Nauč se vážit sama sebe

Napsat příspěvek
Velikost písma:
310
27.5.19 21:31
@mary.27 píše:
Ano, souhlasím. Velmi často tu jsou zakládané diskuze, že on dotyčnou ponižuje, je na ni vulgární, kašle na ní a ona zde chce poradit co má dělat, aby jí začal zase milovat…
Co myslíš, jaká rada se jí nejčastěji dostane? ;)

Ale já vím, v jakých situacích se to radí. Jen by mě zajímalo, jak se to dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
27.5.19 21:33

Jak se to dela by zajimalo i me. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106906
27.5.19 21:34

Tu hranici asi má každý v sobě už nastavenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
27.5.19 21:37
@Marakuja píše:
Ale já vím, v jakých situacích se to radí. Jen by mě zajímalo, jak se to dělá.

Dělá se to poměrně jednoduše. Když si sama sebe vážíš, tak si takové chování nenecháš přeci líbit. Chceš z toho života něco mít, než být jen psycho troska. Takže člověk, který má rád sám sebe, se nebojí udělat tečku za životem, který ho dusí a dokáže třeba i několikrát za život začínat znovu. A ví, že to nebyla chyba, ale to nejlepší…A z chyb si bere poučení a přizná si svůj podíl viny. Nekope kolem sebe, neškodí a neznepříjemňuje život svému okolí..
Toť můj názor, jak dokázat světu, že se mám ráda a mám své hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5918
27.5.19 21:42
@Marakuja píše:
Už dlouho tady pročítám diskuze a přiznám se, že začínám být trochu alergická na radu „Nauč se vážit sama sebe“. Příjde mi, že tato věta se zbytečně nadužívá a stala se frází. Udílí se snad na jakýkoliv problém v mezilidských vztazích.

Nikdo ale neradí konkrétně, jak se to dělá. Prošla jsem také různými vztahovými kotrmelci, zklamáním, bolestí a ztrátami. Vždycky bych řekla, že si sama sebe vážím, přesto se nad problémy neumím jednoduše přenést, nešlo se povznést nad trápením, i když se ráda mám.

Jak se učí vážit si sám sebe…mít se rád?

Člověk potřebuje zažívat bezpodmínečné přijetí a bezpodmínečnou lásku. A aby mohl někoho takto milovat zdravým způsobem, potřebuje tak nejprve milovat a přijímat sám sebe.

Podle mě je to přirozený, zdravý stav. Takže pokud to tak někdo nemá, nepotřebuje se to podle mě učit jako něco nového, potřebuje jen zjistit, co mu v tom stavu překáží, vyřešit to a otevřít si k tomu stavu vůči sobě samému cestu.

Nejhorší to v tomto směru budou mít asi lidé, kteří ani jako miminko touto láskou nikdy nebyli milováni a to nikým. Ale většině šťastnějších lidí bude stačit vrátit se zpět k tomu, co už znají a jen si to nechali zaházet nesmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
27.5.19 22:01

Co se na tom mám učit? Postavím se na váhu, přečtu číslo, hotovo. :think: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
27.5.19 22:01

A jaky cislo jsi precetla? :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5918
27.5.19 22:16
@Marakuja píše:
Už dlouho tady pročítám diskuze a přiznám se, že začínám být trochu alergická na radu „Nauč se vážit sama sebe“. Příjde mi, že tato věta se zbytečně nadužívá a stala se frází. Udílí se snad na jakýkoliv problém v mezilidských vztazích.

Nikdo ale neradí konkrétně, jak se to dělá. Prošla jsem také různými vztahovými kotrmelci, zklamáním, bolestí a ztrátami. Vždycky bych řekla, že si sama sebe vážím, přesto se nad problémy neumím jednoduše přenést, nešlo se povznést nad trápením, i když se ráda mám.

Ještě k tomu vážit si sám sebe. Vnímám to takto.

Člověk by si sám sebe měl vážit už pro samotnou svou existenci - bezpodmínečně, že je.

Pokud si sám sebe váží proto, jaký má příjem, je závislý na svém příjmu. Pokud proto, že má šťastnou rodinu, je závislý na rodině. Pokud kvůli svému tělu, zdraví, vzhledu… stačí když onemocní, ztloustne a ta tam bude i jeho sebeúcta. Když kvůli své kariéře, práci, společenskému postavení, tak zase bude závislý na tom si toto udržovat, chtít víc a víc a bát se, že když třeba přijde o práci, ztratí sebeúctu.

Když někomu chybí ta hluboká, bezpodmínečná sebeúcta, bude se to vždy snažit něčím zaplácnout. Hledat něco, co mu ji dodá zvnějšku. Průšvih je, že:

1. je to jen slabá náplast a tak většinou potřebuje stále víc a víc toho podnětu
2. je to dočasné a podmíněné, takže bude mít neustále strach, že o to přijde

Takže vážit si sám sebe podle mě znamená skutečně sám sebe a pro sebe. To stačí. Ne vážit si sám sebe pro své role, úspěchy, obdiv okolí… to vše už by z něj dělalo závislého a závislý člověk má vždy jen krůček k tomu být zneužit nebo zneužívat ze strachu ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
28.5.19 00:35
@Malaga píše:
Tak ale dost často jde o to - nauč se vážit sama sebe - zatím si sebe sama dostatečně nevážíš, protože jinak by sis nenechala líbit takové chování ( např.)…
Myslím, že dost často je to myšleno právě takhle…

Ale ono to i znamena, ze i ten druhy se nemel rad, protoze by jinak nemel ani chut delat jakekoliv spatne, znevazujici veci tomu prvnimu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
28.5.19 02:11
@Marakuja píše:
Ale já vím, v jakých situacích se to radí. Jen by mě zajímalo, jak se to dělá.

