Nástup na mateřskou u druhého dítěte

2
4.6.13 18:16

Nástup na mateřskou u druhého dítěte

Dneska mi bylo Dr. řečeno, že u termínu nástupu na mateřskou se druhým dítětem je důležité datum porodu a ne předpokládané datum porodu. Nevíte, co je na tom pravdy? (V současné době jsem ještě na rodičovské a pak přejdu rovnou na mateřskou). Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101871
4.6.13 18:20

@Perita 6e, pokud ti stále trvá pracovní poměr, tak je to blbost, protože na ni nastupuje 8-6 týdnů před a to fakt skutečný datum vědět nebudeš. Pokud už pracovní poměr netrvá, tak na mateřskou nárok není, bere se rovnou rodičák a zde je opravdu důležité skutečné datum porodu, nikoliv předpokládané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4771
4.6.13 19:34

@j.a.n.i1 omlouvám se, že lezu do diskuze, taky s dotazem.
To znamená, že když sem teď na rodičáku s prvním synem a v červenci se mi má narodit další dítko, a pracovní poměr stále trvá (na dobu neurčitou a výpověď sem nedostala), tak dostanu mateřskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
4.6.13 19:42

@KatjaV abys dostala mateřskou, musíš mít odpracováno nevim kolik prac. dní.. což mít nemůžeš, pač jsi na rodičáku, tudíž ne. Dostaneš zase rovnou rodičák. Proto bys měla zajít na pracák a říct, že v červenci budeš rodit, abys vyčerpala zbývající částku do těch 220 tisíc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
4.6.13 20:00

@KatjaV Ano máš a už bys ji měla začít vyřizovat, nastupuješ na ni nejpozději 6 týdnů před termínem porodu, jo a nezapomeň ten nástup na mateřskou nahlásit na UP, aby ti stopli rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
4.6.13 20:00
@BoboM píše:
@KatjaV abys dostala mateřskou, musíš mít odpracováno nevim kolik prac. dní.. což mít nemůžeš, pač jsi na rodičáku, tudíž ne. Dostaneš zase rovnou rodičák. Proto bys měla zajít na pracák a říct, že v červenci budeš rodit, abys vyčerpala zbývající částku do těch 220 tisíc..

To co píšeš, je naprostá blbost… nejdříve si nastuduj jak to je ať tu neblbneš lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
4.6.13 20:06

@j.a.n.i1 tak mi to řekli na UP :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
4.6.13 20:07

Narok na materskou po rodicovske rozhodne je, to co napsala BoboM je pekna hloupost…
Do 4 let věku prvního dítěte neni mateřská ani nemocenská nižší než u prvního dítěte. Jako vyměřovací základ pro nemocenskou i mateřskou bude totiž použit stejný vyměřovací základ, který byl stanoven u prvního dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
4.6.13 20:09

Hele holky, tak já se fakt omlouvám, ale ještě když sem si žádala o rodčák, tak mi bába na UP říkala, že kdybych otěhotněla, ať přijdu, že by se mi musely zvednout výplaty dávek rodičovské dovolené, abych to mohola všechno vyčerpat dřív, než porodím druhý dítko :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
4.6.13 20:09

@BoboM 8o 8o není to pravda
@KatjaV Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou tak normálně máš nárok na další mateřskou. U zaměstnavatele si podáš žádsot jako u prvního mimina a půjdeš na pracák, kde podepíše prohlášení, že ti od toho a toho datumu bude zase chodit mateřská a tudíž chceš zrušit pobírání rodičáku. Jak budeš mít první mateřskou, tak zajdeš s formulářem, který ti dají na pracáku pro potvrzení na OSSZ a odneseš ho zpátky na pracák a rodičák ti zruší. Pak klasicky po 6 měsících znovu zažádáš o rodičák. A také máš nárok na proplacení dovolené od zaměstnavatele, tak si na personálním pak dej pozor, aby nezapoměli. :mavam: Řešila jsem to teď nedávno, termín mám 16.6. a jsem na rodičáku, teď už teda na mateřské.
@Perita Vždy se bere v potaz jenom předpokládaný termín porodu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10657
4.6.13 20:10

@KatjaV Mateřskou normálně dostaneš a to ve stejné výši jako předchozí mateřskou. U dr. zase dostaneš papír, který si odneseš do práce a oni to vyplní a zašlou na příslušné místo. Na úp si musíš stopnout rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
4.6.13 20:11

@Monca G tak sem to zas všecko popleta…takže když bych měla druhý dítko a měla bych ho ještě dřív, než mi skončí rodičák s prvním, tak po porodu budu mít napřed tu stejnou mateřskou jako s prvním a pak zas rodičák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
4.6.13 20:12
@BoboM píše:
Hele holky, tak já se fakt omlouvám, ale ještě když sem si žádala o rodčák, tak mi bába na UP říkala, že kdybych otěhotněla, ať přijdu, že by se mi musely zvednout výplaty dávek rodičovské dovolené, abych to mohola všechno vyčerpat dřív, než porodím druhý dítko :,(

To je ale něco jiného, než nová mateřská. Jasně, že pokuid bys otěhotněla, tak je dobré co nejvíc si navýšit rodičák, pokud máš možnost navýšit na 11400, tak super, pokud ne, tak by ti pak řekli kolik si můžeš dát maximum. Já třeba nevyberu celý rodičák, protože malému budou 2 roky v září a rodím teď v červnu (snad) a měla jsem od začátku nejvyšší částku (protože jsme chtěli hned druhé mimi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
4.6.13 20:12

@BoboM Pokud ti stále trvá pracovní poměr, tak ano :-) Pokud ti smlouva skončila, tak je to jak ti řekla paní na UP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
4.6.13 20:13

@KatjaV jééé, tak já se strašně omlouvám za matení a za blbosti, holt sem byla nějak špatně informována 8o ještě jednou se omlouvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí