješ ho a nemůže zůstat víc jak půl hodiny bez dozoru…
On je taky rozdíl starat se o někoho takového ke kterému máš od dětství krásný vztah a o někoho koho si celý život viděla jednou za měsíc. My měli prababičku celý život se o nás starala když má máma musela do práce. Měli jsme díky tomu krásný vztah a pak jsme jí to v dospělosti vrátili naší péčí až do posledních dnů…
@kacenka8 píše:
On je taky rozdíl starat se o někoho takového ke kterému máš od dětství krásný vztah a o někoho koho si celý život viděla jednou za měsíc. My měli prababičku celý život se o nás starala když má máma musela do práce. Měli jsme díky tomu krásný vztah a pak jsme jí to v dospělosti vrátili naší péčí až do posledních dnů…
Přesné tak
@kacenka8 píše:
No, pokud nemůžeš opustit práci, tak v tom moc rozdíl není… těžko můžeš být doma i s milovanou babičkou, pokud se neuživíš…
@bamba Pak tu ale nemáme o čem diskutovat. Pokud jsi tím myslela, že má matka dát celý plat na soukromou školku, tak nechápu, co řešíš. Psala jsem, že se pokud babička nechtěla, tak měla říct: „Nezlobte se, nechci“. Tečka. A né něco o pořádným nákupu v Kauflandu. Že babička taky z něčeho musí žít je jasný, ale pokud jí nevadil stávající stav několik let, tak asi sotva umírá hlady a teď by měla dalších 2500 k dobru plus jídlo zdarma. Takže to s žitím tchyně ze vzduchu je demagogie. Že si měla matka nastavit rodičák tak, aby jí vyšel, než půjde dítě do školky souhlasím. Otázka je, jestli jí třeba nevypadlo hlídání, plány nebyly jiné atd. a teď se nesnaží nějak vyřešit neplánovanou situaci. A s tím, že si má každý pořídit tolik dětí, na kolik má finance, to snad nemyslíš vážně, ne? Tohle je normální rodina pracujících rodičů a dvou dětí. Tohle není 10 lidí žijících z podpory. Kdyby si lidi nepořizovali děti jenom proto, že se v životě může něco po… a pak nepojede vše podle plánů a bude se situace muset nějak krátkodobě vyřešit operativně (třeba požádáním babičky), tak tu vymřeme.
@j.a.n.i1 je v tom rozdíl a velký. díky tomu že jsme k ní měli pěkný vztah od dětství tak jsme to jako rodina mohli tak udělat. starali jsme se všichni jak vnoučata tak pravnoučata. přišlo nám to přirozené a nenapadlo by nás dát babičku do důchodáku. ona nám dala krásné dětství a my se snažili alespon ty poslední chvilky strávit s ní pěkně a s láskou. S druhou babičkou od tátovo strany to tak bohužel nebylo skoro jsme jí neznali a když jsme byli malí nebyla hlídací typ. Viděli jsme jí jednou do měsíce když přijela na návštěvu. Pak samozřejmě očekávala že se o ní ve stáří postaráme a každou návštěvu jsme si vyslechli že tam jezdíme jen jednou do měsíce…Bohužel je to hnusný ale máme jí rádi ale pevnej vztah jako s naší prababi s ní nemáme ![]()
@kacenka8 Vztah ale není o tom, jak často daná babička hlídala nebo ne…
@tera91 píše:
@debra.morgan
Me kvality jsou uplne nekde jine nez gramatika!!Jednou znich je ta ze nedelam co vy:lol:… myslim ze uz ste napsali svoje tak uz name nereagujte a venujte se tematu
To evidentně neděláš
stačilo by zapnout automatické opravy.
@Kakachna Čteš jen to, co číst chceš. Nikdo tady nevíme, proč je tchyně tolik let doma.Co vím já, tak přijít po padesátce o práci, už jinou neseženu, to je tvrdá realita. Vím o čem píšu, proto nechápu, proč by mladí babičce nepřilepšili, když jim pohlídá děti. Jako napsat, že je hladová, tak to promiň. Kdo ví, jak to v rodině zakladatelky chodí, ale její vyjadřování je síla a je dost možné, že to tchýně řekla úplně jinak, nebo taky ne a reagovala jen na řeči snachy.
Jedno je jisté, zakladatelka raději mlčí.
@kacenka8 píše:
@j.a.n.i1 je v tom rozdíl a velký. díky tomu že jsme k ní měli pěkný vztah od dětství tak jsme to jako rodina mohli tak udělat. starali jsme se všichni jak vnoučata tak pravnoučata. přišlo nám to přirozené a nenapadlo by nás dát babičku do důchodáku. ona nám dala krásné dětství a my se snažili alespon ty poslední chvilky strávit s ní pěkně a s láskou. S druhou babičkou od tátovo strany to tak bohužel nebylo skoro jsme jí neznali a když jsme byli malí nebyla hlídací typ. Viděli jsme jí jednou do měsíce když přijela na návštěvu. Pak samozřejmě očekávala že se o ní ve stáří postaráme a každou návštěvu jsme si vyslechli že tam jezdíme jen jednou do měsíce…Bohužel je to hnusný ale máme jí rádi ale pevnej vztah jako s naší prababi s ní nemáme
U nás je to stejné. O babičku a dědu se starala celá velká rodina až do konce. Nejen jejich děti. Kdyby to tak nebylo, tak by nešlo vyplnit dědečkovi přání, že chtěl být ve svém bytě. Museli bychom si ho vzít někdo domů, což nechtěl (nabízela jsem mu to já, moje máma i sestřenice). Takhle nás bylo hodně a střídali jsme se u něj. Jezdila jsem za ním 3× týdně s novorozeným prvním dítětem přes celou Prahu. Kvůli někomu, kdo na mě celý řivot kašlal bych neudělala to, že bych upozadila svoje miminko a starala se o něho. Ony se ty složitější situace často blbě sejdou a to musíte někoho moc milovat, abyste kvůli tomu, že mu chcete připravit jídlo a třeba utřít zadek tahali svoje maličké dítě MHD furt sem a tam.
@Anonymní píše:
Vzhledem k obsahu mé diskuze raději anonymně, kvůli známým. Ráda bych znala váš názor na naší situaci konkrétně na chování a počínání „mé drahé tchýně“ Bohužel mi skončila mateřská, takže následuje nástup do práce. Bohužel říkám proto, prtž jsme museli požádat tchýni o hlídání dětí, v případě když budeme s manželem oba v práci. Máme dva syny,4 roky, chodí do školky na celý den a mladšímu budpu na jaře 3 roky.No ale tchýně nemá žádný příjem a zadarmo nic neudělá, takže manžela nenapadlo nic lepšího než jí za to hlídání(jednalo by se o 12-15 dní v měsíci) nabídnout měsíční „plat“ 2500kč s tím, že já se budu dřít jak tele za 10tis. cistyho.Kdyz ji tohle nabidnul, tak její odpověď zněla..„Za to si neudělám ani pořádnej nákup v Kauflandu“..no já myslela že je po mě obo se jí zdá málo 2500kč za hlídání vlastních vnoučat..za to že se bude válet u tv a jídlo zadarmo..Co na to říkáte? Je normální takovéhle chování od babičky vůči dětem?
Bohužel ti skončila mateřská? Bohužel ti spíš skončil rodičovský příspěvek, který sis hladově blbě rozvrhla. Kdyby sis ho dala normálně do třech let, mohla jsi být s dítětem sama doma a na jaře ho dát do školky a jít do práce potom.
@inkakřivák píše:
Takže já ti řeknu svůj názor - hlídám velmi často, a při práci, protože nemám jinou možnost, musím. Ale kdyby se jednalo o to, že chce dcera jít do práce a ještě k tomu takhle placené, a po mně by chtěla vlastně brigádu na půl měsíce, a já byla bez příjmu, zřejmě bych dost uvažovala. Možná spíš o tom, že když už musím být takhle unavená (protože dvě děti mi dají zabrat) tak raděj u cizího a za peníze. Anebo bych se snažila nějak naznačit, že snad - ale něco za něco - a přitom si najít práci. Ale zde mi přijde, že zakladatelka tchyni nesnáší, a to hodně, a tchyně jí to prostě takto oplatila. No a fakt jer, že pohoršovat se, že se jí nelíbí příjem závratných 26 korun na hodinu, to snad může jenom cvok.
@Anonymní píše:
Ahoj! Asi jsem divná, ale pokud by moje tchýně měla pravidelně hlídat moje děti 15 dní v měsíci, tak bych ji sama nabídla peníze. 2500 je opravdu nic. Za chůvu bych v Brně dala 10000plus. Je to práce a proč by to měla dělat zadarmo?
Protože je to takové nenápadné citové vydírání a spoustě maminek to přijde naprosto v pořádku. Zajímalo by mě, co by dělaly, kdyby po nich chtěla třeba hlídat švagrová v době jejich nezaměstnanosti, jestli by to taky dělaly ZADARA z rodinné lásky ![]()
Já jsem segre hlidala dite asi 5 mesicu, kazdy den, od rana do vecera. Zadarmo.
@j.a.n.i1 píše:
@Anna766 No, on je rozdíl někomu podat pití a ohřát jídlo, takhle jsme se o babičku starali několik let a mít doma člověka, který je na plenách, polohuješ ho a nemůže zůstat víc jak půl hodiny bez dozoru…
Přesně. Mám pár takových případů v rodině a u přátel, kdy péče o seniora byla na dva plné úvazky (vstávání 4× za noc, krmení až 120 minut) a ještě poslouchat stále nářky a stížnosti. A věřte, že i hodný člověk, který je ležák a má bolesti, začne být sobec a někdy i zlý. Kdo to nezažil na vlastní kůži třeba i několik let být zavřený se seniorem doma a mít péči místo zaměstnání, neví, co je očistec. Všichni Ti lidé byli/jsou nakonec na pokraji zhroucení, vyhořelí a zralí na Bohnice.