Náhodou dost dobrá otázka :think: Podle mého nastavením osobních hranic. A to jde přesně tak jednoduše, jak je to napsané… Jendak uvědomit si, že se zbytečně ponižuju nebo se nechám ponižovat, a pak už příště stejnou situaci znovu nepřipustit, bránit se, stát si za svým.
Když mi manžel řekne, že jsem neschopná a nikdo by se mnou nevydržel, tak nemůžu jít brečet na emimino, jak jsem nešťastná, ale musím být schopná mu do očí opáčit, že s tímhle ať si táhne za jinou, že já mu na takovéhle kraviny nejsem zvědavá…
Co je za tím? Upřímné vnitřní přesvědčení vlastní hodnoty… A jak ho člověk získá? Musí si ho sám v sobě budovat a mít ho uvnitř sebe, na to fakt není žádná jiná rada… aspoň myslím :D
Zkrátka nejde svoji hodnotu odvozovat od názoru druhých, je nutné to dělat od svého vnitřního přesvědčení…
Ale tohle opravdu JDE naučit, jde to dokonce i po letech verbálního napadání a srážení… jen musí člověk vidět, že ze sebe nechává dělat onuci, a musí být odhodlaný to stopnout :) To, že tady někdo ženské někdo řekne „nauč se vážit sama sebe“ je, hádám, ten prvotní impuls, který značí, že by na sobě měla zapracovat…že si má začít říkat „to není pravda, takové chování si nezasloužím, tohle si ke mně nesmí dovolovat“.
Ale tahle základní sebeúcta je opravdu na každém jednotlivém člověku a na tom, jak on se o ni stará… A jakkoliv blbě ta uvedená hláška zní, tak takhle to prostě je… psychicky silní lidé si sami sebe váží, a ti slabí, pokud něco chtějí změnit, se to musí naučit… :) Tak to je :)
PS, neručím za smysluplnost toho, co jsem právě napsala, ale takhle nějak to osobně beru a mně to funguje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
28.5.19 08:18
@Kralikcek píše:
Ale ono to i znamena, ze i ten druhy se nemel rad, protoze by jinak nemel ani chut delat jakekoliv spatne, znevazujici veci tomu prvnimu… :nevim:

Tak ten druhej se nejspíš rád mít mohl… Možná až moc a ve své sobeckosti a neomalenosti mu nedělalo problém škodit druhým.
No je otázka jestli se měl rád, rozhodně neměl rád druhé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
28.5.19 09:23
@Marakuja píše:

Příspěvek upraven 27.05.19 v 20:44

Hele, ale já myslím, že to je alfa omega všech problémů mezilidských vztahů. Prsotě dokud nejsi srovnaný sám se sebou, nedokážeš nastavit hranice tomu, jak se k tobě budou chovat ostatní.
A jak na to - to vážně není nějaká instatní rada, jak to udělat na počkání. Podle mě je to práce na leta, s nejistým výsledkem, nejlépe s pomocí terapeuta, kouče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
28.5.19 09:26
@Marakuja píše:

Příspěvek upraven 27.05.19 v 20:44

Tak zalezi. jestli. myslis, ze na tom musis pracovat, tak jsou ruzne knihy se kteryma se na to.da pracovat, videa, meditacni cviceni, psycholog atd. Kazdy den se podivat rano no zrcadla, a rict si ze se mas rada, ale od srdce

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
28.5.19 09:28
@Marakuja píše:
No počkej, kdyby ses měla ráda taková, jaká jsi, tak klidně žereš :-)
:potlesk: :potlesk: kdyz jde o par kil, hestlize jde o obezitu, tak mysli.na sve zdravi. s nezere
  • Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
28.5.19 09:30
@Mart81 píše:
Ještě k tomu vážit si sám sebe. Vnímám to takto.

Člověk by si sám sebe měl vážit už pro samotnou svou existenci - bezpodmínečně, že je.

Pokud si sám sebe váží proto, jaký má příjem, je závislý na svém příjmu. Pokud proto, že má šťastnou rodinu, je závislý na rodině. Pokud kvůli svému tělu, zdraví, vzhledu… stačí když onemocní, ztloustne a ta tam bude i jeho sebeúcta. Když kvůli své kariéře, práci, společenskému postavení, tak zase bude závislý na tom si toto udržovat, chtít víc a víc a bát se, že když třeba přijde o práci, ztratí sebeúctu.

Když někomu chybí ta hluboká, bezpodmínečná sebeúcta, bude se to vždy snažit něčím zaplácnout. Hledat něco, co mu ji dodá zvnějšku. Průšvih je, že:

1. je to jen slabá náplast a tak většinou potřebuje stále víc a víc toho podnětu
2. je to dočasné a podmíněné, takže bude mít neustále strach, že o to přijde

Takže vážit si sám sebe podle mě znamená skutečně sám sebe a pro sebe. To stačí. Ne vážit si sám sebe pro své role, úspěchy, obdiv okolí… to vše už by z něj dělalo závislého a závislý člověk má vždy jen krůček k tomu být zneužit nebo zneužívat ze strachu ostatní.

Vyborne a spravne napsane

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí