Nauč se vážit sama sebe

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1334
28.5.19 09:53
@Marakuja píše:
Už dlouho tady pročítám diskuze a přiznám se, že začínám být trochu alergická na radu „Nauč se vážit sama sebe“. Příjde mi, že tato věta se zbytečně nadužívá a stala se frází. Udílí se snad na jakýkoliv problém v mezilidských vztazích.

Nikdo ale neradí konkrétně, jak se to dělá. Prošla jsem také různými vztahovými kotrmelci, zklamáním, bolestí a ztrátami. Vždycky bych řekla, že si sama sebe vážím, přesto se nad problémy neumím jednoduše přenést, nešlo se povznést nad trápením, i když se ráda mám.

Jak se učí vážit si sám sebe…mít se rád?

Já myslím, že většinou se tou frází nemyslí doslovný význam, naopak je to vlastně skrytá manipulace.

Pisatel tím říká, že adresát je v situaci, kdy jsou překročené hranice (z pohledu pisatele) a adresát si nemůže vážit sám sebe, protože to neřeší.
Takže tím manipuluje adresáta k nějaké akci tím, že mu upírá jeho vlastní sebeúctu, pokud nebude konat jak si pisatel přeje.

Vážit si sám/sama sebe je IMHO naprosto subjektivní záležitost.

Někdo si může sebe vážit sebe za to, že se včas rozvede a někdo za to, že to vydrží do dospělosti dětí. A okolí si může myslet úplný opak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
28.5.19 09:54
@Marakuja píše:
Ale já vím, v jakých situacích se to radí. Jen by mě zajímalo, jak se to dělá.

Dělá se to zkoumáním sama sebe, prací na sobě. Musíš klást otázky sama sobě a upřímně si na ně odpovědět a potom ještě zkoumat ty odpovědi. Základní premisa je, že všichni lidé mají hodnotu jen proto, že existují, tu základní hodnotu si nemusí ničím zasloužit. Od toho se odrazíš. Dost pomůže, když si člověk vezme na pomoc psychologa. Pokud má člověk za sebou nějaké trauma jako velmi těžké dětství, poruchy příjmu potravy a pod. tak to bez psychologa asi nedá.
Další věc je, že spousta lidí se bojí být sami, neumí být sami se sebou. Podle mě to s tou vnitřní sebehodnotou hodně souvisí, ale nejsem psycholog. Takže součástí toho procesu může být naučit se vydržet jen sama se sebou, přijmout odpovědnost za sebe samu.

• Citovat
  • Upravit
3248
28.5.19 10:33
@Malaga píše:
Tak ten druhej se nejspíš rád mít mohl… Možná až moc a ve své sobeckosti a neomalenosti mu nedělalo problém škodit druhým.
No je otázka jestli se měl rád, rozhodně neměl rád druhé…

Prvotni princip slova mam rad je mam rad sebe tak jako druhe…tam neni jina umera..jak bys to udelala?
Takze, kdyby ten prvni mel rad sebe, ma automaticky rad podle sebe i ty druhe…clovek, ktery ma rad je rad za hezka slova, hezka gesta, optimisticky pohled, atd…skodit, ponizovat, atd v tom slovniku snad ani neni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
28.5.19 10:39
@DustInTheWind píše:
Já myslím, že většinou se tou frází nemyslí doslovný význam, naopak je to vlastně skrytá manipulace.

Pisatel tím říká, že adresát je v situaci, kdy jsou překročené hranice (z pohledu pisatele) a adresát si nemůže vážit sám sebe, protože to neřeší.
Takže tím manipuluje adresáta k nějaké akci tím, že mu upírá jeho vlastní sebeúctu, pokud nebude konat jak si pisatel přeje.

Vážit si sám/sama sebe je IMHO naprosto subjektivní záležitost.

Někdo si může sebe vážit sebe za to, že se včas rozvede a někdo za to, že to vydrží do dospělosti dětí. A okolí si může myslet úplný opak.

Tady nejde o to si vážit si sebe pro něco, že jsem se rozvedla včas nebo do dospělosti dětí to vydržela. Tady jde právě o to, že věřím sama sobě, že jsem to udělala v ten daný moment nejlíp, jak jsem dovedla a nepotřebuji k tomu posvědcení ostatních, abych byla sama se sebou spokojená. A ikdyž se zpětně ukáže, že jsem to tenkrát mohla udělat lépe, tak se z toho poučím pro příště, ale neznamná to, že jsem já jako člověk špatný. A je uplně fuk, co si o tom myslí ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
28.5.19 10:53
@Lama Lama píše:
Tady nejde o to si vážit si sebe pro něco, že jsem se rozvedla včas nebo do dospělosti dětí to vydržela. Tady jde právě o to, že věřím sama sobě, že jsem to udělala v ten daný moment nejlíp, jak jsem dovedla a nepotřebuji k tomu posvědcení ostatních, abych byla sama se sebou spokojená. A ikdyž se zpětně ukáže, že jsem to tenkrát mohla udělat lépe, tak se z toho poučím pro příště, ale neznamná to, že jsem já jako člověk špatný. A je uplně fuk, co si o tom myslí ostatní.

Dyť jo, to byl jen příklad, že každý si to musí určit sám pro sebe, za co si sebe váží nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
28.5.19 11:00
@DustInTheWind píše:
Dyť jo, to byl jen příklad, že každý si to musí určit sám pro sebe, za co si sebe váží nebo ne.

Ale já souhlasim s martem, že to není ani o tom za co… Ta sebeúcta není za nějaké zásluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
28.5.19 11:10
@Lama Lama píše:
Ale já souhlasim s martem, že to není ani o tom za co… Ta sebeúcta není za nějaké zásluhy.

Jako za prostou existenci?

Jestli by to znamenalo, že kdo tu sebeúctu nemá vrozenou, je vlastně vadný. :think:

Už to mám - za to, že z těch cca 50 milionů spermií v jedné dávce jsem to právě já. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
28.5.19 11:16
@DustInTheWind píše:
Jako za prostou existenci?

Jestli by to znamenalo, že kdo tu sebeúctu nemá vrozenou, je vlastně vadný. :think:

Už to mám - za to, že z těch cca 50 milionů spermií v jedné dávce jsem to právě já. :mrgreen: :mrgreen:

Ne, ale fakt, že nikdo nemá právo mi schazovat, kopat do mě, ikdyž nejsem ředitel zeměkoule, ikdyž jsem rozvedená, ikdyž jsem to nevydržela do dospělosti dětí, ani když jsem se nerozvedla včas. Prostě proto, že jsem se za daných podmínek vědomě rozhodla žít tak, jak žiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
28.5.19 11:25
@Lama Lama píše:
Ne, ale fakt, že nikdo nemá právo mi schazovat, kopat do mě, ikdyž nejsem ředitel zeměkoule, ikdyž jsem rozvedená, ikdyž jsem to nevydržela do dospělosti dětí, ani když jsem se nerozvedla včas. Prostě proto, že jsem se za daných podmínek vědomě rozhodla žít tak, jak žiju.

jasně že ne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
29.5.19 14:28

Mit se rad v kontextu, který se tu používá, se projevuje vyzadovanim elementarniho respektu od všech osob ve vasem okolí vůči vaší osobě a vědomím toho, ze na takový přístup od ostatních máte bezpodminecny narok. Nadrizeny, podřízený, obchodní partner, prodavacka, kupujici, dítě, partner, rodič atd. atd. me nesmi urážet, prikazovat mi nebo zakazovat, projevovat vůči me pohrdání, nadřazenost, ignoraci, zesmesnovani, zvyšovat na me hlas, opakovaně rušit schůzky a měnit plány bezdůvodně či bez omluvy, umlcovat me, skákat do řeči, omezovat moji svobodu a soukromí, manipulativne se chovat, zahravat si se mnou atp. Zkrátka formy chování které mi psychicky ublizuji a působí pocity ponizeni, znevazeni a komplikují mi zivot. Pokud se tak děje, primerenym způsobem dam najevo, ze se mi tento způsob chování nelíbí a nehodlám ho akceptovat. Někdy to může být humor, vtip, někdy opaceni stejnym zpusobem, někdy primo upozorněním na nevhodnost chování a vyslovenim, ze takto se mnou komunikovat nelze někdy přerušení kontaktu. Těch kontextu a situaci muze byt tisíc, takže reakci nelze pausalizovat. Kontakt potom udrzuji pouze s lidmi, kteří způsob chování, který vyzaduji sami od sebe nebo na základě výzvy respektuji a je mi s nimi tedy dobře, nebo se s nimi alespoň necítím špatně. Jake chování naopak od ostatních očekávám dávám najevo tim jak se k ostatnim sama chovam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí